Diesel <kontra> benzyna + gaz.....wasze opinie

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Maicroft
    Moderator
    S_OCP MemberModeratorr
    • 2004
    • 25757
    • Audi

Ale teraz wybor sie rozszerzyl. Wybor diesli coraz gorszy i caraz wiecej pala, a osiagi takie sobie. A zagazowanie TSI coraz latwiejsze, no i eksploatacja zacznie byc o jakies 20% tansza niz TDI. Co innego 3 lata temu, gdzie gaz tylko do MPI mozna bylo wsadzic, no to wybor jakiejkolwiek przyjemnosci byl latwiejszy
    Spritmonitor.de

Komentarz

• Rekin Chlebojad
      Rider
      • 2010
      • 474

Zamieszczone przez KilaN
      Obecnie, gdy akcyza na ON pójdzie w górę, ta różnica jeszcze wzrośnie
      Poczekaj do mniej wiecej połowy roku i benzynka wzrosnie juz monopol władzy na tym trzyma reke nie martw sie.

generalnie i tak nie zastanawiał bym sie miedzy benzyna+LPG a ON , ON(bynajmniej z założenia) jest mniej awaryjne, lepsze wrazenia z jazdy, oszczedne,łatwiej sprzedac potem, praktycznie bezobsługowe i wiele innych na kożyśc ON, na temat tego co napisalem pewnie znajda sie tacy co lubia dyskutowac, dodam że wczesniej miałem 5 samochodów benzyniaków (bez LPG) wsiadlem do ON z CR i juz nie zawitam do benzyniaka. To moje osobiste wrażenia z jazdy i eksploatacji. LPG zawsze jest jakis problem w Polsce (ze wzgledu na jakośc gazu) jak nie ma problemu przez pierwsze 2-3 lata, to potem sie zaczynaja.
      [scroll:d077aef450]Moja Czesia 1.6 TDI CR DSG---SPRZEDANA------> Jest Lexus CT200h [/scroll:d077aef450]

Komentarz

• piotrek_os
        RS
        S_OCP Member
        • 2006
        • 8162
        • Octavia II (1Z3)
        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

W obecnej chwili róznica miedzy jazda na ON, a lpg w moim przypadku to .....na ON byłoby 32 zł 100, a na lpg wynosi mi 23 zl + ok 3zł benz na 100 km. Wiec 6zł na 100 km na korzysc Lpg. Czym wiecej trasy i teraz czym bardziej cieplej róznica bedzie wieksza, bo mniej bedzie łykał benzynki "na rozruch" - choc i tak duzo jej nie szło.
        Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• Set
          Ambiente
          • 2010
          • 113

Nie znam się na silnikach, ale z racji zawodu, spotykam się z masą mechaników różnego typu.

O czym rozmawiają mechanicy, którzy się nie znają - o samochodach ;p

Czy znacie mechanika, który ma samochód na gaz ?
          Ja rozmawiałem ze 1500 -2000 osób i nikt nie ma - wręcz odradzają gaz.

Co do benzyniaka czy ropniaka - zdania się podzielone w zależności od marki i modelu samochodu, czasem rocznika.

W większości młodzi wolą benzyniaka, ale już 30 - latkowie skłaniają się do ropniaków.

O gazie jak wspomnę to najpierw się pytają czy mam - jak zaprzeczę - to mówią krótko - oszczędność pozorna - na paliwie, ale na częściach po 3 latach - studnia bez dna.

W polemikę się nie wdaję - ale jak ktos chce oszczędności - to kupuje małe autko z małą pojemnością silnika.

Chcesz mieć większe autko i przyjemność z jazdy - płacisz za silnik, przestrzeń i ... paliwo :szeroki_usmiech

Komentarz

• lu5asz
            RS
            • 2011
            • 2006
            • Octavia II combi (1Z5)
            • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

JA mam i PB z LPG i ON.Jedno i drugie dobre.Nie rozumiem,po co staracie sie przekonac jedni drugich o wyzszosci jednego paliwa nad drugim.Jedni wola miec oszczednosc podczas tankowania, a inni te oszczednosci gdzie indziej realizuja.Od takie przemyslenie
            Kondziu

OCP

Komentarz

• Rosomak
              L&K
              • 2011
              • 1365
              • Octavia II (1Z3)
              • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez Set
              O gazie jak wspomnę to najpierw się pytają czy mam - jak zaprzeczę - to mówią krótko - oszczędność pozorna - na paliwie, ale na częściach po 3 latach - studnia bez dna.
              Nie mogę się z tym zgodzić do końca. Jeżeli już samochody trafiają do mechaników, to dlatego że się popsuły i stąd te przekonanie że LPG jest niszczący. Jeżeli się popsuły, to na pewno w wyniku normalnego zużycia części, jej wady lub zaniedbania ze strony użytkownika pojazdu!

Jeżeli chodzi o zaniedbanie, to nie dziwmy się gdy LPG montuje osoba która z założenia czeka tylko na oszczędności i już przy samej instalacji "podciera dupę szkłem" aby tylko zostało coś grosza w kieszeni i do tego oszczędza jeszcze na przeglądach, regulacjach i wymianie części podlegających zużyciu przy instalacji!

Jeżeli chodzi o mnie, to LPG mam tylko dlatego, że cena zakupu mojego samochodu była identyczna "z i bez"...
              Oblicz ile więcej pali Twój samochód przez włączone światła w dzień:
              http://dadrl.pl/bin/KosztySwiatelMijania.zip
              Jacy ustawodawcy takie prawo. Jakie prawo taki kraj. Jaki kraj takie w nim życie...

Komentarz

• ahmed799
                RS
                • 2009
                • 6871
                • Ford

Zamieszczone przez Set
                Set, ja mam w mojej oci przebieg 335 kkm w tym 240 kkm na LPG rok auta 1999. Jedyną usterką jaką miałem to wymiana wtrysku gazu 200 zł i uszczelki pod pokrywą zaworów i nic innego w silniku nie dłubane. Ciekawe ile Ty będziesz ładował w swojego wspaniałego kopciucha z takim przebiegiem, nie pytając ile już wsadziłeś?? Więc nie wiem co masz na myśli pisząc "oszczędność pozorna"?? Napisze krótko jak dbasz tak masz. Nawet nowego TDI możesz zajeździć szybciej niż Pb z LPG.

филип
                Mój czarny bandzior http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...r-focus-2-0-pb

Komentarz

• Rosomak
                  L&K
                  • 2011
                  • 1365
                  • Octavia II (1Z3)
                  • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez ahmed799
                  i uszczelki pod pokrywą zaworów
                  ahmed799, to nie wina LPG...
                  Oblicz ile więcej pali Twój samochód przez włączone światła w dzień:
                  http://dadrl.pl/bin/KosztySwiatelMijania.zip
                  Jacy ustawodawcy takie prawo. Jakie prawo taki kraj. Jaki kraj takie w nim życie...

Komentarz

• ahmed799
                    RS
                    • 2009
                    • 6871
                    • Ford

mkania777, to wiem, ale to są jedyne usterki silnika jakie miałem użytkując to auto przez ponad 3 lata.

филип
                    Mój czarny bandzior http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...r-focus-2-0-pb

Komentarz

• piotrek_os
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2006
                      • 8162
                      • Octavia II (1Z3)
                      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez Set

A mechanik to inny człowiek????? To ankiete robiłes na 1500-2000 :roll: alez pierdoły piszesz, ze w takiej grupie nikt by sie nie trafił z lpg.

Komentarz

• Mickul
                        RS
                        • 2010
                        • 2847

Zamieszczone przez Set
                        Tak. W dodatku to bardzo dobry mechanik.

Komentarz

• Big
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2007
                          • 6389

Zamieszczone przez Set
                          Cos w tym jest Sam mam barta który ma jest mechanikiem i ma swój własny serwis. O gazie mówi dokładnie to samo - nigdy we własnym samochodzie, a ma Chryslera 300 M z 3,5 l pod maską i faktycznie jego koledzy po fachu również nie mają instalacji gazowej w swoich prywatnych autach.
                          Czarny Elegance

Komentarz

• piotrek_os
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2006
                            • 8162
                            • Octavia II (1Z3)
                            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez Big
                            Zamieszczone przez Set
                            Cos w tym jest Sam mam barta który ma jest mechanikiem i ma swój własny serwis. O gazie mówi dokładnie to samo - nigdy we własnym samochodzie, a ma Chryslera 300 M z 3,5 l pod maską i faktycznie jego koledzy po fachu również nie mają instalacji gazowej w swoich prywatnych autach.
                            bo moze mu szkoda za instalacje zapłacić....., jak jezdzi tyle co ty albo jeszcze mniej :diabelski_usmiech - wiec nieopłacalny wydatek.... ew przy sprzedazy komus bedzie opuszczał na instalacje

Komentarz

• Udesky
                              RS
                              • 2007
                              • 1692
                              • Octavia I (1U2)
                              • AHF 1.9 TDI VP 110 KM

Zamieszczone przez Big
                              mam barta który (....) ma swój własny serwis.
                              Zamieszczone przez Big
                              Chryslera 300 M z 3,5 l pod maską i faktycznie jego koledzy po fachu również nie mają instalacji gazowej w swoich prywatnych autach.
                              Może mają na tyle kasy, że nie potrzebują. :szeroki_usmiech
                              Swoją drogą, nie dziwi was fakt, że mechanik mówi NIE lpg, bo jak by nie patrzeć skoro jest on taki zły, to pozbawia się potencjalnego zarobku zniechęcając. :szeroki_usmiech
                              W Polsce nie ma kryzysu.
                              Kryzys jest w państwach, w których kiedyś był dobrobyt.

Komentarz

• Big
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2007
                                • 6389

Zamieszczone przez piotrek_os
                                bo moze mu szkoda za instalacje zapłacić.....,
                                Uwierz mi że nie Chiciałbyś mieć taki serwis jak on z podnośnikami kolumnowymi i nożycowymi, pełną scieżką diagnostyczną itd. i zatrudniać 7 osób
                                jak jezdzi tyle co ty albo jeszcze mniej
                                widzę że masz z tym jakis problem bo juz w drugim temacie to podkreślasz. Zapraszam do kupna mojego auta na jesieni i bedziesz szcześliwym posiadaczem auta o małym i oryginalnym przebiegu, a co najwazniejsze gul ci przestanie skakać.
                                ew przy sprzedazy komus bedzie opuszczał na instalacje
                                Tego samochodu raczej sprzedawał juz nie będzie, jest za dobry i zbyt wygodny
                                Widze że nie chcesz dopuścić do siebie, że faktycznie mechanicy nie mają zbyt dobrego zdania i instalacjach LPG i ich wpływie na silnik. Twoja sprawa . Jednak twoje docinki nie zmienią faktu, że jest własnie tak jak napisał Set
                                Czarny Elegance

Komentarz

• piotrek_os
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2006
                                  • 8162
                                  • Octavia II (1Z3)
                                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez Big
                                  bo moze mu szkoda za instalacje zapłacić.....,
                                  Uwierz mi że nie Chiciałbyś mieć taki serwis jak on z podnośnikami kolumnowymi i nożycowymi, pełną scieżką diagnostyczną itd. i zatrudniać 7 osób
                                  jak jezdzi tyle co ty albo jeszcze mniej
                                  widze z emasz z tym jakis problem bo juz w drugim temacie to podkreślasz.
                                  ew przy sprzedazy komus bedzie opuszczał na instalacje
                                  Tego samochodu raczej sprzedawał juz nie będzie, jest za dobry i zbyt wygodny
                                  Widze z enie chcesz dopuścic do siebie ze faktycznie mechanicy nie maja zbyt dobrego zdania i instalacjach LPG i ich wpływie na silnik. Twoja sprawa . Jednak twoje docinki nie zmienia faktu że jest własnie tak jak napisał Set
                                  Widze, ze ty wszedzie docinki widzsz....a, ze ja cos podkresliłem drugi raz to ty xx razy w temacie "czy znacie to auto...." - zachwalajac swoja 0II i nie spoosb tego policzyc, bo bym musial troszku czasu spedzieć. A miałes kiedys diesla czy lpg zeby akurtat w tym tmacie polemizowac??? I jakies konkretne przykłady podawac....?

Komentarz

• Big
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2007
                                    • 6389

a, ze ja cos podkresliłem drugi raz to ty xx razy w temacie "czy znacie to auto...." - zachwalajac swoja 0II i nie spoosb tego policzyc
                                    Chyba kolego coś ci sie pokickało i to ostro Widzę, że gul ci skacze jak Rogowska o tyczce
                                    A miałes kiedys diesla czy lpg zeby akurtat w tym tmacie polemizowac???
                                    A to przepraszam nie wiedzialem, że trzeba miec auto z LPG żeby się tu wypowiadać, wybacz o panie, to było przedostani raz
                                    A miałes kiedys diesla
                                    Tak i jeden wystarczy.
                                    Czarny Elegance

Komentarz

• leszekmw
                                      RS
                                      • 2005
                                      • 5356

klient ma crv , gaz założony od nowości , w tej chwili ok 250tyś km i dalej zasuwa. przebieg 75% trasa .straszono go że honda nie lubi gazu jak zakładał , że się zawory lub gniazda wypalają. jak obliczył to bezproblemowo by zrobił taką naprawę w serwisie i jeszcze by mu sporo zostało , taką oszczędność gaz mu przyniósł. auto specjalnie nie serwisowane , raczej tylko wtedy gdy zachodziła potrzeba.
                                      z tego co mi wiadomo podstawa to dobra , dobrze dobrana do mocy i pojemności auta instalacja. nie wszystkie instalacje jeżdżą jednakowo dobrze w różnych markach/silnikach.
                                      O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
                                      GVI 1.4TSI
                                      LANCIA YPSILON 1.2 MPI
                                      tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• piotrek_os
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2006
                                        • 8162
                                        • Octavia II (1Z3)
                                        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez Big
                                        a, ze ja cos podkresliłem drugi raz to ty xx razy w temacie "czy znacie to auto...." - zachwalajac swoja 0II i nie spoosb tego policzyc
                                        Chyba kolego coś ci sie pokickało i to ostro Widzę, że gul ci skacze jak Rogowska o tyczce
                                        A to przepraszam nie wiedzialem, że trzeba miec auto z LPG żeby się tu wypowiadać, wybacz o panie, to było przedostani raz
                                        A miałes kiedys diesla
                                        Tak i jeden wystarczy.
                                        proponuje przeczytac ci sam temat i poznej sam sobie odpowiedz co do tego tematu wniosles

Komentarz

• kurczak1985
                                          Rider
                                          • 2009
                                          • 300

Zamieszczone przez Big
                                          Zamieszczone przez Set
                                          Panowie masakra jakas... ja znam osobiscie mechanika, ktory ma w KAZDYM swoim aucie lpg hehe
                                          Dyskusja troche jalowa... Jeżeli ktos ma nawet silnik 5l pod maska i robi 5kkm na rok to po co mu lpg? a Ci (wg mnie) co robia ponad 40kkm i potrafia poslugiwac się kalkulatorem lub nie lubia hobbystycznie wydawac na tankowanie wiecej - maja lpg... Proste jak drut (w kieszeni)

[ Dodano: Sob 25 Lut, 12 13:50 ]
                                          Zamieszczone przez Big
                                          A miałes kiedys diesla
                                          Tak i jeden wystarczy.
                                          Chcialem sie nie odzywac, ale obserwuje Twoje wypowiedzi - BIG czy Ty ZAWSZE musisz miec racje :?: :|

Komentarz

• piotrek_os
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2006
                                            • 8162
                                            • Octavia II (1Z3)
                                            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

kurczak1985, znaczy się Big chce miec racje....ale nie za bardzo mu to sie udaje, bo jak mozna wchodzic w dyskusje jezeli instalacje lpg to widzi w TV albo gdzies na necie. Wiec jaka on moze miec praktyczna wiedze - diesle/lpg tj. temat tego postu. Ja na obecna chwile to przynajmniej otworze maske i ją widze :diabelski_usmiech, a róznica przy tankowaniu tez jest znacząca. Jezeli benzyna, ON byłby duzo tanszy to lpg napewno by nie miało wzieca.....ale niestety rynek pokazuje co innego.

[ Dodano: Sob 25 Lut, 12 14:08 ]
                                            Zamieszczone przez Set
                                            a ten przykład to juz jest niezły :diabelski_usmiech Wystarczy podjechac pod pierwszy lepszy market, postac 5 min na ulicy..... i zobaczyc ile aut juz ma zaworek , a ile autek ma go jeszcze ukrytego pod klapka.....

Komentarz

• Big
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2007
                                              • 6389

proponuje przeczytac ci sam temat i poznej sam sobie odpowiedz co do tego tematu wniosles
                                              Prponuje przeczytac mój pierwsz post i pomyslec nad tym co nabazgrałeś Odpowiedziełem tylko na jeden z problemów jakie padly w tym wątku
                                              Big chce miec racje....ale nie za bardzo mu to sie udaje, bo jak mozna wchodzic w dyskusje jezeli instalacje lpg to widzi w TV albo gdzies na necie.
                                              Jak pieknie krytykuje sie ludzi których sie nie zna i nie wie jaka jest ich wiedza. No cóż to tylko świadczy o tobie twojej malutkiej wiedzy i małostkowosci. Ale pozdrawiam i życze dobrego samopoczucia Dalej mysl, że masz rację, a ja ci będe przytakiwał 8)
                                              Tyle ode mnie bo dalsza dyskusja z tobą jest bez sensu.
                                              Czarny Elegance

Komentarz

• piotrek_os
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2006
                                                • 8162
                                                • Octavia II (1Z3)
                                                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Big, widze, ze i w tym http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...594&start=3285 temacie chcesz sie wykazac....moze przy nim zostan niz o lpg bajki pisac :diabelski_usmiech

Komentarz

• piramida
                                                  RS
                                                  • 2009
                                                  • 12222
                                                  • Superb III (3V3)

Panowie, jak dzieci :roll:
                                                  W moich wczesniejszych wszystkich autach był lpg, oszczędności były ale stwierdziłem że już nie będe zakłądał gazu do benzyniaka bo on mnie zawsze w mniejszym lub wiekszym stopniu wkurzał, czy to w kolejkch na stacjach lpg, czy to falujących obrotach, czy kołem zapasowym w bagażniku...
                                                  Ale nadal nad tym rozmyslam tylko że z instalka lpg do diesla ale nie w celu redukcji kosztów wydawanych na paliwo co z myślą o dodatkowe konie :szeroki_usmiech
                                                  superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                                                  http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• 4x4BKF
                                                    L&K
                                                    • 2010
                                                    • 1279

Zamieszczone przez Set
                                                    A dlaczego mechanik odradza gaz?? Bo:
                                                    - po pierwsze jak się coś zwali w aucie to nie wie gdzie szukać, szczególnie w instalacjach wyższych generacji i dlatego odradza "panie, ch...wu gaz żes se pan załozył i od tego wóz się psuje..."
                                                    - po drugie - ile taki mechanik jeżdzi?? teraz części na pierdnięcie z InterCars/Foty/Hartu przywożą więc jedyne co pojeżdzi to w niedzielę do kościoła lun na próbę klienta autem.
                                                    A jak ktos ma sporo w baku to i spuscić szuje lubią.

1500-2000 - chyba ci się coś pomnozuło x100 :shock:
                                                    4x4

Komentarz

Pracuję...