Odgrzybianie klimy

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Maicroft
    Moderator
    S_OCP MemberModeratorr
    • 2004
    • 25757
    • Audi

bartolini1978, Ile no qna bez jaj. W ASO ostanio lezal weglowy i cena przy nim byla 44zl chyba ze to chcieli za zwykly tyle. Ale Filtrony nie kosztuja wiecej 40zl, wiec inne markowe nie beda kosztowac 100% wiecej.

Z drugiej strony filtr jak filtr, ludzie kiedys takich cudow nie bylo i tez sie zylo, tu chodzi o to zeby pyl nie lecial do srodka. Klienci przyjezdzaja furami sprowadzonymi z Niemiec i to nie jakies zgnitki tylko bardziej rozsadne 4-6 letnie i te auta OD NOWOSCI nie mialy wymienione te filtry :!: :idea: Nikt nie zdechl w srodku, jedynie: Panie bo ten nadmuch to jakos slabo ciagnie na najwyzszym biegu, a na niskich to wcale :twisted:
    Spritmonitor.de

Komentarz

• bartolini1978
      Elegance
      • 2006
      • 755

Pamientam jak mój tata wyprał filtr zamontował i .... pojechał do serwisu po nowy..
      U mnie zaczelo smierdziec po zamontowaniu normalnego filtra do serwis niemiał weglowych

[ Dodano: Sro 16 Sie, 06 15:01 ]
      To pranie było w nowej Lagunie w 1996r

Komentarz

• Maicroft
        Moderator
        S_OCP MemberModeratorr
        • 2004
        • 25757
        • Audi

Albo ktos jest przeczulony, albo mi juz nic nie moze smierdziec :twisted: Mi owszem smierdzi w aucie, bo za temat odgrzybianie nie moge sie zabrac, bo albo nie ma czasu, albo ... no wlasnie, pianke juz kupilem z Xeramica, zobaczymy co to daje.
        Spritmonitor.de

Komentarz

• nico21
          RS
          S_OCP Member
          • 2005
          • 2640
          • Volkswagen

Maicroft, u mnie jak zrobiłem odgrzybianie jakas tam pianko, to w aucie waliło pzez miesiac jak w gabinecie dentystycznym :lol: teraz mam spokój. no ale we wrzseniu wymiana wszystkich filterków
          DACAR.team

Komentarz

• brutus
            Rider
            • 2006
            • 329

Hmm nie wiem czy to pasuje do tego tematu... ale u mnie zaczęło śmierdzieć zupełnie niedawno... Octawia II auto jest nowe, kupione w śerpniu tego roku,przebieg 8000 km śmierdzi z nawiewu od tygodnia(nie mam wączonej klimatyzacji).
            co mam zrobić ?? odgrzybiać ?? zmienić filtr ?? czy poprostu jechać do serwisu skoro auto jest na gwarancji ??
            OII Golas ale z 1.9 TDI BXE

Komentarz

• -Piotr-
              L&K
              S_OCP Member
              • 2006
              • 1018
              • Octavia III (5E3)
              • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez brutus
              nie mam wączonej klimatyzacji)
              I tu jest problem

Octawia II auto jest nowe, kupione w śerpniu tego roku.
              Swoją mam od czerwca. W lato była używana non-stop i było ok. Chłodniejsze dni z racji oszczedności nie była włączana i zaczeło się.
              co mam zrobić ?? odgrzybiać ??
              kupić preparat i psiknąć. Wymiana filtra nie wydaje mi się konieczna chyba, że na węglowy
              czy poprostu jechać do serwisu skoro auto jest na gwarancji ??
              Gwarancja tu nic nie da, jedynie zrobią odgrzybianie bardziej fachowo.
              O I złota w kombi 1.6 BFQ - od tego Tu się zaczęło
              KIA Carens 2.0 CRDI - przerwa na kawę ....
              O III czarna liftback - reaktywacja

Komentarz

• sabial
                Classic
                • 2006
                • 4

Re: Odgrzybianie klimy

Zamieszczone przez Fery
                Nie jest to jakiś zapaszek "mokrej ścierki" przy włączonej klimie ale duszący smród który jest zawsze niezależnie czy klima jest włączona czy nie. Nie czuć jedynie gdy temperatura jest max zimno, ale gdy podkręci sie chociaż odrobinę juz czuć, a gdy jest max ciepło to tylko uciekać z auta :x . Klima była już dwa razy odgrzybiana piankami ale po 3-4 dniach wracało.l
                U mnie w Punto (bez klimy) było dokładnie tak samo - smród przy nadmuchu cieplego powietrza -> Pęknięta nagrzewnica, płyn z układu chłodzenia przedostawał się do układu wentylacji wnętrza i śmierdziało podgrzewanym Borygo

Pozdrawiam
                Marcin

Komentarz

• Kuvel
                  Ambiente
                  • 2006
                  • 138

Zabrałem się i ja za odgrzybianie klimy (śmierdzi, jak to ktoś opisał, pyłem z budowy - ale po wyłączeniu klimy). Psikanie czymkolwiek pod filtr pyłkowy wydaje mi się mało skuteczne. Parownik jest "za rogiem". Za to po rozkręceniu schowka i wyjęciu wentylatora - parownik jak na dłoni (no, prawie). Zobaczymy jaki będzie efekt (parownik był czysty). Jak nie pomoże, to pójdę za radą kolegów i wymienię filtr na węglowy.
                  Jeszcze jedno - użyłem preparatu firmy AutoLand. Pachnie nawet nie najgorzej. Po przewietrzeniu auta (10 min na max nawiewie) zapach znikł.
                  90 KM i uważam, że wystarczy - czy coś mi dolega ?

Komentarz

• oorsoo
                    Ambiente
                    • 2006
                    • 197

jeżeli mogę wtrącić słowo
                    filtr węglowy nie kosztuje więcej jak 48 zł (a przynajmniej do O2), filtr boscha, montaż w 3 minuty. Co do dziwnego zapachu, to nie ma cudów nie ma możliwości uniknięcia powstawania grzybów i pleśni jeżeli zastanowimy się jakie warunki panują w naszych samochodach
                    Osobiście bardzo polecam czyszczenie ozonowe, raz w roku na wiosnę. Zdecydowana zaleta w porównaniu do standardowych pianek, aerozoli itp., że ozon zabija wszystko do zera i nie osadza się nigdzie w przewodach i nawiewach jak to czasami bywa przy niektórych specyfikach. Koszt zabawy to jakieś 100 zł a razem z kontrolą i uzupełnieniem czynnika około 200 zł.

Niestety nie spotkałem się z taką usługą w ASO

Komentarz

• leszekmw
                      RS
                      • 2005
                      • 5356

oorsoo, moiżesz jakoś troche wiecej o tym ozonowym odgrzybianiu ? gdzie to robiłes , może ten zakład ma jakąś stronę ? - bo o ozonowym odgrzybianiu to jeszcze nie słyszałem :|
                      O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
                      GVI 1.4TSI
                      LANCIA YPSILON 1.2 MPI
                      tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• oorsoo
                        Ambiente
                        • 2006
                        • 197

W katowicach robi to BOMA na ul. Krakowskiej.

Podłączają do układu nawiewów urządzonko, które pracuje tk 1-2 godzin i w tym czasie ozon dociera do wszystkich zakamarków skutecznie zabijając wszystkie grzyb i zarazki
                        Z tego co wiem, to ozon jest w stanie zabić większość szkodliwych drobnoustrojów z czym niektóre środki mogą sobie nie radzić.
                        Sama dezynfekcja kosztuje 99 zł, a z kompletnym przeglądem i wymianą czynnika 249 zł.
                        Nie jest to najtańsza zabawa biorąc pod uwagę, że przydałoby się to robić raz w roku na wiosnę, ale wydaje mi się, że warto bo znikają wszystkie przykre zapachy, no a przede wszystkim nie mamy przez jakiś czas wylęgarni grzybków

[ Dodano: Wto 15 Maj, 07 11:20 ]

[ Dodano: Wto 15 Maj, 07 11:21 ]
                        Ja kupuję tam wszystko co można do naszych czeszek kupić z Boscha bo mają super ceny. Tam właśnie dałem za eglowy filtr boscha 48 zł. Wymieniam laćki i serwisuję klimę.

Komentarz

• pantol
                          Elegance
                          • 2004
                          • 754

Witam koledzy. Może wniosę coś do dyskusji swoją wypowiedzią.
                          Ostatnio rozmawiałem ze znajomym kolesiem od klimatyzacji (z dużym doświadczeniem) i powiedział mi, że przywiezie mi jakiś płyn do dezynfekcji klimatyzacji. Co ważne płyn ten posiad atest (czego chyba nie posiadają środki w sprayu które do tej pory stosowałem). Jeśli będzie możliwość to dowiem się jak to się nazywa i jakie są efekty działania. Z tego co wiem, to jest to w atomizerze.
                          Jarek "Vinci"

Komentarz

• pskosz
                            Rider
                            S_OCP Member
                            • 2006
                            • 703

W sobotę właśnie odgrzybiłem klimę i dobiłem, uzupełnilłem czynnik za 190 zł (chcieli 200). W warszawie, Nie wiem czy to tanio czy drogo, ale jakby coś podaje adres i telefon ul. Wysockiego 7 paw1 (Bródno) i tel.022-811-01-07. Dla oklejonych samochodów
                            pozdrowienia

Komentarz

• salvado
                              Rider
                              S_OCP Member
                              • 2005
                              • 314

pskosz, cena normalna. Ostatnio, będąc w Lublinie, znajomy zaprowadził mnie do pewnego warsztatu, gdzie za odgrzybianie i dobicie (z odessaniem starego czynnika, bo ponoć inaczej się nie da), zapłaciłem 1,5 stówki.
                              Staram się pisać poprawnie po polsku.

Komentarz

• tompol
                                Rider
                                S_OCP Member
                                • 2005
                                • 410

Czy ktoś spotkał się z zakładem który oferuje ozonowanie w Warszawie lub okolicach.
                                srebrna O2 1.9 TDI BXE Ambiente, '06

Komentarz

• Ćwiarteczka
                                  Rider
                                  S_OCP Member
                                  • 2006
                                  • 605

Zamieszczone przez tompol
                                  Czy ktoś spotkał się z zakładem który oferuje ozonowanie w Warszawie lub okolicach.
                                  Podłączam sie do pytania - (podobną są).

Na Górczewskiej 146 cena ok 210 zł full serwis z filtrem (oczywiście śmierdziuchem).
                                  Czas wykonania ok 4 h.
                                  Superb 2 FL Combi 2,0 TDI CFBG

PerfectService by DGW

Komentarz

• tompol
                                    Rider
                                    S_OCP Member
                                    • 2005
                                    • 410

Ćwiarteczka, to co podajesz na Górczewskiej to właśnie za ozonowanie?
                                    srebrna O2 1.9 TDI BXE Ambiente, '06

Komentarz

• orzel720
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2004
                                      • 2270
                                      • Superb III (3V3)

bartolini1978, poszło na priv
                                      pzdr
                                      Orzeł720

Komentarz

• leszekmw
                                        RS
                                        • 2005
                                        • 5356

Ćwiarteczka, możesz dać mi namiary dokładniejsze na ten zakład , zadzwoni ł bym do nich i pogadał troszke co to jest to ozonowanie , libię mieć nowoczesne urządzenia w zakładzie.
                                        GVI 1.4TSI
                                        LANCIA YPSILON 1.2 MPI

Komentarz

• marianek
                                          Classic
                                          • 2007
                                          • 26

http://allegro.pl/item195851683_prof...matyzacji.html ten produkt jest chyba najlepszy do odgrzybiania, bo najwiecej ludzi go kupuje, tylko jest troche trudny w zastosowaniu, przynajmniej dla mnie. Uzywał ktos moze tego i wie jak to rozpylic? Dodam, ze nie smierdzi mi w aucie ale 2 lata nic nie robiłem przy klimie to mysle ze przydałoby sie odgrzybic

Komentarz

• Ćwiarteczka
                                            Rider
                                            S_OCP Member
                                            • 2006
                                            • 605

Zamieszczone przez tompol
                                            Ćwiarteczka, to co podajesz na Górczewskiej to właśnie za ozonowanie?
                                            No właśnie nie - czyszczą śmierdziuchem.

Zamieszczone przez leszekmw
                                            Ćwiarteczka, możesz dać mi namiary dokładniejsze na ten zakład , zadzwoni ł bym do nich i pogadał troszke co to jest to ozonowanie , libię mieć nowoczesne urządzenia w zakładzie.
                                            Auto Klimatyzacja Górczewska
                                            Ul. Górczewska 146
                                            Warszawa-Bemowo
                                            Tel: (0 - 22) 664 98 78
                                            Kom: (0) 604 914 274
                                            E-mail: [email protected]
                                            Superb 2 FL Combi 2,0 TDI CFBG

PerfectService by DGW

Komentarz

• leszekmw
                                              RS
                                              • 2005
                                              • 5356

marianek, przecież to zwykła pianka , w dodatku z nieznanej firmy , a dużo się jej sprzedaje pewnie ze względu na cenę . lepiej jak chcsz zaoszczędzić i sam odgrzybiać to kup pianę ze znanej firmy , kent lub wurth , może troche dłużej podziała , ale uważaj żebyś nie przesadził z dozowanem bo zalejesz jakieś kabelki a wtedy ..... :twisted: . piana to przeżytek generalnie . najlepsze efekty są przy ultradżwiękach , ewentualne może przy tym całym ozonowaniu , muszę się dowiedzieć co to .

proponuję wszystkim którzy chcą odgrzybiać sami zakup środków które używa się przy włączonym obiegu powietrza , takie jakby aerozole które rozpyla się aucie i jego opary " wciągane " są przez obieg wewnętrzny a następnie przechodzą przez cały obieg wentylacyjny . są takie na allegro ale to ich koszt jest sporo wyższy od pian .

ale to tylko moje zdanie...... :szeroki_usmiech

ćwiarteczka-
                                              GVI 1.4TSI
                                              LANCIA YPSILON 1.2 MPI

Komentarz

• meridomaniak
                                                Elegance
                                                S_OCP Member
                                                • 2005
                                                • 875
                                                • Octavia II (1Z3)
                                                • BKD 2.0 TDI 140 KM

dzwoniłem na Górczewska - bardzo uprzejmy właściciel - tak jak myślałem chodzi o ultradżwięki a nie ozon , czyli tak jak pisałem (leszekmw).

pilnujcie odgrzybiania o naprawdę są potem problemy ze smrodem , nie słuchajcie kolegów i znajomych ze oni nic nie robią i im nie śmierdzi , każde auto jest inne w zasadzie . czasami wystarczy że się stanie pod jakims dziwnym drzewem lub zaciągnie sie z dworu kawałki gówna końskiego poderwane kołami innego samochodu i może być cap taki że hej :evil:
                                                był Golf | jest Octavia

Komentarz

tej nocy zrobilem czyszczenie + nabijanie. Cena ze znizka dla OCP w SUNNY 185 zł. W zeszlym roku nie robilem wogole i bylo OK. Zrobilem wlasnie "na wszelki wypadek" i aby ew. polepszyc wydajnosc na najblisze upaly. Bo a nuż bedzie mogla teraz mrozic ?

Komentarz

• tmw
                                                    Ambiente
                                                    • 2005
                                                    • 122

Zamieszczone przez lec
                                                    tej nocy zrobilem czyszczenie + nabijanie. Cena ze znizka dla OCP w SUNNY 185 zł. W zeszlym roku nie robilem wogole i bylo OK. Zrobilem wlasnie "na wszelki wypadek" i aby ew. polepszyc wydajnosc na najblisze upaly. Bo a nuż bedzie mogla teraz mrozic ?
                                                    Piana ? Gaz ? Czy ultradzwieki ?

U mnie nic nie smierdzi ale tez profilaktycznie musze podjechac i z tego co czytam (leszekmw) to pewnie poszedlbym w kierunku tych ultradzwiekow. Nawet juz znalazlem jeden zaklad w Poznaniu tylko musze poszukac o nich jakis opinii.
                                                    PZDR
                                                    Tomek

Komentarz

Pracuję...