Nowiutka O2 FL - niedoróbki

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • yunior81
    RS
    • 2010
    • 1657
    • Octavia I (1U2)
    • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez czto
    Chyba siedziała tam Varta, ale z nerwów nie zapamiętałem!
    Przed zimą dwojka moich znajomych zakupiła nowe aku Varta i po pierwszych mrozach, jak jeszcze były po -7, oddali je do sklepu i wzięli Centre Future....

Dodam, że są oni z dwoch różnych stron Polski :idea: Przypadek z tymi Vartami.....??? :?

Komentarz

• czto
      Rider
      • 2010
      • 546
      • Octavia III (5E3)
      • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Chyba w 2005 wymieniałem aku w renówce i kupiłem Centre Future Plus. Autkiem teraz jeździ szwagierka i nawet nie wie co to akumulator! Wsiada, kręci i śmiga!
      2004 Renault Thalia 1.4 RT,
      2008 Citroen Xsara Picasso 1.6 Exclusive- nadal w użyciu
      2009 Renault Clio MTV 1.4
      2010 Skoda Octavia IIFl 1.4 TSI Ambiente
      2016 Skoda Octavia III 1.4 TSI Ambition + Amazing + kilka ficzerów

Komentarz

• lu5asz
        RS
        • 2011
        • 2006
        • Octavia II combi (1Z5)
        • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez czto
        kupiłem Centre Future Plus
        Potwierdzam,swietne akumulatory.
        Kondziu

OCP

Komentarz

• Dejwid
          Rider
          • 2010
          • 416
          • Octavia II (1Z3)
          • CCZA 2.0 TSI RS 200 KM

Ja od siebie mogę polecić Bosch Silver S5 zajebiste akumulatory w podobnej cenie
          Fabia 1.9 TDI V/RS-Line ---> Octavia 1.9 TDI V/RS-Line ---> Octavia 2.0 TSI V/RS

Komentarz

• czto
            Rider
            • 2010
            • 546
            • Octavia III (5E3)
            • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Samochód drugą dobę w serwisie. Podobno został zrobiony test akumulatora i wszystko jest cacy. A to, że aku w skodizie octavii się szybko rozładowywuje ... to taka jego przypadłość. Czyli kolejny raz spotykam się z betonem czyli TTTM. W związku z kilkoma innymi usterkami jak m.in. wymiana nastawnika rorządu, autko zostaje w ASO. W między czasie będę się jednak domagał wymiany aku. Jak odbiorę szkodnika, to opiszę całą akcję, bo mam ciekawe spostrzeżenia dot. ASO InterAuto!

Komentarz

• mariu_sz
              Rider
              • 2009
              • 320

Niestety, dzisiejsze akumulatory to lekko mówiąc padaczka. U mnie po teście aku wyszła - zalecana wymiana akumulatora (mam go 2 lata), a w mojej starej poczciwej ibizie aku mam od nowości auta czyli od 1999 roku :shock: tak, tak, od 99 roku, autko jeżdżone na krótkich odcinkach po mieście, do obecnej zimy nigdy nie był ładowany prostownikiem i zero najmniejszych problemów, nawet zeszłej zimy, która lekka też nie była. Tej zimy został co prawda pokonany, ale tylko na chwilę podładowałem go i śmiga jak nowy, a nawet lepiej :szeroki_usmiech
              Mariusz
              --------------------------
              OCTAVIA 2FL Combi 1.8 TSI Elegance

Komentarz

• krzysn
                Rider
                • 2007
                • 515

Zamieszczone przez mariu_sz
                Niestety, dzisiejsze akumulatory to lekko mówiąc padaczka
                Różnie z tym bywa, w fabii akumulator akuma wytrzymał 6 lat jazdy głównie po mieście, ok 5 km w jedną stronę :-)

Centra Futura jest świetna.

Komentarz

• Mihau
                  RS
                  • 2009
                  • 7460
                  • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

No i w piątek na wymianę stabilizatora przedniego związane z hałasem na poprzecznych nierównościach :|
                  O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

• Ceed1
                    Rider
                    • 2012
                    • 461

Mój przebieg to 16kkm. Do tej pory spotkało mnie:
                    1. Terkotanie przewodów paliwowych z prawej strony gdzieś za schowkiem pasażera - ASO zrobiło.
                    2. Jak wciskałem sprzęgło na 1 przy zmianie biegu z 1 na 2 słyszałem takie skrzypnięcie, uderzenie z lewej strony z przodu ( pisałem już o tym w innym poście ). Okazało się, że to jakieś plastiki na mrozie gdzieś pod maską wpadają w wibracje i ocierają się o siebie - ASO zrobiło.
                    obie usterki pojawiły się około 2 tygodnie temu jak zaczęły się mrozy.
                    3. Kolejna usterka od początku. Biegi mi cały czas haczyły. Jedynka wchodziła na dwa razy. ASO ściągnęło wodziki i za pomocą jakiegoś specjalnego urządzenia ustawili od nowa. Podobno faktycznie było coś przestawione. Biegi chodzą dużo lepiej, rzadko haczą ale nie jest idealnie. Albo nie postarali się do końca albo TTTM. Tutaj uważam, że zrobili w połowie.
                    4. Ostatnia największa usterka - skrzypienie przedniego zawieszenia na "policjantach" Skrzypiało jak Żuk mojego ojca 25 lat temu. Masakra. ASO orzekło, że skrzypią gumy na drążku stabilizatora. Ponieważ są to rzeczy nierozbieralne zostawiłem samochód na cały dzień bo taka wymiana trwa kilka godzin. Należy opuścić całe zawieszenie i wymienić cały drążek stabilizatora. Odebrałem samochód, patrzę przejechane na jeździe próbnej 10 km. Mówią, że już wszystko w porządku. A ta franca skrzypi jeszcze gorzej niż przed naprawą ( pisałem o tym w innym wątku ). Wracam a w ASO głupa palą. Biorą na szybko samochód i rozkręcają tylne tuleje od wahaczy, smarują gumy i sprawdzamy. Nadal skrzypi. W końcu po tygodniu jadę jeszcze raz tak z "partyzanta". Biorą mnie i mówią, że chcą wypróbować jeszcze coś innego. Po 40 min jedziemy na jazdę próbną. CISZA . Okazało się, że tym razem nasmarowali jakieś przednie tuleje od wahaczy. Usterka usunięta. Pytanie jak długo.
                    5. Jak wracałem z ASO zauważyłem, że opierając prawą nogę o deskę ( naturalna pozycja jak wciskasz gaz ) deska ta mocno skrzypi gdzieś w okolicach górnego schowka u góry. Jak ruszam nogą zmieniając biegi to deska cały czas robi skrzyp, skrzyp ... :szeroki_usmiech

Komentarz

• czto
                      Rider
                      • 2010
                      • 546
                      • Octavia III (5E3)
                      • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez Ceed1
                      Okazało się, że tym razem nasmarowali jakieś przednie tuleje od wahaczy. Usterka usunięta. Pytanie jak długo.
                      Miałem podobnie. Przednie zawieszenie wydawało odgłosy jak stary tapczan. ASO smaruje jakimś specjalnym smarem czy silikonem, który dostali z centrali. Po mojej wizycie przez jakiś czas zawieszenie skrzypiało, ale po paru dniach zupełna cisza.

Komentarz

• jamesbondzio
                        L&K
                        • 2009
                        • 1174
                        • Octavia III (5E3)
                        • DLBA 2.0 TSI RS 245 KM

Zamieszczone przez czto
                        Zamieszczone przez Ceed1
                        Okazało się, że tym razem nasmarowali jakieś przednie tuleje od wahaczy. Usterka usunięta. Pytanie jak długo.
                        Miałem podobnie. Przednie zawieszenie wydawało odgłosy jak stary tapczan. ASO smaruje jakimś specjalnym smarem czy silikonem, który dostali z centrali. Po mojej wizycie przez jakiś czas zawieszenie skrzypiało, ale po paru dniach zupełna cisza.
                        Cisza do czasu pierwszego gruntownego mycia .....
                        kiedyś była seria TSI : 135KM/217Nm a potem było 156KM/267Nm
                        http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=57585&start=0

teraz 240KM 4x4 Boxer turbo mruczek.
                        http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...350597#1350597

Komentarz

• czto
                          Rider
                          • 2010
                          • 546
                          • Octavia III (5E3)
                          • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Wszystko możliwe!!!

Komentarz

• yunior81
                            RS
                            • 2010
                            • 1657
                            • Octavia I (1U2)
                            • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez Ceed1
                            Okazało się, że tym razem nasmarowali jakieś przednie tuleje od wahaczy
                            Bo to są elementy które odpowiadaja w Octavii za skrzypienie np. na progach zwalniających.... Takie info dostałem jak wymieniali je u mnie na gwarancji.

A gumy na drążkach, które sa z nim "zespolone" mogą skrzypieć ale przy konkretnym przebiegu a nie przy kilku czy kilkudziesieciu tysiacach kilometrów...

Komentarz

• Tichy
                              Rider
                              • 2010
                              • 544

yunior81, ale jaka jest gwarancja, że po wymianie za następne 10 tys. nowe też nie zaczną skrzypieć?

Komentarz

• yunior81
                                RS
                                • 2010
                                • 1657
                                • Octavia I (1U2)
                                • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Tichy , gwaracji nie ma. Też sie zastanawiam na ile pomogła wymiana gum a na ile smar którego użyli do ich montażu. A to , że niektórym wymieniaja cały stabilizator, no cóż, jak widać mechanicy w ASO są jeszcze myślami przy Fabi I i Octavii I.... gdzie tam akurat m.in. chodziło o gumy na stabilizatorze które były wymienne...

Komentarz

• keraj998
                                  Rider
                                  • 2008
                                  • 359
                                  • Volkswagen

Zamieszczone przez Ceed1
                                  do czasu wypłukania przez wodę, czyli pewnie do pierwszego roztopu :diabelski_usmiech
                                  "Uczciwy człowiek szuka prawdy, kłamca jest patologicznie wszechwiedzący"

Komentarz

• t_kucyk
                                    Ambiente
                                    • 2010
                                    • 147
                                    • Volkswagen

Zamieszczone przez mariu_sz
                                    Niestety, dzisiejsze akumulatory to lekko mówiąc padaczka. U mnie po teście aku wyszła - zalecana wymiana akumulatora (mam go 2 lata), a w mojej starej poczciwej ibizie aku mam od nowości auta czyli od 1999 roku :shock: tak, tak, od 99 roku, autko jeżdżone na krótkich odcinkach po mieście, do obecnej zimy nigdy nie był ładowany prostownikiem i zero najmniejszych problemów, nawet zeszłej zimy, która lekka też nie była. Tej zimy został co prawda pokonany, ale tylko na chwilę podładowałem go i śmiga jak nowy, a nawet lepiej :szeroki_usmiech
                                    Centra w Punto mojej siostry wytrzymała 13,5 roku.
                                    Fabryczny akumulator Magnetti Marelli w tym aucie wytrzymał 0,5 roku Padł jesienią - żeby to była chociaż zima. Teraz jest Varta Blue - rozsądna jakość, rozsądna cena - do benzyniaka w sam raz.

Komentarz

• bobasek
                                      Rider
                                      S_OCP Member
                                      • 2005
                                      • 326

Zamieszczone przez yunior81
                                      Przypadek z tymi Vartami.....???
                                      teraz to nawet hoppecke'r to loteria :twisted:
                                      nic nie jest takie jak dawniej - CCC, a raczej koszty produkcji bo zysk musi być...
                                      5,5l/100

Komentarz

• czto
                                        Rider
                                        • 2010
                                        • 546
                                        • Octavia III (5E3)
                                        • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez bobasek
                                        Zamieszczone przez yunior81
                                        Przypadek z tymi Vartami.....???
                                        teraz to nawet hoppecke'r to loteria :twisted:
                                        nic nie jest takie jak dawniej - CCC, a raczej koszty produkcji bo zysk musi być...
                                        To się chyba dzisiaj nazywa PSP - Planowane Starzenie Produktu! Czyli jak w białych rękawiczkach jest dymany klient!

Komentarz

• antasso
                                          Drive
                                          • 2009
                                          • 73
                                          • Volkswagen

Witam, odnośnie szybkiego rozładowywania się akumulatora, lub jak kto woli że niby na krótkich trasach się jeździ i aku. nie zdąży się naładować....dokładnie tak miałem przy przebiegu 15 tys.... i co się okazało przewód masowy wymienili i do dzisiaj zero problemu a mam ten sam aku. i 110 tys przebiegu, więc znalazła się przyczyna dlatego radzę to sprawdzić...ps dokładnie taką samą usterkę miałem w Facie że latem mi zdech przez noc aku do zera. pozdrawiam
                                          Passat b8 2.0 TDI

Komentarz

• Mihau
                                            RS
                                            • 2009
                                            • 7460
                                            • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Zaparowały mi lampy z tyłu :|

Komentarz

• andriu21tg
                                              L&K
                                              S_OCP Member
                                              • 2008
                                              • 1499

Zamieszczone przez bob the builder
                                              . skrzypiące zawieszenie na progach zwalniających ( poniżej 5 stopni C ), smarowanie w ASO, nawrót objawów po miesiącu, podobno zawieszenie mechanicznie O.K.,
                                              mi skrzypialo przy - 15 na progu albo wchodzac w ostry zakret.. jazda do ASO-diagnoza minimalnie pekla guma w konsoli, usterka do wymiany na wiosne narazie mam spokojnie jezdzic... zrobilo sie -5 i wyżej i znow jest cicho, ale ja mam 91kkm. :wink:

Komentarz

• Mihau
                                                RS
                                                • 2009
                                                • 7460
                                                • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Czy tylko mi wypada halogen przy mocniejszym hamowaniu czy to norma? :jump:

1. skrzypiące zawieszenie na progach zwalniających ( poniżej 5 stopni C ), smarowanie w ASO, nawrót objawów po miesiącu, podobno zawieszenie mechanicznie O.K.,
                                                ps. pkt 1-3 wg ASO TTTM
                                                Dziwne. U mnie pomimo TTTM wymienili stabilizator z gumami z przodu i gumy stabilizatora na tyle

Komentarz

• lukaszzie
                                                  Ambiente
                                                  • 2010
                                                  • 103

ja nie wiem ja mam 2 fl i jakos nie widze problemow z tym autem a jezeli cos komus puka czy plastik slychac czy schowek trzeba z hukiem zamknac to mam dla was auto Audi A8 tam nic nie stuka nie puka nie slychac

jaka cena takie auto

skoda do pracy dla rodziny dla przedstawiciela itd...taka prawda to nie auto za 400 tys zl
                                                  Skoda Forever jednak
                                                  Vw Golf I II III
                                                  Opel Omega C
                                                  Peugeot 206 HDi
                                                  Vw Golf V 1,9 tdi 90 koni
                                                  Citroen C5 2.0 Hdi Audi A8 2001 D2 3.3 TDi
                                                  Skoda Octavia II 2005 elegance kombi
                                                  Skoda Octavia II 2009 FL 1.9 TDi
                                                  VW Golf VI 2011 1.6 Tdi
                                                  Skoda Octavia II FL RS kombi

Komentarz

• misiek^wro
                                                    RS
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2006
                                                    • 8321

Zamieszczone przez łukasz
                                                    skoda do pracy dla rodziny dla przedstawiciela itd...taka prawda to nie auto za 400 tys zl
                                                    Wole jezdzic fura za 40-50 i mieszkac w marmurach, niz fura za 400 tysiecy i spac pod garazem, zeby mi jej nie buchneli :twisted:

Z tymi marmurami to lekka przesada, nie lubie
                                                    Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
                                                    Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
                                                    ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4

TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!

Komentarz

Pracuję...