Dziś kabelek puściłem lewa stroną. Super miejsce obok pedału sprzęgła. Za wygłuszeniem są dwa otwory. Wystarczy przebić się przez gumę i można pchać kabelki. Mam foty ale wrzucę później.
Tempomaty w grupie VAG. Skoda, Audi, Seat, VW. Wiązki, montaż, kodowanie. Tel. 510 150 407
Klientów pytających o rabat informuję, że jest on stolicą Maroka
Panowie z prawej strony za zchowkiem jest przepust do podszybia dostęp idealny siedzi tam zaślepka, jest on trochę wyżej od tej wiązki którą nic się nie da przecisnąć
Panowie z prawej strony za zchowkiem jest przepust do podszybia dostęp idealny siedzi tam zaślepka, jest on trochę wyżej od tej wiązki którą nic się nie da przecisnąć
No to przy kolejnej spróbuję.
[ Dodano: Sob 02 Kwi, 16 23:18 ]
Za tym rozciętym wygłuszeniem są dwa otwory, którymi można przecisnąć kabelki. Miałem inne zdjęcie, na którym je widać ale było kiepskiej jakości. Obok widać pedał sprzęgła:
Z drugiej strony kabelek wychodzi za akumulatorem:
Kabelek w peszlu został puszczony pod wygłuszeniem grodzi i kończy się przy pompie ABS:
Z wtyczki trzeba zdjąć obudowę. Są cztery zaczepy. Dwa widać na zdjęciu:
Piny są ponumerowane od strony kabelków. Zaznaczyłem numery 15, 16, 31:
Aby dołożyć pin trzeba przesunąć różowe zabezpieczenie. Strzałka pokazuje w którą stronę:
Tempomaty w grupie VAG. Skoda, Audi, Seat, VW. Wiązki, montaż, kodowanie. Tel. 510 150 407
koleś, tam są takie białe kropki,po przełączeniu tego różowego przycisku w kostce przy pompie (tak jak na zdjeciu) ABS to mam jakoś to białą kropke wydłubać czy jak ? i w końcu do którego pinu 35 ?
Widzę na zdjęciu, że z wtyczką TPMS masz luźne piny i przejściówkę (to czarne).
Piny z wtyczki ESP wyjmujesz i wkładasz do przejściówki a luźne piny wkładasz w miejsce wyjętych z ESP.
Ja też tak zrobiłem.
Zamieszczone przez kiloscar
czyli jak dobrze rozumiem bebechy maja wyjść po za plastik ?Wtedy dostane sie żeby wpiąć pin ?
Tak. Jak odblokujesz różowe to od strony pinów włóż drucik (spinacz jak radzi krzynol) i od strony kabelków wyjdzie Ci gumowa zaślepka (to białe). I już możesz włożyć pin.
Pokażę na przykładzie białej z kontrolki AIRBAG OFF. Akurat leżała mi w domu.
Włóż śrubokręt pod zaczep jak na zdjęciu i wypchnij to co w środku:
Teraz naciśnij śrubokrętem lub jakimś drucikiem w miejscu, które pokazałem na zdjęciu i pociągnij za kabelek. Drugi raz pin zablokuje się w miejscu wskazanym strzałką. Znów naciśnij śrubokrętem pin i pociągnij za kabelek.
ok dziękuje za foto ,jutro będę działał z podłączeniem pinów kabel juz mam puszczony do sterownika Abs tylko wpiąć, teraz tylko prawidłowe podłączenie pinów i kodowanie ,mam nadzieje ze z kodowaniem też mi pójdzie łatwo
Przycisk masz z Chin? Użyj miernika do sprawdzenia przycisku.
Jak opanujesz montaż to w KRK będziesz miał kilku klientów chętnych na TPMS.
Jak tak podłączysz to zanim włożysz pin do wtyczki ABS sprawdź czy po naciśnięciu guzika TPMS na pinie 4 pojawia się +12V
Jak tak podłączysz to zanim włożysz pin do wtyczki ABS sprawdź czy po naciśnięciu guzika TPMS na pinie 4 pojawia się +12V
Podłączenie pinów to wiem tylko z miernikiem miałem mało styczności myślałem że to jakoś bardziej skomplikowane bedzie ale wiem jak sprawdzić na mierniku 12 V :P Dam rade.Wisze ci dobrego browara za pomocną dłoń i dużo informacji
Tak jest w oryginale po FL. Maly745 napisał, że w chińskim przycisku jest to pin 4.
Schemat TPMS dla O2 2012r.
Kurde coś popierdzieliłem może ktoś wrzucić jak ida kable od ESP bo teraz mi nie działa :\ a nie zrobiłem fotek zanim to rozebrałem
Edit :
Sytuacja opanowana ,wszystko podpięte jak trzeba TPMS na pokładzie.dziekuje kolegom za fachową pomoc.Nie było łatwo ale metodą prób i błędów działa :twisted:
Panowie cos mi nie gra w tych schematach, poprawcie mnie.
Pacjent OII przed FL, modelowy rocznik 2008.
Przycisk TPMS z końcówką 'B'. Podłączenie będzie do przycisku ASR i sterownika pompy ABS.
Pin 2 to masa w przycisku TPMS i mogę wziąć ją z pinu 6 przycisku ASR...
Pin 3 to podświetlenie TPMS i mogę wziąć je z pinu 3 przycisku ASR...
Pin 4 to +12V TPMS i mogę wziąć je z pinu 4 przycisku ASR (coś mi się tutaj nie podoba chyba?)
Pin 6 TPMS podłączam do pinu 7 przy pompie ABS...
masz fioletową blokadkę którą należy przesunąć 3mm? na open
potem klasycznie dwie szpileczki od czoła pinu po jego bokach
i ciągniesz z wyczuciem za kabelek
jeśli chcesz obsadzić nowy pin to najpierw wypychasz białą zaślepkę gumową
TMPS mam i ja
Na początek chciałbym podziękować kolegom za informacje/zdjęcia bez których nie byłoby to możliwe aby zrobić to samodzielnie
Dla tych którzy są przed montażem, a chcą jak najlepiej przygotować sie do tematu przed godzina 0 poniżej kilka informacji i zdjęć.
W moim przypadku O2 FL - Pompa ESP MK60EC1, przycisk 1Z0927127A ze stosowną wtyczka - z przed 02 FL, ok 2m przewodu linki gr. 0.5, praska do zaciskania konektorów i konektory ze zdjęć z linku poniżej , izolacja parciana, trytki do mocowania przewodu.
Zdjęcie 1,2. Lokalizacja pompy ESP/ABS pod maska – zaznaczyłem na czerwono uchwyt blokady wtyczki która trzeba pociągnąć w górę na kilka cm aby ja zdjąć z gniazda. U siebie mam instalacje LPG wiec troszkę więcej kabelków niż w standardzie trochę zaciemniają widok ponadto aparat mocno spłaszczył perspektywę trzeba raczka sięgnąć jakieś 25 cm w dół poniżej poziomu maski, przy izolacji termicznej jest poszukiwana wtyczka od pompy.
Zdjęcie 3,4. 35 pin który trzeba uzupełnić pinem ze zdjęcia 5 - oczywiście ze stosownym kabelkiem jak wykorzystałem przewód o grubości 0.5 oplatając go parcianą taśma dla bezpieczeństwa oraz pinem po stronie przycisku patrz ostatnie 11 zdjęcie. Biała zaślepkę po wyciągnięciu małym drucikiem od strony pinów, przebiłem gwoździem i wykorzystałem ponownie z przewodem i wtyczka ze zdjęcia 5 - dla porównania pin który jest w kostce ISO radia. Widać na zdjęciu, że ten do wtyczki ESP jest o mniej więcej o połowę mniejszy.
Zdjęcia 6,7,8 przepust dla kabelka - za akumulatorem <-> otwór obok pedału sprzęgła - tak jak ktoś wcześniej pisał wystarczy przebić sztywnym drutem. (Dzięki Koles za twoje zdjęcia pozwoliły mi zlokalizować przepust co w cale nie jest takie proste dla tych co nie robili tego wcześniej i spodziewają się czegoś dobrze widocznego
Zdjęcie 9,10,11. Wtyczka przycisku w moim przypadku wersja 1Z0927127A - polaczenie do pompy ESP/ABS na pinie 4 - jak widać za zdjęciu pinu 5 brak.
na pinie 2 TMPS <- masa pobrana z pinu nr 6 przycisku ESP
na pinie 3 TMPS <- podświetlanie pobrane z pinu nr 3 przycisku ESP poprawione
na pinie 6 TMPS <- 12 V pobrane z pinu nr 4 przycisku ESP poprawione
pin 4 w moim przypadku łączymy do pompy ABS/ESP pin 35 - wcześniej warto sprawdzić czy 12V pojawia sie po wciśnięciu przycisku aby nie trzeba było sie potem zastanawiać dlaczego nie działa reset.
Na koniec jeszcze mój patent który wykorzystałem aby nie ciąć czy lutować przewodów z przycisku ESP. Zdecydowałem sie na zrobienie przejściówki z wykorzystaniem 6 szt. krótkich kabelków (długości która ma wystarczyć do połączeniu pinów do wtyczek EPS i TMPS) z pinami jak na 7 zdjęciu łącząc je w 3 pary i zarabiając na końcu męskimi pinami. W ten sposób obeszło sie bez lutowania, czy instalacji złączek na przewodach. Kabelki do przejściówki wykorzystałem ze starej wtyczki które posiadała stosowne piny i 8-15 cm kawałek przewodu.
Mam nadzieje, że moje dodatkowe informacje przydadzą się osobom, które jeszcze są przed instalacją.
Z pozdrowieniami czupakmabra.
Ps. Adrian dzięki za czujność
Komentarz