Ale teraz wybor sie rozszerzyl. Wybor diesli coraz gorszy i caraz wiecej pala, a osiagi takie sobie. A zagazowanie TSI coraz latwiejsze, no i eksploatacja zacznie byc o jakies 20% tansza niz TDI. Co innego 3 lata temu, gdzie gaz tylko do MPI mozna bylo wsadzic, no to wybor jakiejkolwiek przyjemnosci byl latwiejszy
Diesel <kontra> benzyna + gaz.....wasze opinie
Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X
-
Zamieszczone przez KilaNObecnie, gdy akcyza na ON pójdzie w górę, ta różnica jeszcze wzrośnie
generalnie i tak nie zastanawiał bym sie miedzy benzyna+LPG a ON , ON(bynajmniej z założenia) jest mniej awaryjne, lepsze wrazenia z jazdy, oszczedne,łatwiej sprzedac potem, praktycznie bezobsługowe i wiele innych na kożyśc ON, na temat tego co napisalem pewnie znajda sie tacy co lubia dyskutowac, dodam że wczesniej miałem 5 samochodów benzyniaków (bez LPG) wsiadlem do ON z CR i juz nie zawitam do benzyniaka. To moje osobiste wrażenia z jazdy i eksploatacji. LPG zawsze jest jakis problem w Polsce (ze wzgledu na jakośc gazu) jak nie ma problemu przez pierwsze 2-3 lata, to potem sie zaczynaja.
Komentarz
-
-
W obecnej chwili róznica miedzy jazda na ON, a lpg w moim przypadku to .....na ON byłoby 32 zł 100, a na lpg wynosi mi 23 zl + ok 3zł benz na 100 km. Wiec 6zł na 100 km na korzysc Lpg. Czym wiecej trasy i teraz czym bardziej cieplej róznica bedzie wieksza, bo mniej bedzie łykał benzynki "na rozruch" - choc i tak duzo jej nie szło.
Komentarz
-
-
Nie znam się na silnikach, ale z racji zawodu, spotykam się z masą mechaników różnego typu.
O czym rozmawiają mechanicy, którzy się nie znają - o samochodach ;p
Czy znacie mechanika, który ma samochód na gaz ?
Ja rozmawiałem ze 1500 -2000 osób i nikt nie ma - wręcz odradzają gaz.
Co do benzyniaka czy ropniaka - zdania się podzielone w zależności od marki i modelu samochodu, czasem rocznika.
W większości młodzi wolą benzyniaka, ale już 30 - latkowie skłaniają się do ropniaków.
O gazie jak wspomnę to najpierw się pytają czy mam - jak zaprzeczę - to mówią krótko - oszczędność pozorna - na paliwie, ale na częściach po 3 latach - studnia bez dna.
W polemikę się nie wdaję - ale jak ktos chce oszczędności - to kupuje małe autko z małą pojemnością silnika.
Chcesz mieć większe autko i przyjemność z jazdy - płacisz za silnik, przestrzeń i ... paliwo :szeroki_usmiech
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez SetO gazie jak wspomnę to najpierw się pytają czy mam - jak zaprzeczę - to mówią krótko - oszczędność pozorna - na paliwie, ale na częściach po 3 latach - studnia bez dna.
Jeżeli chodzi o zaniedbanie, to nie dziwmy się gdy LPG montuje osoba która z założenia czeka tylko na oszczędności i już przy samej instalacji "podciera dupę szkłem" aby tylko zostało coś grosza w kieszeni i do tego oszczędza jeszcze na przeglądach, regulacjach i wymianie części podlegających zużyciu przy instalacji!
Jeżeli chodzi o mnie, to LPG mam tylko dlatego, że cena zakupu mojego samochodu była identyczna "z i bez"...Oblicz ile więcej pali Twój samochód przez włączone światła w dzień:
http://dadrl.pl/bin/KosztySwiatelMijania.zip
Jacy ustawodawcy takie prawo. Jakie prawo taki kraj. Jaki kraj takie w nim życie...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez SetCzy znacie mechanika, który ma samochód na gaz ?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez ahmed799i uszczelki pod pokrywą zaworówOblicz ile więcej pali Twój samochód przez włączone światła w dzień:
http://dadrl.pl/bin/KosztySwiatelMijania.zip
Jacy ustawodawcy takie prawo. Jakie prawo taki kraj. Jaki kraj takie w nim życie...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez SetCzy znacie mechanika, który ma samochód na gaz ?Sam mam barta który ma jest mechanikiem i ma swój własny serwis. O gazie mówi dokładnie to samo - nigdy we własnym samochodzie, a ma Chryslera 300 M z 3,5 l pod maską i faktycznie jego koledzy po fachu również nie mają instalacji gazowej w swoich prywatnych autach.
Czarny Elegance
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez BigZamieszczone przez SetCzy znacie mechanika, który ma samochód na gaz ?Sam mam barta który ma jest mechanikiem i ma swój własny serwis. O gazie mówi dokładnie to samo - nigdy we własnym samochodzie, a ma Chryslera 300 M z 3,5 l pod maską i faktycznie jego koledzy po fachu również nie mają instalacji gazowej w swoich prywatnych autach.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Bigmam barta który (....) ma swój własny serwis.Zamieszczone przez BigChryslera 300 M z 3,5 l pod maską i faktycznie jego koledzy po fachu również nie mają instalacji gazowej w swoich prywatnych autach.
Swoją drogą, nie dziwi was fakt, że mechanik mówi NIE lpg, bo jak by nie patrzeć skoro jest on taki zły, to pozbawia się potencjalnego zarobku zniechęcając. :szeroki_usmiechW Polsce nie ma kryzysu.
Kryzys jest w państwach, w których kiedyś był dobrobyt.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez piotrek_osbo moze mu szkoda za instalacje zapłacić.....,Chiciałbyś mieć taki serwis jak on z podnośnikami kolumnowymi i nożycowymi, pełną scieżką diagnostyczną itd. i zatrudniać 7 osób
Zamieszczone przez piotrek_osjak jezdzi tyle co ty albo jeszcze mniej
Zamieszczone przez piotrek_osew przy sprzedazy komus bedzie opuszczał na instalacje
Widze że nie chcesz dopuścić do siebie, że faktycznie mechanicy nie mają zbyt dobrego zdania i instalacjach LPG i ich wpływie na silnik. Twoja sprawa . Jednak twoje docinki nie zmienią faktu, że jest własnie tak jak napisał SetCzarny Elegance
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez BigZamieszczone przez piotrek_osbo moze mu szkoda za instalacje zapłacić.....,Chiciałbyś mieć taki serwis jak on z podnośnikami kolumnowymi i nożycowymi, pełną scieżką diagnostyczną itd. i zatrudniać 7 osób
Zamieszczone przez piotrek_osjak jezdzi tyle co ty albo jeszcze mniej
Zamieszczone przez piotrek_osew przy sprzedazy komus bedzie opuszczał na instalacje
Widze z enie chcesz dopuścic do siebie ze faktycznie mechanicy nie maja zbyt dobrego zdania i instalacjach LPG i ich wpływie na silnik. Twoja sprawa . Jednak twoje docinki nie zmienia faktu że jest własnie tak jak napisał Set
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez piotrek_osa, ze ja cos podkresliłem drugi raz to ty xx razy w temacie "czy znacie to auto...." - zachwalajac swoja 0II i nie spoosb tego policzycWidzę, że gul ci skacze jak Rogowska o tyczce
Zamieszczone przez piotrek_osA miałes kiedys diesla czy lpg zeby akurtat w tym tmacie polemizowac???
Zamieszczone przez piotrek_osA miałes kiedys dieslaCzarny Elegance
Komentarz
-
-
klient ma crv , gaz założony od nowości , w tej chwili ok 250tyś km i dalej zasuwa. przebieg 75% trasa .straszono go że honda nie lubi gazu jak zakładał , że się zawory lub gniazda wypalają. jak obliczył to bezproblemowo by zrobił taką naprawę w serwisie i jeszcze by mu sporo zostało , taką oszczędność gaz mu przyniósł. auto specjalnie nie serwisowane , raczej tylko wtedy gdy zachodziła potrzeba.
z tego co mi wiadomo podstawa to dobra , dobrze dobrana do mocy i pojemności auta instalacja. nie wszystkie instalacje jeżdżą jednakowo dobrze w różnych markach/silnikach.O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
GVI 1.4TSI
LANCIA YPSILON 1.2 MPI
tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez BigZamieszczone przez piotrek_osa, ze ja cos podkresliłem drugi raz to ty xx razy w temacie "czy znacie to auto...." - zachwalajac swoja 0II i nie spoosb tego policzycWidzę, że gul ci skacze jak Rogowska o tyczce
Zamieszczone przez piotrek_osA miałes kiedys diesla czy lpg zeby akurtat w tym tmacie polemizowac???
Zamieszczone przez piotrek_osA miałes kiedys diesla
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez BigZamieszczone przez SetCzy znacie mechanika, który ma samochód na gaz ?Sam mam barta który ma jest mechanikiem i ma swój własny serwis. O gazie mówi dokładnie to samo - nigdy we własnym samochodzie, a ma Chryslera 300 M z 3,5 l pod maską i faktycznie jego koledzy po fachu również nie mają instalacji gazowej w swoich prywatnych autach.
ja znam osobiscie mechanika, ktory ma w KAZDYM swoim aucie lpg hehe
Dyskusja troche jalowa... Jeżeli ktos ma nawet silnik 5l pod maska i robi 5kkm na rok to po co mu lpg?a Ci (wg mnie) co robia ponad 40kkm i potrafia poslugiwac się kalkulatorem lub nie lubia hobbystycznie wydawac na tankowanie wiecej - maja lpg... Proste jak drut (w kieszeni)
[ Dodano: Sob 25 Lut, 12 13:50 ]
Zamieszczone przez BigZamieszczone przez piotrek_osa, ze ja cos podkresliłem drugi raz to ty xx razy w temacie "czy znacie to auto...." - zachwalajac swoja 0II i nie spoosb tego policzycWidzę, że gul ci skacze jak Rogowska o tyczce
Zamieszczone przez piotrek_osA miałes kiedys diesla
Komentarz
-
-
kurczak1985, znaczy się Big chce miec racje....ale nie za bardzo mu to sie udaje, bo jak mozna wchodzic w dyskusje jezeli instalacje lpg to widzi w TV albo gdzies na necie. Wiec jaka on moze miec praktyczna wiedze - diesle/lpg tj. temat tego postu. Ja na obecna chwile to przynajmniej otworze maske i ją widze :diabelski_usmiech, a róznica przy tankowaniu tez jest znacząca. Jezeli benzyna, ON byłby duzo tanszy to lpg napewno by nie miało wzieca.....ale niestety rynek pokazuje co innego.
[ Dodano: Sob 25 Lut, 12 14:08 ]
Zamieszczone przez SetJa rozmawiałem ze 1500 -2000 osób i nikt nie ma - wręcz odradzają gaz., a ile autek ma go jeszcze ukrytego pod klapka.....
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez piotrek_osproponuje przeczytac ci sam temat i poznej sam sobie odpowiedz co do tego tematu wnioslesOdpowiedziełem tylko na jeden z problemów jakie padly w tym wątku
Zamieszczone przez piotrek_osBig chce miec racje....ale nie za bardzo mu to sie udaje, bo jak mozna wchodzic w dyskusje jezeli instalacje lpg to widzi w TV albo gdzies na necie.Dalej mysl, że masz rację, a ja ci będe przytakiwał 8)
Tyle ode mnie bo dalsza dyskusja z tobą jest bez sensu.Czarny Elegance
Komentarz
-
-
Big, widze, ze i w tym http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...594&start=3285 temacie chcesz sie wykazac....moze przy nim zostan niz o lpg bajki pisac :diabelski_usmiech
Komentarz
-
-
Panowie, jak dzieci :roll:
W moich wczesniejszych wszystkich autach był lpg, oszczędności były ale stwierdziłem że już nie będe zakłądał gazu do benzyniaka bo on mnie zawsze w mniejszym lub wiekszym stopniu wkurzał, czy to w kolejkch na stacjach lpg, czy to falujących obrotach, czy kołem zapasowym w bagażniku...
Ale nadal nad tym rozmyslam tylko że z instalka lpg do diesla ale nie w celu redukcji kosztów wydawanych na paliwo co z myślą o dodatkowe konie :szeroki_usmiechsuperb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0
poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez SetCzy znacie mechanika, który ma samochód na gaz ?
- po pierwsze jak się coś zwali w aucie to nie wie gdzie szukać, szczególnie w instalacjach wyższych generacji i dlatego odradza "panie, ch...wu gaz żes se pan załozył i od tego wóz się psuje..."
- po drugie - ile taki mechanik jeżdzi?? teraz części na pierdnięcie z InterCars/Foty/Hartu przywożą więc jedyne co pojeżdzi to w niedzielę do kościoła lun na próbę klienta autem.
A jak ktos ma sporo w baku to i spuscić szuje lubią.
1500-2000 - chyba ci się coś pomnozuło x100 :shock:4x4
Komentarz
-
Komentarz