Krzychu, przed FL to faktycznie nie ma co się rozdrabniać bo wtyczka taka sama, ale po FL to już się pochlastać z tym idzie
[O2] Montaż auto poziomowania - tutorial
Zwiń
X
-
fajne, ale drogie, ja używam dwócg splecionych stalowych drucików
wyciągam wszystko w sekundę
mod xenów + poziomowanie + spryski + pompka + czujnik płynu
do tutoriala blind_walkera dorzucę kilka zdjęć i uwag z montażu poziomowania, xenonów, spryskiwaczy lamp
czujnik tylny w 4x4 jest inny, można go zamocować śrubami M6 na wylot do wahacza,
ale podejście do belki jest masakryczne, bo przeszkadza półoś tylna, podejście z nitownicą nierealne
zamontowałem go na wgwintowane w belkę na siłę śruby M8 i trzyma fest
Zbiorniczek był bez otworów na pompkę spryskiwaczy reflektorów i czujnik płynu, a teraz ma
Zderzak też nie miał otworów na spryskiwacze (są oznaczenia po wewnętrznej stronie), a teraz ma
dobry sąsiad Piotr wszystkie prace szlifiereczką robił
Warto przygotować wiązki do spryskiwaczy i czujnika wcześniej.
Instalację kładłem ucinając przewody poziomowania manualnego i dopinając się do nich tworzyłem wiązkę.
Dokładamy też brakujący pin do wtyczki lampy (pin4), wszystko oznaczamy i zapisujemy.
Wszystko w komorze silnika izolujemy taśmą samowulkanizującą, i układamy wiązki potem jak w ori.
Przewlekamy do kabiny w całości wszystkie przewody, tu dołaczamy brakujące wewnętrzne
Zasilanie i masę modułu brałem z wiązki pokrętła regulacji, to jest ten sam ori bezpiecznik
wiązkę razem opasujemy taśmą parcianą i zakładamy wtyczkę (musi być 19 pinów obsadzonych )
Mocujemy sterownik za klimatronikiem do ori otworów montażowych,
a nie upychamy w worku bąbelkowym gdzieś tam z tyłu - jak ktoś opisywał
to tyle, miłej zabawy->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
poprzednie modele:
->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003
Komentarz
-
-
andrzej111, przed sprzedażą->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
poprzednie modele:
Komentarz
-
-
Żeby nie zakładać nowego wątku po złożeniu wszystkiego odnośnie autopoziomowania xenonów wystąpił brak komunikacji ze sterownikiem.
W ELSA wyczytałem, że kable do CAN-a muszą być poskręcane. Czy to ma jakiś wpływ na poprawne działanie i komunikację ze sterownikiem?
Gdzie wg was najlepiej się podłączyć do CAN-a? Myślę o wpięciu się w jakąś wtyczkę by nie rozcinać izolacji, czy nawet kabli.
Komentarz
-
-
Powinny być.
Skręcenie służy do tego, żeby wyeliminować wpływ zakłóceń, ponieważ CAN działa na zasadzie sygnału różnicowego napięć. Jeżeli nie będzie skręcony to może dojść do tego, że zakłócenie będzie oddziaływać różnie na każdy kabel co w konsekwencji da większą różnicę napięć niż w specyfikacji...Pozdrawiam
Marcin
Komentarz
-
-
gradek, kładłem już raz wiązke do CANa nie skrecalem i było OK - a leciała przez całe auto, od dupy po sterownik, drugi raz skrecalem i tez gitara - imho nie w tym problem.Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4
TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!
Komentarz
-
-
gradek, do wiązki gatewaya masz najbliżej
co do tych instrukcji napraw magistrali CAN z ELSY - to teoretycznie tak trzeba
natomiast w praktyce odcinek do 1m nie ma znaczenia jak jest położony
sprawdź czy dobrze się dopiąłeś do CAN'a->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
poprzednie modele:
Komentarz
-
-
nie, nie
do gatewaya nad prawą nogą kierowcy->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
poprzednie modele:
Komentarz
-
Komentarz