Zamieszczone przez K_Popiel
Odgrzybianie klimy
Zwiń
X
-
-
-
Zamieszczone przez szachuMam po prostu problem z uciekającym czynnikiem (bardzo powoli). Klima nabija na była na początku listopada 2010 (z tym dodatkiem do sprawdzania UV), w sobotę z układu ściągnięto ok. 350 g czynnika (cały czas jeździłem z włączoną klimą na AUTO/klimatronic). Oglądali dokładnie, nigdzie nie widać śladu ubytkuCóż, nabiliśmy jeszcze raz, mam jeździć dwa miesiące i jeszcze raz będą oglądać (będzie w końcu cieplej, większe ciśnienie w układzie, może coś wyjdzie).
Komentarz
-
-
leszekmw, poszło na PW.
czay, u mnie oglądali bardzo dokładnie, ale nic nie było widać (sprawdzali chłodnicę, przewody itp). Faktycznie coś później mówił i pokazywał na taki korek z lewej strony chłodnicy klimy, że tu może coś się dziać. Czymś tam posmarował i kazał przyjechać za dwa miesiące. Dziwne, że Tobie kazali tak szybko przyjechać. Z tego co się orientowałem to zazwyczaj każą jeździć ok. miesiąca, szczególnie jak temp. są jeszcze takie niskie.
Komentarz
-
-
Niby krótko, ale jeżeli przez tydzień (w zeszłą środę uzupełniałem) uciekło, czyli te ślady były od wycieku jakiegoś a nie powstały przy uzupełnianiu, to pewnie przez kolejne dwa tygodnie znowu coś wycieknie i będą nowe ślady - stare zostały wytarte. W ubiegłym roku w Golfie żony uciekało z kolei spod korka, przez który się uzupełnia układ. Zostało naprawione (nowy korek z jakimś zaworkiem chyba), a dzisiaj byłem na uzupełnieniu to brakowało 230 gram
Komentarz
-
-
pod lampa nie zawsze widać i si e znajdzie .. . powinno się zrobić szczelność azotem doadatowo na dużym ciśnieniu , ale o tym już był pisane.. a fachowiec w serwisie powinien wiedzieć.
chyba ze niema azotu :diabelski_usmiechO2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
GVI 1.4TSI
LANCIA YPSILON 1.2 MPI
tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI
Komentarz
-
-
hmm tak zrobilem wczesniej smrod zostal moze nie tak instensywny jak wczesniej ale wciaz jest :evil: sprobuje jeszcze filtr uszczelnic i jeszcze raz odgrzybic. Najgorzej jest jak z auto przelaczam na econ smrod stechlizny przez 2-3 minuty jest nie do wytrzymania. Bo tak jak jest zalaczona klima to nic zadnego smrodka. Czy wie ktos co moze byc powodem? Wydaje mi sie ze to przez to ze nie uzywalem jej przez zime aczkolwiek nigdy wczeniej nie uzywalem klimy w zime i nie mialem az takiego smrodu. Ostatnio narzeczona sie smiala ze moze mysz weszla i zdechla :lol: i dlatego taki smrod
Komentarz
-
-
Ozonowanie :!: Ja robię 2 razy w roku i jest spokój. Też robiłem profesjonalnymi piankami po 50 zł za puszkę. Rozbierałem schowek i pryskałem do środka nie powiem że nie było skuteczne , ale ciągle rozbieranie już mnie znudziło. A teraz jak czuje smrodek to jadę na ozon i po kłopocie. :P.
Jeżeli moja odpowiedź okazała się pomocna, wciśnij "Pomógł"k
Polecam Szybkie pożyczki Rzeszów oraz Tanie ubezpieczenia OC Rzeszów
Komentarz
-
-
innova
Zamieszczone przez phonemanOzonowanie :!: Ja robię 2 razy w roku i jest spokój. Też robiłem profesjonalnymi piankami po 50 zł za puszkę. Rozbierałem schowek i pryskałem do środka nie powiem że nie było skuteczne , ale ciągle rozbieranie już mnie znudziło. A teraz jak czuje smrodek to jadę na ozon i po kłopocie. :P
Komentarz
-
innova, Ja płaciłem 30 zł.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez gruto[ Dodano: Sob 14 Maj, 11 14:28 ]
vaz, jak dowalisz PLAKA od strony filtra na parownik , to poleci przez skraplacz - u mnie tak było - poczytaj post Smród z klimy a szczelność filta pyłków - TESTAntyfotoradar Valentine1
Harry II Classic+Sirio ML145
Komentarz
-
-
innova
Zamieszczone przez phonemaninnova, Ja płaciłem 30 zł
Jeśli to nie jest preferencyjna stawka tylko dla wybranych (a wygląda nad wyraz niewygórowanie), to ja sobie zamówię taką usługę celem wybicia wszystkiego, co w tapicerce siedzi.
Komentarz
-
innova, 30-40 zł tak w naszym rejonie kosztuje ozonowanie.
Komentarz
-
-
Jutro jadę na servis klimy pełny podobno. Kolega w swoim Volvo tam robil i jest zadowolony. Podobno ma goscio maszynkę ktora wypompuje czynnik, zważy, dopelni, odwodni, doda oleju , zrobi próznię ,sprawdzi szczelność, napełni i ozonowanie. Goscio ma zaklad i robi to za 120zyla. No nic zrobię i zobaczymy. Obecnie to nie bardzo wiem w jakim stanie jest klima, samochod mam 2 tygodnie , czuję że chłodzi. Czuję też przy starcie delikatny zapach szmaty wiec ozonowanie wskazane. Filtr zmienilem dzisiaj sam, nie smierdział ale zawalony byl dokładnie .
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez phonemanOzonowanie :!: Ja robię 2 razy w roku i jest spokój.przez godzinę byłem szczęśliwym człowiekiem, który miał nadzieję pozbycia się smrodu... Cała godzina szczęśliwości... a potem ciśnienie skoczyło dwukrotnie, a zęby krzesały iskry lepsze niż bijące pioruny... Panowie włączyli ozonowanie, ale nie włączyli nawiewu - "Bo po co???!!!", a zapłacić było trzeba !!!
to tylko tak ku rozwadze i patrzeniu na rączki "fachowców"If we could convert bullshit into energy, we would be millionaires.
-
Ja polecam zakup ozonatora. Kupiłem FM300 (kilka opini o nim jest na naszym forum) za 290zł z Allegro. Jak na razie w dwóch samochodach (m.in. służbowy Trafic) zaozonowałem i wszystko OK. Polecałbym taki zakup, bo jak by nie było, to po kilku ozonowaniach się zwraca. A jak robicie w warsztatach, to samochód odpalony i się ozonuje, czy nie? Bo ja odpalałem i jeden i drugi na ok. godzinę mniej więcej.
Komentarz
-
-
Witam,
też mam kłopot z zapaszkiem z klimy (smród mokrego kurzy), poradźcie co zrobić ?
Jak odpalam wentylację lub klimę to przez kilka minut śmierdzi potem przestaje i tak za każdym razem.
Co zrobiłem:
1. wymiana filtra na węglowy
2. czyszczenie chemiczne klimy (pomogło na parę dni)
3. ozonowanie 13g/h przez 30 min (pomogło na parę dni)
4. wyczyszczony wentylator - skrzydełka były zakurzone
5. po demontażu wentylatora chłodnica i komora czysta (brak błotka, było tylko lekko zakurzone - to co widoczne od strony wentylatora)
Dodatkowo - obserwacja kapania wody pod samochodem - na postoju nie kapie, woda gdzieś się wylewa z klimy podczas hamowania. Podejrzewam że odprowadzenie skroplin jest zatkane albo nie działa prawidłowo. Jak można to sprawdzić i gdzie się to znajduje, nigdzie nie widzę żadnej rurki odprowadzającej wodę z klimy (foto, schemat).
Poradźcie co zrobić, lub podajcie namiary na serwis który sobie z tym poradzi (nie ASO)
Komentarz
-
Komentarz