Zawieszenie

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mmor
    Ambiente
    • 2014
    • 166
    • Fabia (6Y2)
    • CBZB 1.2 TSI 105 KM

Mozna zwykle dodac 5, wyjatkowo 10 na profilu, ale to juz legalne nie jest, zwykle nawet diagnosta czy ITD sie nie czepiaja, gorzej w razie kolizji czy wypadku. Taki offtop, 195/65r15 na miekkich bokach to panaceum na stuki

Komentarz

• pawel934
      Rider
      • 2007
      • 344

Zamieszczone przez feels3
      Przeciez to od nas zalezy jak profil opony dobierzemy, mozna przeciez zalozyc wyzsza opone rowniez do wiekszej felgi, oczywiscie w granicach mozliwosci auta tak by cale kolo zmiescilo sie w nadkolu.
      Nie można, jedynie określone rozmiary są homologowane (i tak się składa, że przy każdym z tych rozmiarów - od felgi 15", aż po 19" w przypadku RS) całkowity obwód koła jest porównywalny. Jeśli założysz opony inne, niż producent dopuszcza, to poza oczywistymi mankamentami jak np. przekłamanie prędkościomierza, może nie zostać Ci wypłacone odszkodowanie od ubezpieczyciela w razie wypadku.

A co do porównania wielkości całego koła np. do SUVa. Masz rację, ale jeśli postawisz Octavię na 17" obok SUVa na 17", to SUV nadal będzie miał sporo większe koło W tym przypadku cała różnica będzie w oponie.
      BMW 130i - klik
      kiedyś: Octavia 1.4 TSI - klik
      BMW E36 '92 na tor

Komentarz

• krzyzakp
        L&K
        • 2013
        • 1016
        • CUPA 2.0 TDI CR RS 184 KM

mmor, wszystko ładnie pieknie, tylko ze do RS z tego co kojarze ot 16cali juz sie nie zmiesci, bo zaciski z przodu za duze..

Moja O3 RS

Komentarz

• mmor
          Ambiente
          • 2014
          • 166
          • Fabia (6Y2)
          • CBZB 1.2 TSI 105 KM

Jesli w homologacji ma 195/65r15 to mozesz zalozyc legalnie tylko na tylna os . Jest nadzieja, ze Twoj juz bedzie poprawiony, VAG wprowadza duzo poprawek w trakcie produkcji, np. od konca tego roku kierowca Citigo bedzie mogl otworzyc prawa szybe bez gimnastykowania sie.
          W pierwszej serii Rapida zawieszenie bylo zbyt twarde-poprawili dosc szybko. Jednak najbardziej daly im popalic pierwsze TSI 1.4 i 1.2 - dziesiatki modyfikacji. Akcja z zawieszeniem na pewno bedzie rozwojowa - jak batalia o rozrzad w 1.2 tsi.

Komentarz

• tchomikt
            Classic
            • 2011
            • 27

Jeżeli mam ponad 60tyś. km i z przedniego zawieszenia czasami na podskokach słychać jakieś chrobotanie czy piski, amorek zapocony ale w ASO powiedzieli, że sprawny to jest jakaś opcja wymiany gwarancyjnej? Do jakiego przebiegu czy wieku auta jest możliwa taka wymiana?

Komentarz

• jerol
              Ambiente
              • 2014
              • 188

Zapytaj w ASO, wg mnie nie ma szans. Niby 2 lata masz w standardzie ale na zawieszenie po 60k km to nawet w rozszerzonej gwarancji nie spodziewalbym sie jakiejs pomocy w ramach gwarancji ewentualnie jakis % znizki na naprawe.

Komentarz

• kylo76
                Rider
                • 2013
                • 743
                • Octavia III (5E3)
                • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez tchomikt
                mam ponad 60tyś. km i z przedniego zawieszenia czasami na podskokach słychać jakieś chrobotanie czy piski, amorek zapocony ale w ASO powiedzieli, że sprawny to jest jakaś opcja wymiany gwarancyjnej
                Raczej będzie ciężko, bo podciągną to pod normalne zużycie, a nie wadę konstrukcyjną. Jeśli się u nich regularnie serwisujesz, to możesz ponegocjować jakąś sensowną zniżkę. A jak Ci się kończy gwarancja to jedź do innego serwisu, zrobisz to prawdopodobnie taniej i nie zabulisz tyle za godzinę pracy mechanika.

[ Dodano: Wto 14 Paź, 14 08:59 ]
                Wracając do tematu zawieszenia, to po wymianie amortyzatorów jest trochę lepiej, na zimę zmieniam na 15 cali i zobaczę jaki to będzie miało wpływ na stukanie z tyłu.
                O3 1,4TSI Brąz Topaz Elegance z rozsądku. Jeep Grand Cherokee WG 4,0l Limited dla przyjemności.

Komentarz

• mcandy
                  Ambiente
                  • 2010
                  • 115

Zamieszczone przez kylo76
                  po wymianie amortyzatorów jest trochę lepiej
                  Podaj proszę oznaczenia amortyzatorów, które miałeś i masz obecnie.
                  ... ca 36Hz - MQB dudni, polternde hinterachse, low frequency 'boom' in cabin

Komentarz

• kylo76
                    Rider
                    • 2013
                    • 743
                    • Octavia III (5E3)
                    • CHPA 1.4 TSI 140 KM

5Q0 513 049 EA a co było nie wiem, żeby było zabawniej nie wpisali tego w książkę serwisową, więc jest tylko w komputerze. Zresztą doposażenia w czujnik deszczu też nie wpisali.
                    Robiłem w Żaglu na ul. Roztocze (właściwie al. Kraśnickie)
                    O3 1,4TSI Brąz Topaz Elegance z rozsądku. Jeep Grand Cherokee WG 4,0l Limited dla przyjemności.

Komentarz

• mcandy
                      Ambiente
                      • 2010
                      • 115

Zamieszczone przez kylo76
                      5Q0 513 049 EA
                      OK, czyli się trochę potwierdza... wszyscy idą z wymianą z 512 w stronę 513 z końcówką EA
                      Jakie masz felgi/opony "letnie"?

Komentarz

• kylo76
                        Rider
                        • 2013
                        • 743
                        • Octavia III (5E3)
                        • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Letnie 225/45 R17 SportMaxx RT na ori felgach.

Komentarz

• Ralfik
                          Ambiente
                          • 2013
                          • 225
                          • Octavia III (5E3)
                          • DADA 1.5 TSI 150 KM

Ja mam na zimę opony 195/65 R15 i już nie mogę doczekać się ich założenia- naprawdę jest lepiej z tłumieniem . Tak więc jeżeli komuś nie zależy na wyglądzie to polecam założyć 15" miechelin A4 .

Komentarz

• lukrys
                            Rider
                            • 2013
                            • 435

a jest ktoś z woj śląskiego kto ma 195/65/R15 i przewiózłby mnie?
                            ponieważ ja mam R16 i profil 55

Komentarz

• kylo76
                              Rider
                              • 2013
                              • 743
                              • Octavia III (5E3)
                              • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez Ralfik
                              Ja mam na zimę opony 195/65 R15
                              Ja też mam ten rozmiar, tylko Nokiany WR D3. Zobaczę jak będzie z komfortem po wymianie amortyzatorów na felgach 15 cali.

Komentarz

• greg505
                                L&K
                                • 2013
                                • 1239

Zamieszczone przez Ralfik
                                Ja mam na zimę opony 195/65 R15 i już nie mogę doczekać się ich założenia- naprawdę jest lepiej z tłumieniem . Tak więc jeżeli komuś nie zależy na wyglądzie to polecam założyć 15" miechelin A4 .
                                Taki rozmiar ma homologacje?
                                Btw, 15" nie da sie zalozyc do 1.8
                                Black magic

Komentarz

• kylo76
                                  Rider
                                  • 2013
                                  • 743
                                  • Octavia III (5E3)
                                  • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez greg505
                                  Taki rozmiar ma homologacje?
                                  Dla 1,2 TSI i 1,6 TDI.
                                  Do 1,8TSI raczej się nie zmieszczą.

Komentarz

• mcandy
                                    Ambiente
                                    • 2010
                                    • 115

Kolejne potwierdzenia tym razem z Niemiec.
                                    Na skodacommunity.de opisują bardzo dobre rezultaty po wymianie amortyzatorów.
                                    Obecnie montowane były zamienniki czyli:
                                    5Q0 513 049 EM – produkcja lipiec 2014 (numer kompletu 'ZBS' 5Q0 512 013 GK)

Komentarz

• voctawias
                                      Ambiente
                                      • 2008
                                      • 191
                                      • Octavia III (5E3)
                                      • CHPA 1.4 TSI 140 KM

5Q0 513 049 EM - czyli na te mają mi wymienić?
                                      Octavia 3 - 1.4TSI

Komentarz

• mcandy
                                        Ambiente
                                        • 2010
                                        • 115

Zamieszczone przez voctawias
                                        5Q0 513 049 EM - czyli na te mają mi wymienić?
                                        kylo76 zmienił na 5Q0 513 049 EA - jest lepiej, inny kolega z Niemiec też miał wymienioną wersję 513 z końcówką EA i też dudnienie przestało być uciążliwe.
                                        Inny koleś z DE wczoraj napisał, że wymieniono mu na 5Q0 513 049 EM i jest zadowolony, a dudnienia nie słyszy.
                                        Generalnie potwierdzonych jest minimum kilka zmian na wersję 5Q0 513 xxx E*, które w pewien sposób zmniejszyły problem.
                                        Jest to chyba krok w dobrym kierunku...

Komentarz

• lukrys
                                          Rider
                                          • 2013
                                          • 435

właśnie znowu zgłosiłem w ASO problem także mam nadzieje że też będę miał wymiane amortyzatorów na te 5Q0 513 049 EM

mcandy, Dzięki za info :wink:

Komentarz

• Shplus
                                            Classic
                                            • 2014
                                            • 31

Zamieszczone przez lukrys
                                            właśnie znowu zgłosiłem w ASO problem także mam nadzieje że też będę miał wymiane amortyzatorów na te 5Q0 513 049 EM

A można wiedzieć w którym ASO ze Śląska to zgłaszasz?

Komentarz

• voctawias
                                              Ambiente
                                              • 2008
                                              • 191
                                              • Octavia III (5E3)
                                              • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez lukrys

Lukrys a zgłaszając sprawę podałeś im numer tych niby nowych amorków?, bo w przyszłym tygodniu jadę do serwisu i nie wiem czy od razu na jana do nich z tym numerem że chce mieć takie założone, czy zgłosić tylko dudnienie i niech coś robią.
                                              Octavia 3 - 1.4TSI

Komentarz

• lukrys
                                                Rider
                                                • 2013
                                                • 435

w rybniku w margo. Podam im ten nr amoryzatorów

Komentarz

• pyrak13
                                                  Classic
                                                  • 2013
                                                  • 28

Panowie i Panie - czy ktoś z wielowahaczem z tyłu ma opisywane w tym wątku objawy i czy ktoś może już wymienił amortyzatory w ASO? Zastawia mnie to, bo może faktyczenie praca tylnego zwaisu nie jest idealna, ale u mnie żadnego efektu zatykania uszu nie ma. Nie wiem tylko czy ta głośniejsza praca zawieszenia to nie jest autosugestia spowodowana przeczytaniem tego wątku, dlatego prośba o opinie tych z Was, który poruszają się 1,8 tsi - jak rozumiem w RSie przypadłości nie stwierdzono.

Komentarz

• JerzyM73
                                                    Rider
                                                    • 2010
                                                    • 602

Zamieszczone przez pyrak13
                                                    Panowie i Panie - czy ktoś z wielowahaczem z tyłu ma opisywane w tym wątku objawy i czy ktoś może już wymienił amortyzatory w ASO? Zastawia mnie to, bo może faktyczenie praca tylnego zwaisu nie jest idealna, ale u mnie żadnego efektu zatykania uszu nie ma. Nie wiem tylko czy ta głośniejsza praca zawieszenia to nie jest autosugestia spowodowana przeczytaniem tego wątku, dlatego prośba o opinie tych z Was, który poruszają się 1,8 tsi - jak rozumiem w RSie przypadłości nie stwierdzono.
                                                    Ja nic takiego nie słyszę. Ale wielowachacz wybrałem właśnie po przeczytaniu tego wątku.
                                                    Już kiedyś pisałem, ale nie dostałem odpowiedzi - czy te dudnienia macie przy pustym bagażniku ??? - może robi się tuba rezonansowa. Może wystarczy coś wozić w bagażniku i będzie po problemie.
                                                    O III 4x4 2,0TDI Elegance+dynamic+amazing+GSM i inne
                                                    Poprzednia O II FL 2.0 TDI elegance + dynamic

Komentarz

Pracuję...