Ceny paliw

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • parasite
    L&K
    • 2011
    • 1368

Zamieszczone przez natash
    A ja znam takich co im w bloku wygodnie i mają więcej niż 300 000 odłożone
    Ja na studiach pomieszkiwałem w bloku i nie mogłem znieść skaczących po suficie dzieciaków albo drących się na klatce schodowej koksów. Co kto lubi.
    Dlatego wole dojeżdżać do pracy te 70km niż siedzieć w bloku we Wrocławiu i spłacać kredyt. I tak dojazd rano od siebie zajmuje mi 60min, gdzie jak we Wrocławiu zostaje i rano ok 7 chcę dojechać do pracy to z 40 min przebicie przez miasto mi zajmuje.

Żeby nie było offtopa:
    na krajowej 8 w okolicach Jordanów Śląski ON - 5.32zł
    AGR 112KM, 232Nm
    Subaru Impreza GH 2.0 150KM

Komentarz

• natash
      RS
      • 2011
      • 2599

Ja np. nie narzekam na okolicę, na sąsiadów, blok stara płyta. Znajomi mieszkają w nowym budownictwie i mówią, że jest nieznośnie głośno... może podwieszany sufit i parter robi swoje u mnie. Dobra koniec OT :twisted:

Komentarz

• ruwado
        RS
        • 2009
        • 14916
        • Octavia IV (NX3)

Wiem jedno - narzekanie na pewno nic nie zmieni, ale jak ktos mi udowadnia, że można za 1500 przeżyć, utrzymać samochód (i to nie sztrucla), spłacać kredyt, żywić się i jeszcze odłożyć - to wybaczcie - nie wierzę!!!!!!!

Chyba, że:
        - mieszkać kontem u rodziców i nie płacić za mieszkanie
        - dostać od rodziny na brykę
        - mieć w perspektywie 3 miesięcy znaczną podwyżkę wynagrodzenia.

Wtedy można byc optymistą. A i tak nie wierzę, że za zostające 300 zł można jeść za cały miesiąc - nie zaglądając do garnka rodziców.
        pozdrawiam - Darek
        ​​

Komentarz

• natash
          RS
          • 2011
          • 2599

Za 300 to można dojadać na mieście :P

Komentarz

• kmink
            L&K
            • 2007
            • 1360
            • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez ruwado
            Wiem jedno - narzekanie na pewno nic nie zmieni, ale jak ktos mi udowadnia, że można za 1500 przeżyć, utrzymać samochód (i to nie sztrucla), spłacać kredyt, żywić się i jeszcze odłożyć - to wybaczcie - nie wierzę!!!!!!!

Chyba, że:

Wtedy można byc optymistą. A i tak nie wierzę, że za zostające 300 zł można jeść za cały miesiąc - nie zaglądając do garnka rodziców.
            zapomniałeś o 90zł na imprezę :wink:
            Chiptuning, serwis FAP/DPF i inne....Poznań
            https://www.facebook.com/pages/TuneF...09364479166793

www.tuneforce.pl
            www.dpfserwis.pl

Komentarz

• parasite
              L&K
              • 2011
              • 1368

Chyba, że:

Na samo auto miesięcznie mi idzie ok. 1500zł i podobnie zalewam 3-4 razy na miesiąc, więc też nie bardzo w to wierzę.
              AGR 112KM, 232Nm

Komentarz

• piotrek_os
                RS
                S_OCP Member
                • 2006
                • 8162
                • Octavia II (1Z3)
                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

[quote="parasite"]
                Na samo auto miesięcznie mi idzie ok. 1500zł i podobnie zalewam 3-4 razy na miesiąc, więc też nie bardzo w to wierzę.
                dolicz ubezpieczenia, pierdoly....itd...strata wartosci - najwiecej przy nowym.....
                Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• ruwado
                  RS
                  • 2009
                  • 14916
                  • Octavia IV (NX3)

Zamieszczone przez kmink
                  zapomniałeś o 90zł na imprezę :wink:
                  no nie - to już było ustalone na początku - z imprez rezygnujemy
                  pozdrawiam - Darek
                  ​​

Komentarz

• parasite
                    L&K
                    • 2011
                    • 1368

Zamieszczone przez piotrek_os
                    Zamieszczone przez parasite
                    dolicz ubezpieczenia, pierdoly....itd...strata wartosci - najwiecej przy nowym.....
                    Liczę już z ubezpieczeniem i wszystkimi wydatkami typu opony, olej itp. oprócz utraty wartości, ale ja mam O1, a z tego co wiem to O2 w TDI jest droższa w utrzymaniu jeśli chodzi o jakieś naprawy.

"DGP": Polacy na gazie jadą po rekord
                    Heh, niedługo pewnie gaz też nieźle skoczy tak jak ON, bo w końcu jak się zwiększa popyt to i cena leci w górę. :P Do tego kwesta czasu kiedy dowalą akcyzę.
                    Coś czują, że czasy tankowania diesla pod biedronką niedługo wrócą :szeroki_usmiech
                    AGR 112KM, 232Nm

Komentarz

• natash
                      RS
                      • 2011
                      • 2599

Ja wydałem przez 6 miechów (na wszystko związane z autem, od momentu zarejstrowania) ok ~2k miesięcznie :roll: , ale to pewnie przez to że ubezpieczenie, turbo, akumulator, opony zimowe, za rok może będzie lżej, chyba że na samą gnojówkę, będę wydawał tyle miesięcznie :!:

Komentarz

• Le-Ce
                        L&K
                        • 2010
                        • 1313
                        • Octavia I (1U2)
                        • AUM 1.8 20VT 150 KM

parasite

W latach 72-3,4 jeździłem do Lasocina (miejscowość powinna być Ci znana), gdzie mieliśmy firmowy dom wypoczynkowy Przemysłowego Instytutu Elektroniki. Nie pamiętam by okolicznym mieszkańcom było tak różowo. Zajmowane po niemieckie domy były owszem duże i przestronne ale nagminnie dewastowane przez mieszkańców. Symptomem cechującym Twych rówieśników, był wstręt do przekraczania w normalny sposób furtki na posesję, o ile taka została, gdyż nagminnie trenowali skok wzwyż przez bramy. :shock: Z różnym zresztą skutkiem w zależności od ilości wypitych alpag czy też innych trunków. :wink: Nie powiem że sam byłem abstynentem a i miejscowa szefowa sklepu "Bećka" nie raz otwierała źródełko grubo po północy :szeroki_usmiech
                        Powracając do Twej wypowiedzi to i w samej Bielawie w większości pracowały kobiety (Zakłady Włókiennicze) i gro z nich utrzymywało rodziny. Po 17g. do kawiarni nie wpuszczali kobiet bo było ich tam multum a męski ród zniewalany był od 15 letniego prawiczka a i emerytom się często trafiało. :szeroki_usmiech
                        Naród był zaprawiony w bojach damsko/męskich co też pochłaniało środki
                        W Bielawie, pewnie też powstały mniejsze lub większe blokowiska i wierz, że każdy z lokatorów był szczęśliwy gdy dostał własne M, które było bardzo ciężko otrzymać a wiem to z autopsji. Jak się wprowadziłem, to w bloku były trzy samochody i parkingi wokół puste. Dziś w rodzinach mają nie rzadko dwa a czasem i więcej.

W awatarze masz fajny dom a przednim samochód, pewnikiem nie wszyscy tak mają :?:
                        Nie każdy, bowiem urodził się synem Ratuszniaka a chyba wiesz o kogo chodzi.:wink:

Jeśli nie, to popytaj rodziców lub dziadków jak było

Wyjaśnienie dla pozostałych forumowiczów -

Facet prowadził knajpę, gdzie za aluminiowego rybaka (5 zł) jadło się schabowego na cały talerz i to na dwa palce z pryskającym jeszcze po nim tłuszczem a na drugim młode kartofelki i takaż przysmażana kapustka, że tylko palce lizać. :!: :!: :!:

Sory za wypowiedź, ale mi się wspomniało

Moja ADELA

http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=58788

i jej najlepszy wynik 15,75 l/ 100km

Komentarz

• shok
                          RS
                          • 2009
                          • 2070
                          • Octavia I (1U2)
                          • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

ale relacja kosztów utrzymania do przeciętnego wynagrodzenia jest trochę inna niż w Polsce
                          tak masz racje ale dla przeciętnego pracownika a nie polaka bez kwalifikacji i znajomości języka. O tym zapominają ludzie i potem mieszkają po hotelach po 300-400 mi to przypomina pewien okres w dziejach historii...

Ja podziwiam ludzi, którzy mieszkają w klitkach w starych blokowiskach, a pod klatką mają drogie SUVy, które żłopią paliwa jak głupie.
                          a ja podziwiam ludzi którzy budują lub kupują dom kosztem całkowitego pozbycia się atrakcji życiowych np. wczasy ,pikniki ,wyjście do kina,kawa w barze itp.
                          Dojazd do pracy 70 km nie no fajna sprawa szczególnie dla dzieci jak będą chodzić do szkoły ponadpodstawowej. Mój kolega też tak mieszka i codziennie modli się czy jego dzieci szczęśliwie dojadą do szkoły ściśnięte jak korniszony w busie lokalnego przewoźnika. Mówi najgorzej zimą bo głowy muszą poduszką oddzielać od szyby zaparowanego od środka busa... dzieci dorastają i wolą wyjść z koleżankami do chociażby jakieś galerii po szkole(pochodzić bez celu) jak koledzy i koleżanki z klasy.Jednak trzeba śpieszyć się na busa... No na początku jest fajnie póki dziadek robi za domowego palacza i prywatnego kierowce. Dla dzieci to po prostu katastrofa.
                          Mieszkanie w bloku owszem ma swoje minusy ale płacę czynsz (nie mały) ale nic mnie nie interesuję.Do szkoły,kina czy lekarza mam rzut beretem co przy dzieciach jest najważniejsze . Wchodząc do sklepu nie idę na dział promocję obracając co chwilę głowy czy ktoś przypadkiem mnie nie wyprzedza tylko spokojnie oglądam dział nowości.
                          Coś za coś. Ja wybrałem żyć na luzie wczasy, nieprzemyślane zakupy, jedzenie na mieście . A dom hm ... na starość jak mi wystarczy to sobie kupie na razie szkoda mi życia
                          Zrobił się OT lecz jak ma nie powstawać jak cena paliw za niedługo będzie po 10zł

Komentarz

• parasite
                            L&K
                            • 2011
                            • 1368

shok
                            Sorki, ale chyba niektórzy uważają, że poza wielkimi miastami nie ma w ogóle cywilizacji. Uwierz mi, że mamy licea, technika, szpital, centra handlowe, masę sklepów, tesco, nomi i teraz kończą budować media coś tam, kauflanda i kfc. Fakt, że nie ma wielkich firm z IT dlatego jeżdżę do Wrocławia, ale za cenę mieszkania we wrocku można mieć domek w mniejszym mieście.

Le-Ce
                            Domek nie jest mój. Ja tylko pomagałem go budować Czasy się trochę zmieniły więc nie ma co porównywać jak było kiedyś, a jak jest dzisiaj.

Fakt jest taki, że niektórzy wolą bujać się autami za sporą kasę, ale za czynsz to najczęściej Ci "bogacze" zalegają.
                            AGR 112KM, 232Nm

Komentarz

• natash
                              RS
                              • 2011
                              • 2599

Fakt jest jeden zarobki to temat tabu w Polsce, a już nie daj boże, niech ktoś ze znajomych nagle zacznie więcej zarabiać od nas samych... Nawet w ofertach pracy niema informacji ile się spodziewać, dlatego przed wyruszeniem na rozmowę kwalifikacyjną do innego miasta w mojej branży często pada pytanie: "Jeżeli chcą mi Państwo zaoferować mniej niż Xk netto to zaoszczędźmy Państwa i mój cenny czas".

I proszę nie odbierać, moich wpisów w tym temacie jako marudzenie, bo mieszkać gdzie mam, w knajpie też nieraz zjem, autem pojadę na wakacje raz w roku, ale jak zacznie mi doskwierać nędza, to wyjadę za granice, bez wahania jeżeli będzie to miało pomóc mojej rodzinie i poprawić ich komfort życia, bo dlaczego mam zarabiać na darmozjadów z wiejskiej, którzy nie muszą nawet f-vat brać, tylko oświadczenia piszą, jak nie po angielsku to dogadam się po niemiecku, za granicą gdzieś chyba mnie przyjmą do pracy...

W UE kupią za bardzo średnią pensję 1000l ON czy PB, u nas jakbym mógłbym kupić za moja 1000l ON to bym był zadowolony, narazie dążę do takiego stanu, tylko nie wiem czy ON nie będzie po 8 złotych i nadal będę trochę dalej niż za półmetkiem :twisted:

Komentarz

• loru
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2007
                                • 4286
                                • Octavia II (1Z3)
                                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

u nas jakbym mógłbym kupić za moja 1000l ON to bym był zadowolony
                                nie był byś zadowolony, ja mogę sobie pozwolić na taki wydatek z mojej pensji ale wież mi że czasami jest krucho przed pierwszym, generalizując zawsze będziemy za mało zarabiać.
                                O rany - jedna siódma życia to poniedziałek

Komentarz

• natash
                                  RS
                                  • 2011
                                  • 2599

Myślę kategorią osoby bez kredytu z pracującą żoną ~3k.

Komentarz

• 4x4BKF
                                    L&K
                                    • 2010
                                    • 1279

A ja znam takich co im w bloku wygodnie i mają więcej niż 300 000 odłożone
                                    Wow!!!!! To muszą być jacyś milionerzy! Mieć TAKIE pieniądze i nie mieszkać w domku! Niesłychane!!
                                    4x4

Komentarz

• loru
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2007
                                      • 4286
                                      • Octavia II (1Z3)
                                      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Myślę kategorią osoby bez kredytu z pracującą żoną ~3k.
                                      łącznie czy pojedynczo ?
                                      O rany - jedna siódma życia to poniedziałek

Komentarz

• natash
                                        RS
                                        • 2011
                                        • 2599

Ja 1000l ON + żona 500l ON :P

Komentarz

• 4x4BKF
                                          L&K
                                          • 2010
                                          • 1279

Panowie, miał być wątek o paliwie jest to tych co ubolewają że drożeje, że mało zarabiają i o tych co stać ich na nieco więcej niż tych ubolewających.

A ja napisze tak: Ci co ubolewają że mało zarabiają to niech mają żal tylko do siebie bo był czas na naukę i zdobycie lepszej pracy. Nikt też im nie broni otworzyć własnej firmy
                                          A tym co mają więcej niż inni i takiemu jednemu co ma tu cytuję "wyjebane" napisze że to i tak wszystko ch..j i mizeria w jednym.

Kiedy przestaniecie pieniądze traktować jako cel sam w sobie a będziecie je postrzegać jako instrument zrozumiecie o co chodzi.
                                          4x4

Komentarz

• Agamek12
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2006
                                            • 9943
                                            • Ford

No i zaczyna się przechwalanie zarobkami...
                                            Adam... Używam:
                                            Rolka: e11FL 97KM/130Nm
                                            Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• kmink
                                              L&K
                                              • 2007
                                              • 1360
                                              • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez 4x4BKF
                                              ...akiemu jednemu co ma tu cytuję "wyjebane" ...
                                              jeśli mnie miałeś na myśli to nie zrozumiałeś przekazu i aluzji...przeczytaj jeszcze raz ze zrozumieniem :wink:
                                              Chiptuning, serwis FAP/DPF i inne....Poznań
                                              https://www.facebook.com/pages/TuneF...09364479166793

www.tuneforce.pl
                                              www.dpfserwis.pl

Komentarz

• zajas
                                                Rider
                                                • 2009
                                                • 631

A ja napisze tak: Ci co ubolewają że mało zarabiają to niech mają żal tylko do siebie bo był czas na naukę i zdobycie lepszej pracy. Nikt też im nie broni otworzyć własnej firmy
                                                no a co mają powiedzieć Ci zdolni i z dużą wiedzą, którzy nie mają "pleców".....wiadomo...cześć z nich już w PL nie siedzi....ale reszta została...

Komentarz

• loyd
                                                  RS
                                                  • 2010
                                                  • 2342

Zamieszczone przez zajas
                                                  no a co mają powiedzieć Ci zdolni i z dużą wiedzą, którzy nie mają "pleców".....wiadomo...cześć z nich już w PL nie siedzi....ale reszta została...
                                                  Tzw. plecy zawsze można sobie wyrobić .....

Komentarz

• 4x4BKF
                                                    L&K
                                                    • 2010
                                                    • 1279

Zamieszczone przez zajas
                                                    A kto im bronił sobie wyrabiać plecy?? Honor? Cenna rzecz, ale tym się nie najedzą.
                                                    Równie dobrze można powiedzieć "ja do roboty??? Ja panicz jestem i mi nie honor na kogoś robić"

A poza tym jak ktoś jest na prawdę dobry w tym co robi to praca jego szuka a nie on pracy.

[ Dodano: Czw 10 Lis, 11 14:24 ]
                                                    A ci co wyjechali?? Nie potrafi sobie tu poradzić to jedzie na wyspy na zmywak. Potem przyjeżdża A6 z 2002 roku z kierą po prawo i przed rodziną udaje że mu się zajebiście powodzi. (a wszyscy wiemy ile taki wóz tam kosztuje )
                                                    Naopowiada się jaki to tam raj i dobrobyt, jak mleko i miód z kranów płyną a na ulicach zamiast liści pieniądze leżą.
                                                    A po 5 latach sam głupieje bo dalej zapier... jak zapied..ł, nie odłożył góry złota jak na początku opowiadał, wrócić wstyd bo wyśmieją, zostać dalej nie ma motywacji. Osobiście nie znam nikogo kto by sobie chwalił pobyt tam.
                                                    Jakby u nas w 18 osób wynajęli domek jednorodzinny, żarli najtańsze rzeczy z marketów i robili na dwie zmiany to by więcej cash odłożyli niż tam.
                                                    4x4

Komentarz

Pracuję...