Podaje jeszcze numery części plastików, któe odpisał mi krzynol:
obudowa czujnika 1K0 858 548 i 1K0 858 547
maskowniaca przewodów 1Z0 857 593A i 1Z0 857 594B
krzynol, Odpalone, elegancko działa
W końcu coś tam się dzieje na szybie i lusterku :twisted:
Odnośnie moda w mojej octavii, mam filmik jak całość działa. Przyznam szczerze, że jest na styk. Kilka milimetrów i wycieraczki już nie łapałyby czujnika w całości.
Ja mam czujnik niżej i jeżeli chodzi o ten wąski margines wycieraczek i czujnika - nie mam problemu z żadnymi kroplami. Wkurza mnie jednak to, że lusterko jest nieco niżej i trochę bardziej zasłania drogę, niż w oryginale bez czujnika. Być może ori lusterko jest inaczej wyprofilowane i nie przeszkadza jak to z golfa, które ja posiadam. Wrzucę filmik, ....... jak nakręcę.
mwsoft, jeśli masz jeszcze sztukę wolnego szablonu, także bym się chętnie zapisał.
Po pierwsze, pewnie wiele razy to czytałeś, ale co tam, dobra robota zasługuje na "zapłatę"! Tutorial wspaniały!
Na początku wydawało mi się, że sam czujnik deszczu jest "wypas" za to lusterko to zbędny bajer (co gorsza, w tym roku wymieniałem szybę po kamieniu i mogłem wziąć wersję z czujnikiem - ale po co, wziąłem taką jak miałem do tej pory - dureń ze mnie).
Myślałem tak, póki nie wsiadłem za stery Passata wyposażonego w to lusterko. Szok - nagle jazda nocą nie doprowadziła mnie do szału i ślepoty od psychopatów jadących za mną ze źle ustawionymi światłami
Do pełni szczęścia boli tylko cena fotochromów zewnętrznych. ;-)
Pozdrawiam, Robreg.
----
furmanka.blogspot.com fan ;-)
jeszcze muszę przeczytać dokładnie ten wątek ale czuje że będę też musiał o coś was zapytać bo czujnik albo jest jakoś dziwnie zakodowany albo coś jest nie tak
JEST O2FL kombi 1,8TSI
BYŁA czerwona Fabia I kombi 1.4 16V 74kw/101km 2005r
robreg, po montażu też bardziej doceniam fotochrom niż sam czujnik. Wieczorem bezcenne Bardzo szybko działa. Super sprawa.
enemik, to jest ori szyba i ori cujnik? Twój szkodnik z fabryki tak wyjechał?
Btw, zauważyłem u siebie dziwne zachowanie się czujnika. Po odpaleniu auta nie działa on od razu. Mogę go zalać wodą, zasypać śniegiem i nic. Żeby zaczął działać muszę recznie uruchomić spryski lub wycieraczki i dopero wtedy zaczyna reagować. Ale co ciekawe, po dłuższej jeździe (bez używania sprysków i wycieraczek - sucho), gdy spadnie nieco kropel na szybe zaczyna dzialać. Ocb? :roll:
W taką zimową szarówkę dzienne nie powinny się odpalać, tak?
Btw, zauważyłem u siebie dziwne zachowanie się czujnika. Po odpaleniu auta nie działa on od razu. Mogę go zalać wodą, zasypać śniegiem i nic. Żeby zaczął działać muszę recznie uruchomić spryski lub wycieraczki i dopero wtedy zaczyna reagować. Ale co ciekawe, po dłuższej jeździe (bez używania sprysków i wycieraczek - sucho), gdy spadnie nieco kropel na szybe zaczyna dzialać. Ocb? :roll:
Czujnik uaktywnia się jak auto ruszy (kilkanaście km/h) i daje znak tego wykonując delikatny ruch wycieraczek.
Czujnik uaktywnia się jak auto ruszy (kilkanaście km/h) i daje znak tego wykonując delikatny ruch wycieraczek.
Delikatny ruch wycieraczek to nie aktywacja czujnika tylko normalne zachowanie wycieraczek.
Co jakiś czas wykonywany jest taki ruch aby zmienić położenie gumek aby się nie odkształcały.
Jeżeli zalewasz wodą jak stoi i nie działa czujnik to jest coś nie tak, u mnie reaguje na krople nawet na postoju i tak musi być
O III 4x4 2,0TDI Elegance+dynamic+amazing+GSM i inne
Poprzednia O II FL 2.0 TDI elegance + dynamic
Delikatny ruch wycieraczek to nie aktywacja czujnika tylko normalne zachowanie wycieraczek.
Co jakiś czas wykonywany jest taki ruch aby zmienić położenie gumek aby się nie odkształcały.
Jeżeli zalewasz wodą jak stoi i nie działa czujnik to jest coś nie tak, u mnie reaguje na krople nawet na postoju i tak musi być
Nie do końca kolego. Jest to pierwsza rzecz którą sprawdzałem po zamontowaniu czujnika, gdyż nie podobała mi się jego praca. U mnie i jak widać nie tylko u mnie jest tak, że gdy manetka jest na pozycji auto po zapaleniu auta choćby nie wiem jak lało, czujnik nie włączy wycieraczek. Uaktywnia się dopiero po "szturchnięciu" manetką wycieraczek albo właśnie osiągnąwszy te kilkanaście km/h. Potem czujnik działa niezależnie od tego czy jedziemy, czy stoimy, aż do wyjęcia kluczyków ze stacyjki i zapalenia silnika na nowo.
Nie upieram się, że taka praca jest właściwa, ale niech się jeszcze inni odezwą. Dodam też, że zamykanie szyb podczas deszczu, gdy auto stoi działa jak trzeba.
Komentarz