Wymiana żarówki w OII

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • tomekjmopl
    L&K
    S_OCP Member
    • 2006
    • 1187
    • Opel
    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Ciekaw jestem porównania W5W Philips Blue Vision z Osram Cool Blue, może kiedyś wypowie się ktoś, kto robił swapa z jednych na drugie i przy okazji orównał je bezpośrednio
    beaviso, pisałem już o tym kiedyś - przerabiałem oba produkty - ostatecznie został philips na stałe - osram ma jakby ciut słabszy niebieski filtr na bańce - świeci wg mnie bardziej na "żółto" ...

Komentarz

• AdamB
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 8030
      • Octavia IV (NX3)
      • DKZA 2.0 TSI 190 KM

pako11, jeżeli się wykręca całość to trzeba kluczem nasadkowym przytrzymać szpilkę i odkręcić nakrętkę trwa to krócej niż wizyta w serwisie
      Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• pako11
        Drive
        • 2009
        • 64

AdamB, tak tylko w niedziele to była próba szybkiej zmiany przy okazji spacerku i nie miałem takiego malutkiego kluczyka,
        wczoraj przytrzymałem szczypczykami szpilkę i juz poszło ale zostawiłem bo mam wrazenie że reflektor jest krzywo osadzony,
        Żona ma podjechać dzisiaj na wymianę i przy okazji sprawdzą jej ustawienie świateł bo coś mi ostatnio mówiła, że na CB parę razy jej dawali znać, że daje po oczach, chociaż ustawienie swiateł jak sprawdziłem na pokrętle ma OK
        F10 530D 258PS

Komentarz

• pikokish
          Classic
          • 2010
          • 10

podłącze się pod temat z moim spostrzeżeniem z wymiany żarówki do jazdy dziennej. Z obserwacji pracownika ASO wyszło, że przednie lampy (halogeny/dzienne) można stracić dosłownie w kilka sekund - żadnych śrubek, wystarczy wyciągnąć kawałek plastiku, szybki ruch ręką i lampa na zewnątrz.

Co prawda znacznie ułątwia to eksploatację, ale przypomniała mi się historia, jak migacze z polonezów kradli nawet z samochodów stojących na światłach :diabelski_usmiech

Komentarz

• karuzel
            Ambiente
            • 2011
            • 210

Witam

Mam mały problem. Padła żarówka od świateł mijania (lewy reflektor). Dla ułatwienia sobie sprawy odpiołem całą lampę (łatwo nie było). Wymieniłem co miałem wymienić podpiołem i wsadziłem lampę. Problem w tym, że kontrolka wymiany żarówki nie zgasła, a wszystkie światła działają. Może popełniłem błąd, że przy odpinaniu lampy słuchałem radia, a kluczyk w stacyjce nie powinien się znajdować przy tej operacji. Co zrobić i czy VCDS pomoże kasując błąd?

Komentarz

• AdamB
              RS
              S_OCP Member
              • 2007
              • 8030
              • Octavia IV (NX3)
              • DKZA 2.0 TSI 190 KM

karuzel, po wymianie żarówki kontrolka będzie się dalej świecić. Należy wyłączyć stacyjkę i przy ponownym włączeniu powinna zgasnąć.

Komentarz

• karuzel
                Ambiente
                • 2011
                • 210

AdamB w tym problem, że po wymianie robiłem parę przejazdów z gaszeniem silnika i wyjmowaniem kluczyków (do sklepu itp.), i kontrolka cały czas się świeci.

Komentarz

• dwaoka
                  Elegance
                  • 2010
                  • 927

karuzel, może jeszcze jedna jest przepalona?
                  bkc+dsg

Komentarz

• AdamB
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 8030
                    • Octavia IV (NX3)
                    • DKZA 2.0 TSI 190 KM

karuzel, może jeszcze jedna jest przepalona?
                    Dokładnie. Można jeszcze podpiąć Vaga i wtedy pokaże z którą żarówką problem jest jeszcze.

Komentarz

• karuzel
                      Ambiente
                      • 2011
                      • 210

Wszystkie sprawdziłem i świecą (nie sprawdziłem jedynie stopu, ale to byłby duży zbieg okoliczności, że w chwili wymiany by wysiadł ale zweryfikuje to komputer) dzisiaj go podpinam pod kabel.

Komentarz

• tomassz
                        Classic
                        • 2010
                        • 13

Witam

Mam pytanie czy ma ktoś może dokładną instrukcję jak wymienić żarówkę od postojówek w O1 reflektora od strony kierowcy?
                        Tak czytając tutaj trochę się przeraziłem wymiany samodzielnie ale przy pomocy szczególowej instrukcji jestem w stanie to zrobić.
                        Z góry dziekuję i pozdrawiam

Komentarz

• AdamB
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2007
                          • 8030
                          • Octavia IV (NX3)
                          • DKZA 2.0 TSI 190 KM

tomassz, temat dotyczy OII a nie OI

Komentarz

• andrzej1962
                            L&K
                            • 2010
                            • 1306
                            • Octavia III combi (5E5)
                            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
                            • DADA 1.5 TSI 150 KM

Zamieszczone przez AdamB
                            tomassz, temat dotyczy OII a nie OI

Komentarz

• zuberek
                              Classic
                              • 2010
                              • 33

Jak wymienić jedną z czterech żarówek w OII 2006 w tylnym reflektorze
                              TDi Rules

Komentarz

• Rosomak
                                L&K
                                • 2011
                                • 1365
                                • Octavia II (1Z3)
                                • BSE 1.6 MPI 102 KM

Tak samo jak w O2Tour, zobacz w sieci są instrukcje pdf i jest to proste jak schemat gwoździa!
                                Trzeba odsłonić tapicerkę bagażnika, odczepić 2 zatrzaski oprawy i wyjąć oprawę następnie wykręcić żarówkę z zaczepów.
                                Oblicz ile więcej pali Twój samochód przez włączone światła w dzień:
                                http://dadrl.pl/bin/KosztySwiatelMijania.zip
                                Jacy ustawodawcy takie prawo. Jakie prawo taki kraj. Jaki kraj takie w nim życie...

Komentarz

• beaviso
                                  Elegance
                                  • 2010
                                  • 767
                                  • Octavia II (1Z3)
                                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Taka mała podpucha przy wymianie żarówek w światłach tylnych w O2. Ostatnio zmieniałem żarówkę P21/4W (hamowania/pozycyjną). Włączyłem światła na pozycyjne aby mieć jaśniej, wyjąłem ten moduł z żarówkami, wymieniłem żarówkę i... zdziwienie, nie zaświeciła się. To zakląłem i zacząłem testować. Podmieniłem nową żarówkę na jeszcze inną (taką samą, z pozycyjnych/p-mgielnych) i też nie świeci, co było niemożliwością, bo przed chwilą świeciła. Wstawiłem ją z powrotem na miejsce i nie świeci - przepaliła się? Włożyłem też nową, którą wymieniałem wcześniej. I już nic się nie świeciło. Z niedowierzaniem wyłączyłem światła i włączyłem je ponownie. I zaświeciły obie
                                  W żadnym z wcześniejszych aut tego nie było, zawsze zmieniałem żarówkę i widziałem efekt od razu po umieszczeniu jej w gnieździe. Tutaj trzeba wyłączyć i ponownie włączyć światła, aby przekonać się o powodzeniu wymiany.

M.
                                  666 4U

Komentarz

• Rosomak
                                    L&K
                                    • 2011
                                    • 1365
                                    • Octavia II (1Z3)
                                    • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez beaviso
                                    Włączyłem światła na pozycyjne aby mieć jaśniej, wyjąłem ten moduł z żarówkami, wymieniłem żarówkę i...
                                    W teraźniejszych pojazdach a przeważnie w tych z instalacją mulitpleksową nie powinno się wykonywać żadnych czynności w instalacji elektrycznej gdy jest ona w użyciu, bądź jest włączony zapłon.
                                    Oblicz ile więcej pali Twój samochód przez włączone światła w dzień:
                                    http://dadrl.pl/bin/KosztySwiatelMijania.zip
                                    Jacy ustawodawcy takie prawo. Jakie prawo taki kraj. Jaki kraj takie w nim życie...

Komentarz

• sw29l
                                      Ambiente
                                      • 2011
                                      • 209

Witam,
                                      Ja sobie poradziłem z wymianą przedniej żarówki drogowej bez wyjmowania leflektora ( w oplu i audi było o niebo prościej )ale jakos dziwnie mi teraz lewa strona świeci, niby wszytko jest ok, ale jakiś promień bije na lewo i prawo o o co chodzi? Zarówka to H7 TUNGSRAM a stara GERLUX. Jakies sugestie?Hyba świateł nie musze ustawiać?

Komentarz

• Yattaman
                                        Classic
                                        • 2010
                                        • 1

Z tą przednią postojówką w Octavii 2 FL nie do końca jest tka, jak piszecie. Właśnie (dzięki też i Waszym radom) udało mi się ją wymienić Trzeba wyjąć reflektor, zdjąć gumową (większą) pokrywkę z tyłu i mamy dostęp na wprost do żarówki od drogowych, a głębiej i w górę - do postojówki. Ta ostatnia siedzi w oprawce na długim, plastikowym ''patyku''. Za pomocą palców, na przemian z długimi szczypcami, należy delikatnie obracając ciągnąć ją do siebie. Trzeba uważać, bo jakość plastiku, z którego wykonano (chyba u kontrahenta w Chinach) mocowanie żarówki przyprawia o mdłości. Nie szarpcie za kable-możliwość urwania/uszkodzenia!!! Żarówkę w5w montuje się w oprawce ''na wcisk''. W zasobniku są 2 w5w i jedna w3w (ale ta jest do oświetlenia wnętrza, bodajże progu?). Całość montuje się w kloszu łatwiej, niż demontuje. Ustawiamy oprawkę z nową żarówką mniej więcej w takiej pozycji, jak siedziała oryginalnie i z wyczuciem wciskamy, aż usłyszymy klik. Podstawowa rada: nic na siłę i nie szarpać za żadne kable!!! Inaczej w ASO już nie 200 stówy zostawicie, a pewnikiem dużo więcej (kontrahent w Chin drogo sprzedaje tani plastik). W każdym razie ja swoje 200 zł ''zarobiłem'' i idę je teraz spożytkować na coś innego... Czego i Wam życzę

Komentarz

• ponurix
                                          Drive
                                          • 2011
                                          • 40

Po piętnastominutowej walce z postojówką w O2 tour, po pokaleczeniu palców i uraczeniu przechodniów kilkunastoma wulgaryzmami dałem sobie spokój. Odpowiednich szczypiec brak. Natomiast podobno ktoś wyciągał sprawnie te żarówki za pomocą drutu do kołpaków znajdującego się przy kole zapasowym. Osobiście nijak nie potrafię sobie wyobrazić jak miałbym tego użyć przy wyciąganiu żarówki, więc jeśli rzeczywiście jest tu taki sztukmistrz, to poproszę o jakieś łopatologiczne wskazówki, albo szkic :roll:

Komentarz

• baca10
                                            RS
                                            • 2009
                                            • 6225

Zamieszczone przez ponurix
                                            Po piętnastominutowej walce z postojówką w O2 tour,
                                            zarty sobie robisz, ja ostatnio pomoglam wymienic gosciowi i zajelo mi to 5 minut

Komentarz

• Andrzejek
                                              Ambiente
                                              • 2008
                                              • 133

baca10 moze to przez zgrabniejsze paluszki :wink:
                                              OII 1.9tdi 139,5KM 313Nm
                                              Serwis: http://www.k-mot.pl/

Komentarz

• baca10
                                                RS
                                                • 2009
                                                • 6225

Zamieszczone przez Andrzejek
                                                baca10 moze to przez zgrabniejsze paluszki :wink:
                                                raczej przeczytanie instrukcji pomoglo

Komentarz

• beaviso
                                                  Elegance
                                                  • 2010
                                                  • 767
                                                  • Octavia II (1Z3)
                                                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Pozycyjne w O2 przedlift to porażka - ruszyć je po raz pierwszy, gdy siedzą w gnieździe od nowości - najlepiej mieć wąskie szczypce. Mi wymiana obu zajęła dużo więcej, o stanie palców nie wspominając. Na szczęście byłem wtedy na parkingu sam i nikt nie słuchał mojej poezji śpiewanej, a może wszyscy pouciekali... Najlepiej malutkie kombinerki mieć do tego, bo trzeba ścisnąć i pociągnąć.

M.
                                                  666 4U

Komentarz

Pracuję...