Testowanie 1.8 tsi

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • szkoda
    RS
    S_OCP Member
    • 2005
    • 22543

domyslnie QG1, można ewentualnie poprosic o zmianę.
    saport techniczny baj DGW
    była BKD+DSG '05 120kkm
    była BXE '08 190kkm
    no i nie ma :-)

Komentarz

• Maicroft
      Moderator
      S_OCP MemberModeratoRS
      • 2004
      • 25757
      • Audi

pyza99, Myslisze ze ten 2.0TDI 170KM pali malo?? Era oszczednych klekotow juz sie skonczyla. Jest moc, musi schodzic paliwo. Jezdzac po miescie i nie zalujac sobie to 10-11l bedzie malo :diabelski_usmiech
      Spritmonitor.de

Komentarz

• lukas220
        Ambiente
        • 2006
        • 120

Z tego co dobrze pamiętam, oryginalna 1,8 TSI pokazała na hamowni >180 koni ( test Auto Bilda) więc to musi jechać pozdr
        Była Octavia 2001' 1,9 TDI AGR...oczywiście z virusem Była O2 KOMBI DSG ELEGANCE RS LOOK ... Jest BMW E91 LCI

Komentarz

• pyza99
          Rider
          • 2005
          • 467

Zamieszczone przez Maicroft
          pyza99, Myslisze ze ten 2.0TDI 170KM pali malo?? Era oszczednych klekotow juz sie skonczyla. Jest moc, musi schodzic paliwo. Jezdzac po miescie i nie zalujac sobie to 10-11l bedzie malo
          to i tak jest 5 litrow mniej :szeroki_usmiech z tym zekiedych chcesz mozesz zejsc na ok 8l jezdzac delikatnie po miescie.. w 1.8 Fsi bedzie trudno osiagnac wynik 12l. no ale cos za cos mamy cicha szybka benzynke..a to duzyyy plus :wink:

Zamieszczone przez lukas220
          Z tego co dobrze pamiętam, oryginalna 1,8 TSI pokazała na hamowni >180 koni ( test Auto Bilda) więc to musi jechać pozdr
          wlasnie cos tak czulem ze jakos jedzie lepiej niz 160Km porownujac z 200Km RS-a bylem zaskoczony na plus silnika benzynowego :shock:
          były:
          L&K Combi 1.9 Ahf 2001r - ehhhhh
          Passat Combi highline 1.8T Awt 2001r
          jest:
          Golf highline 3d 1.9 Asz 2001r

Komentarz

• szkoda
            RS
            S_OCP Member
            • 2005
            • 22543

berniego passat variant jeździł tak jak powinien na 160KM, nawet się podbudowalem, mając tylko 140 i jakieś 110kg mniej wychodziło to podobnie ze wskazaniem na 1,8.

za to nie palił jakoś niesamowicie dużo, przy pałowaniu doszliśmy do 14 i to nie był koniec bo rosło, ale zaznaczam, że mówię o pałowaniu :diabelski_usmiech
            była BKD+DSG '05 120kkm
            była BXE '08 190kkm

Komentarz

• twin
              Rider
              • 2008
              • 288

Szkoda :

Czyli olej co 15 tys. lub 1 rok esploatacji zalezy co wczesniej , a przeglad co 30 tys ??
              Jezeli tak to zrozumialem to jezdzac 3o tys rocznie robi sie i olej i przeglad za jednym razem ?

Komentarz

• szkoda
                RS
                S_OCP Member
                • 2005
                • 22543

Zamieszczone przez twin
                Jezeli tak to zrozumialem to jezdzac 3o tys rocznie robi sie i olej i przeglad za jednym razem ?
                na to wychodzi, z doświadczeń wynika, że QG1 wczesniej woła o olej tzn przy przebiegu 24-28kkm
                była BKD+DSG '05 120kkm
                była BXE '08 190kkm

Komentarz

• sheep
                  Classic
                  • 2007
                  • 16

pierwsze wrazenia z jazdy

Witam ponownie od srody jezdze juz nowa skoda 1.8 tsi. Coz mega kolosalna roznica w prowadzeniu i w charakterysytce pracy silnika.

moje pierwsze wrazenia co do tego samochodu;
                  zaczne od nadwozia:
                  -pod maska silnika nie jest za duzo miejsca, co prawda wszystko jest na swoim miejscu ale...
                  troche slabo zaprojektowany korek wlewu plynu do spryskiwaczy.

bagaznik (2 schowki z czego jeden dosyc sporych rozmiarow jest do wykorzystania), prog w bagazniku wzgledem zaladunku jest chyba na tej samej wysokosci co w OCTavi I combii.
                  bardzo fajnie zaprojektowana roleta do bagaznika.

wnetrze, mnostwo mnostwo schowkow, to czego brakowalo mi w starej octavii. Wygodne fotele z dobrym trzymaniem bocznym, ale wydaje mi sie ze sa troche twardzsze niz w oct1.
                  Super sprawa w pelni regulowany i chlodzony podlokietnik z podlaczeniem odtwarzacza mp3 (chyba), kierownica jak i galka zmiany biegow sprawiaj wrazenia masywniejszych niz w oct.1 (co prawda od razu w starej octavii zmienilem dzwignie zmiany biegow z tej od superba).
                  radio takie sobie (stream) w tej wersji mogliby juz nie dawac zielonego podswietlacza
                  fajny patent to fotochromatyczne lusterko z automatycznymi wycieraczkami (dzisiaj rano mialem okazje je wyprobowac).

Teraz czas na wrazenia z jazdy:
                  silnik, bardzo cichy, na biegu jalowym jest tak cichy jakby nie byl wlaczony. Bardzo ladnie przyspiesza i w dodatku bardzo elastyczny. Staram sie nie trzmac obrotow powyzej 3,5 tys. przez pare tysiecy km.

Skrzynia wydaje sie byc dobrze sprzezona z silnikiem, chociaz 6 tego biegu nie malem jeszcze okazji uzywac.
                  Co zauwazylem to jest to ze nawet przy zwiekszaniu obrotow silinik pracuje cicho (nie ma jak w moim dieselku odczuwalnego dyskomfortu sluchowego).

Smutna rzecza jest tylko to ze po zatankowaniu pelengo baku komputer pokazuje ze moge przejechac 550 km (czyli prawie polowe tego co pokazywal w 19 tdi), ale cos za cos.

Co do samego paliwa, po rozmowie z kilkoma serwisantami skody, wszyscy zalecaja 98 (mniejsze spalanie i lepsze osiagi).

Sama turbina ponoc chlodzona jest ciecza (czyli jak dobrze rozumiem jest podlaczona do obiegu chlodzacego silnik) -czy to oznacza ze szybciej sie ochladza po jezdzie.

To na tyle.....

Komentarz

• twin
                    Rider
                    • 2008
                    • 288

Dzisiaj odbylem swoja slicznotka pierwsza jazde do pracy.
                    Dystans 19 km , z czego 5 km to miasto , stanie na swiatlach itd. a 14 km to trasa szybkiego ruchu , dojazd byl w godzinach porannego szczytu wiec jechalem niezbyt szybko. Srednia V na dystansie wyszla 43 km / h . Spalanie wg kompa 9 l /100 km .
                    Auto ma w tym momencie dokladnie 80 km przebiegu
                    Po wczorajszym dojezdzie od dealera auto pokazywalo zuzycie 10,2 litra ale w tym bylo zapdewne zalaczanie silnika w fabryce itp. Wyzerowalem wiec wskazania i teraz bede sie interesowal tym ile autko naprawde pali. Jutro wyjazd w trase.

Komentarz

• marcin13
                      Classic
                      • 2008
                      • 4

ja mam juz przebieg kolo 2200 km. średnie spalanie wg kompa to 9,0, a według moich wyliczeń (ile przejade i ile tankuje - zwsze pod korek) to coś koło 8,5-8,6. dzisiaj musze go nakarmic, czyli w obecnym cyklu wyszło 500 km do zapalenia rezerwy (48 litrów) ale cały czas było po miescie. Poprzednio robilem koło 580-590 km w cyklu mniej więcej pół po mieście i pół w trasie.
                      co do "docierania" to przez pierwsze 1000 km trzymałem sie ponizej 3500 obr/min, kolejne 500 km poniżej 4000 obr/min, kolejne 500 km ponizej 4500 obr/min a po przekroczeniu 2000 km nie stosuje juz ograniczen, ale raczej nie przekroczyłem 5500 obr/min. Najtrudniejsze w tych ograniczeniach które sam sobie nrzuciłem było stosowanie sie do nich - zauważycie sami, ze jak już się wcisnie pedał gazu to strasznie korci żeby go trzymać i przyspieszac, ale na szczescie rozsadek brał góre i nie zarzynałem silnika od wyjazdu z salonu

Komentarz

• metrotest
                        Rider
                        • 2006
                        • 506
                        • Volkswagen
                        • AHF 1.9 TDI VP 110 KM
                        • CCZA 2.0 TSI RS 200 KM

Re: pierwsze wrazenia z jazdy

Zamieszczone przez sheep
                        Witam ponownie od srody jezdze juz nowa skoda 1.8 tsi. Coz mega kolosalna roznica w prowadzeniu i w charakterysytce pracy silnika.
                        Gratulacje 8). Zmień silnik w profilu.

Komentarz

• gianni
                          Classic
                          • 2008
                          • 24

A patrzyliście czy w instrukcji jest coś napisane na temat docierania, bo widzę, że tu każdy ma inny sposób. Dla mnie max co można sie ograniczać to jakieś 1000 pierwszych kilometrów a i tak wtedy kilka razy na WOT. A później to juz pełen ogień nie wiem nie wiem nauczycie te swoje TSI stylu PSJ i co później będzie biedne silniczki a tak w ogóle to gratulacje strasznie mi sie podoba ten silniczek w Octavkach.

Komentarz

• szkoda
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2005
                            • 22543

Zamieszczone przez gianni
                            nauczycie te swoje TSI stylu PSJ i co później będzie

NORMALNIE trzeba jeździć
                            była BKD+DSG '05 120kkm
                            była BXE '08 190kkm

Komentarz

• twin
                              Rider
                              • 2008
                              • 288

Jest zapis w instrukcji obslugi aby przez pierwsze 1500 km nie przekraczac 3/4 dozwolonych obrotow na danym biegu.

Komentarz

• szkoda
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2005
                                • 22543

czyli normalnie
                                była BKD+DSG '05 120kkm
                                była BXE '08 190kkm

Komentarz

• konkon
                                  Rider
                                  • 2008
                                  • 667
                                  • Octavia I (1U2)
                                  • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

"odmulic" auto jest latwo, "odkatowac" sie nie da.. popieram docieranie spokojna jazda i stopniowym dochodzeniem do max obrotow
                                  Konrad
                                  OIL SPA -> oleje, filtry, akumulatory, części

90 konny AGRessor
                                  PerfectServiceBy DGW
                                  WhitePride :smokedevil

Komentarz

• Salvatore
                                    Rider
                                    • 2008
                                    • 282

Zamieszczone przez konkon
                                    "odmulic" auto jest latwo, "odkatowac" sie nie da.. popieram docieranie spokojna jazda i stopniowym dochodzeniem do max obrotow
                                    Są różne szkoły na ten temat Na lajtowo albo na ostro Niektórzy twierdzą, że trzeba dać trochę w palnik przez pierwsze 30 kilometrów, żeby się pierścienie ułożyły, później to tylko szlif Tak czy inaczej katować nie wolno, ale raz czy dwa dokręcić do czerwonego nie powinno zaszkodzić

Komentarz

• twin
                                      Rider
                                      • 2008
                                      • 288

Tez mysle ze raz czy 2 nie zaszkodzi dac mu po garach nawet w okresie docierania choc mysle ze to akurat jest dobre dla kierowcy a nie dla auta

PS
                                      Moze ocenicie moje spalanie ?
                                      Wczoraj sie przejechalem jakies 180 km i wnioski sa takie.
                                      Pierwszy odcinek ok 80 km , z czego 20 km droga espresowa , reszta to drogi lokalne , duzy sobotni ruch, stanie na swiatlach, zwezeniach i przejezdzie kolejowym. Spalanie na tym odcinku wyszlo wg. kompa 8,3 litra
                                      Odcinek powrotny nieco krotszy choc ta sama trasa 60 km spalanie wyszlo 6,9 l. Mysle ze bylo by mniej ale kilka razy nie zdzierzylem tego nocnego eko drivingu i musialem powyprzedzac paru maruderow
                                      Droga powrotna byla robiona po ok 3 h przerwie w jezdzie wiec silnik napewno byl jeszcze nagrzany. Jak widac roznica w zuzyciu na tym samym odcinku jest kolosalna. Podczas sjazdy schodzilem nawet do 6,3 litra a zuzycie koncowe z pierszwego odcinka 8,3 litra osiagnalem po juz po 3 km jazdy na odcinku powrotnym.
                                      Ciekawe czy zuzycie paliwa zmalej po okresie dotarcia ? Mysle ze moze cos pojsc w dol , a dodatkowo moze wplynie na to moje przyzwyczajenie do auta.
                                      Moj wujek ma ciezszego Passata z tym silnikiem i kreci jakies rekordy spalania nawet na drogach lokalnych.

Komentarz

• Salvatore
                                        Rider
                                        • 2008
                                        • 282

Heh, też tak miałem po kupieniu auta, ciagłe obczajanie kompa
                                        Przez pierwsze 3000 nie patrzyłbym na spalanie, dosyć drastycznie się zmienia. A całkiem ustabilizuje się dopiero koło 10000.

Komentarz

• twin
                                          Rider
                                          • 2008
                                          • 288

Ja bym powiedzial wiecej, ciagle obczajanie auta ogolnie
                                          Widze ze masz TDI wiec moze to bardziej zalezne od silnika kiedy sie spalanie ustabilizuje.

Komentarz

• gianni
                                            Classic
                                            • 2008
                                            • 24

Zazdroszczę Ci Twin obserwowania kompa w swoim, ja nie zdecydowałem sie na wzięcie przed FL ale jeździłem taką Octavką i zadziwiąco pięknie ciągnie. Miałem nawet śmieszną przygodę podczas jej testowania. Pani w nowym Volvo C70, do której przy ok 2xx, oczywiście na niemieckiej autostradzie, zbliżyłem się uznała chyba, że to musi byc policja albo coś innego dziwnego bo wyhamowała szybciutko prawie do zatrzymania i zjechala do pobocza. A ja wtedy wesolutko WOT i to piekne uczucie szerokości bo przydaje się w tym aucie.

Komentarz

• twin
                                              Rider
                                              • 2008
                                              • 288

Jakies Mondeo chciało mi zajechac w sobote droge przy podczas wlaczania sie do ruchu na drodze ekspresowej . Jechalem wtedy na VI biegu ... nie zdazylo

PS
                                              Autko sie jakos fajnie dociera albo ja sie ucze tym jezdzic ekonomicznie.
                                              Pierwszy dojazd do pracy jak pisalem to bylo srednie 9.0 , a dzis ta sama trasa i juz 8.0

Komentarz

• Maicroft
                                                Moderator
                                                S_OCP MemberModeratoRS
                                                • 2004
                                                • 25757
                                                • Audi

A ja w nowej instrukcji do TDI widze wyraz docieranie, czego do tej pory to chyba nie pisali
                                                Spritmonitor.de

Komentarz

• Lelon
                                                  Ambiente
                                                  • 2008
                                                  • 130

Zamieszczone przez twin
                                                  Jakies Mondeo chciało mi zajechac w sobote droge przy podczas wlaczania sie do ruchu na drodze ekspresowej . Jechalem wtedy na VI biegu ... nie zdazylo
                                                  Widzę, że jesteś bardzo dumny z siebie bo nie pozwoliłeś innemu uczestnikowi drogi w normalny sposób włączyć się do ruchu, pewnie musiał wyhamować do 0 i wtedy dopiero komuś zajedzie drogę jak będzie chciał się włączyć. No nic kultury jazdy jeszcze troche brakuje...

Komentarz

• PiterNZ
                                                    Rider
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2007
                                                    • 389

W Niemczech za takie nie pozwolenie to i mandacik mógłby być, w każdym razie chwalić się nie ma czym

Komentarz

Pracuję...