Testowanie 1.8 tsi

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • twin
    Rider
    • 2008
    • 288

I co 1 a co 2 dla mnie oznacza ? Long to jest ?

Komentarz

• Piotr_T
      Rider
      S_OCP Member
      • 2006
      • 479

twin, RTFM

Komentarz

• twin
        Rider
        • 2008
        • 288

I will

Komentarz

• szkoda
          RS
          S_OCP Member
          • 2005
          • 22543

Zamieszczone przez twin
          wiem co mam
          no jeżeli tak to w ogóle luzzzz
          saport techniczny baj DGW
          była BKD+DSG '05 120kkm
          była BXE '08 190kkm
          no i nie ma :-)

Komentarz

• twin
            Rider
            • 2008
            • 288

No bo wiem fajna bryke mam wiec brykam

Komentarz

• Macko
              Drive
              S_OCP Member
              • 2008
              • 69

Zamieszczone przez twin
              Heh nie zamierzam rozp... autka , w koncu troche kosztowalo...
              Olej bede wymienial jak pani fabryka przykazala po 15000 km
              Witam.
              A gdzie jest powiedziane, że fabryka zaleca wymianę oleju po 15 kkm???
              Jeżeli się nikt nie dotykał w ASO do ustawień w komputerze to fabrycznie są ustawione zmienne okresy międzyprzeglądowe i zalany olej longlife. Czyli wymiana oleju średnio co 25-30 kkm.

I jeszcze jedna kwestia - jak pisali koledzy w poprzednich postach ASO dośc często wpisuje w Książce, że pierwszy przegląd ma być wykonany po 15 kkm / 1 rok i nie przestawia ustawień w komputerze. IMO ten zapis można zlać - niżej jest wydrukowany zapis -> lub wg wskazań komputera pokładowego czy coś w tym stylu. A nie przestawiony komputer pokaże albo dwa lata albo 25-30 kkm. I nie jest prawdą, że najpóźniej po 25 kkm - mi pokazuje 29 kkm a kolegom nawet 30 kkm. A znam gościa mającego TDI i jemu wywala przeglądy w zmiennym trybie pomiedzy 15 a 16 kkm - najarał się na diesla a jeździ krótkie dystanse na mieście. No i wymiana oleju w międzyczasie nie wpływa na wskazania komputera - nie ma tam czujników starzenia oleju - komputer zlicza ilość uruchomień silnika, ilość butowań przy zimnym silniki itp, itd...
              Pozdr.
              Macko

Komentarz

• twin
                Rider
                • 2008
                • 288

Nastepny przeglad za 15000km - Taki wlasnie wpis mam w ksiazce przegladow. Nieladnie panie Tomaszu oj nieladnie ...

Komentarz

• szkoda
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2005
                  • 22543

Zamieszczone przez Macko
                  A znam gościa mającego TDI i jemu wywala przeglądy w zmiennym trybie pomiedzy 15 a 16 kkm
                  no i o to chodzi, komp ma tego pilnować
                  była BKD+DSG '05 120kkm
                  była BXE '08 190kkm

Komentarz

• Piotr_T
                    Rider
                    S_OCP Member
                    • 2006
                    • 479

Zamieszczone przez twin
                    Nastepny przeglad za 15000km - Taki wlasnie wpis mam w ksiazce przegladow. Nieladnie panie Tomaszu oj nieladnie ...
                    Mialem taki sam wpis, Twoj dealer to moze Polmot ?

Komentarz

• twin
                      Rider
                      • 2008
                      • 288

Emida. Wychodzi na to ze "dobry" dealer musi zarabiac ... tylko dlaczego na mnie ?

Komentarz

• Piotr_T
                        Rider
                        S_OCP Member
                        • 2006
                        • 479

Zamieszczone przez Macko
                        No i wymiana oleju w międzyczasie nie wpływa na wskazania komputera - nie ma tam czujników starzenia oleju - komputer zlicza ilość uruchomień silnika, ilość butowań przy zimnym silniki itp, itd...
                        Mialem 1.8T z QG1, po 15kkm zmienilem olej, service wyskoczyl przy 28500 (czyli do 30kkm dociagnalem), z tych 30kkm, ponad 20kkm po miescie, cos sie to nie zgadza z Twoim tekstem o zliczaniu ilosci uruchomien (bo tych bylo mnostwo).

[ Dodano: Wto 14 Paź, 08 16:19 ]
                        Zamieszczone przez twin
                        Emida. Wychodzi na to ze "dobry" dealer musi zarabiac ... tylko dlaczego na mnie ?
                        Po prostu liczyli na to, ze po 15kkm przybedziesz i wtedy skasuja Cie za jakis miniprzegladzik Mnie w koncu w Polmocie poinformowali, ze mam QG1 i mam jezdzic poki "service" radosnie nie zablysnie na wyswietlaczu, a wpis w ksiazce olac.

Komentarz

• twin
                          Rider
                          • 2008
                          • 288

No ja sie domyslam ze liczyli ale mogli mnie poinformowac ze mam taka mozliwosc a nie ze musze. Zapis w ksiazce jaki jest pisalem, a dealer potwierdzil mi to takze slownie ze komp sie przestawia dopiero po 1 przegladzie ktory MUSI byc po 15tys. Spowodowalo to moje dodatkowe pytanie czy w takim razie silnik nie jest zalany longiem i dostalem twierdzaca odpowiedz. Lekko mowiac to nie jest w porzadku. Bede wyjasnial.

Komentarz

• szkoda
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2005
                            • 22543

nie ma co wyjaśniać, chcesz mieć popsute auto :?: :twisted:
                            po prostu należy się orientować :szeroki_usmiech

[ Dodano: Wto 14 Paź, 08 16:29 ]
                            albo poradzic kolegów z forum :szeroki_usmiech
                            była BKD+DSG '05 120kkm
                            była BXE '08 190kkm

Komentarz

• twin
                              Rider
                              • 2008
                              • 288

Szkoda :

Nie zrozumiales. Wyjasnianie bedzie polegalo na tym ze mu powiem co sadze o takim informowaniu. Wiesz po prostu szczery jestem.

PS
                              Nie wiesz gdzie moj watek o "usterkach w nowym aucie" ?

Komentarz

• szkoda
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2005
                                • 22543

Zamieszczone przez twin
                                Nie wiesz gdzie moj watek o "usterkach w nowym aucie" ?
                                wiem, tam gdzie powinien :szeroki_usmiech

[ Dodano: Wto 14 Paź, 08 16:34 ]
                                Zamieszczone przez twin
                                Wyjasnianie bedzie polegalo na tym ze mu powiem co sadze o takim informowaniu.
                                pewnie już sobie przeczytał :lol:
                                była BKD+DSG '05 120kkm
                                była BXE '08 190kkm

Komentarz

• Piotr_T
                                  Rider
                                  S_OCP Member
                                  • 2006
                                  • 479

Zamieszczone przez twin
                                  Szkoda :
                                  Nie zrozumiales. Wyjasnianie bedzie polegalo na tym ze mu powiem co sadze o takim informowaniu.
                                  Z dynki mu

Komentarz

• twin
                                    Rider
                                    • 2008
                                    • 288

Szkoda : OK watek wchlonal watek

Piotr_T : No z dynki mu nie bede walil - to nie w moim stylu. W koncu nie byl taki zly

Komentarz

• Macko
                                      Drive
                                      S_OCP Member
                                      • 2008
                                      • 69

Zamieszczone przez Piotr_T
                                      Zamieszczone przez Macko
                                      No i wymiana oleju w międzyczasie nie wpływa na wskazania komputera - nie ma tam czujników starzenia oleju - komputer zlicza ilość uruchomień silnika, ilość butowań przy zimnym silniki itp, itd...
                                      Mialem 1.8T z QG1, po 15kkm zmienilem olej, service wyskoczyl przy 28500 (czyli do 30kkm dociagnalem), z tych 30kkm, ponad 20kkm po miescie, cos sie to nie zgadza z Twoim tekstem o zliczaniu ilosci uruchomien (bo tych bylo mnostwo).

[ Dodano: Wto 14 Paź, 08 16:19 ]
                                      Zamieszczone przez twin
                                      Po prostu liczyli na to, ze po 15kkm przybedziesz i wtedy skasuja Cie za jakis miniprzegladzik Mnie w koncu w Polmocie poinformowali, ze mam QG1 i mam jezdzic poki "service" radosnie nie zablysnie na wyswietlaczu, a wpis w ksiazce olac.
                                      Jak mniemam wiesz o tym, że w każdej chwili możesz sprawdzić ile kilometrów / czasu pozostało do przeglądu. Proponuje mały eksperyment - następnym razem jak po 15 kkm będziesz zmieniał olej to sprawdź sobie ile masz kilometrów do przeglądu. Po wymianie oleju zrób to ponownie - jeżeli jest tam jakiś czujnik to pokaże Ci, że do przeglądu masz znowu 30 kkm a nie 15 kkm nieprawdaż?? Zaręczam Ci, że ile było przed wymianą tyle będzie i po wymianie - sprawdzone empirycznie. Możesz to samo zrobić jak komputer Ci pokaże, że do przeglądu masz 100 km - wymienisz olej i przy ponownym sprawdzeniu wskazania się nie zmienią - wciąż będzie te 100 km. W swoim poście pisałem, że jednym z czynników wpływających na długość okresów międzyprzeglądowych ma ilość odpaleń. Z tego co pamiętam to jeden ze światłych doradców serwisowych, który ma pojęcie o swojej pracy mówił także, że komputer rejestruje kręcenie nierozgrzanego silnika do wysokich obrotów oraz ogólnie jazde na nierozgrzanym silniku. Czynników wpływających na okresy międzyprzeglądowe jest zapewne kilkanaście albo kilkadziesiąt - niestety nie znam ich wszystkich. Ale na 100 % w Skodzie i VW nie ma czujników badających w jakim stanie jest olej.

I jeszcze jedna uwaga na temat oleju - nie bardzo wiem dlaczego większość z użytkowników twierdzi, że lepszym rozwiązaniem jest wymiana oleum po 15 kkm niż wg wskazań komputera przy ustawionym QG1??
                                      Skąd ta nieufność do producenta auta / oleju - skoro producent twierdzi, że olej spełniający wymagania normy 504 00 / 507 00 może być wymieniany max po 30 kkm to czemu ja mam nie wierzyć?? Zobaczcie jak niewiele specyfików spełnia te normy - dośc dobrze dostępny olej Castrola 5w30, Mobil1 3w30 - widziałem go tylko kilka razy, Shell 5w30 - widziałem tylko w reklamch, Motul 5w30 - u nas w zasadzie tylko na zamówienie - na pólkach nie widziałem. Jest jeszcze olej VW 5w30 ale to prawdobodobnie to samo co Castrol. Naprawde niewiele produktów spełnia tą normę.

Ja w każdym bądź razie jadę wg QG1. Wymieniłem olej po 4 kkm bo tak robiłem zawsze z nowymi samochodami a teraz trzymam się zaleceń producenta a nie ASO.

Mam przed sobą Książkę Serwisową i jest tam jasno napisane
                                      wypełnione przez dealera:
                                      następny przegląd po 15 000 km albo rok
                                      a niżej wydrukowane:
                                      w zależności od tego, co nastąpi pierwsze lub wg wskaźnika okresów międzyobsługowych.
                                      Pozdr.
                                      Macko

Komentarz

• Piotr_T
                                        Rider
                                        S_OCP Member
                                        • 2006
                                        • 479

Zamieszczone przez Macko
                                        Jak mniemam wiesz o tym, że w każdej chwili możesz sprawdzić ile kilometrów / czasu pozostało do przeglądu. Proponuje mały eksperyment - następnym razem jak po 15 kkm będziesz zmieniał olej to sprawdź sobie ile masz kilometrów do przeglądu. Po wymianie oleju zrób to ponownie - jeżeli jest tam jakiś czujnik to pokaże Ci, że do przeglądu masz znowu 30 kkm a nie 15 kkm nieprawdaż?? Zaręczam Ci, że ile było przed wymianą tyle będzie i po wymianie - sprawdzone empirycznie.
                                        No i wlasnie mozes sobie to zarecznie schowac. Zrobilem cos takiego, przy 15kkm podczas zmiany poprosilem o podpiecie do VAG'a i sprawdzenie ile zostalo do komunikatu "service", od mechanika otrzymalem odpowiedz ze okolo 8kkm, tymczasem przejechalem nastepne 15kkm. Auto wyciagnelo rowne 30kkm od przegladu zerowego. Zeby byla jasnosc - nie mialem TSI tylko zwykle 1.8T o symbolu AUM.

Komentarz

• Macko
                                          Drive
                                          S_OCP Member
                                          • 2008
                                          • 69

Zamieszczone przez Macko
                                          Jak mniemam wiesz o tym, że w każdej chwili możesz sprawdzić ile kilometrów / czasu pozostało do przeglądu. Proponuje mały eksperyment - następnym razem jak po 15 kkm będziesz zmieniał olej to sprawdź sobie ile masz kilometrów do przeglądu. Po wymianie oleju zrób to ponownie - jeżeli jest tam jakiś czujnik to pokaże Ci, że do przeglądu masz znowu 30 kkm a nie 15 kkm nieprawdaż?? Zaręczam Ci, że ile było przed wymianą tyle będzie i po wymianie - sprawdzone empirycznie.
                                          No i wlasnie mozes sobie to zarecznie schowac. Zrobilem cos takiego, przy 15kkm podczas zmiany poprosilem o podpiecie do VAG'a i sprawdzenie ile zostalo do komunikatu "service", od mechanika otrzymalem odpowiedz ze okolo 8kkm, tymczasem przejechalem nastepne 15kkm. Auto wyciagnelo rowne 30kkm od przegladu zerowego. Zeby byla jasnosc - nie mialem TSI tylko zwykle 1.8T o symbolu AUM.
                                          Mówimy o OII tsi - w każdym momencie możesz sprawdzić ile masz do przeglądu - kluczyk w pozycje zapłon / nie odpalasz silnika, kontrolki się świecą / wciskasz przycisk kasowania dziennego przebiegu na kilka sekund i pojawia Ci się informacja ile masz km / dni do przeglądu. Bez żadnego podpinania VAG'a. Sprawdzaliśmy i w Skodach i VW - po wymianie oleju nic się nie działo - zresztą konsultant zapewniał, że da sobie odciąć coś więcej niż palec jeżeli coś się zmieni we wskazaniach komputera.

A co do trzymania się tych wytycznych producenta to cofam to co powiedziałem - w Książce jest napisane, że filtr powietrza po 90 kkm - wymienie po 28-30 kkm podobnie jak filtr przeciwpyłkowy, który zalecają wymienić po 60 kkm / 2 lata :P
                                          Pozdr.
                                          Macko

Komentarz

• Piotr_T
                                            Rider
                                            S_OCP Member
                                            • 2006
                                            • 479

najwyrazniej wiec TSI zostalo zubozone o czujnik "jakosci" oleju. Kiepsko.

Komentarz

• twin
                                              Rider
                                              • 2008
                                              • 288

Macko :

Wiem ze jest wskaznik ktory mowi ile km do przegladu ale jeszcze nie sprawdzalem tego.
                                              Napisales jak to zrobic wiec dzisiaj to zrobie. Czy mimo mozliwosci sprawdzenia samemu komp sam przypomina o zblizajacym sie przegladzie ?
                                              Takze uwazam ze nie ma powodu nieufac producentowi auta czy oleju. W zwiazku z tym nie widze przeciwskazan aby robic przeglad i wymiane oleju co 30 tys. km.
                                              Niemniej czynnikiem ktory by mnie przekonal jest cena. Czy ktos z was wie co wychodzi taniej ?
                                              Piszesz ze ty ufasz producentowi oleju wiec pytam po co wymieniasz olej po 4 tys ??
                                              Ja ze swojej strony pisalem ze olej mozna ocenic po 2 tys. pzrebiegu ale nie mialem na mysli oceny przez czujniki auta ktore jak sie dowiaduje nie istnieja tylko ocene wzrokowa oleju a jak ktos jest bardzo nieufny to mozna oddac probke oleju do analizy i ocenic jego wlasnosci smarne oraz zanieczyszczenia po tym przebiegu.
                                              Odnosnie wymiany innych elemntow np. filtr powietrza to serio producent zaleca co 90 tys ?? Wydaje sie to bardzo duzo , niemniej czy nie ma tam przypadkiem zapisu ze conajmniej co 90 tys a jesli trudne warunki eksploatacji to czesciej ? Tu gdzie zwykle jezdze dla filtra powietrza max to 30 tys.

Piotr_T : po co prosic serwis o podpiecie VAGa i spr. ile do przegladu ? Rozumiem ze jest to mozliwe ale komunikat powinien byc taki sam jak dostepny na wyswietlaczu w aucie ? ...

PS
                                              Tez mam taka informacje na nalepce w aucie ze co 15 tys, lub 12 miesiecy lub wg wskazan komputera. Niemniej dealer poinformowal mnie blednie ze obowiazkowo za 15 tys.

Komentarz

• szkoda
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2005
                                                • 22543

Zamieszczone przez twin
                                                Czy mimo mozliwosci sprawdzenia samemu komp sam przypomina o zblizajacym sie przegladzie ?
                                                jasne

Zamieszczone przez twin
                                                filtr powietrza to serio producent zaleca co 90 tys
                                                no jest taki CHORY zapis w książce, co 90kkm albo co 6 lat zdaję się :?: :lol:
                                                ale w tej sytuacji, co to znaczy częściej :?: 45kkm :?: :lol:
                                                i tak każdy normalny wymienia co 15kkm albo i częściej.
                                                była BKD+DSG '05 120kkm
                                                była BXE '08 190kkm

Komentarz

• Macko
                                                  Drive
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2008
                                                  • 69

Nie tylko TSI nie ma czujników - w innych silnikach jest to samo - włącznie z TDI.

[ Dodano: Sro 15 Paź, 08 09:27 ]
                                                  Zamieszczone przez twin
                                                  Macko :

Wiem ze jest wskaznik ktory mowi ile km do przegladu ale jeszcze nie sprawdzalem tego.
                                                  Napisales jak to zrobic wiec dzisiaj to zrobie. Czy mimo mozliwosci sprawdzenia samemu komp sam przypomina o zblizajacym sie przegladzie ?
                                                  Takze uwazam ze nie ma powodu nieufac producentowi auta czy oleju. W zwiazku z tym nie widze przeciwskazan aby robic przeglad i wymiane oleju co 30 tys. km.
                                                  Niemniej czynnikiem ktory by mnie przekonal jest cena. Czy ktos z was wie co wychodzi taniej ?
                                                  Piszesz ze ty ufasz producentowi oleju wiec pytam po co wymieniasz olej po 4 tys ??
                                                  Ja ze swojej strony pisalem ze olej mozna ocenic po 2 tys. pzrebiegu ale nie mialem na mysli oceny przez czujniki auta ktore jak sie dowiaduje nie istnieja tylko ocene wzrokowa oleju a jak ktos jest bardzo nieufny to mozna oddac probke oleju do analizy i ocenic jego wlasnosci smarne oraz zanieczyszczenia po tym przebiegu.
                                                  Odnosnie wymiany innych elemntow np. filtr powietrza to serio producent zaleca co 90 tys ?? Wydaje sie to bardzo duzo , niemniej czy nie ma tam przypadkiem zapisu ze conajmniej co 90 tys a jesli trudne warunki eksploatacji to czesciej ? Tu gdzie zwykle jezdze dla filtra powietrza max to 30 tys.

Piotr_T : po co prosic serwis o podpiecie VAGa i spr. ile do przegladu ? Rozumiem ze jest to mozliwe ale komunikat powinien byc taki sam jak dostepny na wyswietlaczu w aucie ? ...

PS
                                                  Tez mam taka informacje na nalepce w aucie ze co 15 tys, lub 12 miesiecy lub wg wskazan komputera. Niemniej dealer poinformowal mnie blednie ze obowiazkowo za 15 tys.
                                                  Witam.
                                                  No przecież napisałem, że wycofuje się z tego zaufania po informacji o wymianie filtra powietrza po 90 kkm 8) A po 4 kkm to olej wymieniłem z przyzwyczajenia - zawsze tak robiłem z nowymi autami. Taniej powinno wyjść robić przeglądy po około 30 kkm. Owszem olej longlife jest droższy od normalnego ale nie dwa razy. Odpada jeden filtr oleju i robocizna, którą zapłacisz przy przeglądzie olejowym. Ale w sumie każdy będzie robił jak mu się podoba. Ja doszedłem do wniosku, że lekko zmodyfikowany QG1 w moim wypadku będzie ok - przegląd wypada mniej więcej co 10-11 m-cy i 29-30 kkm; dodatkowo filtr powietrza i przeciwpłkowy. Płyn hamulcowy wg zaleceń co 2 lata, co do świec to zobaczymy - wg instrukcji co 90 kkm o ile się nie mylę. Rozrządu mam nadzieję, że ruszać nie będzie trzeba. Reszta w miarę zużycia. No i klimę przed sezonem warto odkazić i do maszyny podłączyć celem przeważenia czynnika i wymiany oleju.
                                                  Pozdr.
                                                  Macko

Komentarz

• Piotr_T
                                                    Rider
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2006
                                                    • 479

Zamieszczone przez Macko
                                                    Nie tylko TSI nie ma czujników - w innych silnikach jest to samo - włącznie z TDI.
                                                    Stare 1.8T najwyrazniej mialo.

[ Dodano: Sro 15 Paź, 08 10:07 ]
                                                    Zamieszczone przez twin
                                                    1.8T w Octavii I nic nie wyswietla w tym temacie.

Komentarz

Pracuję...