No kolego wyprzedziłeś mnie Mam kumpla na Fabia Club któremy właśnie podrzuciłem ten wątek w tym samym dniu co powstał na Fabia Club ehhhh no to fajnie że coś się ruszyło z niecierpliwością czekam aż się komuś uda zainstalować to do O2 liftback
no i już u siebie pomierzyłem to co się dało czyli
max dł sprężyny po ściśnięciu 28mm
dł wysunięcia siłownika kiedy klapa bagażnika już się sama otwiera ~45mm
czyli sprężyna musi działać w zakresie od min 28mm po ściśnięciu do minimum 45mm (więcej może być ważne żeby nie mniej) - niestety dynamometru już nie mam ale jak pchałem za tłok to dużej siły tam nie potrzeba żeby kalpę otworzyć z siłownika
według katalogu Steinel'a i naszych pomiarów (mnie tez wyszło 28 mm luzu między uchwytem siłownika a jego cylindrem po zamknięciu klapy) do kombi powinny pasować
SZ 8020 o wymiarach 20X10x44 (nr katalogowy 20X044) - 44 to dł całkowita - max ugięcie tych sprężyn to 19 mm czyli zostaje 25 mm dł sprężyny więc powinno wystarczyć jeszcze na metalową podkładkę.
Sprawdź może jeszcze ile masz luzu po zamknięciu klapy na siłowniku - jak będziesz miał min 43 mm to te 76 powinny być dobre - chociaż wątpię żeby tyle było.
sprezyna jest maksymalnie ścisnieta
nawet lekko wżyna sie w plastik siłownika, a mimo to brakuje jeszcze około 2,5 cm po rozprezeniu zeby siłownik sam zaczął ciagnąć w góre.
przy okazji uświadomiłem sobie jaka ciażka jest sama klapa bez siłowników
Odskok ma fajny tylko czy aby jak się da jeszcze mocniejsze sprężyny czy nie będzie problemu z zbyt mocnym otwieraniem. Żeby nie stało sie tak że wyrwie siłowniki z klapy
Maru 123 sugerujesz że siłowniki też do wymiany :] ( też tak mi się wydaje ) tylko jedno mnie dziwi tak mocny wyrzut nie podołał z wyrzutem klapy więcej niż połowa xD
marc!n,
Siłowniki raczej są dobre ja sprawdzałem w prawie dwu letniej skodzince i w porównaniu do mojej octy to jest to samo . A zaznaczę że w czerwcu też będzie już cztery latka
[ Dodano: Pon 10 Maj, 10 21:41 ]
Zamieszczone przez alfee
A może trochę inne spojrzenie na temat. Co powiecie jakby dało się zaadaptować coś takiego??
Nie wymyślaj chcesz żebyśmy tu wszyscy osiwieli :twisted:
Mamy dość problemów :terefere
Komentarz