Spalanie naszych aut - benzyna

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Jac_ek
    RS
    • 2009
    • 1733

a nie prościej dodać się do motostat.pl i dołączyć do klubu OCP, tam jest wszystko i drogi i rodzaj silnika i nawet opony można wpisać i od razu porównać się z innymi
    - O2FL Combi 1.4TSI DSG , [SPRZEDAM]--> ramka do SWING/BOLERO - WOOD

Komentarz

• tomus7
      RS
      • 2010
      • 1896
      • Peugeot

Zamieszczone przez metrotest
      Witam

Wątek robi się nieczytelny. Zgłaszam pomysł racjonalizatorski aby zrobić podpunkty dot. poszczególnych wersji silnikowych z podziałem na modele O1 i O2.
      też bym się ku temu skłaniał bo teraz jest misz masz.
      Ja sledzę silniki akl i generalnie takie mnie interesują :szeroki_usmiech
      ILE WYJAZDÓW TYLE POWROTÓW
      http://www.bunkry.pl/pl/index.html
      a gdy pomogłem, to nie bądź wiśnia i naciśnij POMÓGŁ.
      http://www.motostat.pl/user_images/16862/icon3.png
      Była SKODA 1 jest PEUGEOT 207

Komentarz

• szkoda
        RS
        S_OCP Member
        • 2005
        • 22543

Zamieszczone przez tomus7
        Zamieszczone przez metrotest
        Witam

Wątek robi się nieczytelny. Zgłaszam pomysł racjonalizatorski aby zrobić podpunkty dot. poszczególnych wersji silnikowych z podziałem na modele O1 i O2.
        też bym się ku temu skłaniał bo teraz jest misz masz.
        Ja sledzę silniki akl i generalnie takie mnie interesują :szeroki_usmiech
        od tego jest motostat, spritmonitor i pokrewne :idea:
        saport techniczny baj DGW
        była BKD+DSG '05 120kkm
        była BXE '08 190kkm
        no i nie ma :-)

Komentarz

• kubazak
          Ambiente
          • 2010
          • 146

no nic , dosyć głaskania pedałów .Wczoraj zaliczyłem parę ostrych startów , w sumie około 17 km jazdy po miescie .Spalanie średnie 21L/100km

Komentarz

• szkoda
            RS
            S_OCP Member
            • 2005
            • 22543

Zamieszczone przez kubazak
            w sumie około 17 km jazdy po miescie
            trochę słaby dystans do jakiegokolwiek wnioskowania
            saport techniczny baj DGW
            była BKD+DSG '05 120kkm
            była BXE '08 190kkm
            no i nie ma :-)

Komentarz

• kubazak
              Ambiente
              • 2010
              • 146

chyba nie odważyłbym się większego dystansu przejechac w takim tempie. W sumie mam GDM więc w razie czego laweta przyjedzie ...

Komentarz

• tomus7
                RS
                • 2010
                • 1896
                • Peugeot

no nic , dosyć głaskania pedałów .Wczoraj zaliczyłem parę ostrych startów , w sumie około 17 km jazdy po miescie .Spalanie średnie 21L/100km
                wg wskazań kompa?

Komentarz

• kubazak
                  Ambiente
                  • 2010
                  • 146

tak ,wg wskazań

Komentarz

• tomus7
                    RS
                    • 2010
                    • 1896
                    • Peugeot

tak ,wg wskazań
                    Ja dziś w korku srednie spalanie pokazywało ponad 18 na 5 km ale po zakończonej jeździe prawie zeszło do normy :szeroki_usmiech

Komentarz

• Mihau
                      RS
                      • 2009
                      • 7460
                      • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

60% Warszawa, 40% poza (bardzo dynamicznie :twisted: ) = 10,3469249831L
                      O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

• pascal
                        Rider
                        • 2009
                        • 510
                        • CAXA 1.4 TSI 122 KM

a u mnie tysiąc pińcet sto dziewińcet. a tak na poważnie ten temat to jakiś dziwny jest... ile można tłuc w kółko i to samo ? ale skoro już tłuczemy to jak jechałem na wakacje to z warszawy do bielska zjarał mi 9,44 a kolejny zbiornik juz 6,13. w Polsce jechałem ile wlezie a za granicą to juz się bałem więc mniej więcej przepisowo czyli 140 na autostradzie :szeroki_usmiech

Komentarz

• Viniu
                          Rider
                          • 2008
                          • 517

Wczoraj wracałem z meczy Falubaz vs. Unia... no i przyznaję żal i mała złość podkusiły mnie i troche podeptalem... no nie powiem, raczej bardzo dynamicznie. Komp pokazał po tej trasie 8,1, co przy stylu jaki zapodałem Szkodnikowi (chyba pierwszy raz w jej 10-letniej karierze) uznaję za bardzo dobry wynik
                          Pozdrawiam

Komentarz

• Jac_ek
                            RS
                            • 2009
                            • 1733

Zamieszczone przez Viniu
                            podeptalem... no nie powiem, raczej bardzo dynamicznie. Komp pokazał po tej trasie 8,1,
                            u mnie przy deptaniu to jest x2 a jak jeżdżę normalnie to mam 8

Komentarz

• Scirocco2
                              Classic
                              • 2009
                              • 37

3x ta sama trasa, Lublin - Warszawa(mokotow) - Lublin, dzien po dniu, zawsze 5 osob na pokladzie i pelny bak na poczatek, dotankowywane po kazdym powrocie do lublina, silnik 1.4 Tsi , przebieg 31000. Lublin - Kolbiel srednio 55min - 1h (120km) rano. V-maxy tak do 180km/h nie wiecej, czeste redukcje do 3b. Po kolbieli juz rwana jazda, swiatla, mijanki i korki warszawskie. Po kazdym powrocie i dotankowaniu srednia wyliczona 8,2 i raz 8,3l / 100 km.

Komentarz

• Mihau
                                RS
                                • 2009
                                • 7460
                                • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

100km po Wawie + Warszawa - Lublin - Warszawa = 8,864572L

Komentarz

• Kilkujadek
                                  Classic
                                  • 2010
                                  • 3

Po przeczytaniu wielu postów na tym forum postanowiłem kupić Octavię z silnikiem TSI 1,4.
                                  Nie wiem czy coś jest nie tak z silnikiem, czy ja mam ciężką nogę ale ten samochód mało że pije. On chla :!: Średnia 50%miasto/50% trasa wynosi około 10,5l. Powalający jest wynik 22l/190 km/h na autostradzie (tempomat) :cry:

Komentarz

• Jac_ek
                                    RS
                                    • 2009
                                    • 1733

Zamieszczone przez Kilkujadek
                                    Średnia 50%miasto/50% trasa wynosi około 10,5l.
                                    no to raczej ciut za dużo - mimo wszystko. ale 10 miasto - 8 trasa jest realne. 22 l/100 to dużo za dużo - podjedź do ASO może coś masz nie tak z wtryskiem/przepływomierzem itp...

ps. sorry ale aż chce się zapytać - zmieniasz biegi czy tylko na jedynce ;-)?

Komentarz

• mkz
                                      Ambiente
                                      • 2008
                                      • 138

Kraków-Lublin-Kraków - jazda spokojna (w dzień do Lublina, w nocy z powrotem), dwie osoby na pokładzie - 5.86l/100km :lol:

Komentarz

• winni77
                                        RS
                                        • 2009
                                        • 2183
                                        • Octavia II combi (1Z5)
                                        • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Powalający jest wynik 22l/190 km/h na autostradzie (tempomat) :cry:
                                        Tu akurat nie jest tragicznie. Choć mnie przy ciut większej - 205, pali ~19 litrów.

Te wskazania co podałeś to są z komputera, czy sam je liczyłeś?
                                        Mój "Batmobil"

Komentarz

• Mihau
                                          RS
                                          • 2009
                                          • 7460
                                          • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Jac_ek, wszystko dobrze jest. Kolega pewnie podał chwilowe spalanie (u mnie np. przy 201km/h licznikowych było 21L/100km) więc nie ma co się patrzeć na to.
                                          A co do spalanie 50%/50% no to wszystko zależy od dynamiki jazdy danego kierowcy. Mi ostatnio wyszło też koło 10L ( 60% miasto/40% poza) Wiadomo, że większość producentów zaniża spalania z katalogów. IMO też nie ma sensu mówić, że jeden 1.4 TSI pali np. 7L natomiast drugi pali już 9,5L i coś z nim nie tak. Poprostu kierowca kierowcy nie jest równy

Zamieszczone przez winni77
                                          Te wskazania co podałeś to są z komputera, czy sam je liczyłeś?
                                          dobre pytanie. Ostatnio sprawdziłem i mój komputer troszkę kłamie ( test był z jednego zbiornika narazie) i na kalkulatorze wyszło mi ok. 0,4L więcej niż na kompie

Komentarz

• Jac_ek
                                            RS
                                            • 2009
                                            • 1733

winni77, Mihau, no fakt te 22l /100km to ja zrozumiałem że z trasy długości 190km :szeroki_usmiech, jeśli chodzi o chwilowe spalanie to nie wiem jakie jest przy 190 ale 22l/100 biorę w ciemno jako dobre! choć Ojca C5 2.0 HDI przy 200 km/h ma 16 l/100km

Komentarz

• Kilkujadek
                                              Classic
                                              • 2010
                                              • 3

Zapewniam, że biegi potrafię zmieniać :lol: Silnik TSI na osobie która jeździła dotychczas z 1,4V16 wymusza zmianę wielu przyzwyczajeń co uczyniłem. 22l które podałem jest odczytem z komputera ale sprawdzone na odcinkach ponad 500 km (Stryków - Wąsowo, Wrocław -Lipsk)
                                              Silnik TSI jest wyjątkowo wrażliwy na styl jazdy. Oczywiście możliwe jest uzyskanie wyniku 4,8l/100 ale to może się spotkać z niezbyt przychylnymi uwagami innych użytkowników dróg :lol:
                                              Moim znaniem dane o spalaniu Octavi 1,4 TSI podane w katalogu Śkody są fikcją nie do uzyskania w normalnych polskich warunkach. Z zazdrością patrzę na Octavkę 2,0 TDI kolegi...

Komentarz

• Maicroft
                                                Moderator
                                                S_OCP MemberModeratorr
                                                • 2004
                                                • 25757
                                                • Audi

No popatrzcie komus wreszcie pali 3 razy tyle co reszcie, albo on nie sciemnia :lol:

Ja tam uwazam, ze jak ktos ten silnik depcze, a to zostaje z silnika 16V ktory nie jechal z dolu i trzeba taki silnik cisnac zeby jechal to palic mu bedzie duzo. Ty nie zmieniesz biegow przy 2500 tylko przy 5500, a to roznica w jezdzie i spalaniu.

19l w trasie to nie problem, TDI malo nie pali jak sie mu na tempomacie ustawi te 180 czy 190, a 1.4 dla ktorego to jest tez graniczna predkosc musi palic sporo.

Ja codziennie widze takich na lewym pasie co sie rozpedzic nie moga, bo eco driving uskuteczniają i ciagnik siodlowy na prawym idzie szybciej :roll:
                                                Spritmonitor.de

Komentarz

• Jac_ek
                                                  RS
                                                  • 2009
                                                  • 1733

22l które podałem jest odczytem z komputera ale sprawdzone na odcinkach ponad 500 km (Stryków - Wąsowo, Wrocław -Lipsk)
                                                  no to sie jednak wybierz do serwisu

Komentarz

• Kilkujadek
                                                    Classic
                                                    • 2010
                                                    • 3

Zamieszczone przez Maicroft
                                                    No popatrzcie komus wreszcie pali 3 razy tyle co reszcie, albo on nie sciemnia :lol:
                                                    Może po prostu mam zbyt dużo wiosen... :wink:
                                                    Silnik TSI ma dość specyficzną charakterystykę. Maksymalny moment obrotowy jest uzyskiwany w granicach 1500÷4000. Ekonomika jazdy samochodem z takim silnikiem wymusza zmianę biegów w okolicach 2000 obrotów. Zapewne dla podobnych parametrów producent określił zużycie paliwa. Martwi mnie jednak spora rozbieżność między deklarowanym, a faktycznym. Wobec opinii Kolegów pozostaje mi odwiedzić serwis i ewentualnie przekazać kilka "ciepłych słów" sprzedawcy który mi ten silnik zachwalał.

Komentarz

Pracuję...