Panowie, potrzebuję pomocy z kodowaniem czujnika zmierzchu. Zmieniłem włącznik na ten z funkcja auto (dzięki koledze jasiek2905) ale mam problem z działaniem, gdyż mimo tego, że auto stoi w słońcu na funkcji "auto" cały czas świeca się światła. Z pomiarów w bloku 15 minimalna wartość jaką udało mi się uzyskać to 3. I przy niej nadal święcą światła.W bajcie 1 RLS mam korekcję w zależności od szyby na 80% ustawioną. No i niestety nie działą mi terż CH\LH a mam ustawione że halogeny mają świecić
Musisz przede wszystkim zakodować w bordnetzu, że chcesz używać czujnika. Jest tam takie kodowanie - AFL się nazywa czy jakoś tak, nie pamiętam - bajt 17 bit 4. No i w samym czujniku zakodować, że sensor światła jest aktywny w bajcie 00.
Problem częściowo opanowany, CH\LH działa, ale dezaktywacja świateł na automacie raz działa raz nie. Jak zasłonię czujnik i wartość pomiarowa jest 0 aktywują się światła, ale jak później wartość wzrośnie do 7 - na czujnik świeci słońce to czasem światła wyłączą się po kilku sekundach a czasem trwa to kilka minut.
Cześc mam pytanko, jesli chce dołożyc sam czujnik deszczu to musze wpiąć kabelek z pinu 3 dla samochodu z 2008
OPCJA DLA O2 przed FL ***
Pin 3 czujnika łączymy z istniejącym przewodem Nr. 3 we wtyczce F (O2), czy moze mi ktos powiedziec czy to chodzi o te wtyczke, która jest ukazana w tym filmie(pod sam koniec żółty kabel)?
Czesć chciałbym sie dowiedziec czy po zamontowaniu czujnika zmierzchu i przełącznika z funkcja auto oraz zakodowaniu dziennych w miejsce reflektorów przeciwmgłowych swiatla beda sie zmienialy z przeciwmgłowych na drogowe jak sie sciemni?
Czesć chciałbym sie dowiedziec czy po zamontowaniu czujnika zmierzchu i przełącznika z funkcja auto oraz zakodowaniu dziennych w miejsce reflektorów przeciwmgłowych swiatla beda sie zmienialy z przeciwmgłowych na drogowe jak sie sciemni?
Po pierwsze, zgodnie z przepisami światła do jazdy dziennej to nie mogą być przeciwmgielne !!!
Po drugie, jak już to powinny się zmieniać na światła mijania, a nie na drogowe (bo drogowe to tzw. długie)
O III 4x4 2,0TDI Elegance+dynamic+amazing+GSM i inne
Poprzednia O II FL 2.0 TDI elegance + dynamic
matthews, dokładniej pisząc, jeśli poprawnie zainstalujesz czujnik zmierzchu i deszczu i uruchomisz w swoim samochodzie funkcję świateł dziennych, to w pozycji AUTO elektronika samochodu, na podstawie sygnału z czujnika zmierzchu i deszczu przełączy Ci światła pomiędzy światłami dziennymi i światłami mijania i odwrotnie.
Zrobi to niezależnie od tego, jakie reflektory skonfigurujesz w swoim aucie, jako reflektory świateł dziennych, czy będą to reflektory świateł mijania czy reflektory świateł przeciwmgłowych przednich
Światła zmieni wyłącznie w przypadku zmierzchu lub dnia, nie włączy świateł w przypadku wykrycia deszczu
Pozdrawiam, Robreg.
----
furmanka.blogspot.com fan ;-)
Dzieki za wyjanienie, piszac drogowe mialem na mysli mijaniaJerzyM73 to znaczy że nie moge wogóle uzywać przeciwmgłowych jako dziennych, nawet jak zmniejsze np do 58% moc,tak zrobilem??Jeszcze pytanko odnosnie dzinnych czy tył musi sie swiecić czy nie, wystarcza tylko dzienne z przodu?
[ Dodano: Pon 30 Mar, 15 20:12 ]
Czy mógłby ktoś wrzucić zdjecie sterownika, chodzi mi o przewód Nr. 3 we wtyczce F (O2), przed liftem (octavia 2008) gdzie mam wpiąć PIN 3 z czujnika deszczu.Z góry wielkie dzieki
[ Dodano: Pon 30 Mar, 15 20:14 ]
Jeszcze jedno pytanko, kupilem takie cóś
Dzieki za wyjanienie, piszac drogowe mialem na mysli mijaniaJerzyM73 to znaczy że nie moge wogóle uzywać przeciwmgłowych jako dziennych, nawet jak zmniejsze np do 58% moc,tak zrobilem??Jeszcze pytanko odnosnie dzinnych czy tył musi sie swiecić czy nie, wystarcza tylko dzienne z przodu?
Jak trafisz na policjanta służbiste to możesz mieć problem -światła do jazdy dziennej mają specjalna homologację (koledzy pewnie podadzą oznaczanie)
Co do drugiego pytana to jest to niezgodne z polskim prawem
O III 4x4 2,0TDI Elegance+dynamic+amazing+GSM i inne
Poprzednia O II FL 2.0 TDI elegance + dynamic
Przy jajiej częstotliwości opadów (miej więcej) przełaczają się Wam światełka z dziennych na mijania?
U mnie przy drobnym deszczyku, gdy wycieraczki machną od czasu do czasu to nie działa.
Przy większych jeszcze nie miałem okazji sprawdzić.
8 razy musi machnąć wycieraczka w trybie ciągłym, żeby zatrybiło - lipa, ale działa przy większym deszczu - można mu pomóc, włączając po prostu wycieraczki z ręki
Komentarz