Zawieszenie

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • piotrekEvo
    Classic
    • 2013
    • 3

odnośnie zawieszenia - dokopałem się do ciekawego testu (swoją drogą - szkoda że rodzime serwisy nie testują samochodów tak dokładnie) (konieczne jest otwarcie pod chrome i włączenie tłumaczenia na angielski):
    (+ videa) Nová Octavia je velmi dobrá, ve většině verzí by ale mohla být ještě lepší, kdyby se vyhnula použití anachronické zadní nápravy.

czytamy od "But one problem has chassis"

(+ videa) O vnitřní prostor tu ani moc nejde. Zdá se totiž, že pozdější začátek výroby udělal z kombi v řadě ohledů o něco lepší auto.

czytamy od "Much better ride than the liftback"

Wynika z tego - faktycznie w liftbacku belka nie pracuje najlepiej, z jakiegoś powodu w combi jest lepiej (choć zwykle jest na odwrót).
    "The station wagon not perceive anything like that, especially acoustically - rear axle is very well soundproofed and has to enter into a really big ditch you about it in this respect did. "
    Być może to kwestia lepszego wyciszenia w kombiaku.

Komentarz

• tomekb1
      Rider
      • 2013
      • 352

Odebrałem w piątek moje auto. Dla mnie te "niby stuki" są akceptowalne i w niczym mi nie przeszkadzają. Współczuję kolegom, którzy mają wyostrzony słuch.
      Pozdrawiam
      Tomek

Komentarz

• kylo76
        Rider
        • 2013
        • 743
        • Octavia III (5E3)
        • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez tomekb1
        Odebrałem w piątek moje auto.
        Kombi czy limuzynę.
        O3 1,4TSI Brąz Topaz Elegance z rozsądku. Jeep Grand Cherokee WG 4,0l Limited dla przyjemności.

Komentarz

• tomekb1
          Rider
          • 2013
          • 352

limuzynę
          Pozdrawiam
          Tomek

Komentarz

• kylo76
            Rider
            • 2013
            • 743
            • Octavia III (5E3)
            • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Na felgach 16 czy 17 cali? Stuki są najbardziej wkurzające na drobnych poprzecznych nierównościach, czyli prawie przed każdym skrzyżowaniem.
            O3 1,4TSI Brąz Topaz Elegance z rozsądku. Jeep Grand Cherokee WG 4,0l Limited dla przyjemności.

Komentarz

• tomekb1
              Rider
              • 2013
              • 352

Ja mam na felgach 17. te stuki jakby są jak wjadę na dziurę. Mi to zupełnie nie przeszkadza, bo są ciche i wogóle jest duuużo ciszej niż w mojej fabii.
              Dlaczego miały by one występować przed każdym skrzyzowaniem? Nie bardzo rozumiem.
              Pozdrawiam
              Tomek

Komentarz

• kylo76
                Rider
                • 2013
                • 743
                • Octavia III (5E3)
                • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Dlaczego miały by one występować przed każdym skrzyzowaniem? Nie bardzo rozumiem.
                Gdyż przed prawie każdym skrzyżowaniem w Lublinie jest albo tarka, albo malutkie garbiki - daje to jakby nie patrzeć sporo drobnych poprzecznych nierówności, a na tych zawieszenie lubi sobie pohałasować.

Komentarz

• tomekb1
                  Rider
                  • 2013
                  • 352

No chyba że tak. Ja nie narzekam bo 90 % mojej jazdy to droga do pracy, a tu drogę mam idealną. Po dziurach jak pisałem nie jest źle, a po nierównościach poprzecznych na razie nie miałem przyjemności.
                  Pozdrawiam
                  Tomek

Komentarz

• kylo76
                    Rider
                    • 2013
                    • 743
                    • Octavia III (5E3)
                    • CHPA 1.4 TSI 140 KM

a tu drogę mam idealną.
                    To gratuluję drogi, ja też większość drogi do pracy mam przyzwoitej jakości, ale najpierw muszę przejechać przez miasto. Wiem już gdzie są doły, dziury, garby i czasem trzeba trochę jak po polu minowym pojechać.

Komentarz

• mascotte
                      Ambiente
                      • 2013
                      • 180

podrzucę swój kamyczek do tego ogródka, jeżdżę o od paru dni nową O3 fakt belka trochę buczy, ale teraz mam auto w benzynie i ciche, przed O3 jeździłem avensisem 2010 z dieslem i było głośno w aucie, także jak komuś przeszkadza belka proponuję włączyć Radio Maryja, podkręcić głośność i ustaną wszelkie problemy, a za naprawę wielowachacza wolę pójść z żoną przebalować te pieniądze i pamiętać z życia coś przyjemnego, a z fabryką nie dyskutuję wstawili belkę jest belka, wstawili pasek rozrządu jest pasek, auto jedzie i jestem zadowolony, a żarcie bułki przez bibułkę to nie w tej klasie, proponuję usiąść choćby do Lexusa gs 450H nie jakieś mietki czy bumy i tam mówić o problemach, pozdrawiam i wszystkiego co najlepsze szanownym forumowiczom życzę
                      Octavia III 1.4 TSI AMBITION, KOLOR DZIADKOOOWYYY BEŻOOOWY

Komentarz

• Qulek
                        RS
                        • 2005
                        • 1630
                        • Octavia II combi (1Z5)
                        • CAXA 1.4 TSI 122 KM
                        • CHPA 1.4 TSI 140 KM

mascotte, możesz na priv napisać mi coś o tym jak Ci się jeździ 1.4 ? czekamy na takie auto i szukam jak najwięcej informacji od użytkowników.
                        BEST Czesci i artykuly motoryzacyjne

Było O1 jest O3

Komentarz

• padero
                          Rider
                          • 2009
                          • 369
                          • Octavia III (5E3)
                          • CHPA 1.4 TSI 140 KM

U mnie fabrycznie w kołach 17" było nabite ciśnienie 2,5 bara i nie można powiedzieć żeby tłukło ale było troche twardawo, największy dyskomfort właśnie czułem na wspomnianej "tarce". Po jakimś czasie spojrzałem na klapkę wlewu jakie skoda zaleca ciśnienie, okazało się ze 2,2 bara, więc poszedłem na kompromis i zredukowałem na 2,3 i uwierzcie jest o niebo lepiej. Także proponuje sprawdzić jakie macie ciśnienie z fabryki.
                          Moja OIII: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=69729

Komentarz

• mascotte
                            Ambiente
                            • 2013
                            • 180

Zamieszczone przez padero
                            U mnie fabrycznie w kołach 17" było nabite ciśnienie 2,5 bara i nie można powiedzieć żeby tłukło ale było troche twardawo, największy dyskomfort właśnie czułem na wspomnianej "tarce". Po jakimś czasie spojrzałem na klapkę wlewu jakie skoda zaleca ciśnienie, okazało się ze 2,2 bara, więc poszedłem na kompromis i zredukowałem na 2,3 i uwierzcie jest o niebo lepiej. Także proponuje sprawdzić jakie macie ciśnienie z fabryki.
                            ładne i tzw bajernackie to auto gratuluję, w opony pompuj 2,2 bara i wystarczy chya że jeździsz z dużym obciążeniem to patrz instrukcja
                            Octavia III 1.4 TSI AMBITION, KOLOR DZIADKOOOWYYY BEŻOOOWY

Komentarz

• kylo76
                              Rider
                              • 2013
                              • 743
                              • Octavia III (5E3)
                              • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez Qulek
                              szukam jak najwięcej informacji od użytkowników
                              Wprawdzie pytanie nie do mnie, ale co byś chciał wiedzieć, mam 7 tys km na liczniku więc nieco auto ogarnąłęm.

Komentarz

• Maicroft
                                Moderator
                                S_OCP MemberModeratorr
                                • 2004
                                • 25757
                                • Audi

Tak wszyscy narzekaja na koszty naprawy wielowahacza w O2. Ile tu jest osob, ktore cos z tym robily. Auta dojezdzaja do 200kkm (80% aut na allegro, obojetne czy ma rok cy 20 lat nie ma przebiegu wiekszego jak 200kkm) i wymienia sie jedynie amory jak w kazdym aucie. Jak ktos jest mocno nadwrazliwy to lacznik stabilizatora. O reszcie nie slyszalem, zeby ktos sie chwalil. Jak juz to mowa jest o dwoch wahaczach raz na te 200kkm. Belka tez wieczna nie bedzie, zwlaszcza jak bedzie przeladowywana
                                Spritmonitor.de

Komentarz

• kylo76
                                  Rider
                                  • 2013
                                  • 743
                                  • Octavia III (5E3)
                                  • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez Maicroft
                                  Belka tez wieczna nie bedzie, zwlaszcza jak bedzie przeladowywana
                                  Nic nie jest wieczne jak się tego używa niezgodnie z zasadami i zdrowym rozsądkiem. To tak jak w kawale o Polaku, Rusku i Niemcu (nacje można zmienić zgodnie z poglądami) jak ich złapał diabeł, dał po 2 stalowe kulki i kazał nauczyć się jakichś sztuczek..... Puenta jest taka, że Polak jedną zepsuł a drugą zgubił.

Komentarz

• Festexx
                                    Rider
                                    • 2013
                                    • 286

Nie wiem może Ci użytkownicy, którzy słyszą jakieś stuki powinni byli zainwestować w system CANTON, ja powiem tak jeździłem O III 1.4 TSI - żadnych sensacji dzwiękowych, jeździłem 2.0 TDI - też brak jakiegokolwiek niepokojącego dźwięku.
                                    No ale skoro niektórym przeszkadza to może trzeba było doinwestować i kupić Passata albo coś innego. Zamiast się cieszyć to szukacie niepotrzebnych problemów.
                                    Jak dla mnie zawieszenie pracuje dobrze i tyle w tym temacie.
                                    Skoda Octavia 3 1.4TSI ELEGANCE Biel Candy + Amazing + Chrom + Dynamic + Canton + Amundsen + Sunset + PA 2.0 + Drive Setup + Pakiet Skórzany (3 ramienna kiera)
                                    http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=72190

Komentarz

• Prekompilator
                                      Rider
                                      • 2013
                                      • 420

Zamieszczone przez Festexx
                                      Nie wiem może Ci użytkownicy, którzy słyszą jakieś stuki powinni byli zainwestować w system CANTON, ja powiem tak jeździłem O III 1.4 TSI - żadnych sensacji dzwiękowych, jeździłem 2.0 TDI - też brak jakiegokolwiek niepokojącego dźwięku.
                                      Gdy wypożyczyłem O3 na weekend, to - mimo że to nie moja własność - zwalniałem na poprzecznych nierównościach, bo aż zęby bolały - tak tłukło (a jechałem tak jak zazwyczaj fabią). Kolega który jechał stwierdził że jemu to nie przeszkadza. Z tego typu różnicach dopatrywałbym się różnych wrażeń.

Komentarz

• Festexx
                                        Rider
                                        • 2013
                                        • 286

2000 km puknięte, głównie po Łodzi, temat belki i jej hałasu w modelu MY2014 nie występuje. Nic się nie tłucze, nic nie skrzypi nic nie hałasuje... Jak to powiedział A.Kornacki z TVN Turbo - belka czy wahacz jest odczuwalna tylko i wyłącznie na torze wyścigowym.
                                        Skoda Octavia 3 1.4TSI ELEGANCE Biel Candy + Amazing + Chrom + Dynamic + Canton + Amundsen + Sunset + PA 2.0 + Drive Setup + Pakiet Skórzany (3 ramienna kiera)

Komentarz

• elektrykprosty
                                          Rider
                                          • 2013
                                          • 311

na niemieckim forum ludzie doszli, że sa inne amortyzatory od połowy 2013r.
                                          Niektórym SKoda wymieni amortyzatory z tyłu w ramach gwarancji.

Komentarz

• yunior81
                                            RS
                                            • 2010
                                            • 1657
                                            • Octavia I (1U2)
                                            • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Jak to powiedział A.Kornacki z TVN Turbo - belka czy wahacz jest odczuwalna tylko i wyłącznie na torze wyścigowym.
                                            Roznice odczuje sie w kazdym zakrecie i na naszych rownych drogach.

Komentarz

• Festexx
                                              Rider
                                              • 2013
                                              • 286

Akurat jeździłeś i wiesz ? Jakoś nie widzę, żebyś jeździł OIII.

Komentarz

• Maicroft
                                                Moderator
                                                S_OCP MemberModeratorr
                                                • 2004
                                                • 25757
                                                • Audi

Zwroccie uwage, ze gro uzytkownikow skarzylo sie ze opony w aucie byly napompowane po 3 bar, gdzie w zasadzie zaleca sie 2,2-2,4bar
                                                Spritmonitor.de

Komentarz

• yunior81
                                                  RS
                                                  • 2010
                                                  • 1657
                                                  • Octavia I (1U2)
                                                  • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Akurat jeździłeś i wiesz ? Jakoś nie widzę, żebyś jeździł OIII.
                                                  No pewnie ze nie jezdzilem. Przeczytalem o tym....... :lol:

Komentarz

• Prekompilator
                                                    Rider
                                                    • 2013
                                                    • 420

Gdy wahałem się, czy wybrać O3 czy superba, zadałem pytanie do centrali Skody, czy coś się zmieniło w roku modelowym 2014 w kwestii tylnego zawieszenia. Odpisali, że nic.
                                                    Wpłaciłem zaliczkę na superba.
                                                    Po dwóch godzinach otrzymałem sprostowanie, że jednak w MY2014 poprawiono zawieszenie tylne pod względem komfortu.

BTW. W rozmowie telefonicznej tzw. konsultantka w ogóle się zawiesiła, gdy zacząłem mówić o "roku modelowym 2014". Po pierwsze - nie wiedziała co to jest "rok modelowy", po drugie - twierdziła że jedynym słusznym i obecnym rocznikiem jest 2013.

Komentarz

Pracuję...