Nowiutka O2 FL - niedoróbki

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • rkb
    RS
    • 2008
    • 2152
    • Rapid Spaceback (NH1)
    • CYVB 1.2 TSI 110 KM

U mnie 4 dorosłe osoby + bagaznik ile wlezie to mi na drodze mrugaja ze mam zle światła ustawione, trzeba obniżać przełącznikiem koło kiery
    Kiedyś O1 1.8T , Później O2FL 1.6 Fabia II 1.9 TDi, teraz Rapid 1.2 TSI 110 km

Komentarz

• misiul
      Rider
      • 2011
      • 521

Zmierzyłem, nieobciążone Combi od ziemi do rantu tylnego błotnika w najwyższym punkcie ma 68,2 cm. Jak to wygląda u Was Koledzy?

Komentarz

• eaglemirek
        RS
        • 2010
        • 14116
        • Octavia II combi (1Z5)
        • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez rkb
        trzeba obniżać przełącznikiem koło kiery
        No tak trzeba przypominać mruganiem bo jak nie to wali po gałach :evil:

CB Harry II ASC + Triflex

Pozdrawiam Mirek!!

Komentarz

• Polon
          Rider
          • 2010
          • 315

Zamieszczone przez misiul
          Zmierzyłem, nieobciążone Combi od ziemi do rantu tylnego błotnika w najwyższym punkcie ma 68,2 cm. Jak to wygląda u Was Koledzy?
          U mnie jest dokładnie tyle samo, a bagaż jaki woziłem do tej pory nie przekraczał 15 kG (plus koło zapasowe w bagażniku - w miejscu koła mam zbiornik gazu LPG).
          Obydwa zbiorniki (benzyna i gaz) załadowane w czasie pomiaru do 1/4 pojemności.
          Pozdrawiam

Komentarz

• kowal 2002
            RS
            S_OCP Member
            • 2006
            • 5161

Też mam wrażenie, że w moim "dupa" strasznie siedzi i to prawie od nowości. Owszem woziło się trochę w bagażniku, ale bez przesady, myślę, że nigdy nie przekroczyłem jakiś 150kg ( bagażnik ) + kierowca, ewentualnie 4 osoby ( 2+2 )+50-75kg w bagażniku na wyjazd. Co więcej w takim samym "zestawie" jeździłem poprzednio w OII HB i dupa tak nie leciała. Teraz nawet jak jadę sam to czuję jak dupa ostro przysiada na zjazdach z progów itp.
            U mnie obecnie 18 tyś km przebiegu ( 7 miesięcy ) i tył mam na wysokości 66,3mm ( przód 69 mm ). Chyba będzie trzeba coś z tym zrobić, bo auto jest ewidentnie przechylone do tyłu...
            Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
            Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• misiul
              Rider
              • 2011
              • 521

Czy przechylone najlepiej sprawdzać opierając poziomice na rancie dolnej uszczelki tylnej bocznej szyby w kombi u mnie jeszcze nie jest przechylona do tyłu ale prawie poziom. Na dach nie ma co patrzeć bo on naturalnie ucieka do dołu.

Auto jak siedzi to nie wygląda zachęcająco tylko jak stary szrot ;( Dodatkowo trzeba uważać bardziej na nierównościach.

PS.Koledzy jak widać może siadać z czasem, proponuje zdjęcia obecnej wysokości z przystawioną miarką, aby móc pokazać ew. zmianę za pewien czas jako dowód.

PS. Co do usterek, to posiadacze Combi mogą mieć problemy z pękającą lampą STOP, istnieje możliwość naprawienia na GW, ale jak widać z poniższego wątku nie wszędzie jest łatwo lub nawet możliwe

Komentarz

• yunior81
                RS
                • 2010
                • 1657
                • Octavia I (1U2)
                • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez kowal 2002
                Też mam wrażenie, że w moim "dupa" strasznie siedzi i to prawie od nowości
                Niestety to prawda najbardziej to widać w samochodach z LPG - właśnie takowy posiadam :szeroki_usmiech

Wpadłem na pomysł aby założyć na tył sprężyny z pakietu na bezdroża - zobaczymy co z tego wyjdzie za około 2 tygodnie :diabelski_usmiech

Komentarz

• AdamB
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 8033
                  • Octavia IV (NX3)
                  • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Niestety to prawda najbardziej to widać w samochodach z LPG - właśnie takowy posiadam :szeroki_usmiech
                  Ale to nie problem OII FL combi tylko wszystkich aut które mają LPG. W moim poprzednim aucie dupa też siedziała ze względu na dodatkowy ciężar w bagażniku i zamontowany hak.
                  Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• JerzyM73
                    Rider
                    • 2010
                    • 602

Kurde, ludzie płacą grubą kasę aby obnizyć zawiaszenie a u Was jest to za free - tylko się cieszyć (taki żarcik)
                    O III 4x4 2,0TDI Elegance+dynamic+amazing+GSM i inne
                    Poprzednia O II FL 2.0 TDI elegance + dynamic

Komentarz

• yunior81
                      RS
                      • 2010
                      • 1657
                      • Octavia I (1U2)
                      • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez AdamB
                      Cytat:
                      Niestety to prawda najbardziej to widać w samochodach z LPG - właśnie takowy posiadam

Ale to nie problem OII FL combi tylko wszystkich aut które mają LPG
                      Sorki, ale octavia w/g mnie wyglada OK tylko gdy jest pusta. A to że dupka siedzi po montażu LPG to ..................

Wystarczy spojrzeć na jezdzace octavie czy to liftback czy kombi czy z LPG czy bez to dupa "siedzi". Nawet przed założeniem LPG, jak wsiadła Żona z Małym, wsadziłem gondolkę do bagaznika to octavia wygladała jak bym cement na budowe woził :szeroki_usmiech zawiecha jest zbyt miekka jak dla mnie a jak jeszcze "doliczymy" osiadanie sprężyn z czasem to wniosek sam sie nasuwa.....

Komentarz

• piramida
                        RS
                        • 2009
                        • 12222
                        • Superb III (3V3)

panowie mam dla was rozwiązanie, załóżcie sprężyny -30mm, auto wtedy ładnie usiądzie ale bedzie na tyle sztywne ze tył nie będzie siedział nawet ze zbiornikiem lpg a po za tym będzie sie lepiej prowadził :wink:
                        superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                        http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• winni77
                          RS
                          • 2009
                          • 2183
                          • Octavia II combi (1Z5)
                          • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez piramida
                          panowie mam dla was rozwiązanie, załóżcie sprężyny -30mm,
                          ale tylko z przodu dla wyrównania
                          Mój "Batmobil"

Komentarz

• kowal 2002
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2006
                            • 5161

panowie mam dla was rozwiązanie, załóżcie sprężyny -30mm, auto wtedy ładnie usiądzie ale bedzie na tyle sztywne ze tył nie będzie siedział nawet ze zbiornikiem lpg a po za tym będzie sie lepiej prowadził :wink:

Rozważałem przy zakupie opcję fabrycznego sportowego zawieszenia ( chyba jest -20mm czy jakoś tak ), ale szczerze mówiąc to codzienna jazda po naszych drogach ( koleiny, przejazdy kolejowe, wielkie jak stodoła progi zwalniające itp ) przekonuje mnie, że jednak dobrze zrobiłem zostając przy standardzie. Niemniej z tym tyłem będę musiał coś zrobić, bo coraz bardzie mnie wkurza ta siedząca dupa...
                            Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
                            Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• piramida
                              RS
                              • 2009
                              • 12222
                              • Superb III (3V3)

Rozważałem przy zakupie opcję fabrycznego sportowego zawieszenia ( chyba jest -20mm czy jakoś tak ), ale szczerze mówiąc to codzienna jazda po naszych drogach ( koleiny, przejazdy kolejowe, wielkie jak stodoła progi zwalniające itp ) przekonuje mnie, że jednak dobrze zrobiłem zostając przy standardzie. Niemniej z tym tyłem będę musiał coś zrobić, bo coraz bardzie mnie wkurza ta siedząca dupa...
                              nie ma stresu, wczesniej też miałem serię, teraz mam -30 i ani raz nigdzie nie przytarłem (nie dotyczy zimy gdzie mozna w głębszych koleinach przeszorować brzuchem) auto jest twarsze i w sumie na seryjnym zawiasie prędzej dobijesz niż na sportowym ponieważ seryjne sprężyny są miękkie :wink: Robiłem kiedyś próbę i przy załadowanym aucie na maxa przy sprężynach -30mm auto mniej siada niż na serii.
                              superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                              http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• Zygal
                                Drive
                                • 2011
                                • 42

Znacie może jakiegoś tapicera okolice Warszawy lub sama Warszawa.
                                W skodzie na gwarancji naprawiali mi boczek fotela ale nie jestem zadowolony wcale nie wyglada dużo lepiej niż przed naprawą. A reklamacji nie chcą przyjąć mówią, że lepiej się nie da ASO Modlińska. I tak myślę, że naprawię to na swój koszt aby tylko porządnie ktoś to zrobil

Komentarz

• Cordi
                                  Drive
                                  • 2010
                                  • 92

Zygal, proszę http://autofotel.neostrada.pl/index.html któryś z kolegów polecał

Komentarz

• rezon
                                    RS
                                    • 2006
                                    • 1894
                                    • Volvo
                                    • AKL 1.6 MPI 101 KM
                                    • BSE 1.6 MPI 102 KM

Też mam wrażenie, że w moim "dupa" strasznie siedzi i to prawie od nowości. Owszem woziło się trochę w bagażniku, ale bez przesady, myślę, że nigdy nie przekroczyłem jakiś 150kg ( bagażnik ) + kierowca, ewentualnie 4 osoby ( 2+2 )+50-75kg w bagażniku na wyjazd. Co więcej w takim samym "zestawie" jeździłem poprzednio w OII HB i dupa tak nie leciała. Teraz nawet jak jadę sam to czuję jak dupa ostro przysiada na zjazdach z progów itp.
                                    jak macie problemy z osiadaniem tyłu pod obciążeniem to polecam sprężyny dodatkowe http://www.mad-suspension.co.uk/Progressive.php lub z Niemiec http://www.ego-carstyle.de/Shop/prod...db4f1b88bdbaa1 i będzie po problemie. W normalnej jeździe nie odczuwam specjalnej różnicy, a przy załadowaniu bagażnika nie siada tak jak dawniej i lepiej się prowadzi

Komentarz

• misiul
                                      Rider
                                      • 2011
                                      • 521

Dla osób, które mają nowe auto, polecam zrobić zdjęcia z przystawioną miarką + poziomica oparta na uszczelce tylnych bocznych szyb. Pod koniec GW weryfikacja, jeśli będzie siedzieć, to jest to powód reklamacji, ponieważ auto nie trzyma parametrów.

Zaważyłem, że O2 liftback pięknie wysoko dupkę noszą. Liftback O2FL już niżej siedzie, prawie jak Combi.

PS. Czy można dołożyć pakiet na bezdroża do jeżdzącego auta i ile to kosztuje?

Komentarz

• yunior81
                                        RS
                                        • 2010
                                        • 1657
                                        • Octavia I (1U2)
                                        • BFQ 1.6 MPI 102 KM

PRZÓD:
                                        amort. - 420 zł / szt
                                        sprężyna - 320 zł / szt

TYŁ:
                                        amort. - 290 zł / szt
                                        sprężyna - 260 zł / szt (brak w kraju)

Obecnie zamówiłem sprężyny na tył z pakietu na bezdroża w ASO i czekam aż przyjdą. Niestety ma to potrwać do 2 tygodni. Jeżeli tył bedzie stał za wysoko lub bedzie zbyt twardo to dokupie reszte gratów i bedzie kompletny pakiet na bezdroza :diabelski_usmiech

Parę tygodni temu pytałem się o cały pakiet na bezdroza tj. cena części plus montaż w ASO i wyszło ok 2650......

Komentarz

• fan
                                          Elegance
                                          • 2009
                                          • 760

Zamieszczone przez Zygal
                                          Znacie może jakiegoś tapicera okolice Warszawy lub sama Warszawa.
                                          W skodzie na gwarancji naprawiali mi boczek fotela ale nie jestem zadowolony wcale nie wyglada dużo lepiej niż przed naprawą. A reklamacji nie chcą przyjąć mówią, że lepiej się nie da ASO Modlińska. I tak myślę, że naprawię to na swój koszt aby tylko porządnie ktoś to zrobil
                                          Ciśnij sku...li jesli masz jeszcze gwarancje! Ja tak robilem i teraz czekam na nowe czesci do fotela.Porob zdjecia,napisz pisemko i niech sie podpisza,ze wedlug nich jest wszystko ok.Sam zawsze zdazysz to naprawic.
                                          Respect All,Fear No One!

Komentarz

• KonKor
                                            Drive
                                            • 2008
                                            • 90

Zamieszczone przez yunior81
                                            PRZÓD:
                                            amort. - 420 zł / szt
                                            sprężyna - 320 zł / szt

TYŁ:
                                            amort. - 290 zł / szt

Obecnie zamówiłem sprężyny na tył z pakietu na bezdroża w ASO i czekam aż przyjdą. Niestety ma to potrwać do 2 tygodni. Jeżeli tył bedzie stał za wysoko lub bedzie zbyt twardo to dokupie reszte gratów i bedzie kompletny pakiet na bezdroza :diabelski_usmiech

Parę tygodni temu pytałem się o cały pakiet na bezdroza tj. cena części plus montaż w ASO i wyszło ok 2650......
                                            Muszę Cię trochę zmartwić. Właśnie byłem na wakacach we Włoszech - auto załadowane porządnie (pierwszy raz aż tak bardzo). No i ten mój pakiet na bezdroża (oryginalny z nowym autem, auto ma rok) przysiadł i już nie wstał... :evil: Chyba pojadę z tym na gwarancję bo ciulowo to wygląda... Teraz przód jest zdecydowanie wyżej niż tył. Wcześniej było równo, a w Ostavii I Combi zawsze tył miałem wyżej niż przód kiedy bagażnik był pusty. No i w jedynce po załadowaniu na maxa tył zawsze wracał do swojego normalnego poziomu...

Pozdr.
                                            K.

Komentarz

• Eidos71
                                              RS
                                              • 2011
                                              • 2050
                                              • Octavia II (1Z3)
                                              • CAXA 1.4 TSI 122 KM

KonKor - jeżeli zdecydujesz się pojechać z reklamacją do ASO - daj znać, jak i co załatwiłeś. Coś jest chyba "nie halo" z tymi sprężynami pakietu - czyżby ładowali wzmocnione wersje od "Zenitha" ? :-)
                                              Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne.
                                              MOJA FURKA

Jeśli pomogłem - wciśnij "pomógł"

Tanie pobieranie plików: http://filefox.pl/poleca/Eidos71

Komentarz

• KonKor
                                                Drive
                                                • 2008
                                                • 90

Zamieszczone przez Eidos71
                                                KonKor - jeżeli zdecydujesz się pojechać z reklamacją do ASO - daj znać, jak i co załatwiłeś. Coś jest chyba "nie halo" z tymi sprężynami pakietu - czyżby ładowali wzmocnione wersje od "Zenitha" ? :-)
                                                Z tego co widziałem u znajomego, który nie ma pakietu - to on ma jeszcze niżej. Więc to chyba coś innego niż te sprężyny...

Większość użytkowników O2 FL Combi nie załadowuje aż tak bardzo auta żeby tylne koło się chowało (jak w Citroenie :lol: ), więc nawet nie zauważą tego problemu. Ale może puścimy kolejną lawinę, jak to było z lampkami stopu. Prawie nikt o tym nie wiedział (ja też), dopóki nie pojawił się temat na forum. Od razu pojechałem z gwarancją :wink:

Pozdr,
                                                K.

Komentarz

• yunior81
                                                  RS
                                                  • 2010
                                                  • 1657
                                                  • Octavia I (1U2)
                                                  • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez KonKor
                                                  Zamieszczone przez yunior81
                                                  PRZÓD:
                                                  amort. - 420 zł / szt
                                                  sprężyna - 320 zł / szt

TYŁ:
                                                  amort. - 290 zł / szt

Muszę Cię trochę zmartwić. Właśnie byłem na wakacach we Włoszech - auto załadowane porządnie (pierwszy raz aż tak bardzo). No i ten mój pakiet na bezdroża (oryginalny z nowym autem, auto ma rok) przysiadł i już nie wstał... :evil: Chyba pojadę z tym na gwarancję bo ciulowo to wygląda... Teraz przód jest zdecydowanie wyżej niż tył. Wcześniej było równo, a w Ostavii I Combi zawsze tył miałem wyżej niż przód kiedy bagażnik był pusty. No i w jedynce po załadowaniu na maxa tył zawsze wracał do swojego normalnego poziomu...

Pozdr.
                                                  K.
                                                  Na całym pakiecie mi za bardzo nie zależy-głownie dlatego, że niestety i tak widać, że tył siedzi. Ja dodatkowo mam LPG i musze przyznac że jest kiszka - na razie to jest gdybanie u mnie, jezeli tył po wymianie sprężyn bedzie stał wyżej przy normalnym obciążeniu tj. LPG do pełna + koło zapasowe + 1/4 PB od tego co jest teraz ale bez przesady tzn. auto bedzie wyglądało normalnie i charakterystyka sie nie zmieni to będę usatysfakcjonowany.

Jedna rzecz mnie mocno zastanawia, kolega ma Scouta i tam auto stoi , że tak powiem proporcjonalnie do danego obciążenia, natomiast octavie na zwykłym zawiasie czy też z pakietem na bezdroża troche jednak siedzą - może to szczegół ale mnie to razi, tym bardziej, że do bagaznika troche mozna załadować :szeroki_usmiech

Komentarz

• rapiduzz
                                                    Classic
                                                    • 2011
                                                    • 32

Witam

Ostatnio w mojej FL zauważyłem, że przedni pas pasażera brzęczy jak monety w kieszeni. Po stronie kierowcy tego nie ma...Mocowanie pasa lata po takim wystającym bolcu.
                                                    Denerwuje mnie to na wertepach strasznie to słychać.
                                                    Czy ma ktoś z Was to samo?

Komentarz

Pracuję...