O2 Tour 1,4 MPI - długa recencja, porównanie z 1,6 MPI

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kapi
    L&K
    • 2009
    • 1174
    • Fabia combi

Zamieszczone przez Dig Dug
    To tak jak z piersiami. Każdy "użytkownik" małych piersi żony mówi, że takie najpiekniejsze, a potem lukka na 75 C lub 80D koleżanki żony gdy ta przyjdzie na kawę. Najgorzej, że wtedy ma wizualne porównanie (siedzi jedna obok drugiej) i już nie ma wątpliwości, które lepsze ale dalej będzie chwialił "swoje".
    no i to uważam za podsumowanie dyskusji :szeroki_usmiech
    Zamieszczone przez Northeusz
    Aby uściślić to są górki i górki. Z definicji zapewne górką jest każda wypukła forma terenu o kącie wniesienia wiekszym od zera stopni . Piszcie więc o jakie górki chodzi i może wtedy będzie łatwiej.
    jak wjeżdzałem na Kotor ( Czarnogóra ) to nawet moje 312 Nm mi brakło .... a co.
    w SC miałem silnik z kosiarki i też wystarczał.
    a 1,6 i 1,4 nie miałem w rękach, ale nie ukrywam - wiele sie dowiedziałem - dziekuję za ta wiedzę :!:
    OII sprzedana

Następca dużej czarnej - Mała czarna MC 1Z1Z

Komentarz

• cartel1
      Ambiente
      • 2007
      • 249

Zamieszczone przez pandzik
      Dziś wjechałem na G. Sw. Anny.
      Szok? Niedowierzanie? A widzisz. Na piątce, w 3 osoby plus 50kg bagażu. Środkowym pasem! A jak. Szkoda ,że nie miałem adresu bo wysłałbym kartkę.

Miło, cichutko, 120 -140km/h, 300km, i spalanie 6,2 z klimą na pół gwizdka. Udany wypad z rodzinką i nową O2.
      A cóż to jest Góra Św.Anny, cóż to za wyczyn wjechać bez redukcji, to jest autostrada, a autostrada podjazdy ma odpowiednio łagodne :wink:

Maciek pisał że jego Skoda 1.4 jest za słaba na miasto, a w trasę ok. Spoko, ale chyba tylko na autostradzie :P W Polsce autostrad i ogólnie 2pasmowych dróg nie ma za dużo, dlatego średnia prędkość podróżna jest tak niska. Za dużo jest skrzyżowań, niedzielnych kierowców których trzeba wyprzedzieć, tu jakiegoś traktora, i jak ktoś mi będzie wmawiał że Octavia ważąca 1250kg z silnikiem 80KM jest wystarczająca do sprawnego i bezpiecznego :!: poruszania się na polskich drogach patrząc również na ekonomikę jazdy, to uznam taką osobę za szaleńca. Sorry, ale taki jest mój pogląd. Takim samochodem można sprawnie się poruszać, ale butując go, bo takie auto dopiero jedzie na wysokich obrotach, a wtedy pali znacznie więcej. Kto uważa inaczej to trudno, jego problem :wink:
      [center:a5df0a9dad]

[/center:a5df0a9dad]

Komentarz

• ale_jak_to
        Ambiente
        • 2011
        • 199

Sie temat rozrósł ja jednak, ze wzgledow glownie ceny zdecydowalem sie na uzywana Astre G 1.4 na łancuchu Bedzie 2x tansza od Octy uzywanej z tego samego rocznika

Komentarz

• BADYL
          RS
          • 2011
          • 2404
          • Octavia II combi (1Z5)
          • BKD 2.0 TDI 140 KM

Zamieszczone przez ale_jak_to
          Sie temat rozrósł ja jednak, ze wzgledow glownie ceny zdecydowalem sie na uzywana Astre G 1.4 na łancuchu Bedzie 2x tansza od Octy uzywanej z tego samego rocznika
          a propos czego to było :?: :roll: :shock:
          nasze auta: MÓJ SMOCZEK

Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło!

Komentarz

• ale_jak_to
            Ambiente
            • 2011
            • 199

A tak ogolnie informacyjnie

Komentarz

• Carolco
              Ambiente
              • 2010
              • 116

ja jednak, ze wzgledow glownie ceny zdecydowalem sie na uzywana Astre G 1.4 na łancuchu Bedzie 2x tansza od Octy uzywanej z tego samego rocznika
              Proponuję się zastanowić nad maluchem z tego samego rocznika, pewnie będzie jeszcze taniej... nie rozumiem, co to za wiadomość, do kogo skierowana i jaki ma cel? :shock: Przepraszam za złośliwość, ale pisząc ogólnie informacyjnie, to można idąc tym tokiem myślenia wejść w dowolny temat na forum i napisać, że się kupiło super pralkę - ogólnie informacyjnie. Zresztą Astra G i OctaviaII, to "trochę" inne samochody, stąd zapewne różnica w cenie. Nie ma tu czego porównywać poczynając od ilości miejsca w środku, kończąc na bagażniku i jakości materiałów.

1.4 TSI MINT

Komentarz

• Agamek12
                RS
                S_OCP Member
                • 2006
                • 9943
                • Ford

No super... cieszymy się razem z Tobą... Cieszylibyśmy się jeszcze bardziej, gdybyś kupił Astrę dwa razy starszą za trzy razy mniej...
                Adam... Używam:
                Rolka: e11FL 97KM/130Nm
                Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• ale_jak_to
                  Ambiente
                  • 2011
                  • 199

Panowie mili, z calym szacunkiem ale zgadzam sie z Wami astra nie dorownuje octavii pod wzgledem wielkosci, i jakosci materialu i nie bedzie dorownywac. Od dawna marzy mi sie piekna biala o2 combi albo czarna perla htb ale to nie jest jeszcze ten moment na taki wozek:0 jednak nastepnym autkiem bedzie octa lub superb i chyba nie ma co sie wkurzac, ze ja akurat wybiore tansze rozwiazanie. Dla mnie astra g jest takim troche mlodzym bratem octy. Klimat tego forum jest znakomity i nie mam oporow zeby sie wypowiedziec nawet o pralce

Komentarz

• Agamek12
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2006
                    • 9943
                    • Ford

ale_jak_to, ale o so chozi?
                    Mamy pochwalić Twój wybór, czy tylko cieszyć sie razem z Tobą...?

PS: kupiłem ostatnio w TESCO zajebiste orzechy w miodzie... 2,49zł za 100g, a smakują lepiej niż duzo droższe FELIX-y
                    Adam... Używam:

Komentarz

• ale_jak_to
                      Ambiente
                      • 2011
                      • 199

Wolalbym zebyscie sie cieszyli ze swoich aut niz z mojego wyboru
                      Co do orzeszkow, sprobuj te z biedry, moim zdaniem sa lepsze od Felixów

Poprostu wspominalem o 2 opcjach Octy a tak po przemysleniach stwoerdzilem, ze chyba wystarczy mi Astra. Chociaz... jeszcze nie wszystko przesadzone

Komentarz

• Jaroslav92525
                        Rider
                        • 2009
                        • 365
                        • Octavia II (1Z3)
                        • BSE 1.6 MPI 102 KM

Szczególnie cenne są uwagi ludzi którzy nie posiadają instalacji LPG o jej wadze... która wynosi: reduktor (ok.1-2 kg), komputer 0.2-0.3 kg, szyna z wtryskiwaczami < 1.0 kg, przewody: zbiornik LPG>silnik (2-4 kg) no i butla (5-6 kg) a do tego MASA GAZU czyli jakieś 30 kg (max).... Podczas gdy ich bolidy "napojone" noPb na maxa ważą o 40-50 więcej od tych "głodnych"...
                        Pozdrawiam,
                        Jaroslav92525

-----------------------
                        VAG ECONOMY czyli Skoda 1.6 MPI z LPG :-)

Komentarz

• OCPtaxi
                          Rider
                          • 2011
                          • 383

Zamieszczone przez Agamek12
                          No super... cieszymy się razem z Tobą... Cieszylibyśmy się jeszcze bardziej, gdybyś kupił Astrę dwa razy starszą za trzy razy mniej...
                          Swoją drogą odezwał się wielki Octavianin... Ze swoją Toyotą, kretyńsko nazywaną tojtojką nie pomyliłeś też forów?
                          Była Octavia II Tour kombi (sprzedana)

Komentarz

• krzysiek1974
                            Rider
                            • 2009
                            • 323

Znajomy kupił 10letnią OI 1.9 TDI. Dał za nią 14000. Zadwolony że hoho, bo pochodzi od niemieckiego lekarza i ma tylko 150.000km przebiegu. Udokumentowanego! :diabelski_usmiech

Generalnie jak usłyszałem, ile dał za 10-letnią OI to zdębiałem. Używane octavie trzymają cenę i chyba o to też chodziło ale_jak_to, że można mieć podobne, dobre auto (ale faktycznie z udokumentowanym przebiegiem) znacznie taniej niż octavię.

Komentarz

• Dig Dug
                              L&K
                              S_OCP Member
                              • 2005
                              • 1306
                              • Seat

Dobra, spoko wodza. Nie ma się co kłócić o Astre. Spoko sprzęcior, przynajmniej nie gnije. Silnik 1.4 do tego z O2 się nie umywa. Nawet ten 90KM jakoś tak słabo chodzi. Ogólnie polityka Opla jest dziwna, silniki mocne na papierze, w rzeczywistości mulą.

Ale wracając do Octy fajne auto. Nawet tour ładnie się prezentuje. Do sąsiada przyjeżdza beż capuccino i mi czy żonie kolor się nie podoba, to żona mówi, że ładny i moglibyśmy taki mieć
                              Była O1 jest F2.

Komentarz

• Agamek12
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2006
                                • 9943
                                • Ford

Zamieszczone przez OCPtaxi
                                Swoją drogą odezwał się wielki Octavianin... Ze swoją Toyotą, kretyńsko nazywaną tojtojką nie pomyliłeś też forów?
                                A o co Ci chodzi?
                                Adam... Używam:

Komentarz

• piramida
                                  RS
                                  • 2009
                                  • 12222
                                  • Superb III (3V3)

A o co Ci chodzi?
                                  kolega ocptaxi chyba wstał dzisiaj lewą nogą
                                  superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                                  http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• Agamek12
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2006
                                    • 9943
                                    • Ford

Zamieszczone przez piramida
                                    A o co Ci chodzi?
                                    kolega ocptaxi chyba wstał dzisiaj lewą nogą
                                    i to mocno lewą...

A ja wstałem prawą i dlatego złośliwie również zapytam: co człowiek, który nie jest właścicielem Octavii (w przeciwieństwie do mnie) robi na tym forum? :diabelski_usmiech
                                    Adam... Używam:

Komentarz

• Borsuk2
                                      L&K
                                      • 2010
                                      • 1203

Eeee, tradycyjnie, jak już wszystkie argumenty wykorzystane, to zaczynają się kłótnie. :ups
                                      Ten temat trzeba by już chyba zamknąć. 8)
                                      Fajna stronka

Komentarz

• Agamek12
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2006
                                        • 9943
                                        • Ford

Zamieszczone przez Borsuk2
                                        Eeee, tradycyjnie, jak już wszystkie argumenty wykorzystane, to zaczynają się kłótnie. :ups
                                        No właśnie... Wpada czasem ktoś jak "Filip z konopii", strzela z biodra zupełnie bezsensownym i nieprawdziwym argumentem i psuje całą dyskusję...
                                        Adam... Używam:

Komentarz

• krzysiek1974
                                          Rider
                                          • 2009
                                          • 323

Żeby wrócić do sedna:

1,4 16V mniej pali od 1,6 MPI

i oleju nie bierze

Komentarz

• piramida
                                            RS
                                            • 2009
                                            • 12222
                                            • Superb III (3V3)

zamknąć w pizdu bo od dawna wiadomo że 1.9 tdi najlepsiejsze :diabelski_usmiech
                                            superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                                            http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• krzysiek1974
                                              Rider
                                              • 2009
                                              • 323

no i koniecznie passat

Komentarz

• Agamek12
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2006
                                                • 9943
                                                • Ford

Zamieszczone przez krzysiek1974
                                                no i koniecznie passat
                                                w kombi na wypasie od dziadka z Niemiec...
                                                Adam... Używam:

Komentarz

• krzysiek1974
                                                  Rider
                                                  • 2009
                                                  • 323

no i koniecznie passat
                                                  koniecznie! sprzedał okazyjnie, bo sumienie go ruszyło za lata 1939-1945.

a mało jeździł i dbał o vw bo od samego zakupu miał na uwadze, że sprzeda go za psie pieniądze

Komentarz

• Agamek12
                                                    RS
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2006
                                                    • 9943
                                                    • Ford

no i koniecznie passat
                                                    koniecznie! sprzedał okazyjnie, bo sumienie go ruszyło za lata 1939-1945.

a mało jeździł i dbał o vw bo od samego zakupu miał na uwadze, że sprzeda go za psie pieniądze
                                                    i to totalną igłę, którą przez 12 lat przejechal tylko 123.456km, bo to był "drugi" samochód w rodzinie a do pracy (był lekarzem) jeździł Fiestą...
                                                    Adam... Używam:

Komentarz

Pracuję...