Codzienny dojazd do pracy w jedną stronę 30km. Jeżdżę sam. Trasa 70%, miasto 30% ( Kalisz ). W trasie nie przekraczam 100. Staram sie hamować często silnikiem. Raz po raz wyprzedzę coś dynamicznie ( spalanie wtedy rośnie bardzo szybko )Ostatnio zrobiłem na baku 901km. Zatankowałem 53 litry. Średnie spalanie z kompa 6,0, rzeczywiste 5,9. Jestem bardzo zadowolony.
Spalanie naszych aut - benzyna
Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X
-
Zamieszczone przez Zorra jaką masz typową prędkość poza terenem zabudowanym?
Ok chłopaki może i można tak jechać jak wy, ale po co? Chyba nie po to kupowaliście turbo Pb, żeby paliła mało. I trochę frajdy z jazdy jest, jak się wciska pedał do podłogi przy wyprzedzaniu.
To co wy opisujecie to EKOdrving, a nie normalna jazda. Do jazdy w kapeluszu mam Fabie 1,4 16V 86KM. Proponuje taki chłopaki jako następny - chyba też mało pali jak się nie dotyka gazu, ale to do sprawdzenia nie przeze mnie, bo to jest niebezpieczne i senne. Ja zamierzam uderzyć w kierunku 1,8 TSI.
Moim zdaniem tempomatu nie powinno się używać na innych drogach jak autostrady i expresówki.
Dzisiejsza trasa 420km w dwie strony na A4. Jechałem około 140 km/h i wyszło 6,6 L/100 km. Sam prawie na pusto.
Zorr - wole być wariatem, niż debilem :diabelski_usmiech Uuu
A tak z innej beczki to orientuje się ktoś ile kucyków może miec vw lupo z dwiema czerwonymi literkami na klapie? Dzisiaj się taki że mną ganial na autostradzie jak przyspieszalismy z 90 do 140. Musze powiedzieć, że musiałem trochę pociągnąć po obrotach zeby mu uciec.Był: VWCaddy 1,9 TDI, Superb 2,0 TDI, Ceed 1,6 CRDI, OII 1,4 TSI, Astry: G - 1,6 8V, H - 1,7 CDTI, Skoda 105, Maluch.
Jest jeszcze Fabia II CGGB, ale tu nie ma o czym pisać.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez piocielA tak z innej beczki to orientuje się ktoś ile kucyków może miec vw lupo z dwiema czerwonymi literkami na klapie?
Zamieszczone przez piocielJa zamierzam uderzyć w kierunku 1,8 TSI.
Zamieszczone przez piocielDzisiejsza trasa 420km w dwie strony na A4. Jechałem około 140 km/h i wyszło 6,6 L/100 km.
Komentarz
-
-
piociel, sęk w tym że nie jeżdżę eko. Przez ostatnie 15 podróży tam i z powrotem (Wrocław - Krotoszyn ~90km) wyprzedziły mnie tylko dwa auta.
Jeżdżę poza terenem zabudowanym na tempomacie 110 a w terenie 60-70.
W paru miejscach (lasy Milickie) jadę i 130-140, przy wyprzedzaniu zdarza się (ale rzadko) i więcej do 160. Każdorazowo wyprzedzam naście aut.
Przy takiej jeździe spalanie mam ~6.0 l/100km.
Jak poza terenem zabudowanym ustawiałem tempomat na ~90km/h to spalanie spadało do 5.5
i takie pytanie: jechałeś na A4 ze stałą prędkością 140 i miałeś spalanie 6.6 a z trasy miałeś 6.7, coś nie tak na tej trasieJeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem
Komentarz
-
-
Fajnie, że się chwalicie, że przekraczacie dozwoloną prędkość o 30-50. Do celu dotrzecie kilka minut przede mną :lol: . 1000 razy to przerabiałem. Goście co się spinają na trasie i wszystko wyprzedzają czekają później na mnie na światłach bardzo grzecznie z głupimi minami. Szybka jazda ma tylko sens na autostradzie ( mało kto na co dzień nią jeździ ) a tak poza tym to strata paliwa. Ja kupiłem turbo w jednym celu. Bezpiecznie i szybko wyprzedzic a nie ścigać się po naszych drogach. Każdy przeciętny współczesny samochód pojedzie 150-180 i z takimi prędkościami można też na upartego jeździć. Ale na to nie ma warunków w Polsce. Panowie ( ci szybcy ) pospinacie sie trochę w trasie, powygrażacie tym jadącym 100 i w nerwach później patrzycie na siebie w mieście .
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Ceed1Fajnie, że się chwalicie, że przekraczacie dozwoloną prędkość o 30-50. Do celu dotrzecie kilka minut przede mną :lol: . 1000 razy to przerabiałem. Goście co się spinają na trasie i wszystko wyprzedzają czekają później na mnie na światłach bardzo grzecznie z głupimi minami. Szybka jazda ma tylko sens na autostradzie ( mało kto na co dzień nią jeździ ) a tak poza tym to strata paliwa. Ja kupiłem turbo w jednym celu. Bezpiecznie i szybko wyprzedzic a nie ścigać się po naszych drogach. Każdy przeciętny współczesny samochód pojedzie 150-180 i z takimi prędkościami można też na upartego jeździć. Ale na to nie ma warunków w Polsce. Panowie ( ci szybcy ) pospinacie sie trochę w trasie, powygrażacie tym jadącym 100 i w nerwach później patrzycie na siebie w mieście .
Zamieszczone przez Zorri takie pytanie: jechałeś na A4 ze stałą prędkością 140 i miałeś spalanie 6.6 a z trasy miałeś 6.7, coś nie tak na tej trasieBył: VWCaddy 1,9 TDI, Superb 2,0 TDI, Ceed 1,6 CRDI, OII 1,4 TSI, Astry: G - 1,6 8V, H - 1,7 CDTI, Skoda 105, Maluch.
Jest jeszcze Fabia II CGGB, ale tu nie ma o czym pisać.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Ceed1Fajnie, że się chwalicie, że przekraczacie dozwoloną prędkość o 30-50. Do celu dotrzecie kilka minut przede mną :lol: . 1000 razy to przerabiałem. Goście co się spinają na trasie i wszystko wyprzedzają czekają później na mnie na światłach bardzo grzecznie z głupimi minami. Szybka jazda ma tylko sens na autostradzie ( mało kto na co dzień nią jeździ ) a tak poza tym to strata paliwa. Ja kupiłem turbo w jednym celu. Bezpiecznie i szybko wyprzedzic a nie ścigać się po naszych drogach. Każdy przeciętny współczesny samochód pojedzie 150-180 i z takimi prędkościami można też na upartego jeździć. Ale na to nie ma warunków w Polsce. Panowie ( ci szybcy ) pospinacie sie trochę w trasie, powygrażacie tym jadącym 100 i w nerwach później patrzycie na siebie w mieście .
Jeżeli Twoja prędkość przelotowa to 90 to OK, po prostu Cię minę i pojadę dalej.Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Ceed1Ja kupiłem turbo w jednym celu. Bezpiecznie i szybko wyprzedzic a nie ścigać się po naszych drogach.
Zamieszczone przez piocielJest to wtedy taka leniwa jazda i moim zdaniem bardziej niebezpieczna, bo nie śledzę aktualnej sytuacji na drodze.
IMO najważniejszą rzeczą na drodze to jest myślenie i zdrowy rozsądek, a z tym to jest dopiero mega problem IMO. Przekraczanie prędkości to pikuś przy braku myślenia.
Komentarz
-
-
Ceed1. ja tam Cię popieram w całej rozciągłości.
Jeżdżę chyba dużo - ponad 30 tys rocznie za swoją kasę. Trochę na paliwo trzeba wydać... I też zdąża mi się jeździć trasy po kilkaset kilometrów w jedną stronę potem robota i potem powrót... Nie wiem jak Wam, ale mi dalej jazda tym autkiem sprawia na tyle przyjemności, że nie mam potrzeby się spieszyć. Do 110 to mi zupełnie wystarcza. Ostatnio w trasie Siedlce-Kęty miałem spalanie 5.3 Zasięg po tankowaniu pokazało 1100 km. Takie parametry dają mi akurat większą satysfakcję niż 150 na liczniku i wyprzedzanie kolejnych aut. Oczywiście każdy jeździ jak uważa. Tylko opinie, że samochodem z 1.4 TSI nie da się jeździć tak aby osiągnąć wynik podany przez producenta jest po prostu bzdurą. Da się, i to w miarę łatwo. Trzeba tylko umieć. Niektórzy piszą tu o spalaniu ok 10 l np w Warszawie. Jechałem ostatnio przez całą Warszawę (na odcinku Sękocin-Zakręt) miałem spalanie 7.0. Był piątek jechałem w szczycie ok godziny 15. Praktyczne non-stop korek.
Zatem koledzy nie piszcie tu bzdur że silnik jest nieekonomiczny. Jest i to bardzo. Trzeba tylko umieć to wykorzystać.
Komentarz
-
-
maciek.szDoświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne.
MOJA FURKA
Jeśli pomogłem - wciśnij "pomógł"
Tanie pobieranie plików: http://filefox.pl/poleca/Eidos71
Komentarz
-
-
Mihau. To nieprawda, że 90% przekracza dozwoloną prędkość. Robi to 100% . Jednak zauważ, że jazda w mieście 70km/h jest przekroczeniem prędkości jak i jazda 150 poza miastem. Ja dosyć często wyprzedzam. Na pewno każdego Tira w trasie i całe mnóstwo osobówek. Oczywiście pełno innych samochodów na pustej drodze mnie wyprzedza ale jak sie robi zator na drodze ( kilka-kilkanascie samochodów jadących wolno bo jakis maruder ich blokuje z przodu) to redukcja do czwórki, piątki i już tych wszystkich ścigantów mam za sobą. Oni tam sie kotłują, przyspieszają, hamują, zajeżdżaja drogę a ja jadę sobie dalej dostojnie około 100. Oczywiście jest też spora grupa dużo szybszych samochodów co z takim zatorem rozprawiają się też szybko i później mnie też szybko wyprzedzają. Jednak współczuję im spalania. Mają szybkie wyprzedzania i później szybka jazda.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Ceed1...Jednak współczuję im spalania. Mają szybkie wyprzedzania i później szybka jazda.Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Ceed1Oczywiście jest też spora grupa dużo szybszych samochodów co z takim zatorem rozprawiają się też szybko i później mnie też szybko wyprzedzają. Jednak współczuję im spalania. Mają szybkie wyprzedzania i później szybka jazda.
Zamieszczone przez Ceed1To nieprawda, że 90% przekracza dozwoloną prędkość. Robi to 100%
Komentarz
-
-
miasto 10%, trasa zwykła 75%, autostrada/ekspresówka 15% i wyszło 8,29l (wg. kompa 7,7l, śr. prędkość 65km/h)
Drugi raz się jeszcze nie tankowałem bo zostało mi w prawie połowę baku ale wyniki są obiecujące z dnia dzisiejszego - 815km trasy , śr. prędkość 77km/h i komp. wykazał 7,3l co może oznaczać, że wyszło realnie <8l. Prędkość przelotowa ok. 110-120km, (autostrada 130-140km/h), na gorszych drogach (ok. 30%) dystansu 90-100km/h.
Średnią prędkość zaniżają oczywiście napotykane wsie i miasteczkaO2 Scout 1.8 TSI
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez aryŚrednią prędkość zaniżają oczywiście napotykane wsie i miasteczka
Mihau ryzykant z Ciebie z tym kończeniem wyprzedzania na 1.8zł, no ale to też kwestia jak szybko jadą auta będące wyprzedzanymi...Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
Komentarz
-
-
Prawdziwe spalanie 1.4 TSI
Drodzy właściciele (użytkownicy) O2 1.4 TSI.
Zrobiłem moją O 20 000.
Auto z salonu.
Średnie spalanie: 10,7 litra.
Tankuję zawsze na BP.
Jeżdżę sam.
W bagażniku max 40 kg.
Najmniejsze spalanie jakie udało się osiągnąć to 6,9 ale jechałem tak że sam się za siebie wstydziłem.
Normalna jazda ok. 11 a autostrada 12,5 do 13,7!!!
Niestety tak mam być bo w serwisie byłem co 5 tysięcy i za każdym razem pełna diagnostyka.
A miałem wcześniej 1.9 TDI 105 PS i max 7,7 litra piła....BRLNT
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez brylantNajmniejsze spalanie jakie udało się osiągnąć to 6,9 ale jechałem tak że sam się za siebie wstydziłem.
Niestety tak mam być bo w serwisie byłem co 5 tysięcy i za każdym razem pełna diagnostyka.
Jeśli tak jeździsz to niepotrzebnie zawracałeś głowę serwisowi :roll:
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez ryjeksZamieszczone przez brylantNajmniejsze spalanie jakie udało się osiągnąć to 6,9 ale jechałem tak że sam się za siebie wstydziłem.
Jeśli tak jeździsz to niepotrzebnie zawracałeś głowę serwisowi :roll:Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne.
MOJA FURKA
Jeśli pomogłem - wciśnij "pomógł"
Tanie pobieranie plików: http://filefox.pl/poleca/Eidos71
Komentarz
-
-
Dzisiaj Warszawa-Rzeszów trasą przez Kozienice: 4.9l/100km wg komputera.
Wskazówka poziomu paliwa drgnęła dopiero podczas jazdy po mieście.
Wg wskaźnika nr 2: zużycie 6.6l/100km z przebiegu 2600km.
Po przyjeździe do Rzeszowa komputer pokazał zasięg do przejechania 1090 km.
Czas przejazdu 4 godziny i kila minut czyli tyle co zwykle. Ruchu w zasadzie nie było.
Skrzynia DSG.
[ Dodano: Czw 07 Cze, 12 23:09 ]
Komentarz
-
-
Re: Prawdziwe spalanie 1.4 TSI
Zamieszczone przez brylantDrodzy właściciele (użytkownicy) O2 1.4 TSI.
Zrobiłem moją O 20 000.
Auto z salonu.
Średnie spalanie: 10,7 litra.
Tankuję zawsze na BP.
Jeżdżę sam.
W bagażniku max 40 kg.
Najmniejsze spalanie jakie udało się osiągnąć to 6,9 ale jechałem tak że sam się za siebie wstydziłem.
pamiętasz może jakąś średnią z przejazdu, bo te Twoje wyniki są zupełnie nierealne...Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
Komentarz
-
Komentarz