Wszystko o Vag-Com'ie

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Sev
    L&K
    • 2007
    • 1295

Dasz, ale ELM nie czyta wszystkiego. Nawet niektórych błędów póki check się nie zapali nie pokazuje - a są bo vag-com je pokazuje.

Kup lepiej normalnego vag-coma.
    6Y20VT codename FiA - v.1.5 - 213KM/339Nm
    Polecam NETCAR.PL - Opony i Felgi, VAGSerwis.pl

Komentarz

• Subaru
      Rider
      • 2005
      • 640

Kabel do diagnostyki mam i z powodzeniem wykorzystuje go do pracy z lapkiem.

Planuję zrobienie zestawu wskaźników abym miał informacje takie jak temperatura płynu i wszystkie inne które można podglądać vagiem. Planuję zrobić to na bazie tabletu z systemem android. Chcę upchnąć go w osłonę przeciw słoneczną i dlatego ważne jest bezprzewodowe połączenie przez BT. Jest wiele programów które umożliwiają wyświetlanie parametrów wykorzystujących ten system.

Problemem jest to że wiele chińskich tabletów nie posiada BT. Z tego co wyczytałem to można podłączyć adapter który będzie działać - czy to prawda przekonam się jak go dostanę.

Drugi problem to obszycie tego. Planuję zrobić nową osłonę w którą upchnę wyświetlacz i obszyć to materiałem. Brałem też pod uwagę montaż gdzieś w schowku jakiegoś netbooka z uszkodzoną matrycą, a zabudować sam zewnętrzny monitor. Tablet jako baza jest jednak lepszym rozwiązaniem z 3 powodów. 1)Jest dotykowy 2)Szybciej startuje 3)Pobiera mniej prądu.

Jedynym sensownym rozwiązaniem jest kabel ELM. Najpierw oczywiście podłączę ten kabel co mam i zobaczę czy w ogóle zagada. Może być problem ze względu na sterowniki. Z tego co wiem przy współpracy z BT problem sterowników odpadnie. Postaram się to ogarnąć i podzielę się wynikami na forum
      Koniki są po to by je karmić

Komentarz

• demmsi
        Elegance
        • 2011
        • 966
        • Octavia II combi (1Z5)
        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Panowie dajcie szybki link do kabelka dobrego do OII na USB. Najlepiej z Alledrogo.

Komentarz

• Sev
          L&K
          • 2007
          • 1295

Subaru, nie odczytasz ciśnienia doładowania, temperatury oleju. Mam ELMa 327 na BT i obdscope pod symbiana.

Komentarz

• Subaru
            Rider
            • 2005
            • 640

Sev, Mam ssaka więc ciśnienie doładowania odpada. bardziej mi zależało na właśnie na temperaturze oleju. Jest chyba oddzielny czujnik do mierzenie tego parametru w naszych autach?

A co mogłeś zmierzyć tym kablem? Dało radę odczytać błędy? A próbowałeś na innych programach? Nie wiem ile jest tego pod symbiana ale na androida jest kilka. Może to wina softu?

Ale ogólnie widzę że da radę się tym połączyć. Jeśli macie jakieś doświadczenia w diagnostyce bez użycia lapka to podzielcie się opiniami

Komentarz

• Sev
              L&K
              • 2007
              • 1295

Subaru, ELM tylko do pomiarów i logowania przyspieszeń łącznie z obrotami, położeniem przepustnicy itd (jazda po torze), bieżącej temp. wody, temp w dolocie, AFR. Jak wspomniałem przydatny do monitoringu kilku-kilkunastu parametrów pracy silnika. Do diagnostyki - nie bardzo.

Temp oleju można odczytać z licznika (Jacog coś tam wymyślił jak to zrobić) ale ELM nie czyta. Przynajmniej u mnie, nawet nie wiem czy mam taką możliwość

Po prostu niektóre PID'y w VAGach są niestandardowe i nie odczytasz ich ELMem. Przykład, w Merivie 1,6 do odczytu miałem ponad 30 parametrów a w O1 16+3 (2 z GPSa i liczone AFR, razem 19) pod OBDscope na symbianie.

Błędy jak wspomniałem odczytuje ale nie zawsze i nie wszystkie. Gdy padła mi cewka zapłonowa to od razu odczytałem co i jak. Gdy wywaliłem katalizator, póki nie zaświecił się MIL (Check) to ELM nie pokazywął błędu (V-C pokazał zanim check się pojawił).

ELMa traktowałbym jako podręczny diwajs do monitoringu w razie jakiejś awarii czy czegoś (pomógł przy szwankującej na zawodach wtyczce przepustnicy ). Nie polegałbym tylko na nim.

Do normalnej diagnostyki tylko vag-com.

Komentarz

• Subaru
                Rider
                • 2005
                • 640

Do diagnostyki korzystam ze zwykłego vaga. ELM miał być tylko dorywczo do odczytów różnych parametrów podczas pracy silnika a także do zrobienia diagnostyki "na szybko" gdyby wyświetlił się jakiś błąd podczas jazdy. Nie zawsze mam ze sobą komputer bo trochę miejsca zajmuje i nie chce mi się go za bardzo wozić za każdym razem gdy jadę autem. A tablet zawsze można wziąć ze sobą choć w planach jest tak jak mówiłem wcześniej zabudowa do osłony przeciw słonecznej. Dzięki za uwagi i informacje

Komentarz

• Bart_wawa
                  Drive
                  • 2010
                  • 81

Wiem, że pytanie to przewija sie cyklicznie ale oczekuje konkretnej i szybkiej odpowiedzi jaki kabel i program kupic do kompleksowej diagnostyki Octavi II, Fabi I, Ibizy 6L i VW Caddy II.... Co i gdzie kupić...?

Komentarz

• Sev
                    L&K
                    • 2007
                    • 1295

Odpowiedź też się przewijała wielokrotnie - VCDS 10 i masz święty spokój.

Komentarz

• Bart_wawa
                      Drive
                      • 2010
                      • 81

Hmmm spoko spoko ale to wydatek ponad 1700... mi chodzi o opcje dla przecietnego Polaka.

Komentarz

• gamblerpl
                        Drive
                        • 2008
                        • 56

jak mozna za pomoca VAG commandera wylaczyc imo (uzytek wlasny -awaria licznikow a immo zaczyna swirowac) prosze o prv

Komentarz

• picia136
                          Rider
                          • 2011
                          • 374

Witam.Koledzy ściągnołeme programik VCDS-AKP-10.6.5-Installer jaki teraz najlepszy kabelek do tego posiadma O2 z 2005r kraj pochodzenia Dania
                          Elektronika,SSWiN,CCTV,Informatyka,Akwarystyka

Komentarz

• Enriquez
                            RS
                            • 2009
                            • 7685
                            • Superb III (3V3)

oryginalny ...
                            Pozdrawiam
                            Marcin

Komentarz

• picia136
                              Rider
                              • 2011
                              • 374

ściągnołem z tąd http://vag-com.pl/download.html

[ Dodano: Pią 14 Paź, 11 19:41 ]
                              Który warto kupic http://allegro.pl/listing.php/search...ategory=0&sg=0 ??

Komentarz

• Subaru
                                Rider
                                • 2005
                                • 640

picia136, Tak jak napisałEnriquez,

Ten program który zassałeś będzie działać tylko z oryginalnym kablem. Poczytaj posty ze 2-3 strony do tyłu i znajdziesz dogłębną odpowiedź co i jak

Komentarz

• s1
                                  Ambiente
                                  • 2010
                                  • 185

Koledzy tak na szybko, wg was najlepszy jest vag com(kkl -octa1) dla początkującego nie bedzie za trudny do ogarniecia?? gdzie go zassac? i gdzie w nim mogę sprawdzic temp cieczy chlodzacej i sprawdzic czy nie ma bledów.

dzieki , trochę lamerskie pytania ale zrozumcie z elektroniką jestem na bakier

Komentarz

• Subaru
                                    Rider
                                    • 2005
                                    • 640

Zamieszczone przez s1
                                    Koledzy tak na szybko, wg was najlepszy jest vag com(kkl -octa1) dla początkującego nie bedzie za trudny do ogarniecia??
                                    Nie będzie, nie masz się czy martwić

Zamieszczone przez s1
                                    gdzie w nim mogę sprawdzic temp cieczy chlodzacej i sprawdzic czy nie ma bledów.

Komentarz

• Iqwan
                                      Elegance
                                      • 2010
                                      • 758

VAG-COM Release 311-2 czy przez ten program mogę ustawić dawkę paliwa ??
                                      a jak sprawdzić kąt wtrysku ??
                                      była Skoda Octavia 1.9 TDI 110KM 2000
                                      a teraz Skoda Octavia 1.8T 180 RS 2004
                                      http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=87072

https://goo.gl/photos/NaMK4R1TM5eWMCQZA <-- album

Komentarz

• s1
                                        Ambiente
                                        • 2010
                                        • 185

Koledzy ciężko teraz w necie o vaga możecie mi podesła zestaw na [email protected]-z góry dzieki

[ Dodano: Wto 18 Paź, 11 22:23 ]
                                        zapomniałem dodac iz chodzi mi o 311.2

Komentarz

• picia136
                                          Rider
                                          • 2011
                                          • 374

to jaki kabelek potrzebny do o2 z programem?

Komentarz

• pawelpap
                                            Ambiente
                                            • 2010
                                            • 182

Naczytałem się tych postów aż mi głowa pulsuje... doradźcie proszę jaki kabel najlepiej kupić do diagnozy błędów i ew. kodowania np. domykania szyb z kluczyka itd. z tego co poczytałem do O2 najlepiej VCDS ale 1700 zł nie chcę wydać... to do użytku prywatnego i wg. postów niżej powinien obsłużyć kabel vag com... wynalazłem coś takiego czy będzie się to nadawać ? http://allegro.pl/vag-k-can-2-5-usb-...882638590.html

Komentarz

• Guguś
                                              L&K
                                              S_OCP Member
                                              • 2008
                                              • 1212

picia136, poczytaj ten temat a dowiesz się w 100 % co potrzebujesz :twisted:

pawelpap, A kolega to czyta po łapkach. Bo z tego co piszesz to raczej kiepsko zrozumiałeś. :szeroki_usmiech
                                              __________________________________

Witaj szkoło, żegnajcie kochane pieniążki.

Komentarz

• winni77
                                                RS
                                                • 2009
                                                • 2183
                                                • Octavia II combi (1Z5)
                                                • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Czy ktoś może potwierdzić, że ten kabel jest ori?
                                                Mój "Batmobil"

Komentarz

• innova
                                                  Rider
                                                  • 2011
                                                  • 554

Zamieszczone przez winni77
                                                  Czy ktoś może potwierdzić, że ten kabel jest ori?
                                                  taki sam kupisz taniej u nas (138PLN)
                                                  --------------------------------------------------------------------------------------------------------------
                                                  Sprzedam multikabel VAG 10.6.4/11.2/11.3 Millenium/11.6 Millenium, VAG 12.12. Wszelkie informacje na e-mail. Cena z wysyłką 170PLN. MPPS v12 cena z wysyłką 130PLN
                                                  _______________________________________

Komentarz

• winni77
                                                    RS
                                                    • 2009
                                                    • 2183
                                                    • Octavia II combi (1Z5)
                                                    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

innova, napisałem do gościa z pytaniem które wersje softu będą działać i oto odpowiedź:
                                                    Kod:
                                                    it works with 11.2 only! not 11.3 or 11.8!!!

You can also download from ross techs site and use 10.6.4 and the brand new 10.6.5 that they have!!
                                                    Jeśli jest to prawda, to jaki jest sens spuszczać półtorej klocka na kabel ori?
                                                    Mój "Batmobil"

Komentarz

Pracuję...