Wszystko o Vag-Com'ie

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • wow
    Ambiente
    • 2011
    • 227

chicałbym za pomoca vcds wyczyscic dpf co mam zrobic ?

znałzlem cos takiego
    o1 engine

[coding-II -11}
    włacz regeneracje wprowadzając 21295

ale u mnie nic sie nie pojawia tylko bład x ciagle tak samo !
    tylko lipa !!!
    czy robie cos zle ????
    wow wr............

Komentarz

• 1 6 D
      Rider
      • 2011
      • 547
      • Volkswagen

Czy ktoś się spotkał już może z dekoderem do plików clb ale z VCDS 11.3 lub nowszych?
      Lub czy znalazła się jakaś wersja VCSa 11.3 która ma pliki rzeczywiscie z 11.3?
      Ja mam te wersje Millenium i tam pliki clb z ori 11.3 nie chodzą, a interesuje mnie bardzo co dodano w pliku do mojego silnika, ponieważ w 11.2 nie ma tam za dużo opisane.
      http://chomikuj.pl/lusob/VCDS
      Trochę plików do VCDS, zapraszam

Komentarz

• biril1
        Classic
        • 2011
        • 16

Witam.

niestety popełniłem błąd łącząc się wersją polską, pytanie czy z czerwonego wpisu w abaucie można przejść na zielony poprzez przegramowanie atmegi162 czy też można jakimś crackiem?

Komentarz

• innova
          Rider
          • 2011
          • 554

Zamieszczone przez biril1
          Witam.

niestety popełniłem błąd łącząc się wersją polską, pytanie czy z czerwonego wpisu w abaucie można przejść na zielony poprzez przegramowanie atmegi162 czy też można jakimś crackiem?
          trochę cierpliwości i masz zielone pole, na chomiku e-service znajdziesz opis jak przeprowadzić procedurę (punkt 2)
          --------------------------------------------------------------------------------------------------------------
          Sprzedam multikabel VAG 10.6.4/11.2/11.3 Millenium/11.6 Millenium, VAG 12.12. Wszelkie informacje na e-mail. Cena z wysyłką 170PLN. MPPS v12 cena z wysyłką 130PLN

Komentarz

• agrala
            Rider
            • 2011
            • 397

Zamieszczone przez innova
            a co masz obecnie w zakładce About ?
            Sprawdź w tej kolejności: podłącz do kompa, do samochodu, zrób TEST i SAVE a następnie wskocz do About i powiedz co tam widzisz, tj w jakim kolorze wyświetla Ci się to co związane z licencją: czerwonym czy zielonym ?

[ Dodano: Sob 07 Sty, 12 22:37 ]
            Zamieszczone przez agrala
            Czy kazdy ryzowy VCDS ma problem z kasowaniem inspekscji olejowej z automatu?
            dla samochodów od roku MY 2010 inspekcje olejowe kasujesz tylko w Instrumentach a nie w SRI Reset
            Program jest zarejestrowany - zielony kolor.
            Robilem kasowanie w autach ponizej 2010r, wersja 704 PL.
            Ostatnio passka b6 musialem robic recznie w kanalch, wszytsko bylo ale wyskakiwal ten blad. To samo w A3 z 02r - zawsze to wyskakuje, chyba ze wyskoczy unforamcja ze VCDS nie posiada informacji na temat tego licznika (czy jakos tak).
            Chyba ze ja cos zle robie - moze ktos opisze jak to sie robi i jak to wyglada po kolei.
            Komfortowie kierunkowskazy - włączasz 1 a miga 3x
            Emulator czujnika poziomu oleju G266
            Napraw sterowników AIRBAG

Komentarz

• biril1
              Classic
              • 2011
              • 16

innova

widziałem tą procedurę ale pdłączenie się do tego mikrokontrolera to chyba nie na warunki domowe może znasz jakiś lepszy sposób mniej inwazyjny (programator)?.

Komentarz

• innova
                Rider
                • 2011
                • 554

widziałem tą procedurę ale pdłączenie się do tego mikrokontrolera to chyba nie na warunki domowe może znasz jakiś lepszy sposób mniej inwazyjny (programator)?.
                jak wrzucisz hasło atmega162 w google i wybierzesz grafikę to zobaczysz dedykowane programatory dla tych układów (wchodząc głębiej również ceny) - wymagają wylutowania tego kontrolera, zaprogramowania i ponownego wlutowania bądź wlutowania zupełnie nowego.

Zobaczysz też wariant opisany w tej procedurze

W domowych warunkach potrzebna jest lutownica (najlepije oporowa) z cieńkim grotem, druty o średnicy 0,4mm najlepiej lub cieńsze, wtyk męski DB25 bez obudowy oraz zasilacz 12V aby zasilić stronę OBD.

Dolutowanie zajmuje około 10-15min przy wprawnej ręce. Najpierw nanosisz trochę cyny na drucik a potem go przykładasz do nóżki i przytykasz w pobliżu grot lutownicy. Cyna spłynie i zespoli nóżkę z drutem. Później tylko nie możesz wykonywać gwałtownych ruchów z całością gdyż tak wykonane połączenie mocne nie jest.

Wielu osobom się już udało, jak wspomniałem cirpliwość tutaj jest najważniejsza, no a w nagrodę otrzymujemy satysfakcję z samodzielnie wykonanego zadania.

[ Dodano: Nie 15 Sty, 12 15:08 ]
                Zamieszczone przez agrala
                Chyba ze ja cos zle robie - moze ktos opisze jak to sie robi i jak to wyglada po kolei.
                nie, wygląda iż wszystko robisz OK zresztą to strasznie skomplikowane nie jest. O paskach też słyszałem iż trzeba w kanałach grzebać.

Natomiast spotykałem się z wersjami VCDS (seria 9), które były tak dalece zmodyfikowane, iż nie zmianiały statusu licencji pomimo iż Atmega była już rozprogramowana. Chodziło o zamaskowanie tego faktu aby się użytkownik nie denerwował. Jeżeli parasz się na codzień z diagnostyką to rozważ również nowsze wersje (są EN), te posiadają biblioteki do większej ilości sterowników zainstalowanych w pojazdach.
                --------------------------------------------------------------------------------------------------------------
                Sprzedam multikabel VAG 10.6.4/11.2/11.3 Millenium/11.6 Millenium, VAG 12.12. Wszelkie informacje na e-mail. Cena z wysyłką 170PLN. MPPS v12 cena z wysyłką 130PLN

Komentarz

• biril1
                  Classic
                  • 2011
                  • 16

innova

udało się odzyskałem kabelek bez zbytniej ingerencji w atmegę i bez zasilacza !!!!!

Komentarz

• innova
                    Rider
                    • 2011
                    • 554

i bez zasilacza !!!!!
                    jak to bez zasilacza ?
                    jak ją zasiliłeś ? na krótko 5V z USB ?

Komentarz

• biril1
                      Classic
                      • 2011
                      • 16

Po prostu zasiliłem w samochodzie z gniazda ODB :diabelski_usmiech :szeroki_usmiech

[ Dodano: Czw 19 Sty, 12 17:04 ]
                      Witajcie.

Może ktoś pomoże; VCDS nie chce wejść do modułu komfortu, na autoscanie w statusie ok natomiast nie wykrywa samego sterownika i nie można wejść do niego z selecta??? :?

Ze scana mam coś takiego:

19-CAN Gateway -- Status: Malfunction 0010

Address 19: CAN Gateway (J533) Labels: None
                      Part No SW: 7N0 907 530 H HW: 1K0 907 951
                      Component: J533 Gateway H42 1620
                      Revision: H42 Serial number: 240611F1003027
                      Coding: 352302
                      Shop #: WSC 73430 790 00090
                      VCID: 356525E72781

1 Fault Found:
                      00469 - Infotainment Databus in Single Wire Operation
                      011 - Open Circuit - Intermittent
                      Freeze Frame:
                      Fault Status: 00101011
                      Fault Priority: 3
                      Fault Frequency: 4
                      Reset counter: 112
                      Mileage: 1791 km
                      Time Indication: 0
                      Date: 2004.14.16
                      Time: 18:42:14

Czy to tak jakby jeden kabelek był gdzieś odpięty????

Komentarz

• innova
                        Rider
                        • 2011
                        • 554

Po prostu zasiliłem w samochodzie z gniazda ODB :diabelski_usmiech :szeroki_usmiech
                        fiu fiu,
                        saperem jesteś czy modelarzem, a może muzykiem ?

Komentarz

• 1 6 D
                          Rider
                          • 2011
                          • 547
                          • Volkswagen

biril, a Ty nie masz już przypadkiem bez oddzielnego modułu komfortu Skody? Czy wcześniej wchodził ładnie?
                          http://chomikuj.pl/lusob/VCDS
                          Trochę plików do VCDS, zapraszam

Komentarz

• biril1
                            Classic
                            • 2011
                            • 16

Zamieszczone przez 1 6 D
                            biril, a Ty nie masz już przypadkiem bez oddzielnego modułu komfortu Skody? Czy wcześniej wchodził ładnie?
                            A co by to mogło oznaczać? od początku mi nie chodzi confort jak i steering angle!

[ Dodano: Pią 20 Sty, 12 19:38 ]
                            gdzie się do nie gostać mam model 2012?

[ Dodano: Pią 20 Sty, 12 19:51 ]
                            Znalazłem coś takiego"Either the CAN H or CAN L connection on the Infotainment CAN is not connected so it's only using one of the CAN wires, hence the error message"
                            Chyba faktycznie któryś z kabelków CAN'A JEST NIE PODPIĘTY I TO WŁAŚNIE CHYBA OD MODUŁU KOMFORTU! :shock:

[ Dodano: Pią 20 Sty, 12 19:58 ]
                            Zamieszczone przez innova
                            fiu fiu,
                            saperem jesteś czy modelarzem, a może muzykiem ?
                            A TY INNOWA JESTEŚ KUGLARZEM CZY BUNTOWNIKIEM BO TE OSTRZEŻENIA RACZEJ ŚWIADCZĄ O TYM DRUGIM A NAWET TRZECIM

Komentarz

• innova
                              Rider
                              • 2011
                              • 554

A TY INNOWA JESTEŚ KUGLARZEM CZY BUNTOWNIKIEM BO TE OSTRZEŻENIA RACZEJ ŚWIADCZĄ O TYM DRUGIM A NAWET TRZECIM
                              ujmijmy to tak: byle chudopachołek nie będzie mi podskakiwał... i to jest duże uproszczenie, gdyż tak naprawdę odpowiedziałem na prowokoację i jestem dumny z tego że dostałem ostrzeżenie a nie pobiegłem do Admina na skargę zawracając mu d.... i budząc w "środku nocy"

ale zabiorę się za rozwikłanie zagadki czemu nagle (ponownie) dwóch użytkowników stało się tak bardzo niewygodnych w wątku o olejach dla wybranych nicków.

Komentarz

• Enriquez
                                RS
                                • 2009
                                • 7685
                                • Superb III (3V3)

biril1,

ten błąd oznacza, że w instalacji CAN systemi infotrainment jest przerwa. Obwód potrafi pracować na jednym przewodzie jednak jest bardziej podatny na zakłócenia....
                                Pozdrawiam
                                Marcin

Komentarz

• biril1
                                  Classic
                                  • 2011
                                  • 16

Zamieszczone przez Enriquez
                                  biril1,

ten błąd oznacza, że w instalacji CAN systemi infotrainment jest przerwa. Obwód potrafi pracować na jednym przewodzie jednak jest bardziej podatny na zakłócenia....
                                  To rozumiem ale czy z tego powodu może nie szcztać danych ze sterownika komfortu, co jest z nim nie tak, że po scanie w statusie jest ok ale nie ma z nim kontaktu?

Komentarz

• agrala
                                    Rider
                                    • 2011
                                    • 397

Czy ktos odpowie na pytanie ktore zadalem wczesniej?
                                    Komfortowie kierunkowskazy - włączasz 1 a miga 3x
                                    Emulator czujnika poziomu oleju G266
                                    Napraw sterowników AIRBAG

Komentarz

• innova
                                      Rider
                                      • 2011
                                      • 554

Czy ktos odpowie na pytanie ktore zadalem wczesniej?
                                      ja bym szedł w kierunku próby update do nowszej wersji bo na dziś to masz i nie najmłodszy wariant i do tego sypie Ci konkretną informację. Jak masz układ FT232BL/BM to spoko, jak masz RL to może się nie udać ale to już na konkretnym egzemplarzu trzeba ćwiczyć gdyż wykonań jest sporo.

Komentarz

• Subaru
                                        Rider
                                        • 2005
                                        • 640

Mam mały problem z podłączeniem.

Używam telefonu z androidem + Torque PRO. Do tego zakupiłem interfejs ELM BT. Sparowąłem urządzenie, niby wszystko ok - pokazuje że elm jest połączony z telefonem, ale nie łączy mi się z ECU o czym dostałem komunikat.

Co może być przyczyną? Czy ktoś z Was już próbował się połączyć w ten sposób?gam.

Zaznaczam że chce z tego korzystać jako z dodatkowej zabawki, której mogę użyć gdzieś w trasie, bo nie zawsze kompa taszcze ze sobą.
                                        Koniki są po to by je karmić

Komentarz

• kowal 2002
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2006
                                          • 5161

Subaru, ja tak podłączałem na próbę ( SGSII + ELM BT + Torque ) i działało ( tzn czytało dane ).
                                          Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
                                          Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• Subaru
                                            Rider
                                            • 2005
                                            • 640

kowal 2002, Masz takiego ELM?

Albo ja mam 2 lewe ręce albo coś z moim interfejsem jest nie tak...

Co prawda silnika nie odpalałem ale powinno mi wykryć połączenie z ECU...

U mnie pokazał że interfejs jest sparowany z telefonem po BT, ale nie szło się połączyć z komputerem. Podejrzewam że coś pominąłem albo przegapiłem...

Co ustawiasz w telefonie po odpaleniu Torque ?

Komentarz

• kowal 2002
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2006
                                              • 5161

Tak dokładnie taki sam. W telefonie nic specjalnie nie ustawiałem. Podłączyłem ELM do złącza w aucie, odpaliłem Torque i śmigało. O ile pamiętam to robiłem to na odpalonym silniku, żeby było widać czy coś pokazuje ( obroty, ciśnienie itp ).
                                              Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
                                              Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• Subaru
                                                Rider
                                                • 2005
                                                • 640

Mi wypluwa że brak połączenia z ECU... No nic, jeszcze pokombinuję....

Komentarz

• beatnik
                                                  Ambiente
                                                  • 2011
                                                  • 226

chlopaki krotka pilka top sellery z alledrogo:

jeden

dwa

jeden pisze ze tylko do 2004, ale to chyba sciema?.

generalnie potrzebuje tego do zabawy, w tempomaty i komputer pokladowy w mojej O2FL 2011

Widze ze bawicie sie rowniez tym:
                                                  bluetooth

tez chcialem kupowac dla tych fajnych mobilnych programikow, ale pewnie VCDS z tym nie dziala?.
                                                  7.3LPG/100 ~ 60km/h

Komentarz

• Guguś
                                                    L&K
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2008
                                                    • 1212

Zamieszczone przez beatnik
                                                    generalnie potrzebuje tego do zabawy, w tempomaty i komputer pokladowy w mojej O2FL 2011
                                                    Poszukaj VCDS-a najnowszego
                                                    __________________________________

Witaj szkoło, żegnajcie kochane pieniążki.

Komentarz

Pracuję...