triki sztuczki porady, tips and tricks

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • krzynol
    RS
    S_OCP Member
    • 2007
    • 10960
    • Superb II combi (3T5)
    • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
    • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

mcandy, nie można
    ->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
    ->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
    poprzednie modele:
    ->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
    ->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
    O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003

Komentarz

• greg505
      L&K
      • 2013
      • 1239

jest ktos z okolic Krakowa z vcds ?
      Black magic

Komentarz

• Enriquez
        RS
        • 2009
        • 7685
        • Superb III (3V3)

Deo
        Pozdrawiam
        Marcin

Komentarz

• mac_aaron
          Elegance
          • 2012
          • 984
          • Octavia III (5E3)
          • CJSA 1.8 TSI 180 KM

Odkrycie: Bolero na ekranie sluchania muzyki rozpoznaje przejechanie palcem po ekranie lewo lub prawo jako poprzednia/następna piosenka.

Komentarz

• lockin
            Rider
            • 2013
            • 691
            • Superb II (3T4)

Re: doświetlanie zakrętów halogenami

Zamieszczone przez brongo
            Instrukcja akytwacji doświetlania zakrętów halogenami , procedura sprawdzona , działa.

Pozdrawiam
            Czy aby to aktywować wystarczy taki intefejs jak był w o2fl do VCDS Beta 11.6.0 ?
            Pytam bo do o2 Tour zakupilem i dzialal a tu jeszcze nie podlaczalem...
            JEST >>> O2FL by Lockin

BYŁA >>> O3 1.8 TSI by Lockin
            BYŁA >>> S2FL 2015 by Lockin
            BYŁA >>> O3 Black 2013 by Lockin
            BYŁA >>> O2 Tour 2011 by Lockin

Komentarz

• Enriquez
              RS
              • 2009
              • 7685
              • Superb III (3V3)

od 12 działa z O3
              Pozdrawiam
              Marcin

Komentarz

• tomiss
                Drive
                • 2011
                • 48

Zamieszczone przez bob_best
                Zamieszczone przez tomiss
                Na podziękowania dla kolegi Krzynol, wczoraj posiedzieliśmy trochę nad moją O3 i udało się uaktywnić:
                1. Cornery
                2. Opuszczane prawe lusterko na wstecznym (nie do końca w automacie, trzeba gałkę od lusterka mieć w pozycji R)
                3. Stagging
                4. Ilość paliwa do zatankowania
                5. Prędkość dmuchawy w trybie auto

Niestety potwierdzam także że CHome i LHome póki co w żaden sposób nie udało się odpalić nawet w manualu, tak jak to działa w O2 bez czujnika zmierzchu.
                Ad 2. Jak oceniasz opuszczanie lusterka? Bo u mnie zmiana kąta nachylenia jest na tyle mała że szkoda sobie w ogóle zawracać tym głowę. No chyba że coś dodatkowo poza aktywacją należy jeszcze ustawić?
                Generalnie działa to tak jak napisałem wcześniej czyli gałka od lusterek musi być na R. Powrót do pozycji jazda natomiast jest możliwy na 2 sposoby, czyli:
                1. Ruszenie do przodu i bodajże po przekroczeniu 15km/h lusterka jadą do góry, ale niestety nie do pozycji wyjściowej tylko o jakąś wartość której nie znam, ale dla mnie wystarczy.
                2. Przekręcenie gałki do pozycji 0 i wtedy lusterko wraca do pozycji wyjściowej w 100%, ale warunkiem jest nie ruszenie do przodu i wywołanie auto powrotu.

Komentarz

• Enriquez
                  RS
                  • 2009
                  • 7685
                  • Superb III (3V3)

bez sensu trochę, nie?
                  Pozdrawiam
                  Marcin

Komentarz

• ujacek
                    Drive
                    • 2013
                    • 57

1. Ruszenie do przodu i bodajże po przekroczeniu 15km/h lusterka jadą do góry, ale niestety nie do pozycji wyjściowej tylko o jakąś wartość której nie znam, ale dla mnie wystarczy.
                    Od wczoraj (dzięki Krzynol! ) ruchome lusterko mam i ja. I u mnie "w trybie R" wraca do pozycji wyjściowej.
                    Pozdrawiam - Jacek

O3 Combi 1.4 TSI Elegance Beż Capuccino

Komentarz

• tomiss
                      Drive
                      • 2011
                      • 48

Zamieszczone przez ujacek

Od wczoraj (dzięki Krzynol! ) ruchome lusterko mam i ja. I u mnie "w trybie R" wraca do pozycji wyjściowej.
                      Sprawdź czy na pewno wraca do końca, może masz ustawione akurat w miejsce gdzie wraca w trybie auto. Może dla testu zmień ustawienie na wyższe i wtedy sprawdź.

[ Dodano: Pią 16 Maj, 14 15:40 ]
                      Zamieszczone przez Enriquez
                      bez sensu trochę, nie?
                      Zgadza się, ale zawsze to lepiej niż wcale . Może w przyszłości uda się temat bardziej rozgryźć.

Komentarz

• ujacek
                        Drive
                        • 2013
                        • 57

Zamieszczone przez ujacek

Sprawdź czy na pewno wraca do końca, może masz ustawione akurat w miejsce gdzie wraca w trybie auto. Może dla testu zmień ustawienie na wyższe i wtedy sprawdź.
                        Tak. Wczoraj i dzisiaj sprawdzałem, mierzyłem, ustawiałem - w trybie "R". Wycofuję się ze swojego zachwytu. Rzeczywiście wpierw lusterka miałem ustawione dość nisko i prawe wracało do "swojej" (niskiej) pozycji, którą brałem za "swoją". Jak podniosłem lusterka - już nie wracało do starej pozycji. Ale jest jeszcze gorzej. Bo znów ustawiłem lusterka nisko, w miarę dokładnie na "powrotnej" pozycji - i tak trochę pojeździłem. No i nagle lusterko nie wróciło do tej pozycji, ale pozostało odchylone. Poprawiłem, pojeżdżę, zobaczę czy to się powtórzy.
                        Wydaje mi się, że ten mechanizm - w autach bez pamięci ustawień - jest zawodny. Może dlatego jest wyłączony i niedostępny w zwykłym menu ustawień dla kierowcy?
                        Pozdrawiam - Jacek

O3 Combi 1.4 TSI Elegance Beż Capuccino

Komentarz

• Festexx
                          Rider
                          • 2013
                          • 286

No to zakupiłem sobie kabelek
                          Zrobiony Stagging
                          Zrobiona ilość paliwa do zatankowania
                          Wyłączone xenony CH/LH - świecą tylko LED i halogeny
                          Obniżanie lusterka przy wrzuceniu wstecznego - co do uchylania i powrotu to u mnie jest ok
                          Dzisiaj planuję zmodyfikować przednie DRL aby przygasały przy włączeniu kierunkowskazu
                          Staging
                          Skoda Octavia 3 1.4TSI ELEGANCE Biel Candy + Amazing + Chrom + Dynamic + Canton + Amundsen + Sunset + PA 2.0 + Drive Setup + Pakiet Skórzany (3 ramienna kiera)
                          http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=72190

Komentarz

• greg505
                            L&K
                            • 2013
                            • 1239

Festexx, mozesz dac linka do kabelka?
                            Black magic

Komentarz

• Festexx
                              Rider
                              • 2013
                              • 286

Kabelek
                              Skoda Octavia 3 1.4TSI ELEGANCE Biel Candy + Amazing + Chrom + Dynamic + Canton + Amundsen + Sunset + PA 2.0 + Drive Setup + Pakiet Skórzany (3 ramienna kiera)

Komentarz

• krzyzakp
                                L&K
                                • 2013
                                • 1016
                                • CUPA 2.0 TDI CR RS 184 KM

Z ciekawosci - to ze obsługuje do konca 2013, oznacza ze bedzie tez obsługiwał O3 MY2015? Bo nie wiem jakie zmiany w sterowniku/sofcie robia w Octach miedzy rocznikami...

Moja O3 RS

Komentarz

• Festexx
                                  Rider
                                  • 2013
                                  • 286

Tego to ja nie wiem, nie zagłębiam się w takie szczegóły, ja mam MY 2014 i działa bez problemu

Komentarz

• mariusz123a
                                    Ambiente
                                    • 2011
                                    • 103
                                    • Octavia III (5E3)
                                    • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Zamieszczone przez Festexx
                                    Dzisiaj planuję zmodyfikować przednie DRL aby przygasały przy włączeniu kierunkowskazu
                                    Sam siedziałem nad tym, ale jakoś nie wpadłem na pomysł jak to zrobić, jakbyś ogarnął temat daj znać co trzeba zmienić. Zastanawiam się jak to zrobili w superb

Komentarz

• bob_best
                                      Rider
                                      • 2013
                                      • 744
                                      • Octavia III (5E3)
                                      • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez mariusz123a
                                      Sam siedziałem nad tym, ale jakoś nie wpadłem na pomysł jak to zrobić, jakbyś ogarnął temat daj znać co trzeba zmienić. Zastanawiam się jak to zrobili w superb
                                      poszukaj na briskodzie - widziałem tam opis, ale nie mam ledów z przodu u siebie więc nie wnikałem.
                                      Tutaj wycinek:
                                      DRL led light bar dimming when indicating

(16)Leuchte2SL VLB10-Lichtfunktion G 2 from "not active" to "Blinken links aktiv beide Phasen"

(18)Leuchte2SL VLB10-Dimmwert GH 2 from “0” to “35” (20 or less will disable the light bar during indicating) Mine is set to 30

(19)Leuchte2SL VLB10-Dimming Direction GH 2 from "maximise" to "minimize"

(16)Leuchte3SL VRB21-Lichtfunktion G 3 auf "not active" to "Blinken rechts aktiv beide Phasen"

(18)Leuchte3SL VRB21-Dimmwert GH 3 from “0” to “35” (20 or less will disable the light bar during indicating) Mine is set to 30

(19)Leuchte3SL VRB21-Dimming Direction GH 3 from "maximise" to "minimize"

Czy ktoś potrafi w pełni uruchomić monitorowanie ciśnienia w kołach?
                                      Jeśli pomogłem - kliknij "pomógł" ! Pozdrawiam

Komentarz

• elpolacco
                                        L&K
                                        • 2010
                                        • 1372
                                        • Volkswagen
                                        • CYVB 1.2 TSI 110 KM

Festexx, widzę, że cieszysz się jazdą i nie stoisz po serwisach ponieważ 30tys.km już za klikaset kilometrów pyknie w niecały rok :wink: Ja też aktywowałem jakiś czas temu staging Każdy kto wsiada do samochodu to zdziwiony, że "coś" takie jest w skodzie :diabelski_usmiech
                                        VW Golf Sportsvan 1.2 TSI 110KM

Komentarz

• Festexx
                                          Rider
                                          • 2013
                                          • 286

Zamieszczone przez elpolacco
                                          Festexx, widzę, że cieszysz się jazdą i nie stoisz po serwisach ponieważ 30tys.km już za klikaset kilometrów pyknie w niecały rok :wink: Ja też aktywowałem jakiś czas temu staging Każdy kto wsiada do samochodu to zdziwiony, że "coś" takie jest w skodzie :diabelski_usmiech
                                          No raczej wchodzę do auta i się ciesze przegląd ostatnio zrobiłem i jeżdżę dalej
                                          Jedyne co to klima jest weryfikacji przez SAP bo serwis stwierdził że buczy.

Komentarz

• mariusz123a
                                            Ambiente
                                            • 2011
                                            • 103
                                            • Octavia III (5E3)
                                            • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Mi już się zbliża drugi przegląd, mam jakieś 57 tys. już przejechane, auto dostałem w październiku.
                                            Dzięki bob_best już mam ściemnianie ledów, dobrze kombinowałem tylko zabrakło mi zmiany z max na min.

Komentarz

• ijokur
                                              Classic
                                              • 2014
                                              • 16

oglądam właśnie kodowania ze strony: http://www.stemei.de/pages/coding/sk...via-iii-5e.php

Nie znam niestety niemieckiego więc korzystam z googla i średnio to idzie, więc może ktoś mi tutaj pomoże:
                                              1) http://www.stemei.de/pages/coding/sk...aktivieren.php - co daje ta modyfikacja, bo niestety nawet filmik też nie bardzo mi to wyjaśnia :/

2) http://www.stemei.de/pages/coding/sk...rassistent.php - czy hill hold można aktywować w każdej O3?

3) http://www.stemei.de/pages/coding/sk...heinwerfer.php - da się aktywować Coming Home/Leaving Home w O3 bez czujnika zmierzchu? Chyba nie, bo nie ma tym co sterować

4) http://www.stemei.de/pages/coding/sk...benachlauf.php - coś niby z oknami, ale o co chodzi?

5) http://www.stemei.de/pages/coding/sk...stadtlicht.php - coś o przełączaniu świateł w zależności od prędkości, ale nie bardzo wiem o co chodzi?

6) http://www.stemei.de/pages/coding/sk...funk-modus.php - kompletnie nie wiem o co chodzi?

ktoś może coś objaśnić ?
                                              odp. pod 6.)

Klapniecie Lusterek z Pilota (W tym standardzie można stosować tylko wtedy, gdy przycisk blokady długość wciśnięty)

a to sa ustawienia:

jako Standard ) dluzsze naciśnięcie guzika na pilocie , aby umożliwić składanie lusterek zewnętrznych.

alternatywne) krótkie naciśnięcie guzika na pilocie, aby umożliwić składanie lusterek zewnętrznych.

[ Dodano: Nie 10 Sie, 14 08:12 ]
                                              Zamieszczone przez mariusz123a
                                              poszukaj na briskodzie - widziałem tam opis, ale nie mam ledów z przodu u siebie więc nie wnikałem.
                                              Tutaj wycinek:
                                              DRL led light bar dimming when indicating

(16)Leuchte2SL VLB10-Lichtfunktion G 2 from "not active" to "Blinken links aktiv beide Phasen"

(18)Leuchte2SL VLB10-Dimmwert GH 2 from “0” to “35” (20 or less will disable the light bar during indicating) Mine is set to 30

(19)Leuchte2SL VLB10-Dimming Direction GH 2 from "maximise" to "minimize"

(16)Leuchte3SL VRB21-Lichtfunktion G 3 auf "not active" to "Blinken rechts aktiv beide Phasen"

(18)Leuchte3SL VRB21-Dimmwert GH 3 from “0” to “35” (20 or less will disable the light bar during indicating) Mine is set to 30

(19)Leuchte3SL VRB21-Dimming Direction GH 3 from "maximise" to "minimize"

Czy ktoś potrafi w pełni uruchomić monitorowanie ciśnienia w kołach?
                                              odp. B

Aktywacja pośredniego czujnik ciśnienia w oponach (pośrednie TPMS)) Blok
                                              03 przeciwpoślizgowy System hamulcowy
                                              07 - Kodowanie wartości kopiowania (prąd kodowania) w polu (nowe zestawy znaków), a następnie zmienić ostatnich 6 cyfr następujących wartości: 30C202 Kliknij 5F b) Jednostka przycisk Run - Elektronika informuje
                                              10 - Dostosowanie wybiera kanał (13) - lista funkcji pojazdu BAP-tire_pressure_system_0x07 wybrać wartość "aktywne" Wybierz kanał: (14) - Pojazd lista funkcji BAB-tire_pressure_system_0x07_msg_bus wybrać wartość: magistrala danych Zawieszenie

wybiera kanał (56) -Vehicle praca-menu_display_rdk menu wybierz wartość: "aktywny" wybierz kanał: (58) - menu Pojazd praca-menu_display_rdk_over_threshold_high wybierz wartość: "aktywny" w) Blok
                                              17 - Blok zestaw wskaźników
                                              07 - Kodowanie -> Long Coding 4 bajty, aktywować 0 Bit : Pośredni system monitorowania ciśnienia w oponach (TPMS)

Komentarz

• Festexx
                                                Rider
                                                • 2013
                                                • 286

Ledy ustawione tak żeby się ściemniały przy kierunkowskazie taki modzik a'la AUDI

Komentarz

• bob_best
                                                  Rider
                                                  • 2013
                                                  • 744
                                                  • Octavia III (5E3)
                                                  • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Ledy ustawione tak żeby się ściemniały przy kierunkowskazie taki modzik a'la AUDI
                                                  TPM masz fabrycznie? Jak nie to może pokusisz się spróbować u siebie ?
                                                  Jeśli pomogłem - kliknij "pomógł" ! Pozdrawiam

Komentarz

• tomiss
                                                    Drive
                                                    • 2011
                                                    • 48

Czy komuś już udało się poprawnie aktywować TPM i może potwierdzić jego działanie ?

Komentarz

Pracuję...