Spalanie naszych aut - benzyna

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • keey
    Classic
    • 2008
    • 33

Mam nadzieję, że mimo topiku o spalaniu powiem jak Bogatynia popłynęła i nie będzie bana :P .
    Mnie osobiście (poza 15 cm wody w pralni i żadnymi stratami) powódź ominęła. Niewiele brakowało ale się udało. Jednak wszystkim udziela się atmosfera nerwówki, teraz ruch jest w miarę płynny ale zerwała się droga do Zgorzelca (tym razem na wysokości kopalni).
    Przez miasto płynie 7 km rzeki. Praktycznie wszystko, na minimum 50 m szerokości jaką Miedzianka miała w dniu fali i jej całej długości jest zniszczone. Najtrudniejsze przed nami. Gdy skończy się pomoc, gdy nastanie zmęczenie...
    Z żoną pomagamy jak możemy. Gotujemy obiady, biedną skodziną tłuczemy się po tym co z dróg zostało i karmimy ludzi. Małe miasteczko a tak dużo nieznajomych. Trzymajcie kciuki.

Komentarz

• Viniu
      Rider
      • 2008
      • 517

keey, jesteśmy z Wami !!
      Pozdrawiam

Komentarz

• blackrs
        RS
        • 2008
        • 4826
        • Superb II combi (3T5)
        • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

ostattnio pokonałem trase białystok kraków wyszło 1080 kilometów. załadowany bagaznik 4 osoby na pokąłdzie jak policzyłem obciezenie ok 550 kg. jechałem wg przepisów bez jakis szalenst ale tez zdazyło sie pare razy mocniej przydusic podczas wyprzedzania ( mimo jazdy ostrożnej i patrzenia an znaki w nocy dostałem zza pleców ostry strzał lampa błyskowa). klima chodziła podczas powrotu bo było icepło czyli na połowie dystansu. jakies 150 km trzeba uznac zze to było miasto bo i przez kilak przejezdzalem i zarówno tu i siebie jak i w krakowie troche sie po miescie pokreciłem. wg komputera pokladowego spalanie mi wyszlo 7.3 natomiast po tankowaniach wyciagnieta srednia wyszła mi 7.8 czyli 0.5 l wiecej niz komp. ogolnie myslalem ze mi wiecej spali wiec jak na rs spalanie moim zdaniem bardzo ladne. mysle ze przy mniejsyzm obciazeniu i jeździe bardziej eko bez uzycia klimy do tych 7 l mozna by śmiało zejść. pisze to poneiważ ostatnio pokonałem ten sam odcinek moneo tdci 115 km jechałem duzo mniej zaladowany i spalił mi prawie 7 czyli dosc sporo jak an diesla z 6 giegowa skrzynia
        BYŁA o1 rs
        BYŁA o2 1.6
        JEST S2 kombi Platinum 2.0 tdi 170 KM DSG

Komentarz

• mirek_p11
          RS
          • 2010
          • 6630
          • Volkswagen
          • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Po pierwszym 1000 km w moim autku spalanie wynosi średnio 9l/100 km, więc jestem zadowolony. Jak na razie miasto 10-10,5 klima non stop, korki , czasami mocniejsze wciskanie gazu. Trasa 8-8,5 jazda w miarę dynamiczna. Ogólnie jestem pozytywnie zaskoczony

Seat Leon ST FR by mirek_p11

Fotki
          Octavia II FL 1.8 TSI by mirek_p11
          Fotki

Komentarz

• winni77
            RS
            • 2009
            • 2183
            • Octavia II combi (1Z5)
            • CAXA 1.4 TSI 122 KM

mirek_p11, masz konto w motostat?
            Mój "Batmobil"

Komentarz

• mirek_p11
              RS
              • 2010
              • 6630
              • Volkswagen
              • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez winni77
              mirek_p11, masz konto w motostat?
              jeszcze nie

Fotki
              Fotki

Komentarz

• jakubd
                Ambiente
                • 2009
                • 165

Zamieszczone przez mirek_p11
                Po pierwszym 1000 km w moim autku spalanie wynosi średnio 9l/100 km, więc jestem zadowolony. Jak na razie miasto 10-10,5 klima non stop, korki , czasami mocniejsze wciskanie gazu. Trasa 8-8,5 jazda w miarę dynamiczna. Ogólnie jestem pozytywnie zaskoczony
                Ja mam dokładnie to samo odczucie: A miał palić więcej. Jeżdżę mało dość, w ciągu miesiąca strawiłem szkodnikiem nieco ponad 2000km (resztę ponad 5 tyś zrobiłem Astrą z silnikiem 100KM na... gaz) i przebiła moje oczekiwania. Zakładałem, że będę miał podobne spalanie jak w Astrze (9-12 litrów) przy znacznie przyjemniejszej jeździe. A tu z klimą spalanie w trasie to nawet poniżej 8, a w mieście nie przebiłem jeszcze 10. A depnąć od czasu do czasu lubię, choć póki co oszczędzam zwierza, choć dotarcie ma już za sobą (OIP to chyba 1200km czy coś).
                Co ciekawe po przejechaniu pierwszych 1000km inspekcja nakazała pojawienie się w serwisie po 27600km, a teraz przy 2000km wróciło w okolice 29000. Szkoda, że nikt dokładnie nie potrafi wskazać info, jak wyliczany jest ten wskaźnik.
                http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?p=562238

Komentarz

• Robert_P
                  Ambiente
                  • 2010
                  • 209

Właśnie wróciłem z wypadu za granicę, robiąc łącznie ok 3 000 km , rozpiska do wglądu poniżej. Trasa to przeważnie autostrada , prędkości 120-140< km.
                  Auto mam od początku sierpnia , zrobiłem 6000 km i ze spalania jestem b. zadowolony.
                  Smerf Miętus

Komentarz

• rkb
                    RS
                    • 2008
                    • 2152
                    • Rapid Spaceback (NH1)
                    • CYVB 1.2 TSI 110 KM

Teraz napisze o jezdzie w cywilizowanych warunkach (czyt. nie w polsce )

A wiec jazda 4 osoby na pokladzie + costam w bagazniku, droga ekspresowa, 2 pasy, plasko, rowno i prawie caly czas prosto - stała predkość 110 km/h

5.8 l

Tak samo tylko ze na autostradzie (4 osoby itp) 3 pasy, stala predkosc 140 km/h

6.8 l

pomiary w sumie z tras ponad 700 km.
                    Kiedyś O1 1.8T , Później O2FL 1.6 Fabia II 1.9 TDi, teraz Rapid 1.2 TSI 110 km

Komentarz

• Mihau
                      RS
                      • 2009
                      • 7460
                      • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

100% miasto = 10,53773367 L
                      O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

• mirek_p11
                        RS
                        • 2010
                        • 6630
                        • Volkswagen
                        • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Spalanie jazda tylko w mieście 9,97l/100km

Fotki
                        Fotki

Komentarz

• Robert_P
                          Ambiente
                          • 2010
                          • 209

Powyżej koledzy pokazali ile można spalić w mieście a ja dla odmiany na trasie i do tego w stylu "emeryta" , a więc jazda wg. przepisów na trasie maks 90 km/h, przewaznie ok. 80 . Trasa Bydgoszcz-Darłowo i powrót, poranek mały ruch a więc jazda płynna.
                          -------> 5,94 l/100 km

Więcej danych oczywiście poniżej.
                          Smerf Miętus

Komentarz

• mkz
                            Ambiente
                            • 2008
                            • 138

I ja się pochwale - wakacyjny wyjazd do Chorwacji - trasa "tam" - 5,8; trasa "z powrotem" - 6.0 (więcej po autostradach). Autko załadowane po dach, 4 osoby (w tym dwójka dzieciaków). Jestem bardzo zadowolony a udało się to wreszcie po wielu wojnach z sondą lambda (muszę to wreszcie opisać ku pamięci i przestrodze)

Komentarz

• qumpel
                              Classic
                              • 2010
                              • 6

muszę to wreszcie opisać ku pamięci i przestrodze
                              Opisz koniecznie, chętnie przeczytam bo mi chyba trochę zbyt dużo żłopie. 7 na trasie i 10-11 w mieście (delikatnie, bez szaleństw, zgodnie z przepisami) to jednak sporo.

Komentarz

• michu71
                                Ambiente
                                • 2010
                                • 206

Zamieszczone przez qumpel
                                Opisz koniecznie, chętnie przeczytam bo mi chyba trochę zbyt dużo żłopie. 7 na trasie i 10-11 w mieście (delikatnie, bez szaleństw, zgodnie z przepisami) to jednak sporo
                                Ja mam podobnie jak Ty
                                Fiat Palio Weekend 1.2 16v 59kw. 2002r

Komentarz

• Mickul
                                  RS
                                  • 2010
                                  • 2847

No i ja również mam takie same wyniki. I to dopiero ostatnio podskoczyło w górę, a było na poziomie 6 - 6,5.

Komentarz

• wampajer
                                    Classic
                                    • 2009
                                    • 8

1.4 TSI - PL - CRO - spalanie

Witam!

Właśnie wróciłem z tygodniowego wyjazdu do Chorwacji.

Dane o spalaniu to ostatnie 4 wpisy:

Średnie zużycie paliwa to nieco ponad 6 litrów (!) Jak dla mnie - jedym słowem - rewelacja.

Średnia prędkość z całej trasy: ~100km/h (jechałem zwykle +10 ponad dopuszczalną prędkość, czyli przez większość czasu licznikowe 140km/h na autostradach w miejscach, gdzie nie ma ograniczeń).
                                    Średnią prędkość wyliczono na podstawie oczyszczonych logów z GPS.

Dla zainteresowanych logi z GPS są tutaj:
                                    Pliki użytkownika wampajer1 • Dokumenty, Galeria • 20100903 142755.gpx, 20100903 071907.gpx

- jeden plik z trasy PL > CRO (1200km w jeden dzień)
                                    - dwa pliki z trasy powrotnej CRO > PL (z przerwą na zwiedzanie Plitvic)

Po ściągnięciu pliki można załadować na stronę:

(zobaczymy ślad z GPS nałożony na GoogleMaps, wykresy, etc.)

Pozdrawiam!

Komentarz

• Jac_ek
                                      RS
                                      • 2009
                                      • 1733

Zamieszczone przez wampajer
                                      Średnia prędkość z całej trasy: ~100km/h (jechałem zwykle +10 ponad dopuszczalną prędkość, czyli przez większość czasu licznikowe 140km/h na autostradach w miejscach, gdzie nie ma ograniczeń).
                                      Średnią prędkość wyliczono na podstawie oczyszczonych logów z GPS.
                                      Maximum speed: 1542.9 km/h i to sporo takich kfiatkow w trasie ;-) ale ogolnie mam nadzieje że wycieczka się udała :szeroki_usmiech
                                      - O2FL Combi 1.4TSI DSG , [SPRZEDAM]--> ramka do SWING/BOLERO - WOOD

Komentarz

• Agamek12
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2006
                                        • 9941
                                        • Ford

Cóż, wystarczyło załamanie pogody i nowy rok szkolny (niższa temperatura (rano 6-8st.C), mokre drogi i zdecydowane zwiększenie ilości osób jadących około 70km/h na pokonywanej przeze mnie trasie powodujące konieczność częstych wyprzedzań), aby średnie spalanie wg MFA podniosło mi się o około 0,5l... Ciekaw jestem jaka będzie zmiana "na dystrybutorze"...
                                        Adam... Używam:
                                        Rolka: e11FL 97KM/130Nm
                                        Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• winni77
                                          RS
                                          • 2009
                                          • 2183
                                          • Octavia II combi (1Z5)
                                          • CAXA 1.4 TSI 122 KM

No i ja miałem traskę - Londyn - Gdańsk - koło 1650km, podróż trwała 26 godzin (wyjazd 16:00, przyjazd 18:00) :shock: średnie spalanie 7,5l, przy czym w Niemczech gdzie się dało leciałem 160-170km/h wg GPS czyli 168-178km/h licznikowe oraz kilka kmów 194km/g wg GPS. Generalnie wszędzie gdzie się dało leciałem przepisowo + 5km/h (oczywiście wszystko wg GPS).Klima włączona tylko przez krótki odcinek. 2 dorosłe osoby + małe dziecko i pełen bagażnik (pewnie z 80kg).

Ciekawą sprawą jest, że część drogi w Niemczech jechałam w deszczu i prędkości rzędu 160km/h nie robiły na tym aucie żadnego wrażenia (chodzi mi o przyczepność).

Średnia prędkość z postojami ~63km/h, bez postojów i bez promu ~90km/h przy czym od Dunkierki do Kołbaskowa (czyli same autostrady) średnia wg kompa wahała się w okolicach 120-125km/h.
                                          Mój "Batmobil"

Komentarz

• mirek_p11
                                            RS
                                            • 2010
                                            • 6630
                                            • Volkswagen
                                            • CZDA 1.4 TSI 150 KM

W tym tygodniu zrobiłem 1500 km i średnie spalanie 30% trasa 70% miasto wynosi 9,7l/100km

Fotki
                                            Fotki

Komentarz

• Mihau
                                              RS
                                              • 2009
                                              • 7460
                                              • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

100% Warszawa = 11,100629 L
                                              O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

• Viniu
                                                Rider
                                                • 2008
                                                • 517

Żagań-Piotrków Tryb. DK nr 12, trochę wyprzedzań, trochę spowolnień, prędkość trochę ponad normę (w porywach mocno ponad normę), bez klimy
                                                i
                                                Piotrków Tryb.-Żagań, DK nr 8 i A4 + troche Wrocławia, styl jazdy jw. z klimatyzacją

Średnie spalanie obliczone na podstawie tankowania: 6,77l/100

Lepiej nie trzeba
                                                Pozdrawiam

Komentarz

• metrotest
                                                  Rider
                                                  • 2006
                                                  • 506
                                                  • Volkswagen
                                                  • AHF 1.9 TDI VP 110 KM
                                                  • CCZA 2.0 TSI RS 200 KM

Witam

Wątek robi się nieczytelny. Zgłaszam pomysł racjonalizatorski aby zrobić podpunkty dot. poszczególnych wersji silnikowych z podziałem na modele O1 i O2.

Komentarz

• Viniu
                                                    Rider
                                                    • 2008
                                                    • 517

metrotest, ale każdy swoje auto z rodzajem silnika ma w opisie, więc nie wiem co w tym nieczytelnego ?? Bardziej skłaniałbym się ku temu, aby opisywać warunki w jakich dokonywano pomiarów: jakie drogi, jakie prędkości itp.
                                                    Pozdrawiam

Komentarz

Pracuję...