Zamieszczone przez outlaw
Ceny paliw
Zwiń
X
-
W MOTORZE nr 13-14 z b/r zapisali:
(za e-petrol.pl)
Akcyza na LPG pójdzie w górę od 2015r.
Unijny projekt dyrektywy w sprawie żródeł energii zakłada wzrost opodatkowania lpg. Obecnie UE dopuszcza, aby stawka na 1000 kg LPG wynisiła 125 euro, ale od 2015r. kwota ta ma wzrosnąć do 311 euro. Przedłoży się to na podwyzkę na stacjach o 51 gr na 1 l.
Akcyza na ON pójdzie w górę od 2015r.
Każde 1000 l ON ma być obłożone podatkami na poziomie 382 euro wobec obecnych 359. Oznacza to wzrost ceny detalicznej na stacjach o ok. 30 gr na 1 l.
Na temat benzyn nic nie napisali.
Podrożeją jeszcze od 2014r. auta z silnikami diesla bo będą musiały spełniać normę EURO 6. Wzrost ceny jest szacowany na ok 1000 euro (dodatkowy katalizator).
Czarny scenariusz :evil:
http://m.interia.pl/motoryzacja/news,1907054,339 też kilka słów o podwyżkach.O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
=================================================
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez endryuAkcyza na LPG pójdzie w górę od 2015r.
I jak tu Kowalski moze sobie planować zakup nowego autka...jakie ma wybrac diesel czy lpg...jak takie art. pisza.
A może w końcu pensje będą też z innej bajki......a nie tylko ceny unijne! :evil:
Komentarz
-
-
Na zdrowy rozum, który kraj poza Polską jest taką potęgą LPG w UE? Żaden, tu chodzi żeby wydoić z naiwnych polaczków hajs, bo akurat jest pole do manewru... Jak będzie nikt nie wie, ale póki co w EOP jest gaz po 2,45Octavia jest jak dobry lokaj - czasami zapominasz, że on w ogóle istnieje, ale gdyby go nie było, to świat zwaliłby Ci się na głowę.
Komentarz
-
-
U nas jak cos spadnie, to za chwile wzrasta x4.
Holandia jezdzi na gazie od dawna. Czechy, Slowacja, Wegry, Ukraina tez jezdzi na gazie.
Coraz wiecej aut z Niemiec tez juz przyjezdza zagazowana. Problemem jest downsizing. Niemiec kupi diesla o pojemnosci 2.0 niz jakies cudo 1.2 o podobnej mocy, a potem to gazowac.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez tomecki994Na zdrowy rozum, który kraj poza Polską jest taką potęgą LPG w UE? Żaden, tu chodzi żeby wydoić z naiwnych polaczków hajs, bo akurat jest pole do manewru... Jak będzie nikt nie wie, ale póki co w EOP jest gaz po 2,45
U mnie już 2,33zł na Bliskiej i 2,38zł na BP.
Komentarz
-
-
Mickul, o to też chodzi, że po prostu większość z nas nawet jeżeli wyrobiła by się w budżecie "benzynowym" woli mieć LPG, bo zawsze zaoszczędzone pieniądze, zawsze, wyda się na coś innego. :wink: Ja osobiście do LPG nic nie mam, mój tata od 1995 roku nieprzerwanie, nasze rodzinne, samochody w gazie kupuje, i raczej dobrze nam służyły.Octavia jest jak dobry lokaj - czasami zapominasz, że on w ogóle istnieje, ale gdyby go nie było, to świat zwaliłby Ci się na głowę.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez bzyq_74...bo trzeba zdecydowanie ich gonić.
Przez moment na Statoilach przy kasach były takie terminale z trzema guziaczkami: czerwonym, żółtym zielonym, i zawsze zaczynały piszczeć przy płaceniu w kasie. Jako klienta informowały mnie o tym abym nacisnął guziczek adekwatny do stanu zadowolenia z obsługi. Może miało to jakieś przełożenie na informacje dla szefa danej stacji o pracownikach i ich pracy...nie wiem...w każdym razie super gadżet, bo często po takich sytuacjach jak wyżej bez pardonu, patrząc prosto w oczy wbijałem ten czerwony. Jeden typ kiedyś złamał mój system nerwowy: Może płyn do spryskiwacza? Mam, zapaszek? Mam, 2 wafelki 3-ci gratis? Nie, Litrowa Cola w promocyjnej cenie? Nie, Zapalniczka do papierowsów? Mam, Może hot-dog?....Ja pierdolę człowieku, chciałem tylko zatankować!. Może pierwszy dzień w pracy i wytyczne co do wciskania ludziom zbędnego szajsu, chłopak wziął bardzo serio.Artur
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez piotrek_osNotowania ropy juz prawie 20 dolców mniej niż np. w połowie lutego a na stacjach zupełnie tego nie widać, a nawet i drożej niż było - mowa tu o ON i PB
http://www.bankier.pl/inwestowanie/p...size=B&waluta=
- wzrost na giełdzie +20% -> na stacjach +20%
- spadek na giełdzie -20% -> na stacjach +20%Pozdrawiam
Northeusz
Komentarz
-
-
Dziś zrobiłem tour de Kraków porównując ceny.
Statoile, Neste, BP, Orleny
ON przeważnie 5,49-5,54
noPB95 przeważnie 5,59
Teraz porównanie z Carrefourem przy Jana Pawła
ON - 5,30
noPB95 - 5,40
Oraz Auchan Bonarka
ON - 5,29
noPB95 - 5,39
Nie mogłem uwierzyć że jest już taka różnica na marketowych stacjach :shock:
Komentarz
-