Pan KIEROWCA mnie dzisiaj osłabił

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • hubert78
    RS
    S_OCP Member
    • 2007
    • 1576

Zamieszczone przez avocado
    Zamieszczone przez Tobi77
    Zamieszczone przez AKa
    Szybko spojrzałem czy to nie ja popełniłem błąd wjeżdzając na skrajny prawy- i jako, że nie popełniłem niczego- zjechałem ze skrzyżowania, otworzyłem okno i pozdrowiłem środkowym palcem.
    Parafrazując dowcipy o Leninie- a mogłem przypieprzyć. :diabelski_usmiech
    Kierowca, który zawraca, ma obowiązek ustąpić pierwszeństwa również pojazdom wyjeżdżającym z drogi podporządkowanej, więc tak czy siak niczym nie zawiniłeś.
    a nie na odwrót? jest to gdzies opisane?
    NIe jest na odwrót , a opisane jest to w KRD

Komentarz

• arturas03
      L&K
      • 2009
      • 1298
      • Toyota
      • AGN 1.8 20V 125 KM
      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez dominik9420
      Zamieszczone przez arturas03
      dominik9420 napisał/a:
      Jeszcze 1,5 roku i kierowca zawodowy ze mnie będzie

A ja myślę, że właśnie tacy są najgorsi bo myślą, że już wszystko umieją i opanowali kierownicę do perfekcji. Też tak myślałem, ale dopiero dachowanie nauczyło mnie pokory i szacunku do kierownicy.
      Źle mnie zrozumiałeś.
      Chodziło mi o zrobienie kategorii E do C.
      Jazda samochodem (szczególnie w nocy), to coś co mnie odpręża i wiem, że to chcę robić zaraz po zawodzie strażaka i policjanta :diabelski_usmiech
      Wszyscy jesteśmy ludźmi i każdemu zdarza się popełnić błąd
      No i uważasz, że wtedy już będziesz wszystko wiedział i z każdej sytuacji drogowej wyjdziesz obronną ręką? Ja jeżdżę już 27 lat, mam uprawnienia na A,B,C,D,E oraz pojazdy uprzywilejowane w ruchu i ja tak nie uważam.
      Octavia II FL 1,9 TDI 2009 r.
      Toyota Auris II TS Hybrid 2016r.

Komentarz

• westwi78
        RS
        • 2008
        • 2940

[ Dodano: Wto 18 Cze, 13 19:38 ]
        Kierowca, który zawraca, ma obowiązek ustąpić pierwszeństwa również pojazdom wyjeżdżającym z drogi podporządkowanej, więc tak czy siak niczym nie zawiniłeś. A pinda niech się przepisów nauczy.
        jakiś przepis konkretny?

Komentarz

• Jark7
          Elegance
          S_OCP Member
          • 2008
          • 777

Zamieszczone przez westwi78
          [ Dodano: Wto 18 Cze, 13 19:38 ]
          Kierowca, który zawraca, ma obowiązek ustąpić pierwszeństwa również pojazdom wyjeżdżającym z drogi podporządkowanej, więc tak czy siak niczym nie zawiniłeś. A pinda niech się przepisów nauczy.
          jakiś przepis konkretny?
          może kolegom chodzi o taki zapis:

Art. 22.
          1. Kierujący pojazdem może zmienić kierunek jazdy lub zajmowany pas ruchu tylko z zachowaniem szczególnej ostrożności.

2. Kierujący pojazdem jest obowiązany zbliżyć się:

do prawej krawędzi jezdni – jeżeli zamierza skręcić w prawo;
          do środka jezdni lub na jezdni o ruchu jednokierunkowym do lewej jej krawędzi – jeżeli zamierza skręcić w lewo.
          3. Przepisu ust. 2 nie stosuje się, jeżeli wymiary pojazdu uniemożliwiają skręcenie zgodnie z zasadą określoną w tym przepisie lub dopuszczalna jest jazda wyłącznie w jednym kierunku.

4. Kierujący pojazdem, zmieniając zajmowany pas ruchu, jest obowiązany ustąpić pierwszeństwa pojazdowi jadącemu po pasie ruchu, na który zamierza wjechać, oraz pojazdowi wjeżdżającemu na ten pas z prawej strony.
          Człowiek planuje, Bóg decyduje ...
          Jark7
          było 119/296 jest 143/328 by Aligator

Komentarz

• dominik9420
            L&K
            • 2012
            • 1136

No i uważasz, że wtedy już będziesz wszystko wiedział
            Nie wspominałem nigdzie, że kierowca zawodowy od razu wszystko potrafi od razu.
            Każdy z przejechanym kilometrem zbiera bagaż doświadczeń, cały czas się człowiek uczy, a i tak głupi umiera :wink:
            Każdemu życzę tyle samo powrotów do domu co i wyjazdów.
            Na pokładzie: Johny II ASC + Sirio ml-145
            Pozdrawiam i Szerokości!
            Octavia I, 1.6 (102PS) 2010r → Mazda 6, 2.0 (143PS) 2004r→Audi A4 B6, 1.8T (2xxPS) 2004r→ ... ?
            http://www.mazdaspeed.pl/modele/wspo...002-2007-gggy/

Komentarz

• westwi78
              RS
              • 2008
              • 2940

Jark7, no jak ktoś z tego potrafi wyinterpretować że przy zawracaniu należy ustąpić pierwszeństwa pojazdowi wyjeżdżającemu z drogi podporządkowanej, to gratuluje

a błąd Tobiego77 bierze się stąd, że kiedyś był taki przepis, ale (chyba od 2005 roku) już go nie ma.

Komentarz

• Jark7
                Elegance
                S_OCP Member
                • 2008
                • 777

jak ktoś z tego potrafi wyinterpretować że przy zawracaniu należy ustąpić pierwszeństwa pojazdowi wyjeżdżającemu z drogi podporządkowanej, to gratuluje
                jak się chce, to się da ... Polak wszystko potrafi :diabelski_usmiech

a tak na serio - może już z racji wieku, może z racji doświadczenia kierowcy, bardzo często odpuszczam na drodze tym wszystkim pośpieszalskim, młodym nerwowym, blondynkom oraz nadinterpretatorom, który myślą, że mają rację (i pierwszeństwo).
                Wolę być cały i zdrowy i mieć niepoharatane auto
                (co wcale nie znaczy że stosuję PSJ :szeroki_usmiech )
                Człowiek planuje, Bóg decyduje ...
                Jark7
                było 119/296 jest 143/328 by Aligator

Komentarz

• westwi78
                  RS
                  • 2008
                  • 2940

A no to pewnie.

W myśl zasady "co z tego że jego wina, jak pogrzeb mój".

Komentarz

• piramida
                    RS
                    • 2009
                    • 12222
                    • Superb III (3V3)

westwi78, kiedys był taki przepis ale chyba się on zmienił, jak robiłem prawko 19lat temu to tak właśnie było przy zawracaniu że trzeba było ustąpić pierwszeństwa wyjeżdżającemu z podporządkowanej, teraz to z podporządkowanej musi ustąpić wszystkim pojazdom na drodze głównej.
                    superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                    http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• westwi78
                      RS
                      • 2008
                      • 2940

piramida, był ale już nie ma, więc niepotrzebnie się sieje zamęt w głowie młodych forumowiczów

Komentarz

• AKa
                        Rider
                        • 2008
                        • 572
                        • Mercedes-Benz

Burza się zrobiła. Wrzucam obrazek poglądowy:

Ciągła przed przejściem, powinna zawracając zrobić to, co jest zaznaczone przerywaną linią. Zrobiła to, co jest ciągłą. :diabelski_usmiech
                        Im bardziej czcisz bogów wieczorem, tym chętniej następnego dnia rano zsyłają demony, by tańczyły w twojej głowie.

Seat Leon FR 1.8TSI 2013

Komentarz

• westwi78
                          RS
                          • 2008
                          • 2940

No tak, ale winnym kolizji jest w takim przypadku i tak czerwony.
                          Czarny co najwyżej nieprawidłowego manewru zawracania.

Komentarz

• avocado
                            Ambiente
                            • 2010
                            • 182

mnie tam uczyli na kursie kiedys ze zawracajacy ma pierwszeństwo bo nadal jest na głównej drodze

Komentarz

• piramida
                              RS
                              • 2009
                              • 12222
                              • Superb III (3V3)

AKa, zawracając chyba można wylądować na dowolnym pasie? Generalnie nie ma chyba przepisu który reguluje na którym pasie mamy wyladowac przy zawracaniu?
                              Jeżeli nie ma takiego przepisu to manewr został poprawnie wykonany bo samochód wylądował na skrajnym prawym pasie czyli tak jak powinno sie jeździć trzymając się jak najbliżej prawej krawędzi jezdni.

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• arturas03
                                L&K
                                • 2009
                                • 1298
                                • Toyota
                                • AGN 1.8 20V 125 KM
                                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez dominik9420
                                No i uważasz, że wtedy już będziesz wszystko wiedział
                                Nie wspominałem nigdzie, że kierowca zawodowy od razu wszystko potrafi od razu.
                                Każdy z przejechanym kilometrem zbiera bagaż doświadczeń, cały czas się człowiek uczy, a i tak głupi umiera :wink:
                                I tego się trzymaj i nigdy o tym nie zapomnij... :kciukgora
                                Octavia II FL 1,9 TDI 2009 r.
                                Toyota Auris II TS Hybrid 2016r.

Komentarz

• AKa
                                  Rider
                                  • 2008
                                  • 572
                                  • Mercedes-Benz

piramida, i ciągła od skrzyżowania do pasów nic nie znaczy? :roll:

Kij tam- kolizji nie było, sprawa niebyła.
                                  Im bardziej czcisz bogów wieczorem, tym chętniej następnego dnia rano zsyłają demony, by tańczyły w twojej głowie.

Seat Leon FR 1.8TSI 2013

Komentarz

• westwi78
                                    RS
                                    • 2008
                                    • 2940

Zamieszczone przez AKa
                                    piramida, i ciągła od skrzyżowania do pasów nic nie znaczy?
                                    znaczy tyle, że nie można jej przekraczać. Ale to nie zmienia pierwszeństwa.

Komentarz

• eaglemirek
                                      RS
                                      • 2010
                                      • 14107
                                      • Octavia II combi (1Z5)
                                      • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez piramida
                                      zawracając chyba można wylądować na dowolnym pasie? Generalnie nie ma chyba przepisu który reguluje na którym pasie mamy wyladowac przy zawracaniu?
                                      Osobiście się nie zgadzam :!: Ma zająć obowiązkowo skrajny lewy pas (chyba że zestaw nie zezwala na wykonanie takiego manewru) kolejny manewr dopiero po upewnieniu się że prawy wolny i zasygnalizowania go kierunkowskazem :!:

CB Harry II ASC + Triflex

Pozdrawiam Mirek!!

Komentarz

• dominik9420
                                        L&K
                                        • 2012
                                        • 1136

Zamieszczone przez AKa
                                        , i ciągła od skrzyżowania do pasów nic nie znaczy?
                                        Przecież sytuacja jest jasna. Osoba wykonująca manewr zawracania popełni tylko wykroczenie- "nie stosowanie się do znaku poziomego "linia ciągła" i dostanie mandat.
                                        Ale w razie kolizji wg KRD i tak będzie osobą włączająca się do ruchu.
                                        Tutaj można polemizować i to bardzo, bo zależy od policjanta.
                                        Jeden może uznać winę włączającego się do ruchu, kolejny uznać współwinę, jeszcze inny, że kolizja była z powodu pojazdu zawracającego, bo w tym miejscu nie mógł zmienić pasa ruchu.
                                        Pozdrawiam i Szerokości!
                                        Octavia I, 1.6 (102PS) 2010r → Mazda 6, 2.0 (143PS) 2004r→Audi A4 B6, 1.8T (2xxPS) 2004r→ ... ?

Komentarz

• westwi78
                                          RS
                                          • 2008
                                          • 2940

Wjeżdżanie z drogi podporządkowanej to nie jest włączanie się do ruchu. To tak na marginesie.

[ Dodano: Sro 19 Cze, 13 19:25 ]
                                          Zamieszczone przez eaglemirek
                                          Ma zająć obowiązkowo skrajny lewy pas (chyba że zestaw nie zezwala na wykonanie takiego manewru) kolejny manewr dopiero po upewnieniu się że prawy wolny i zasygnalizowania go kierunkowskazem
                                          ten przepis określa z którego pasa mamy zacząć manewr a nie na którym skończyć.

Komentarz

• dominik9420
                                            L&K
                                            • 2012
                                            • 1136

Wjeżdżanie z drogi podporządkowanej to nie jest włączanie się do ruchu. To tak na marginesie.
                                            Pokręciłem, ale wiadomo o co chodzi
                                            a nie na którym skończyć.
                                            Po wykonaniu każdego manewru możemy zająć każdy pas, natomiast później należy zmienić pas jak najbliżej prawej krawędzi jezdni.
                                            Odnosząc się do obrazka poglądowego, kierujący nie miał podstaw żeby przejechać przez linię ciągłą, no chyba, że był to zespół pojazdów uniemożliwiający nie przekroczenie tej linii
                                            Pozdrawiam i Szerokości!

Komentarz

• Maicroft
                                              Moderator
                                              S_OCP MemberModeratorr
                                              • 2004
                                              • 25757
                                              • Audi

Ale jest kwestia linii namalowanej na drodze, bo one maja pierwszenstwo przed reszta. Wiec obstawiam, ze zawracajac trzeba zajac lewy pas, a za przejsciem dla pieszych dopiero mozna zjechac na prawy.

Przeciez tak samo ten wyjezdzajacy nie moze wjechac na lewy od razu, tylko ma skrecic najpierw na prawy, a potem moze zjechac na lewy.
                                              Spritmonitor.de

Komentarz

• piramida
                                                RS
                                                • 2009
                                                • 12222
                                                • Superb III (3V3)

Maicroft, chyba że manewr nawracania został wykonany z rozmachem to wtedy jest szansa że samochód nie zahaczy o linię ciągłą

Komentarz

• qbec
                                                  Rider
                                                  • 2010
                                                  • 398

piramida, właśnie miałem o tym pisać
                                                  Nie polemizuj z idiotą. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a później pobije doświadczeniem...

mój szkodnik

Komentarz

• Maicroft
                                                    Moderator
                                                    S_OCP MemberModeratorr
                                                    • 2004
                                                    • 25757
                                                    • Audi

Zestawem tak to by musial zrobic. Ja bym sie upieral na tym skrzyzowaniu, ze naprawacamy i zjezdzamy na lewy pas.
                                                    Spritmonitor.de

Komentarz

Pracuję...