Pan KIEROWCA mnie dzisiaj osłabił

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Octan
    Rider
    • 2006
    • 653

Rozpocząłem. Widoczność była 40-50m, czy tu już zerowa?
    Zerowa, nie zerowa nie masz pewności nie wyprzedzaj. w tym wypadku mgła była na tyle gęsta że ów Mirek nie widział dużej ciężarówki nadjeżdzającej z przeciwka. Powtarzam - nie masz 100% pewności że możesz wyprzedzić to nie wyprzedzaj. Gdyby Mirek stosował tę zasadę to dzisiaj nie byłoby tego tematu. Jego vw T4 był mocno przeciążony (ładowność T4 to ok. 900kg a 18 osób to ok 1300kg) przez co przyspieszenia, droga hamowania i manewrowość były ograniczone a więc manewr wyprzedzania przy słabej widoczności był dłuższy i obarczony był dodatkowym ryzykiem co jest kolejną okolicznością obciążającą.

Komentarz

• szkoda
      RS
      S_OCP Member
      • 2005
      • 22543

Zamieszczone przez Waciak
      mogłaby być większa tragedia jak z naprzeciwka by jechała spokojnie rodzina z dziećmi...
      albo młoda dziewczyna w ciąży :szeroki_usmiech :szeroki_usmiech :szeroki_usmiech

[ Dodano: Pią 15 Paź, 10 07:15 ]
      Zamieszczone przez winni77
      A dokładniej - po co leczyć ludzi, jak są chorzy i organizm sam nie zwalczy choroby, złamania, wsadzać noworodki do inkubatorów itp? Nastąpi naturalna selekcja wg Twojej logiki.
      no cóż, są zwolennicy takich sposobów i co teraz?
      saport techniczny baj DGW
      była BKD+DSG '05 120kkm
      była BXE '08 190kkm
      no i nie ma :-)

Komentarz

• piori
        Ambiente
        • 2010
        • 116

Koledzy, niektórzy wieszają psy na "Mirku", ale pominęliście jeszcze motyw kierującego pojazdem wyprzedzanym, czyli zdaje się betoniarką. Nie wiadomo jak on jechał i w jakim stanie. Może być tak, że był jeszcze nawalony po wczorajszym i wlókł się 20km/h w nadziei że w taką pogodę nie trafi na miśków, a "Mirek" musiał dowieźć ludzi na czas. Być może w takiej sytuacji wielu z nas podjęłoby się wyprzedzania, mając perspektywę jazdy jeszcze długich kilometrów za ślamazarną betoniarką. Poza tym typ z betoniarki podobno zatrzymał się po wypadku, ocenił sytuację i.... spier...dolił z miejsca zdarzenia. Jeśli nie miałby nic na sumieniu to chyba powinien postąpić inaczej, tym bardziej że nie wszyscy zginęli na miejscu i może mógłby jakoś pomóc, wezwać pomoc, oznakować miejsce wypadku, cokolwiek... :?

Absolutnie nie usprawiedliwiam "Mirka", bo włosy na głowie stawia już samo to że wiózł tylu ludzi w takich warunkach technicznych, niezależnie od pogody. Ale zazwyczaj jest tak, że aby doszło do nieszczęścia, musi zaistnieć zbieg kilku niesprzyjających okoliczności, może w tym też przyczyną nie była tylko zła widoczność podczas wyprzedzania :roll:

Komentarz

• loyd
          RS
          • 2010
          • 2342

Zamieszczone przez piori
          Koledzy, niektórzy wieszają psy na "Mirku", ale pominęliście jeszcze motyw kierującego pojazdem wyprzedzanym, czyli zdaje się betoniarką. Nie wiadomo jak on jechał i w jakim stanie. Może być tak, że był jeszcze nawalony po wczorajszym i wlókł się 20km/h w nadziei że w taką pogodę nie trafi na miśków, a "Mirek" musiał dowieźć ludzi na czas. Być może w takiej sytuacji wielu z nas podjęłoby się wyprzedzania, mając perspektywę jazdy jeszcze długich kilometrów za ślamazarną betoniarką. Poza tym typ z betoniarki podobno zatrzymał się po wypadku, ocenił sytuację i.... spier...dolił z miejsca zdarzenia. Jeśli nie miałby nic na sumieniu to chyba powinien postąpić inaczej, tym bardziej że nie wszyscy zginęli na miejscu i może mógłby jakoś pomóc, wezwać pomoc, oznakować miejsce wypadku, cokolwiek... :?

Absolutnie nie usprawiedliwiam "Mirka", bo włosy na głowie stawia już samo to że wiózł tylu ludzi w takich warunkach technicznych, niezależnie od pogody. Ale zazwyczaj jest tak, że aby doszło do nieszczęścia, musi zaistnieć zbieg kilku niesprzyjających okoliczności, może w tym też przyczyną nie była tylko zła widoczność podczas wyprzedzania :roll:
          Ja się zgadzam, że to przeważnie nie jest tak, że jeden tylko element powoduje katastrofę.

Ale nawet jak ta cięzarówka jechała 20 km/h to Miro nie powinien jej wyprzedzać skoro nie widział co się dzieje przed nim. Jeźdzę już 14 lat (sporo) i nigdy nie rozpocząłem manewru wyprzedzania nie mając 100 % pewności, że będę go mógł ukończyć.

Pozatym załóżmy, że Miro przeżył ten wypadek - ciekawe kto by został uznany za winnego .... ?

Komentarz

• szkoda
            RS
            S_OCP Member
            • 2005
            • 22543

Zamieszczone przez loyd
            nigdy nie rozpocząłem manewru wyprzedzania nie mając 100 % pewności, że będę go mógł ukończyć
            a widzisz, ja też NIGDY (no powiedzmy) nie rozpocząłem manewru wyprzedzania nie mając 100% pewności, że będę mógł go ukończyć, natomiast w trakcie zdażyło się parę razy coś takiego, co mi ten manewr skutecznie utrudniło lub uniemozliwiło
            jeśli nic takiego Ci się niegdy nie zdarzyło to może za mało jeździsz alboco?
            zresztą robienie z tego faceta mordercy czy tam samobójcy na coś takiego dość jasno wskazuje, bo na drodze zdarzają się takie rzeczy, których NIE MOŻNA przewidzieć, tzn. można, ale wtedy nikt z nas nie wsiadłby za kółko

weźmy taki przykład, kiedy widzę faceta włączającego się do ruchu z drogi podporządkowanej, ja lecę dwupasmówką (jestem tylko ja i on) i widzę go z jakiegoś kilometra, on stoi i czeka, jak rozumiem też mnie widzi, jest dzień i swietna widoczność, dojeżdżam na 500m nadal czeka, 300 czeka, 200 czeka i jak mam do niego jakies 100m facet wpie$#ala mi się prosto przed maskę, no i czy mogłem to przewidzeć?
            no mogłem.
            i co powinienem zrobić, zatrzymać się i go wpuścić?
            nie jestem pewien.

gorzej miał mój kumpel, na którego baba stojąca na pasie zieleni gapiła się z daleka, żeby na koniec wleźć mu prosto pod koła -> śmierć na miejscu i wiadomo, morderca.

takich sytuacji mam(y) na codzień chyba mnóstwo i chyba każdy normalny kierowca zdaje sibie z tego sprawę.

oczywiście zasada "nie widzę-nie jadę" jest super fajna, gorzej tylko jak po niewczasie okazuje się, że "wydawało mi się, że widzę" :lol:

sam lądowałem na poboczu w przeciwnym kierunku, bo jechałem za ciężarówką we mgle, nie widziałem i bałem się wyprzedzać, jechałem tak dłuższy czas no i mgła zniknęła, odczekałem chwilę -> widzę i jadę, problem w tym, że za 300m wjechałem w taką chmurę, że nie widziałem końca maski, za to 50m przede mną pojawiły się 2 jasne punkty i dźwięk syreny ciężarówy :lol:
            i zapewniam, że nie było tej chmury widać.

tak, że "Mirek" albo nie widział i zrobił głupio, albo wydawało mu się, że widzi i się pomylił i tyle.

loyd, Twój radykalizm jest powalający , rozumiem, że nie masz na koncie podobnych (no smiertelnych jak widzę nie masz) zdarzeń, ale nie bardzo chce mi się w to wierzyc, a skoro się pojawiają to kto jest winny, wszyscy naokoło?

[ Dodano: Pią 15 Paź, 10 08:46 ]
            Zamieszczone przez loyd
            Pozatym załóżmy, że Miro przeżył ten wypadek - ciekawe kto by został uznany za winnego .... ?
            mój Stary stał na czerwonym świetle, na swoim pasie a przejeżdżająca sąsiednim pasem, skręcająca w prawo ciężarówka przerysowała mu caluteńki bok, jak myslisz, kto został uznany za winnego?
            była BKD+DSG '05 120kkm
            była BXE '08 190kkm

Komentarz

• loyd
              RS
              • 2010
              • 2342

Zamieszczone przez szkoda
              weźmy taki przykład, kiedy widzę faceta włączającego się do ruchu z drogi podporządkowanej, ja lecę dwupasmówką (jestem tylko ja i on) i widzę go z jakiegoś kilometra, on stoi i czeka, jak rozumiem też mnie widzi, jest dzień i swietna widoczność, dojeżdżam na 500m nadal czeka, 300 czeka, 200 czeka i jak mam do niego jakies 100m facet wpie$#ala mi się prosto przed maskę, no i czy mogłem to przewidzeć?
              no mogłem.
              i co powinienem zrobić, zatrzymać się i go wpuścić?
              nie jestem pewien.
              Zawsze w takich sytuacjach zwalniam. Nie wiem - może to zboczenie zawodowe, ale uważam każdego na drodze za potencjalnego kretyna na którego trzeba uważać. Tak już mam - każdy to potencjalny oszust, złodziej, sprawca wypadku ect. Po prostu zasada "braku zaufania" w życiu i na dordze .....

gorzej miał mój kumpel, na którego baba stojąca na pasie zieleni gapiła się z daleka, żeby na koniec wleźć mu prosto pod koła -> śmierć na miejscu i wiadomo, morderca.
              Jeżeli jest tak jak piszesz to nie widzę tu winy Twojego kolegi.

sam lądowałem na poboczu w przeciwnym kierunku, bo jechałem za ciężarówką we mgle, nie widziałem i bałem się wyprzedzać, jechałem tak dłuższy czas no i mgła zniknęła, odczekałem chwilę -> widzę i jadę, problem w tym, że za 300m wjechałem w taką chmurę,
              Ale nie zacząłeś wyprzedzać we mgle a to zupełnie inna sytuacja. Mgła się skończyła, widoczność była dobra i miałeś prawo rozpocząć manewr wyprzedzania. Mirek rozpoczął we mgle.

loyd, Twój radykalizm jest powalający
              To nie jest radykalizm. Ja się po prostu nie zgadzam z ogólnonarodowym usprawiedliwianiem tego gościa (że bieda panie, że do pracy jechał panie i panie dzieci miał ...).

Komentarz

• szkoda
                RS
                S_OCP Member
                • 2005
                • 22543

Zamieszczone przez loyd
                Zawsze w takich sytuacjach zwalniam. Nie wiem - może to zboczenie zawodowe, ale uważam każdego na drodze za potencjalnego kretyna na którego trzeba uważać. Tak już mam - każdy to potencjalny oszust, złodziej, sprawca wypadku ect. Po prostu zasada "braku zaufania" w życiu i na dordze .....
                ja też!
                ale jednak nie zatrzymuję się
                (i nie spodziewam się, że włączający się koleś z LEWEJ strony zajmie PRAWY pas :evil: )

Zamieszczone przez loyd
                To nie jest radykalizm. Ja się po prostu nie zgadzam z ogólnonarodowym usprawiedliwianiem tego gościa (że bieda panie, że do pracy jechał panie i panie dzieci miał ...).
                w ogóle go nie usprawiedliwiam, nie żałuję itd.
                ale jestem w stanie sobie to wyobrazić i zrozumieć jak doszło do takiej sytuacji.
                była BKD+DSG '05 120kkm
                była BXE '08 190kkm

Komentarz

• Jark7
                  Elegance
                  S_OCP Member
                  • 2008
                  • 777

Zamieszczone przez loyd
                  Mirek rozpoczął we mgle.
                  Byleś? widzialeś?
                  :?: a może byla dziura we mgle na tyle duża ze zacząl wyprzedzać, a moze w trakcie wyprzedzania koleś z prawej zacząl dawać po garach (i dlatego poźniej zbiegl).
                  Czy wiesz na pewno że ...???
                  Panowie - śledztwo trwa, nie sądzcie, na pewno nie chcielibyście aby ktoś nie znający sytuacji Was mieszal z blotem :evil:
                  To tyle
                  Pozdro
                  Człowiek planuje, Bóg decyduje ...
                  Jark7
                  było 119/296 jest 143/328 by Aligator

Komentarz

• Octan
                    Rider
                    • 2006
                    • 653

Zamieszczone przez Jark7
                    a może byla dziura we mgle na tyle duża ze zacząl wyprzedzać
                    Niestety dziury nie było, panowała "pełna" mgła.Wiem to bo mam znajomego który mieszka 300 metrów od miejsca tego tragicznego zdarzenia, był na miejscu wypadku kilkanaście minut po zajściu.

Komentarz

• szkoda
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2005
                      • 22543

se możemy tak gdybać do usranej

mnie tam dzisiaj osłabił pan w mondeo ST na linglongach :szeroki_usmiech
                      ewidentny brak funduszy na zakup przyzwoitych osiemnastek :lol:
                      była BKD+DSG '05 120kkm
                      była BXE '08 190kkm

Komentarz

• mirek_p11
                        RS
                        • 2010
                        • 6630
                        • Volkswagen
                        • CZDA 1.4 TSI 150 KM

se możemy tak gdybać do usranej

mnie tam dzisiaj osłabił pan w mondeo ST na linglongach :szeroki_usmiech
                        ewidentny brak funduszy na zakup przyzwoitych osiemnastek :lol:
                        jak się na nich poślizga i pier.....e w kogoś to sobie uzmysłowi że zrobił wielki błąd

Seat Leon ST FR by mirek_p11

Fotki
                        Octavia II FL 1.8 TSI by mirek_p11
                        Fotki

Komentarz

• marlena
                          RS
                          • 2007
                          • 1719

Ja we wtorek miałam mało ciekawą sytuację :|

Wracałam do domu i przepuściłam na skrzyżowaniu gościa w mitsubishi L200 na skrzyżowaniu, bo dość dużo aut za mną jechało. I tak sobie jadę za nim ....od 40km/h do 60km/h. On tak raz do prawej raz do lewej :shock: Jakaś ta jego jazda taka dziwna. Ostatni zakręt przed moją miejscowością i gość tym autem zjeżdża na przeciwny pas, po którym jedzie TIR prosto na niego :shock: Facet z TIRa zaczął uciekać na prawo, bo ten z Mitshubishi dalej rwie na lewo. Ja po hamulcach bo już byłam pewna, że jak nie odbije to jak nic będzie czołowe, więc lepiej być trochę dalej od nich ...chociaż i tak bym zapewne oberwała :| W ostatnim momencie gościu z L200 skręcił i wrócił na swój pas.
                          Było gorąco...jechałam jeszcze za nim jakieś 300m i jego jazda dalej była od lewej do prawej :shock:
                          Człowiek chce być uprzejmy to czasami niezłą kanalię przepuści przed siebie :shock:

Komentarz

• abstinent
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2007
                            • 4842
                            • Octavia II combi (1Z5)
                            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

marlena, pewnie nawalony :evil:

Komentarz

• szkoda
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2005
                              • 22543

to jest żenujące jak oni się tak budzą, no po prostu eureka :lol:
                              była BKD+DSG '05 120kkm
                              była BXE '08 190kkm

Komentarz

• westwi78
                                RS
                                • 2008
                                • 2940

szkoda, tutaj masz opis z mojego podwórka:

poczytaj komentarze z tym gościem od zawału to prawda, bo z nim czasem jeżdze....

Komentarz

• szkoda
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2005
                                  • 22543

Zamieszczone przez westwi78
                                  szkoda, tutaj masz opis z mojego podwórka:

poczytaj komentarze z tym gościem od zawału to prawda, bo z nim czasem jeżdze....
                                  no ale mnie to wcale nie dziwi, tylko śmieszy, że zawsze jak coś się stanie to jest wielkie halo :lol:
                                  była BKD+DSG '05 120kkm
                                  była BXE '08 190kkm

Komentarz

• Waciak
                                    Ambiente
                                    • 2010
                                    • 173

Zamieszczone przez marlena
                                    Ja we wtorek miałam mało ciekawą sytuację :|

Wracałam do domu i przepuściłam na skrzyżowaniu gościa w mitsubishi L200 na skrzyżowaniu, bo dość dużo aut za mną jechało. I tak sobie jadę za nim ....od 40km/h do 60km/h. On tak raz do prawej raz do lewej :shock: Jakaś ta jego jazda taka dziwna. Ostatni zakręt przed moją miejscowością i gość tym autem zjeżdża na przeciwny pas, po którym jedzie TIR prosto na niego :shock: Facet z TIRa zaczął uciekać na prawo, bo ten z Mitshubishi dalej rwie na lewo. Ja po hamulcach bo już byłam pewna, że jak nie odbije to jak nic będzie czołowe, więc lepiej być trochę dalej od nich ...chociaż i tak bym zapewne oberwała :| W ostatnim momencie gościu z L200 skręcił i wrócił na swój pas.
                                    Było gorąco...jechałam jeszcze za nim jakieś 300m i jego jazda dalej była od lewej do prawej :shock:
                                    Człowiek chce być uprzejmy to czasami niezłą kanalię przepuści przed siebie :shock:
                                    Mam nadzieję, że wykonałaś telefon na Policję :roll:
                                    Życie zaczyna się po...wyżej 4 tyś obrotów

Komentarz

• Agamek12
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2006
                                      • 9935
                                      • Ford

No to ja pochwale się wczorajszą rozmową z sąsiadem: chciałem zagaić rozmowę bo zauważyłem, że w swojej e36 (BMW serii 3 z lat 90-tych) zamontował fajne przednie światełka. Więc powiedziałem, że fajnie na tych światłach wygląda. On na to że fakt, wyglądają zaje..ście, ale strasznie słabo świecą i że nie wie, czy auto przejdzie przegląd. No to ja go zapytałem czemu w takim razie nie założy oryginalnych, tym bardziej, że zbliża się dość nieciekawa pora roku jak na jeżdzenie ze słabymi światłami. A on mi na to że nie będzie zmieniał, bo na oryginalnych lampkach auto "słabo" wygląda, a jak będzie potrzebował, to włączy sobie przecimgielne lub założy "xenon"... :idea:
                                      Adam... Używam:
                                      Rolka: e11FL 97KM/130Nm
                                      Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• keneida
                                        Rider
                                        • 2010
                                        • 316

kierownikowi odpadł tłumik. Kierownik, zjechał sobie na pobocze ale tłumika z drogi nie zabrał :evil:

[ Dodano: Czw 21 Paź, 10 21:03 ]
                                        właśnie ustawiałem kobiecie trójkąt na Krakowskiej. Tir albo jakaś większa ciężarówka zepchnęła ja w rezultacie czego felga połamana. Baba w szoku z bólem karku, rozpłakana a bałwan uciekł
                                        Wrocławskie spoty

Komentarz

• szkoda
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2005
                                          • 22543

mnie dzisiaj osłabiło to co zwykle, widoczność 500m, oświetlone ulice i rzeczywiście mgiełka w powietrzu no i oczywiście kierownicy z odpalonymi wszystkimi możliwymi gównami w swych bolidach :lol:
                                          w ogóle powinni chyba przestać montować światła przeciwmgłowe do samochodów, zwłaszcza tylne, sytuacje, w których można ich użyć zdarzają się niezmiernie rzadko a jeśli już są (widoczność poniżej 50m) to wszyscy i tak jadą ~5km/h :lol:
                                          a tak na codzień to służą do wypalania mi oczu kiedy stoję za takim kmiotem na światłach no i bezcenny jest widok matołów na trasie jadących w tradycyjnej kawalkadzie za autobusem i oslepiających się na wszystkie możliwe sposoby z przodu i z tyłu... :lol:
                                          na drzewo :!:
                                          osłabia mnie to naprawdę, zwłaszcza świadomość bezsilności bo do takiego jednego z drugim kretyna i tak nie dotrzesz

no i nowa moda, listwy diodowe na każdym samochodzie, im większy szrot tym dłuższa i zamontowana w bardziej fantazyjny sposób :lol:
                                          do tego zazwyczaj HIDy w rżniętym kloszu i mamy typowy obraz rodaka za kierownicą :?
                                          dno.
                                          była BKD+DSG '05 120kkm
                                          była BXE '08 190kkm

Komentarz

• bzyq_74
                                            RS
                                            • 2008
                                            • 3467
                                            • Volkswagen
                                            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
                                            • CYKA 2.0 TDI CR 150 KM

... no i nowa moda, listwy diodowe na każdym samochodzie, im większy szrot tym dłuższa i zamontowana w bardziej fantazyjny sposób :lol:
                                            do tego zazwyczaj HIDy w rżniętym kloszu i mamy typowy obraz rodaka za kierownicą :?
                                            dno.
                                            Często jeszcze dzienne LED-y świecą razem z światłami mijania.
                                            MARCIN
                                            Mój szkodnik

Komentarz

• misiek^wro
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2006
                                              • 8321

szkoda, na prezydenta! to mnie na trasach wk.. najbardziej - przeciwmgielne to chyba zrobily sie swiatlami dobrej okazji - jest mgielka i kazdy chce ich uzyc ... :twisted:
                                              Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
                                              Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
                                              ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4

TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!

Komentarz

• szkoda
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2005
                                                • 22543

Zamieszczone przez bzyq_74
                                                Często jeszcze dzienne LED-y świecą razem z światłami mijania.
                                                często?
                                                rzadko kiedy NIE świecą

Zamieszczone przez misiek^wro
                                                zrobily sie swiatlami dobrej okazji - jest mgielka i kazdy chce ich uzyc ...
                                                no tak, bo normalnie w zasadzie nie ma kiedy :lol:
                                                była BKD+DSG '05 120kkm
                                                była BXE '08 190kkm

Komentarz

• meeku
                                                  Drive
                                                  • 2009
                                                  • 66

Niektórzy wychodzą z założenia, czym więcej tym lepiej
                                                  Nie jestem piratem drogowym, ja po prostu dbam o budżet Państwa. O1

Komentarz

• szkoda
                                                    RS
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2005
                                                    • 22543

Zamieszczone przez misiek^wro
                                                    to mnie na trasach wk.. najbardziej
                                                    no ale zobacz, nawet zakładając, że są odpowiednio złe warunki, to chyba już jadąc w tym konwoju w środku, można pomysleć, żeby zdjąć trochę tych świecidełek, no nie :?:
                                                    nie k#$wa, NIE MOŻNA :!: :lol:

osłabia mnie to ogólnie, bo daje obraz nas jako kierowców nie mających pojęcia o NICZYM i zachowujących się jak bezmózgie wory :lol:

a gdzie tu do jazdy na suwak itp...
                                                    była BKD+DSG '05 120kkm
                                                    była BXE '08 190kkm

Komentarz

Pracuję...