1,8 TSI nie chce odpalic

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • west
    Drive
    • 2009
    • 40

Po telefonie do ASO dowiedziałem się że wymiana tego napinacza to kwota ok.450 zł, niestety bez rozebrania nie są w stanie dac głowy który jest zamontowany, teoretycznie auto wyprodukowane w czerwcu 2009, czyli teoretycznie już po zmianie i mam zagwózdkę rosbierac czy nie? O problemie słyszeli ale bez jasnego stanowiska producenta w sprawie akcji serwisowej nic nie mogą zrobic. Nie pozostaje nic innego jak pisanie do SAP i prośba o zajęcie stanowiska w tej sprawie. Swoją drogą ciekawe jaka jest skala tego problemu w skodzie?
    west OII FL Combi 1.8 Tsi

Komentarz

• _tm_
      RS
      S_OCP Member
      • 2004
      • 2333
      • Superb III (3V3)
      • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
      • CDAA 1.8 TSI 160 KM
      • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Zamieszczone przez west
      teoretycznie auto wyprodukowane w czerwcu 2009, czyli teoretycznie już po zmianie
      Zaraz, zaraz, ta zmiana była w 2010, a nie w 2009.
      S3 SL 2.0 TSI DSG 4x4 [355KM@461Nm] 2018-... link
      Alfa Romeo Stelvio AT8 Q4 [280KM@470Nm] 2018-... link
      -------------------------------------------------------------------------
      O3 RS 2.0 TSI DSG [313KM@439Nm] 2016-2018 link
      O2 1.8 TSI DSG [237KM@345Nm] 2009-2014
      O1 1.9 TDI [207KM@389Nm] 2004-2010

Komentarz

• Psycho Dad
        Rider
        • 2009
        • 629

500 zł nie ma co siać paniki ... dwie średniej klasy gumy ... da się przeżyć.
        Nie polecam ASO Warszawa Połczyńska 125.

Komentarz

• piramida
          RS
          • 2009
          • 12222
          • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez Psycho Dad
          500 zł nie ma co siać paniki ... dwie średniej klasy gumy ... da się przeżyć.
          lub dwa baki paliwa
          superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
          http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• AdamB
            RS
            S_OCP Member
            • 2007
            • 8039
            • Octavia IV (NX3)
            • DKZA 2.0 TSI 190 KM

piramida, Psycho Dad, pytanie tylko , czemu płacić za coś co powinno być w ramach gwarancji zrobione?
            Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• szkoda
              RS
              S_OCP Member
              • 2005
              • 22543

Zamieszczone przez AdamB
              piramida, Psycho Dad, pytanie tylko , czemu płacić za coś co powinno być w ramach gwarancji zrobione?
              na gwarancji powinoo być zrobione to co się zepsuło, a to powinno być zrobione w ramach jakijś akcji naprawczej, której nie ma jak na razie
              saport techniczny baj DGW
              była BKD+DSG '05 120kkm
              była BXE '08 190kkm
              no i nie ma :-)

Komentarz

• szkoda
                RS
                S_OCP Member
                • 2005
                • 22543

AŚ:
                Załączone pliki
                była BKD+DSG '05 120kkm
                była BXE '08 190kkm

Komentarz

• Tichy
                  Rider
                  • 2010
                  • 544

Na zdjęciu to wygląda jak 1.4 TSI 122KM ze Skody....

Komentarz

• szkoda
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2005
                    • 22543

Zamieszczone przez Tichy
                    na pewno nie jest to 1,8 bo takiego w golfie nie ma.
                    była BKD+DSG '05 120kkm
                    była BXE '08 190kkm

Komentarz

• Tichy
                      Rider
                      • 2010
                      • 544

Zamieszczone przez szkoda
                      Zamieszczone przez Tichy
                      na pewno nie jest to 1,8 bo takiego w golfie nie ma.
                      Chodziło mi o to, że problemy do tej pory były z mocniejszymi wersjami 1.4 TSI (160KM) w VW, 122KM do tej pory nie miało żadnych wpadek...

Komentarz

• adriand
                        Drive
                        • 2008
                        • 85

Byłem w Aso umawiać się na przegląd i podpytałem o napinacz
                        Szczegóły na http://forum.superbclub.pl/viewtopic...8&p=4277#p4277

Komentarz

• Psycho Dad
                          Rider
                          • 2009
                          • 629

Zamieszczone przez adriand
                          Byłem w Aso umawiać się na przegląd i podpytałem o napinacz
                          Szczegóły na http://forum.superbclub.pl/viewtopic...8&p=4277#p4277
                          Po co ten link. w tamtym temacie nic nie ma i jest link zwrotnydo naszego forum podany również przez ciebie.

Co do kosztów ... zawsze można negocjować lub udać się pod warszawę i tak jest to " dzień bez samochodu"
                          Co do rad było kupić 1.9 lub 2.0 TDI ... to było dużo droższe od 1.8 TSI
                          Nawet jak stracę 1000zł to i tak z kalkulacji lepiej wychodzi mi 1.8

Komentarz

• adriand
                            Drive
                            • 2008
                            • 85

Po co ten link. w tamtym temacie nic nie ma i jest link zwrotnydo naszego forum podany również przez ciebie.
                            Co do rad było kupić 1.9 lub 2.0 TDI ... to było dużo droższe od 1.8 TSI
                            Nawet jak stracę 1000zł to i tak z kalkulacji lepiej wychodzi mi 1.8
                            Jest na samym dole ale przepiszę
                            "Właśnie się umówiłem w ASO na przegląd. Podpytałem o napinacz
                            i nie ma akcji naprawczej ale faktycznie Skoda ich informowała o możliwych takich usterkach. W tym Aso mieli jeden taki przypadek ale z 2.0 TSI i pewnie na gwarancji.

Teraz najważniejsze kasa...koszt części 173 PLN brutto, koszt robocizny 732 brutto !! Twierdzą, że jest to sporo roboty i tak wychodzi z rbh.
                            Każdy z was teraz musi sobie przeanalizować ryzyko czy warto zadziałać profilaktycznie."

Ja nie narzekam, że ten silnik jest be..ale jak coś na koszty trzeba się przygotować
                            Z drugiej strony być może tych przypadków jest dość mało jednak i nie ma co panikować.

Komentarz

• loyd
                              RS
                              • 2010
                              • 2342

W ostatnim AS był opisany przypadek konieczności wymiany tego napinacza w 1.4 tsi (w golfie).

Wydaje mi się, że to są te same napinacze. Da się jakoś sprawdzić jaki mam napinacz ?

Komentarz

• Kaziunciu
                                Drive
                                • 2010
                                • 85

Coś te 1,8 TSI nie sprawują sie najlepiej spójrz w mój temat.
                                Normalnie nie wiem co myśleć Twoje auto nie ma aż takiego przebiegu na taką usterkę.

Komentarz

• piramida
                                  RS
                                  • 2009
                                  • 12222
                                  • Superb III (3V3)

kapnie sie aso ze napinacz np zostanie wymieniony u kazia?
                                  superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                                  http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• adriand
                                    Drive
                                    • 2008
                                    • 85

Zamieszczone przez piramida
                                    Może i się nie kapnie pod warunkiem, że Pan kazio wie jak to zrobić i nic nie schrzani :-)

Gdybym nie czytał o tych napinaczach to pewnie bym nawet na to nie wpadł i nic się nie stało
                                    ale jak już robię przegląd to robię i to i będę miał spokój.
                                    P.S. zawór upustowy też wymieniałem bo wiem, że w BZB potrafi szwankować.

Komentarz

• Psycho Dad
                                      Rider
                                      • 2009
                                      • 629

Zamieszczone przez adriand
                                      Zamieszczone przez piramida
                                      Może i się nie kapnie pod warunkiem, że Pan kazio wie jak to zrobić i nic nie schrzani :-)

Gdybym nie czytał o tych napinaczach to pewnie bym nawet na to nie wpadł i nic się nie stało
                                      ale jak już robię przegląd to robię i to i będę miał spokój.
                                      P.S. zawór upustowy też wymieniałem bo wiem, że w BZB potrafi szwankować.

A ten problem nie występuje tylko w CDAA ?
                                      Jaki napinacz jest w BZB ? dziwne jest ze wcześniej takich przypadków nie było

Komentarz

• szkoda
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2005
                                        • 22543

Jaki napinacz jest w BZB ? dziwne jest ze wcześniej takich
                                        przypadków nie było
                                        może były, to jednak nie jest jakiś wysyp fakapów, raczej "się może zdarzyć"...
                                        była BKD+DSG '05 120kkm
                                        była BXE '08 190kkm

Komentarz

• telik
                                          Classic
                                          • 2010
                                          • 14

Katalog Etka pokazuje jaki zastosować napinacz nie jaki jest zamontowany w aucie
                                          Pozdrawiam
                                          Telik

Komentarz

• koski
                                            Drive
                                            • 2009
                                            • 75

UOKiK - List do Prezesa w sprawie wpłynięcia na Importera...

Witam Szanownych Kolegów!

W związku z tym, co dzieje się w sprawie wadliwych napinaczy rozrządu w naszych Skodach, jako posiadacz Superba II z grudnia 2009, czyli sprzed zmiany napinaczy, postanowiłem zadzwonić do Rzecznika Konsumentów w Częstochowie i zapytać go, co można z tym tematem zrobić.

1) należy wystosować list do Prezesa UOKiK w celu wpłynięcia na decyzję SAP co do ogólnopolskiej akcji serwisowej naszych aut ZANIM wadliwa część ulegnie awarii, co bezpośrednio może wpłynąć na bezpieczeństwo użytkownika pojazdu.

2) trzeba podpisać list w jak największej ilości właścicieli/ użytkowników pojazdów, aby wiadomo było, że nie jest to problem jednostkowy

3) trzeba także zaznaczyć, że sama SKODA od 27.04.2010 zmieniła produkowaną część na wolną od wad, zostawiając jednak użytkowników samochodów wyprodukowanych przed tą datą - samym sobie, "a nuż problem wystąpi dopiero po gwarancji?".

4) Dobrze by było opisać przypadki, gdzie część ta już uległa awarii i jak do tematu podeszła SAP.

Dlatego zwracam się do kolegów biegłych w różnej maści pismach, aby stworzyli takowe.
                                            Rzecznik z dużym optymizmem wypowiedział się na temat przypadków, w których takie "wpłynięcie" Prezesa UOKiK na decyzje producentów/ importerów aut zakończyło się ogólnokrajowymi akcjami serwisowymi.

W każdym razie - trzeba spróbować i w żadnym wypadku nie olewać tematu!
                                            Koledzy - nie dajmy się dymać SAPowi!

Pozdrawiam!
                                            The Proud owner of Skoda Superb II

Komentarz

• koski
                                              Drive
                                              • 2009
                                              • 75

koledzy - czytajcie temat obok...

moim zdaniem trzeba zacząć coś w tym temacie robić, bo zostaniemy z przysłowiową "ręką w nocniku".

koski
                                              The Proud owner of Skoda Superb II

Komentarz

• kasper64
                                                Drive
                                                • 2010
                                                • 78

Czy problem z napinaczem występuje też w 1,4 TSI 122 KM, po przeczytaniu wątku mam wątpliwości "etka pokazuje co powinno być a nie to co jest zamontowane.
                                                kasper64

Komentarz

• adriand
                                                  Drive
                                                  • 2008
                                                  • 85

Ja już po wymianie...nie wyszło aż tak drogo jak podawali.
                                                  Zrobiłem razem z przeglądem i dodatkowo wyszło
                                                  600 robota i napinacz z silikonem 220
                                                  Jakby się coś działo mam 2 lata gwarancji

Komentarz

• kasper64, jakbyś przeczytał wątek to nie miałbyś żadnych wątpliwości...
                                                    W pierwszym wątku wyraźnie jest napisane że auta wyprodukowane od 27.04.2010 mają nowy napinacz :!: Jak sprawdzisz kiedy wyprodukowali Twoje auto to będziesz wiedział czy nowy czy stary napinacz...

Komentarz

Pracuję...