Temat powstał po to, żeby zwrócić uwagę na pewien problem dotyczący naszych samochodów, generalnie przekaz jest taki:
"Należy zainteresować się panewkami a jeżeli potrzeba zlecić ich wymianę."
Jeszcze raz:
1. Sprawdzić czy potrzeba, przecież to nie dotyczy wszystkich egzemplarzy - można to zrobić małym kosztem.
2. Zlecić wymianę - nie DGW, przecież Warszawa to nie koniec świata a i tu naprawdę nie wszyscy z niego korzystają, a gdzie Robert, gdzie warsztat na Syreny :lol: , zlecić ewentualną wymianę SWOJEMU mechanikowi czy warsztatowi, dla mnie to oczywiste, dla niektórych niestety nie.
3. Kwestia konkretnych panewek - naprawdę myślicie, że DGW montuje jakieś wyjątkowe panewki :?: :lol:
Ja osobiście nie sądzę, zakłada, któreś z dostępnych i tyle (ja też nie wiem JAKIE :lol: ) sprawa została rozdmuchana do jakichś monstrualnych rozmiarów nie obyło się bez oszczerstw i inwektyw, których ja osobiście nie mam przyjemności wysłuchiwać, pomijając już to, że się nie poczuwam do żadnych z zarzucanych mi "win".
Na tym polega ten poradnik, po raz trzeci:
"Radzę Ci, zainteresuj się swoim samochodem, może unikniesz problemów i wydatków, mnie się udało."
Z tematu zrobiono jak zwykle typowy polski ściek.
I dlatego bez ścisłej moderacji włącznie z zamykaniem topiku się nie obędzie.
Jak ktoś będzie miał coś sensownego do dodania, zwłaszcza jakieś fotorelacje a temat będzie zamkniety - zapraszam na PW.
No, to ja jak zwykle nakręcam koniunkturkę mechaniorom
I jak zwykle występuję w roli królika doświadczalnego
Wiele się swego czasu mówiło o pękających i wyłażących bokiem korbowodach w BXE, ja nie mam zbyt dużo do powiedzenia, tak wyglądają panewki po 140kkm w BXE, olej motul, jazda z głową, ale na wysokich obrotach, po 70kkm w innym samochodzie wyglądają trochę lepiej, ale nie mam zdjęć, pewnie z czasem jakieś się pojawią.
Czy znamy winnego?
Na 100% nie, ale podejrzana jest norma EURO4 w związku z którą zmieniono stop (?), z którego wykonywane są panewki.
Lubicie ryzyko?
Ja nie :szeroki_usmiech
Szerokości :twisted:
Bezawaryjności :lol:
i teraz tak, te po 190kkm i te po 70kkm (od navigatora, to chyba, żadna tajemnica), mają wytartą powierzchnię ślizgową i są firmy, której logo nie możemy rozszyfrować -> TH,
natomiast moje, chamsko wyłupane po 140kkm na jednym cylindrze i reszta niezbyt ciekawa są od Kolbenschmidt'a, może i tutaj jest jakiś trop.
macie tam foto numerów tych TH, moje nosiły numery: 045701H oraz 045701J
saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
dzisiaj kolejne panewki korobowodowe wyjęte, tym razem z 1,9 2006 po 190kkm, również zużyte ale w inny, na moje oko, bardziej "kulturalny" sposób -> materiał równomiernie wytarty.
nie mam fotek :evil: Grzesiek :?:
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
Normalnie marketing szeptany :diabelski_usmiech mechaniory się cieszą :diabelski_usmiech
gorzej, że Ty nie za bardzo masz powody do radości :?
mnie już szlag trafia na te wszystkie eko i oszczędnościowe zagrania, za które płacę JA...
jak zwykle nakręcam, mówiłem :kciukgora
pszeesz DGW odpala mi zawsze jakiś tam %
czekam jeszcze na chór tych co się nie boją :lol:
a co do ad remu to ja na moje niewprawne oko oceniłbym jednak na ~200kkm ten przebieg, od którego miałaby zacząć się loteria, chyba do tych 200 powinno się to żelastwo doczołgać.
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
a ile jest ogłoszeń z samochodami powyżej 200, a te z niskimi przebiegami w większości mają kręcony licznik
i skoro by prawie w każdej takie cuda wychodziły, to by głośno o tym było
a było :?:
chyba nie :?
no i nie wierzę że prawie każda miała wymieniane panewki tip
a wracając do EU to tylko BJB ma EU-3
reszta EU-4 wiec nie wiem czy to wina ekologii
chyba ze coś tam zmienili na bardziej śmierdzące, a dali ekologiczne panewki żeby utrzymać normę :roll:
[ Dodano: Czw 14 Cze, 12 21:31 ]
eee, a na tych zdjęciach to są też dolne panewki :?:
Właśnie wczoraj jak zobaczyłem te zdjęcia to też pomyślałem o kiepskim smarowaniu tego.Przecież te panewki wyglądają jak by pracowały bez oleju....
A czy ktoś spotkał się z takim przypadkiem po jeździe na mobilu?
Następna będzie panamera....????
Bo trzeba leczyć przyczyny, a nie skutki...
a ile padło silników po programie?
są jakieś przypadki :?:
na pewno program nie polepsza tej sytuacji
i co z tymi rowkami w końcu
elsa podaje że BXE 2007 w dolnych są rowki do smarowania
A czy przypadkiem nie jest powodem takiego stanu panewek (lub mocno się przyczyniła) moc auta.
mogła się przyczynić IMO, ale z drugiej strony przeczą temu panewki wyjęte z auta navigatora, panewki innego producenta, które są zużyte inaczej niż u mnie a za to tak samo jak w samochodzie seryjnym.
i, o ile się orientuję, przeczą temu doświadczenia z O1.
chyba, że O1 miała wszędzie zapas a O2 z drżeniem ciągnie to co wychodzi z fabryki - niewykluczone
[ Dodano: Pią 15 Cze, 12 08:01 ]
Zamieszczone przez abstinent
a ile padło silników po programie?
a kto to wie, mało kto się przyzna do jakichkolwiek powazniejszych problemów z autem, więc to, że o takich padach nie wiecie, nie świadczy o tym, że ich nie ma
a parę przypadków z forum, które pamiętam jak przez mgłę, dotyczyło CHYBA samochodów seryjnych, trzeba by pogrzebać.
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
a parę przypadków z forum, które pamiętam jak przez mgłę, dotyczyło CHYBA samochodów seryjnych, trzeba by pogrzebać
głównie seryjnych i dodatkowo jeżdżonych "ekonomicznie"
nawet dośc logiczne by się to wydawało, to napi@#dalanie na niskich obrotach, będziemy mieli kiedyś większą próbę to będzie można stwierdzic, bo na razie cięzko mówić o jakiejś prawidłowości...
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
szkoda, te panewki z dołożonego pierwszego zdjęcia to wszystkie są z seryjnego 1.9TDI z przebiegiem 190kkm???? Jak były zamontowane?? te bardziej srebrne na dole a te brązowe na górze, czy inaczej???? Bo jeżeli na dole były "srebrne" a na górze "brązowe" to bardzo dziwne zużycie.
A ciekawostek to niedawno byłem odbierać Golfa VI na śląsku i temat ze sprzedawcą wszedł na 1.9TDI BXE i panewki i wałki. Gość na początku zaczął coś przebąkiwać o problemach z nimi ale zaraz nabrał wody w usta. Ogólnie powiedział , że mieli parę przypadków na kilka set sprzedanych aut.
i teraz tak, te po 190kkm i te po 70kkm (od navigatora, to chyba, żadna tajemnica), mają wytartą powierzchnię ślizgową i są firmy, której logo nie możemy rozszyfrować -> TH,
natomiast moje, chamsko wyłupane po 140kkm na jednym cylindrze i reszta niezbyt ciekawa są od Kolbenschmidt'a, może i tutaj jest jakiś trop.
przyoszczędzili sqrw...e
Zamieszczone przez szkoda
nawet dośc logiczne by się to wydawało, to napi@#dalanie na niskich obrotach, będziemy mieli kiedyś większą próbę to będzie można stwierdzic, bo na razie cięzko mówić o jakiejś prawidłowości..
moja dochodzi do 100kkm i przy ostatniej wizycie u Grzesia, osłuchał ja i diagnoza nie ciekawa , co któryś tam cykl już słychać metaliczny stu, ca za tym idzie po wakacjach pewnie i moje panewki trafią do galerii "sław'.
Zamieszczone przez AdamB
To samo pytanie nasuwa się przy benzynach TSI i egzemplarzach osób którzy udowadniają nam że TSI czy to 1.2 czy to 1.4 czy nawet 1.8 palą po 5-6litrów na trasie, gdzie silnik ma powiedzmy 1300 obr/min na 6 biegu. :roll:
zapewne mają też od cholery tej ekologii i tylko patrzeć jak zaczną zdychać, przykład :
Zamieszczone przez Raderius
Witam
U mnie w firmie padło już 6 Octavek 1.8 TSI, ostatnia niestety moja, z końca maja 2010
117000 przebiegu,
szkoda, te panewki z dołożonego pierwszego zdjęcia to wszystkie są z seryjnego 1.9TDI z przebiegiem 190kkm
tak
Zamieszczone przez AdamB
te bardziej srebrne na dole a te brązowe na górze
oczywiście te wytarte, brązowe, to są panewki górne.
Adam i do wszystkich zresztą prośba, nie zaczynajmy tu znowu przekomarzanek, jak to na pewno będzie źle w 1,6TDI i we wszystkich TSI bo to nie ma najmniejszego sensu, szczerze mówiąc jak to wygląda w tamtych silnikach to mnie osobiście gówno interesuje, no dobra, interesuje mnie ze względów poznawczych, ale na ten moment kiedy jeżdżę BXE najbardziej ekscytuje mnie to co się dzieje u mnie, a o TSI niech się martwią jego szczęśliwi ujeżdżacze.
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
Komentarz