w sterownik kierownicy
[O2] Multifunkcje mam i ja :)
Zwiń
X
-
->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
poprzednie modele:
->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003
-
-
Sensor for Steering Angle (G85)
Important Note: This procedure ONLY applies to Models with Conti/Teves MK70 ABS/ASR.
This Procedure does NOT apply to Conti/Teves MK60, MK60CE, MK60EC1 and similar ABS/ASR/ESP systems. Check the Vehicle specific Diagnostic Procedures pages for each ABS System page with documentation.
Prerequisites:
Start the vehicle.
Turn the steering wheel one turn to the right and one turn to the left.
Drive in a short distance straight line on a level surface at a speed not higher than 20 km/h.
If the steering wheel is straight during the test drive then stop the vehicle with the wheels pointed straight.
Ensure that the steering wheel is not moved again.
Keep the engine running and do not switch off the ignition.
System voltage at least 12.0 V.
[Select]
[44 - Steering Assist]
[Coding-II - 11] or if that function is not available then use [Sec.Access - 16] instead
Enter 40168, to enable the basic setting.
[Do it!]
[Basic Settings - 04]
Group 060
[Go!]
Activate the Basic Setting.
[ON/OFF/Next]
After a successful basic setting, field 1 should say "OK".
[Done, Go Back]
To make sure the basic setting was successful, check the sensor again.
[Measuring Blocks - 08]
Group 007
[Go!]
Check field 1, the value has to be between -1.5 and +1.5 °.
[Done, Go Back]
[Close Controller, Go Back - 06]
Note: After successful basic setting, the Steering Limit Stop needs to be adapted too.
Special Procedures
Steering Limit Stop Adaptation
(Engine still running)
Center steering wheel (±10°) and hold it centered for 5 seconds.
Turn steering wheel completely to the left and hold it there for 10 seconds.
Turn steering wheel completely to the right and hold it there for 10 seconds.
Center steering wheel (±10°).
Switch OFF engine and ignition.
Switch ON ignition.
Wait 5 seconds.
Steering Assist Warning Lamp should turn OFF. If it doesn't, perform a short test drive.
Notes:
If the 02546 - Steering Limit Stop 005 - No or Incorrect Basic Setting / Adaptation fault will not clear after driving the vehicle and completing the VW Golf (1K) Steering Assist procedure:
Increase the time in-between key cycles to 30 seconds or more.
Check all Adaptation values in the #44-Steering Assist controller.
Verify all of the WSS (Wheel Speed Sensor) values are plausible in the 03-ABS controller! We received feedback from both Mk70 equipped and MK60 ESP equipped (1K) Golf models with 02546 and 00778 DTCs that would not clear due to a faulty WSS. Even if a WSS DTC is not stored it would be advised to log or graph MVB 001 while driving.Pozdrawiam
Marcin
Komentarz
-
-
wrzucam zdjecie modulu AF oraz nowo zalozony AQ w tym problem ze nie dziala mi wspomaganie i kontrolka kierownicy swieci na czerwono i wydaje 3 dzwieki. Multi dziala wycieraczka tyl tez i komputer tez tak jak pisal Krzynol wpisalem kod 2042 i z tym jest git. Tylko brak wspomagania... Dodam ze na zdjeciach widac ze w nowym sterowniku brakuje PART NUMBER , impereurs number i supplier number i nie wiem czy ma to wplyw na dzialanie ale raczej na pewno Uzywam VAG K CAN COMMANDER 3.6
Komentarz
-
-
kb83, podłącz VCDS'a i tam będzie wszystko co potrzeba do adaptacji
VAGcommander nie nadaje się do takich rzeczy->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
poprzednie modele:
Komentarz
-
-
Cos jest nie tak... Vcds niby kalibruje czujnik skretu ale nadal nie ma wspomagania kierownicy i pali sie czerwona lampka kierownicy. Posiadam 2 moduly z koncowkami AQ i G i na jednym i drugim taka sama sytuacja... nie wiem co mozna jeszcze zrobic. Dodam ze jak wracam na modul AF to wszystko wraca do normy.. Modul popsuty? 2 popsute?
Komentarz
-
-
kb83, czerwona lampka?! to coś nie tak ze sterownikami
bo powinna być żółta->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
poprzednie modele:
Komentarz
-
-
będę w sieradzu-monicach w lipcu :szeroki_usmiech->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
poprzednie modele:
Komentarz
-
-
Panowie, takie pytanie..
Do O2FL z 2009 zamówiona wiązka 3T0.971.584 - superbman przysłał inną 1K0.971.584.C
Zdjęcia wtyczki kierownicy zamówionej przez kolegę będę miał wieczorem, ale spodziewam się, że będzie problem z wtyczką wiązki. Kupię w razie "w" drugą w ASO 8R0.973.605 lub 8E0.973.605 i teraz kwestia przełożenia kabli.
Czy piny 1,2,3,4 z obecnej wtyczki przy wiązce przekładam analogicznie do 1,2,3,4 w nowej czy trzeba coś mieszać / zamieniać?
Poniżej zdjęcia wiązki, która dostałem..
O2 FL 2.0 TDI ==>> http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=71836
Maciej
Kierownice MF, tempomaty, MFA w grupie VAG Skoda, VW, Seat, Audi. Montaż, kodowanie sterowników, sterowniki, wiązki i inne..
Komentarz
-
-
Ja dostałem taką samą wiązkę od Superbmana i działało bez problemu, więc nie wiem czy jest sens zamawiać drugą w ASO."I knew I was destined for great things. People will say that kind of thinking is totally immodest. I agree. Modesty is not a word that applies to me in any way – I hope it never will." Arnold Schwarzenegger
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez lezak13Ja dostałem taką samą wiązkę od Superbmana i działało bez problemu, więc nie wiem czy jest sens zamawiać drugą w ASO.
Gdy zakładałem swoją do O2FL, w mojej wiązce 3T0.971.584 miałem właśnie inną - taką jak poniżej..
O2 FL 2.0 TDI ==>> http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=71836
Maciej
Kierownice MF, tempomaty, MFA w grupie VAG Skoda, VW, Seat, Audi. Montaż, kodowanie sterowników, sterowniki, wiązki i inne..
Komentarz
-
-
Dzięki Enriquez, mam nadzieję że tak będzie.
Czyli rozumiem, że 1K0.971.584.C to odpowiednik 3T0.971.584?O2 FL 2.0 TDI ==>> http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=71836
Maciej
Komentarz
-
-
trochę informacji odnośnie sterowników pod multifunkcję: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...472858#1472858
Komentarz
-
-
Ok, montaż MF u kolegi naver zakończony.
Wszystko niby hula jak należy, jednak jest pewne ale - mianowicie Seby O2FL oryginalnie posiada tempomat, ale brak Maxi-Dot'u. Sterownik, który u niego siedział to 1K0.953.549CN z kodowaniem 0000034.
Po dołożeniu sterownika ...CH, 4-ro ramiennej MF bez Push-To-Talk i kodowaniu 0000534 działa:
- lewa strona full - podgłaszanie / przyciszanie, przerzucanie stacji / kanałów, przewijanie, mute
- prawa strona - zmiana źródła dźwięku Radio/CD ("kółko") oraz rolka, ale tylko wciśnięcie (przerzucenie komputera 1/2). Nie działa natomiast strzałka "back" oraz przewijanie menu komputera, które o dziwo nadal działa z manetki
Przy próbie różnego kodowania, np. 00000532 i innych pojawiały się jakieś inne problemy w postaci niedziałających kolejnych przycisków, wycieraczek itd..
I teraz pytanie, czy to normalne i tak ma po prostu być, a wszystko spowodowane jest brakiem MD'u? Błędów w 09, 16 i innych brak..
Na koniec mogę również potwierdzić, że skodowska wiązka 3T0.971.584 to to samo co VW 1K0.971.584.C (więc szukajcie VW, która jest tańsza i łatwiej dostępna).
lezak13 miałeś rację.
Generalnie wszystkim dziękuję za pomoc.O2 FL 2.0 TDI ==>> http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=71836
Maciej
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez EnriquezJeżeli masz manetkę od golfa to pin 5 i 10 trzeba zmostkować, bo moduł nie ma pinu 5 o ile pamiętam a to po prostu idzie zasilanie do części tempomatu i do części migaczowej...
W okolicach MY08 w Octaviach dokonano kosmetycznej zmiany ukladu lewej manetki. W manetkach do MY07 i starszych uklad sterowania tempomatu byl podlaczony w calosci do pinow 1-5, zas kierunki i swiatla obslugiwane byly przez piny 7-10 i uklady drabinek rezystorowych w tych manetkach sa calkowicie niezalezne od siebie.
W samochodach z MY08 i nowszych, az do zmiany sterownika kierownicy na pochodzacego z platformy Golfa VI (innymi slowy chodzi o modul kierownicy 1K0 xxx xxx CH i zgaduje, ze w pozostalych modulach obslugujacych magistrale LIN 2.0 kierownicy tez tak jest) pin 5 powinien pozostac wolny, a, tak jak napisales, wczesniej podlaczony do pinu nr 5 przewod w manetce, powinien byc polaczony z przewodem podlaczonym do pinu nr 10.Pozdrawiam, Robreg.
----
furmanka.blogspot.com fan ;-)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez OzdarMultifunkcje do Octavii II wychodziły w 3 wersjach?
Numer 1 pasuje do wersji z komputerem?
2 z telefonem.
A wersja 3?
Nr 2 to kiera MF do obslugi radia i do modulu telefonu
Nr 3 to kiera MF z Superbaski, PiotrekGDY ostrzegal mnie bym sie na nia nie napalal, bo slyszal, ze sterowanie tempomatem w O2 nie dziala.
[ Dodano: Czw 30 Lip, 15 20:41 ]
Jakby ktos szukal, to taka jak prezentowana dwojka zaczela zawalac mi szafe i moze bede chcial sie jej pozbyc.Pozdrawiam, Robreg.
----
furmanka.blogspot.com fan ;-)
Komentarz
-
-
Nr 3 na 99,9% nie działa w OII. Probowalem u znajomego z roznymi sterownikami i efekt byl taki, ze prawa strona dziala, lewa trup.... be creative ... be inspired ... be yourself ...
JEST: O2 1.9TDI MY2008 jest 146,3KM / 322,3Nm
JEST: ASTRA H 1.6 115KM MY2008
OCP Poznań -> Mapa Spotów
Komentarz
-
-
Rafit, teoretycznie tak, zależy jeszcze jaki masz obecnie->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
poprzednie modele:
Komentarz
-
-
różnica w sofcie jest, ale jak to mówią - nie spróbujesz, się nie dowiesz->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
poprzednie modele:
Komentarz
-
Komentarz