andrzej111, jaki koszt u grygy :?:
[O2] Ksenony O2 FL
Zwiń
X
-
kliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6
SKODA OCTAVIA 1.4TSI 122HP CAXA TURBO PROBLEM
-
-
a nowe to superbman->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
poprzednie modele:
->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez andrzej111Zamieszczone przez LUKIandrzej111, jaki koszt u grygy
No i lampy zamowioneKondziu
OCP
Komentarz
-
-
Koledzy - pytanie z innej beczki ale też ze śledziami :
Mam O II FL z fabrycznym xenonem dynamic - chciałbym mieć Bixenon ( jestem już ślepy i często jeżdżę nocą )
Czy to tylko kwestia kodowania , czy muszę wymienić lampy i zrobić kodowanie ?
Jeśli gdzieś było to sorki ale przeglądam już forum kolejny raz i nie mogę znaleźć jasnej odpowiedzi.Elegance By Skoda
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez EnriquezNie wiem czy wiesz co oznacza bi-ksenon - jest to realizacja funkcji mijania i drogowe przez jeden palnik za pomocą ruchomej przesłony.
Wiem doskonale co oznacza bi-xenon , ale wielu producentów ( np: Golf V /Audi A3 /A4) mimo posiadania przesłony w reflektorze xenonowym doświetla drogę standardowa żarówką , stąd moje pytanie.
:lol:Elegance By Skoda
Komentarz
-
-
silver_leon zapodaj dobre żarówki w miejsce długich, np. H1 OSRAM Cool Blue Intense i będzie git, nawet barwa podobna do D1s standard ~4100-4300K.
BTW - zakończyłem u siebie moda O2FL z doposażeniem w ori Xenon. Mogę polecić zaopatrywanie się w części do tej modyfikacji na Aliexpress. Włącznie z zaciskarkami pinów jak ktoś nie posiada.
- w czujniki poziomowania przód/tył - ten z osłoną z blachy aluminiowej
- w nowy sterownik zasięgu 5M0...
- w wiązkę od GVI GTI - co prawda kilka kabli trzeba poprzekładać w konektorach a w przelotce 10-14 pin trzeba zmienić jeden przekrój przewodu i jeden przewód dodać ale nie ma problemu z długością kabli, wręcz trzeba skracać. Co ciekawe dostałem od sprzedawcy gratis wiązkę drugiego czujnika poziomowania (standardowo w GVI jest tylko jeden czujnik).
Dla zainteresowanych na PW mogę podesłać linki z Aliexpress.
Mam tylko jedną wątpliwość - może ktoś się wypowie - co do ustawienia świateł po zakończeniu moda. Otóż zapodałem nastawy podstawowe, obniżyłem nieco światła imbusem bo była noc już i chciałem dojechać na stację diagnostyczną nie waląc po niebie szperaczami, po czym kliknąłem DOne i pojechałem ustawić światła. Serwisant na SKP podniósł je z powrotem do przyrządu i powiedział że jest git. Kręcił tylko jedną śrubą góra-dół, powiedział że zez na boki jest OK. Z tego co sam wyczaiłem do światła mijania są dwie śruby w reflektorze, trzecia jest do długich. Ktoś wie jak powinna wyglądać pełna prawidłowa procedura regulacji xenona?
Komentarz
-
-
wsiadasz za kierownicę i robisz nastawy podstawowe w sterowniku
potem od razu reguluje się wiązkę światła na przyrządzie w stacji i tyle->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
poprzednie modele:
->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003
Komentarz
-
-
nie, zanim majster się dorwie do regulowania, zrobić nastawy podstawowe, a jak skończy kliknąć DONE.
Nie rozumiem, po co w ogóle jeździć na stację - samemu można wyregulować - stanąć przed ścianą, zmierzyć odległość do soczewki, wynik w metrach zamienić na centymetry (np. 11,53m = 11,53cm) i o tyle ma być niżej punkt odcięcia względem wysokości soczewki. Najprościej to zrobić używając dalmierza laserowego.Pozdrawiam
Marcin
Komentarz
-
-
Marcin,
Ano dlatego że trudno jest znaleźć ścianę w takiej odległości na idealnie poziomym terenie szczególnie jeśli mieszka się w mieście bez parkingów podziemnych itp.. na stacji za 10zł światła są wyregulowane.
Aczkolwiek skoro mam już wyregulowane na stacji to teraz teoretycznie mogę wjechać na poziomy teren, zrobić jeszcze raz nastawy podstawowe bez ruszania imbusowych pokręteł i też powinno być git co nie?
Komentarz
-
-
KulfonP, te "nastawy podstawowe" w ksenonach to trochę co innego niż Basic Settings np. w Climatronicu.
Ta procedura w ksenonach powoduje ustawienie silniczków w położeniu środkowym ( powiedzmy, że silniczki poziomujące mają 720 możliwych kroków od min <dół> do max<góra> - komp ustawia je w pozycji 360 ) i dodatkowo zapisuje bieżące położenie czujników wysokości na wahaczach przód/tył - uznając je jako zerowe ( środkowe ). Teraz Ty ustawiasz mechanicznie ( przy pomocy śrub regulacyjnych góra-dół i lewo-prawo ) lampy tak, żeby świeciły tam gdzie powinny ( tak ja napisał Enriquez, opadanie wiązki na -1% ). Po wszystkim kończysz procedurę ( Done ) i światła masz ustawione a komp pamięta zapisane ustawienia i traktuje je jako startowe.
Światła można oczywiście ustawić bez tej procedury, ale istnieje niebezpieczeństwo, że np. w chwili, w której robisz regulacje ( bez procedury ) silniczki są ustawione blisko jednego z krańców regulacji, co może spowodować, że po dociążeniu/odciążeniu przodu/tyłu komp będzie próbował podnieść/opuścić lampy i dojdzie do mechanicznego "krańca" zakresu regulacji, choć według zapisanych w sterowniku danych powinien mieć jeszcze zapas. Po to jest ta procedura...
Jeśli masz dobrze ustawione światła i uruchomisz tą procedurę ( ale nie będziesz nic kręcił śrubami ) to nic się w ustawieniach nie zmieni.
Zresztą jeśli chcesz mieć naprawdę dobrze ustawione światła, to trzeba to zrobić "organoleptycznie", na ciemnej prostej drodze; ustawienie na przyrządzie to dla mnie kicha - nigdy nie byłem z tego zadowolony. Poświęcam na takie ustawienie ( na drodze ) ok. 30-45 minut, ale światła świecą idealnie tak jak powinny.Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)
Komentarz
-
-
Koledzy, powiedzcie tak szczerze - czy jesteście zadowoleni z jakości oświetlenia drogi po dołożeniu zenonów? Nie mam tutaj na myśli funkcji skrętnych soczewek ale jakości oświetlenia drogi.
Czy w porównaniu do markowych żarówek klasy premium, jest jakaś porażająca różnica, która uzasadniałaby wydanie ok 2.5kzł na założenie zenonów?
Skąd takie pytanie - poobserwowałem sobie ostatnio światła jakie mają samochody spod znaku zielonej kury. Ostatnio miałem okazję jechać w nocy za OIII. Po wjechaniu na dwupasmowy odcinek drogi baaardzo spokojnie rozpocząłem manewr wyprzedzania i przyznam szczerze - zwykłe światła w moim służbowym yeti były porównywalne do zenonów tej octavii. Podobne wrażenie odniosłem przy porównaniu swoich świeczek z zenonami superb II i III. Niestety nie miałem okazji przyobserwować w nocy zenonów OII FL. Jakoś mało tych samochodów jeździ z ksenonami.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kadmarczy jesteście zadowoleni z jakości oświetlenia drogi po dołożeniu zenonów
Zamieszczone przez kadmarzwykłe światła w moim służbowym yeti były porównywalne do zenonów tej octaviiZamieszczone przez kadmarNie mam tutaj na myśli funkcji skrętnych soczewek
Zamieszczone przez kadmarwydanie ok 2.5kzł na założenie zenonów
Komentarz
-
-
Ja sobie nie wyobrażam kolejnego auta bez ksenonów, choć są takie auta (np. stare Vito) gdzie oświetlenie standardowe jest po prostu wystarczające. Nie mniej jednak w przypadku O2FL jest to przepaść. Jak nie wierzysz - załóż sobie na chwilę jakieś HIDy - poczujesz różnicę.Pozdrawiam
Marcin
Komentarz
-
Komentarz