zagazowanie 1,4 TSI

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Northeusz
    RS
    • 2010
    • 1677
    • Octavia I (1U2)
    • AUM 1.8 20VT 150 KM

Zamieszczone przez Maicroft
    Kolejne dwa miesiace prawie uplywaja wiec ponawiam pytanie.

Czy ktos odebral jakies auto z ta fabryczna instalacja LPG za ~6500zl i moze powiedziec jakies sa realne koszty ekploatacji. :?:

W koncu tylu milosnikow LPG mamy na forum :roll:
    W sumie Maicroft masz racje, ale w sytuacji TSI i LPG sytuacja jest jak narazie paradoksalna . Jak narazie są to samochody nowe, młode i najczęściej u pierwszych właścicieli, którzy wykładając gruuube kwoty nie są nawet zainteresowani oszczędnościami w postaci LPG. Nie wspomnę, że jakiś czas temu nie było działających rozwiązań, a obecne są działające, ale w jakim stopniu efektywne - nie wiem . Ale niech minie jeszcze trochę czasu, silniki TSI trafią do kolejnych właścicieli, ich wartości pieniężne nie będą już tak wysokie jak obecnie rocznych czy 2-letnich samochodów, potentaci jak Landi, Prins czy inni ogarną temat jeszcze lepiej i doczekasz się postów z opiniami i osiągami co do oszczędności TSI & LPG . Bajdełej: Prins już zakończył testy TSI i LPG, Były one prowadzone na Audi oraz VW i żeby nie było - w krajach Beneluxu, nie u nas. Prins jako jedyny chyba stara się przetestować każdy silnik w każdym samochdzie i tak powstaje kompletny zestaw pod dany silnik w danym modelu koncernu VAG. Pełnej listy ofertowej jeszcze nie ma, ale lista powiększa się z biegiem czasu. Niech tylko ceny paliw podążają tak jak obecnie, czyli wszystko co inne niż LPG do góry, bo LPG jako jedyne delikatnie w dół to TSI z LPG nie będzie już cudem, a faktem . Prosta kalkulacja: kupuję nowy samochód za kilkadziesiąt tys + 6500 za instalkę = sorry, to rzeczywiscie brzmi jak pomyłka. Po kilku latach jednak: kupuję używany za powiedzmy 30 tys, do tego instalka za 3000 - 4000 (zakładam, że stanieje) = to już brzmi rozsadniej.
    Pozdrawiam
    Northeusz

Komentarz

• loyd
      RS
      • 2010
      • 2342

A tak z ciekawości spytam.

Mam kolegę co ma passata (chyba b5 - z 2002 r.) z silnikiem 1.8 T 160 km. Ma tam gaz i wszytsko mu hula jak trzeba. Jak rozumiem ten jego passat ma silnik 1.8 turbo.

I teraz pytanie: czy 1.4 turbo i 1.8 turbo aż tak bardzo się różnią od 1.8 turbo (tego starszego), że trzeba nowe instalacje gazowe wymyślać ?

Komentarz

• szkoda
        RS
        S_OCP Member
        • 2005
        • 22543

Zamieszczone przez loyd

Mam kolegę co ma passata (chyba b5 - z 2002 r.) z silnikiem 1.8 T 160 km. Ma tam gaz i wszytsko mu hula jak trzeba. Jak rozumiem ten jego passat ma silnik 1.8 turbo.

I teraz pytanie: czy 1.4 turbo i 1.8 turbo aż tak bardzo się różnią od 1.8 turbo (tego starszego), że trzeba nowe instalacje gazowe wymyślać ?
        różnią się zasadniczo i trzeba wymyślać
        saport techniczny baj DGW
        była BKD+DSG '05 120kkm
        była BXE '08 190kkm
        no i nie ma :-)

Komentarz

• t271828
          Elegance
          • 2008
          • 928

Zamieszczone przez loyd
          Turbo nie jest problemem tylko wtrysk bezposredni

Komentarz

• Maicroft
            Moderator
            S_OCP MemberModeratorr
            • 2004
            • 25757
            • Audi

Bo w B5 to siedzi taki sam silnik 1.8T jak w Octavi I :diabelski_usmiech
            Spritmonitor.de

Komentarz

• Octavianos
              L&K
              • 2010
              • 1130

Importer w Polsce właśnie czasowo wycofał instalację LPG do silnika 1.4 TSI z uwagi na pojawiające się usterki - nie wyjaśniono jednak, o co chodzi....Chyba Landi Renzo musi jednak dopracować nieco to wszystko. Średnio to wszystko widzę...
              SIMPLY CLEVER
              Wiesz co dobre :-)

Moja Maszyna
              http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=53846

Komentarz

• t271828
                Elegance
                • 2008
                • 928

Zamieszczone przez Octavianos
                Importer w Polsce właśnie czasowo wycofał instalację LPG do silnika 1.4 TSI z uwagi na pojawiające się usterki
                Czyli jednak ktos kupil

Komentarz

• Octavianos
                  L&K
                  • 2010
                  • 1130

Podobno tak, ale poza tym Skoda Auto Polska sama ma ze 2 sztuki Octy 1.4 TSI z LPG i być może w ich autach też coś nie tak...Nikt Ci do końca nie powie jak jest.
                  SIMPLY CLEVER
                  Wiesz co dobre :-)

Moja Maszyna
                  http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=53846

Komentarz

• czay
                    Drive
                    • 2011
                    • 42
                    • Octavia II (1Z3)
                    • BSE 1.6 MPI 102 KM

Z opłacalnością LPG w silnikach TSI też nie jest tak różowo (chyba). Przy obrotach poniżej 1200 czy 1500 przełącza się na Pb (czyli jak się stoi na światłach na przykład). No i co któryś cykl pracy wtryskiwaczy idzie benzyna (1 na 10 czy jakoś tak). Przypuszczam, że w mieście gazu będzie palić mniej niż samej benzyny, ale spokojnie 2 czy 3 litry Pb na 100 km po mieście dojdzie przy takiej pracy instalacji.
                    Natomiast Vialle podobno opracowało instalacje, która podaje gaz i benzynę tymi samymi wtryskiwaczami i tam można jeździć na gazie w zasadzie cały czas (ale cena chyba jest zaporowa - podobno co najmniej 10tys PLN). I z tego co słyszałem w zakładach montujących instalacje, Vialle jest czułe na jakość gazu i w Polsce szybko padają pompy od gazu (Vialle ma pompę w zbiorniku gazu). Podobno z tego powodu Toyota zrezygnowała z fabrycznego montażu gazu (a pamiętam, że były kiedyś Corolle z fabrycznymi Vialle)

Komentarz

• marcink_1
                      Rider
                      • 2010
                      • 312

Nie ma co mysleć o gazowaniu 1,4 TSI, ponieważ można sobie tylko narobić kłopotu za duże pieniądze.

Pozdrawiam
                      Marcin

Komentarz

• oktego
                        Classic
                        • 2011
                        • 14

TSI i GAZ

Ja też bym nie gazował TSI-ka. Instalacje do tych silników, to cały czas wielka niewiadoma i nie można mieć pewności jak będą zachowywać się podczas eksploatacji. Ich duży koszt, plus konieczność wtryskiwania benzyny co kilka cyklów wtrysku gazu powoduje, że ich instalacja nie jest już tak opłacalna. Ja tam bym nie ryzykował........
                        MOTOEGO ista

Komentarz

• Redskull
                          Classic
                          • 2011
                          • 7

Link do artykułu o targach LPG. Wymyślili najnowsze instalacje, które wtryskują gaz w fazie ciekłej przez ori wtryski. Nie trzeba już dziurawić głowicy ani spalać benzyny w trakcie cyklu. Suuuuper Tylko jeszcze się nie dokopałem ile to to kosztuje.

Komentarz

• t271828
                            Elegance
                            • 2008
                            • 928

Zamieszczone przez Redskull
                            http://moto.onet.pl/1640072,1,lpg-rosnie-w-sile,artykul.html?node=19094

Link do artykułu o targach LPG. Wymyślili najnowsze instalacje, które wtryskują gaz w fazie ciekłej przez ori wtryski. Nie trzeba już dziurawić głowicy ani spalać benzyny w trakcie cyklu. Suuuuper Tylko jeszcze się nie dokopałem ile to to kosztuje.
                            Takie "najnowsze" instalacje sa juz dostepne od wielu lat a kosztuja duzo - 8-10 tys.

Komentarz

• Northeusz
                              RS
                              • 2010
                              • 1677
                              • Octavia I (1U2)
                              • AUM 1.8 20VT 150 KM

Pewnie chodzi o Vialle LPDi. System zacny, bo składający się z minimalnej ilości elementów i nie ingerujący w silnik. Jednak bardzo zacnie ingeruje w kieszeń/konto . Cena takiego zestawu to średnio ok 2900 EUR. Może jak wejdzie na rynek to z biegiem czasu cena spadnie. Opłacalność w przypadku tej instalacji jest liczona inaczej, ponieważ tutaj można jeździć wgoóle bez benzyny, w tym rozruch silnika również na LPG.

[ Dodano: Sob 19 Mar, 11 12:44 ]
                              Zamieszczone przez t271828

Takie "najnowsze" instalacje sa juz dostepne od wielu lat a kosztuja duzo - 8-10 tys.
                              Ten system akurat jest nowy . Uznawany za VI generację i niejako następca systemu wtrysku gazu w fazie ciekłej - również Vialle.
                              Pozdrawiam
                              Northeusz

Komentarz

• t271828
                                Elegance
                                • 2008
                                • 928

Zamieszczone przez Northeusz

Pewnie chodzi o Vialle LPDi. System zacny, bo składający się z minimalnej ilości elementów i nie ingerujący w silnik. Jednak bardzo zacnie ingeruje w kieszeń/konto . Cena takiego zestawu to średnio ok 2900 EUR.

[ Dodano: Sob 19 Mar, 11 12:44 ]

Ten system akurat jest nowy . Uznawany za VI generację i niejako następca systemu wtrysku gazu w fazie ciekłej - również Vialle.
                                Sam lpdi moze jest i nowy, ale koncepcja wtrysku w fazie cieklej nie, a o to mi chodzilo. Cena jest chyba troche nizsza niz 2900 EUR

Komentarz

• Redskull
                                  Classic
                                  • 2011
                                  • 7

W sumie to i tak się opłaca. Cena diesla i tsi z gazem za 2500 euro jest równa w zakupie. Gaz przez pół tańszy niż ropa:

Spalanie ropniaka-6L (6x5,05zł=30,3zł).
                                  Spalanie tsi z gazem 10L (10x2,50=25zł)

Jeśli chodzi o koszty przeglądów instalacji to są pomijalne, gdyż w ropie te koszty obsługi są wyższe niż benzyny. Mówię tu o droższych olejach, szybciej zużywających się klockach i tarczach itp.

Sumując Tsi tańsze w użytkowaniu, aczkolwiek nie wiem jak VAG w najnowszych silnikach z trwałością. Teraz mam diesla 2.2 HDI 136KM z 2003 i jest dramat. Nie chcę więcej diesla, tylko mocną i tanią w utrzymaniu benzynę. Auto i tak będzie na kredyt, więc rok więcej do spłaty (te 10k kosztów instalacji) nie robi mi różnicy....

Macie namiary kto w Polsce montuje i serwisuje takie cuda?

Komentarz

• t271828
                                    Elegance
                                    • 2008
                                    • 928

Sumując Tsi tańsze w użytkowaniu, aczkolwiek nie wiem jak VAG w najnowszych silnikach z trwałością. Teraz mam diesla 2.2 HDI 136KM z 2003 i jest dramat. Nie chcę więcej diesla, tylko mocną i tanią w utrzymaniu benzynę.
                                    Kup cos wolnossacego i bez wtrysku bezposredniego

Komentarz

• Redskull
                                      Classic
                                      • 2011
                                      • 7

Z tym, że ja nie chcę rezygnować z mocy. Takie 1.8 tsi będzie w sam raz

Komentarz

• szkoda
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2005
                                        • 22543

gdyż w ropie te koszty obsługi są wyższe niż benzyny
                                        wyższe niż benzyny, ale zależy jakiej, w tej chwili zobaczymy jeszcze jakie są koszta obsługi benzyny np. z bezpośrednim wtryskiem, dwumasą i sprężarką :idea:

[ Dodano: Sob 19 Mar, 11 15:15 ]
                                        koncepcja wtrysku w fazie cieklej
                                        to rzeczywiście stara historia, ale wielokrotnie słyszałem, że w związku z niską jakością naszego LPG - nie do zastosowania w Polsce - nie wiem ile w tym prawdy?
                                        była BKD+DSG '05 120kkm
                                        była BXE '08 190kkm

Komentarz

• t271828
                                          Elegance
                                          • 2008
                                          • 928

To idz w pojemnosc

Komentarz

• Redskull
                                            Classic
                                            • 2011
                                            • 7

Dobrze prawisz SZKODA. Osobiście turbin się nie boję. Jak zajadę turbo na benzynie, to i w gazie zajadę. W dieslu robiłem turbo za 1300zł (demontaż trwał dwa dni). Bardziej boję się dwumasy i wtrysków. No i tego cudowania z instalacją, bo tu faktycznie każde odstępstwo od normy jeśli chodzi o mieszankę ma kolosalny wpływ na trwałość i w ogóle "być" lub "nie być" silnika.

Podejrzewam, że skończy się u mnie na OIIFL 1.6 MPI z gazem. Oszczędzę na silniku i dopasę gadzinę wyposażeniem. Dałem radę w C8 ze 136KM (auto waży 1800kg), to dam radę ze 100KM w oKcie.

Komentarz

• soszek81
                                              L&K
                                              • 2010
                                              • 1245

Redskull - sam sobie przeczysz. Nie chcesz rezygnować z mocy, zaczynasz o TSI a piszesz o 1.6MPI?

Zdecyduj się.
                                              Koszty klocków i tarcz to nie wina samego diesla - bardziej jak z niego korzystasz i jak jest masa auta. Dlatego szybciej się zużywają.
                                              Była O1 kombi ALH++ 150/340
                                              Obecnie Pyzio 206 1.4HDi+ ~90/200

Komentarz

• Redskull
                                                Classic
                                                • 2011
                                                • 7

@soczek
                                                Nie przeczę...poprostu mam dylematy Nie chcę kupować używki, tym bardziej diesla. Budżet z drugiej strony jest ograniczony. Głośno więc myślę i szukam alternatyw. Może trafię na kogoś, kto miał ten sam problem jak ja i coś się pojaśni.

Pracuję na działalności. Raz jest tak, że mógłbym kupić i utrzymać Superba 3.6L 4x4 i śmigać na benzynie. Niestety są chwile kiedy nie mam na ropę do diesla w pandzie 1.3 multijet. Dlatego potrzebuję złotego środka. Postanowiłem wziąć pod uwagę auto o słabszym motorze, ale tym samym tańsze(wspomniana 1.6 mpi) w utrzymaniu. Niepotrzebnie wlazłem do Was na forum, bo byłem zdecydowany na nowego toura w combi. Wyszedł coś koło 65kzł. Im więcej czytam, tym bardziej przekonuję sie do bezsensowności tego zakupu...i od nowa Polska Ludowa...konfigurator/forum/www/konfigurator/forum .... zeświruję

Komentarz

• Northeusz
                                                  RS
                                                  • 2010
                                                  • 1677
                                                  • Octavia I (1U2)
                                                  • AUM 1.8 20VT 150 KM

Sam lpdi moze jest i nowy, ale koncepcja wtrysku w fazie cieklej nie, a o to mi chodzilo. Cena jest chyba troche nizsza niz 2900 EUR

http://allegro.pl/vialle-lpdi-do-bez...515546320.html
                                                  Owszem, ale tylko połowa "owszem" . Cała istotą jest tutaj sposób podania LPG przez oryginalne wtryskiwacze benzynowe, a nie poprzez dodatkowe wtryskiwacze LPG, jak to miało miejsce w LPi.
                                                  Cenę, którą podałem dotyczy instalacji w Audi, nie pamiętam dokładnie silnika, więc nie będę pisał szczegółów i cena owa pochodzi od holenderskiego Vialle (stąd właśnie w EUR). Być może obecnie cena ta spadła, tego nie wiem.

[ Dodano: Nie 20 Mar, 11 01:33 ]
                                                  Zamieszczone przez szkoda
                                                  gdyż w ropie te koszty obsługi są wyższe niż benzyny
                                                  wyższe niż benzyny, ale zależy jakiej, w tej chwili zobaczymy jeszcze jakie są koszta obsługi benzyny np. z bezpośrednim wtryskiem, dwumasą i sprężarką :idea:

[ Dodano: Sob 19 Mar, 11 15:15 ]
                                                  koncepcja wtrysku w fazie cieklej
                                                  to rzeczywiście stara historia, ale wielokrotnie słyszałem, że w związku z niską jakością naszego LPG - nie do zastosowania w Polsce - nie wiem ile w tym prawdy?
                                                  Jest to prawda szkoda, ponieważ nasz LPG uszkadzał często wysokociśnieniową pompę gazu, co tylko sporadycznie zdarzało się na zachodzie. Poza tym instalki LPi były drogie i się nie przyjęły, ponieważ kolektor był wysyłany do producenta, do Vialle i tam były umieszczane wtryskiwacze. A dokładniej Vialle przygotowywało kolektory pod dany silnik (montaż wtryskiwaczy wg matrycy, aby zachować dokładność) i przy montażu wstawiany był kolektor od Vialle, a do Vialle był wysyłany kolektor oryginalny z samochodu, gdzie była montowana instalacja - na zasadzie powiedzmy wymiany. Takie cuda przy klasycznej instalacji sekwencyjnej czyniły te drugie w zasadzie bezkonkurencyjne cenowo.

I żeby wszystkich pogodzić Vialle ma w ofercie instalacje LPdm - czyli LPG w dieslu .

[ Dodano: Nie 20 Mar, 11 01:56 ]
                                                  To idz w pojemnosc
                                                  Popieram zdecydowanie. Kupuj wolnossaka 3.0 V6 i w LPG go . Masz brak turbo, kół dwumasowych i innych DPF-ów.
                                                  Pozdrawiam
                                                  Northeusz

Komentarz

• szkoda
                                                    RS
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2005
                                                    • 22543

Zamieszczone przez Northeusz
                                                    I żeby wszystkich pogodzić Vialle ma w ofercie instalacje LPdm - czyli LPG w dieslu .
                                                    no tak, tak, ale to rozwiązanie opłacalne chyba dla autobusów miejskich itp. o ile mi wiadomo
                                                    była BKD+DSG '05 120kkm
                                                    była BXE '08 190kkm

Komentarz

Pracuję...