maku-2004, spróbuj te 51 z podkładką grubości 1mm może to wystarczy, tylko najpierw sprawdź ile ci miejsca zostaje przy ściśniętej sprężynie bez podkładki - tak żeby nie było później niespodzianki !
WITAM NA WSTĘPIE CHCIAŁBYM PODZIĘKOWAĆ WSZYSTKIM KTÓRZY DOŁOŻYLI SWOJEJ CEGIEŁKI DO OTWIERANIA MOJEJ KLAPY , A W SZCZEGÓLNOŚCI P.MAKU-2004 JESTEŚCIE GENIUSZAMI POZDRAWIAM
[ Dodano: Nie 16 Maj, 10 13:54 ]
czekam na grupowy zakup
Witam.
Dla użytkowników liftbecków mam złą wiadomość, montując sprężyny z dwoma podkładkami grubości 1,5mm moja klapa uniosła się do momentu w którym klapa zatrzymała się, nie opadła i nie podniosła się(moim zdaniem stare siłowniki).
Myślę, że sprężynki powyżej 51mm długości, nie mogą być montowane bo wygina się mocowanie siłownika i klapa zaczyna odstawać. Do tego dochodzi większa siła potrzebna do zamykania klapy, w kombi jest dużo łatwiej.
WITAM NA WSTĘPIE CHCIAŁBYM PODZIĘKOWAĆ WSZYSTKIM KTÓRZY DOŁOŻYLI SWOJEJ CEGIEŁKI DO OTWIERANIA MOJEJ KLAPY , A W SZCZEGÓLNOŚCI P.MAKU-2004 JESTEŚCIE GENIUSZAMI POZDRAWIAM
[ Dodano: Nie 16 Maj, 10 13:54 ]
czekam na grupowy zakup
Nie ma za co, pozdrawiam.
Gdyby nikt nie trafił się na dalsze testy z liftbeckiem, to te sprężynki rezerwuje dla Ciebie. Mi na pewno nie podejdą, chciałem tylko przeprowadzić test na jeszcze jednym aucie.
- czyli 51 mm nie 44mm - ze specyfikacji wynikało, że 51 będą za długie - i co nic się nie dzieje złego: wygina, odstaje?
Czy jest tam jeszcze miejsce na ewentualne dodanie podkładki chroniącej cylinder?
Czy macie jakiś patent na osłonięcie tej sprężyny? - na jednym z "niemieckich"
(właśnie w O2 kombi taka biała) filmów jest pokazana taka fajna fajka ze zwężeniem tak, że wygląda jak ori.
Czy dużej siły trzeba użyć by zamknąć klapę?
Pytam bo chcę w poniedziałek zamówić sprężyny i nie wiem teraz czy te 44 czy 51 zamówić.
- czyli 51 mm nie 44mm - ze specyfikacji wynikało, że 51 będą za długie - i co nic się nie dzieje złego: wygina, odstaje?
dokładnie - w specyfikacji sprężyn maksymalne ściśniecie to moment ile powinno się maksymalnie ściskać sprężynę (coś jak zakres roboczy) - natomiast fizycznie da się ją jeszcze bardziej ścisnąć tyle że sprężynę pewnie z czasem trzeba będzie wymienić bo może stracić sprężystość - pożyjemy, zobaczymy.
Zamieszczone przez sazad
Czy jest tam jeszcze miejsce na ewentualne dodanie podkładki chroniącej cylinder?
raczej nie bardzo ewentualnie jakaś bardzo cienka, zrobię dziś fotkę ściśniętej sprężyny to wrzucę
Zamieszczone przez sazad
Pytam bo chcę w poniedziałek zamówić sprężyny i nie wiem teraz czy te 44 czy 51 zamówić.
trudno wyczuć co do 44, bo nie testowaliśmy - mieliśmy 38 i one nie otwierały klapy, z 51 jest tak jak widać na filmiku czyli jak sądzę na styk, możesz zamówić jedne i drugie i sprawdzisz, ale wydaje mi się że 44 mogą być trochę za krótkie, u mnie (jak już wcześniej pisałem) klapa się otwiera przy ~47mm wysunięcia tłoka
Jac_ek, OK to ja zamówię 51 i 44mm- tylko, że nie wiem czy dam radę jeszcze jutro to zrobić bo wyjeżdżam jutro na tydzień za granicę. Jeżeli opracujesz jakiś patent na osłonięcie sprężyn to wklej foty - pisałeś coś o wariancie B i C - w każdym bądź razie gratuluję sukcesu
sazad, problem mocowania rozwiązałem (a jakże by inaczej) uniwersalnym narzędziem MacGyvera , czyli taśmą izolacyjną, no ale po kolei
sprężyna po zamknięciu klapy wygląda tak
jak widać jest jeszcze margines na dociśnięcie klapy, co zresztą da się wyczuć popychając zamkniętą klapę
tak wygląda oklejenie tłoka taśmą izolacyjną, potrzeba około 15-20 cm taśmy. Ja zrobiłem tak że najpierw okręciłem grubiej siłownik a później przymierzając sprężynę odcinałem po jednym "zwoju" taśmy tak żeby sprężyna wchodziła z oporem na taśmę ale znowu nie za ciasno żeby się z czasem nie pofałdowała od sprężyny
i ostatecznie wygląda to tak
Teraz sprężyny są tam gdzie być powinny :-)
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=_QRFfw5CDWY[/youtube]
Czy macie jakiś patent na osłonięcie tej sprężyny? - na jednym z "niemieckich"
(właśnie w O2 kombi taka biała) filmów jest pokazana taka fajna fajka ze zwężeniem tak, że wygląda jak ori.
Czy dużej siły trzeba użyć by zamknąć klapę?
Dziś mierzyłem odstawanie klapy w kombi u kolegi Wiking, może była różnica 0.5mm.
W tej białej O2 były czarne rurki termokurczliwe.
Do kolegi Jac_ek, lepiej by brzmiało kolega miał i testowaliśmy
Komentarz