Zawieszenie

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • lukrys
    Rider
    • 2013
    • 435

Superb 2FL Pozdrawiam

Komentarz

• Big
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 6389

Zamieszczone przez lukrys
      Superb 2FL
      Ale zawias w Superbie II z przed liftu (takiego mam) i w tym po lifcie niczym się nie rożni.
      Czarny Elegance

Komentarz

• marlej108
        RS
        S_OCP Member
        • 2006
        • 4976
        • Octavia III (5E3)
        • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Prowadzilem (krotko) 3 albo 4 Superby.

W zadnym nic z tylu nie dudnilo.

@Lukrys jakies fantazje wypisujesz o tym dudnieniu w Superbie - nikomu nic tam nie dudni. A Ty wczesniej w tym watku pisales ze tez dudnilo jak jechales Golfem VII, i ze dudnilo jak jechales Passatem... i ze wszedzie dudni jak w O3... a przeciez to konfabulacja... wszedzie Ci cos dudni.

Prawda jest taka, ze ani w Passacie, ani w Superbie nic nie dudni. I tyle w tym temacie.
        http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...erwone-skodari
        Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• lukrys
          Rider
          • 2013
          • 435

jechałem superb 2.0 tdi i dudni..
          nie jest to dudnienie z tyłu tylko ogólnie do kabiny przedostają sie głuche stuki z zawieszenia..
          Czy wy jesteście głusi? czy se wmawiacie że macie super autka ?

[ Dodano: Nie 23 Lis, 14 00:04 ]
          najgorzej było w seacie leonie st FR ....

[ Dodano: Nie 23 Lis, 14 00:05 ]
          Zapraszam na jazdę próbną a potem komentowanie

[ Dodano: Nie 23 Lis, 14 00:06 ]
          jakoś NP Opel Astra 3 nie ma czegoś takiego albo stary volkswagen passat B5.
          Tylko te najnowsze modele VAG/

Komentarz

• voctawias
            Ambiente
            • 2008
            • 191
            • Octavia III (5E3)
            • CHPA 1.4 TSI 140 KM

A mi skoda odmówiła wymiany amortyzatorów na te niby nowe, jak to gość z serwisu powiedział "sprawa jest monitorowana i jak coś się zmieni to mnie powiadomią" koniec cytatu. Także powiem wam że leję na to wszystko bo u mnie przestało właśnie dudnić . Muszę przestać czytać ten wątek, bo od razu przestaję o tym myśleć i nie zwracam na to uwagi.
            Lukrys - tak jak już stwierdziliśmy w tym wątku jedni to słyszą a drudzy nie, ja np. dałem mojemu tacie auto, bo miał kilka spraw do załatwienia, a ja chciałem zmienić mu opony w jego skodzie, po powrocie zapytałem - jak się mu jeździło czy słyszał jakieś dudnienie, a on mówi że tak cichym i komfortowym autem to już dawno nie jeździł :szeroki_usmiech , także pozdrawiam i życzę nam tu dudniącym szerokiej drogi.
            Octavia 3 - 1.4TSI

Komentarz

• lukrys
              Rider
              • 2013
              • 435

voctawias, i tu sie z Tobą zgodzę bo jedyn to przeszkadza drugim nie.

Ogólnie samochód jest ciuchutki i komfortowy W szczególności na dobrych nawierzchniach

Komentarz

• ukuk
                Rider
                • 2010
                • 699

^^no juz tez bez przesady

Komentarz

• Klebestift
                  Classic
                  • 2014
                  • 16

Okazuje się że zawieszenie w O3 jest tak samo ciche jak w Passacie, Superbie i Golfie. Skoda powinna o tym trąbić w swoich folderach reklamowych

Komentarz

• ukuk
                    Rider
                    • 2010
                    • 699

Nie no tak to nie jest
                    Ja sam widze naprawde spora roznice w pracy zawieszenia pomiedzy Pastuchem a Golfem.

Pastuch nie przenosi do kabiny malych nierownosci, jest tez naprawde wyraznie miekkszy. Co jednak mnie uderzylo w Passacie to sposob wybierania progow. Nie wiem czy ta demowka byla jakas uszkodzona(mam nadzieje), ale gdy przejechalem nad progiem przy 20-30 km/h to doslownie mialem wrazenie, ze zawieszenie zostalo na tym progu, a samochod pojechal dalej. Tak walnelo, ze hohoho. Golf tak nie robi. Biorac pod uwage + i - uwazam ze Passat ma lepsze zawieszenie.

Komentarz

• feels3
                      Rider
                      • 2013
                      • 348

Pierwszy raz jak przejechalem szybciej przez prog swoja O3, to sie zatrzymalem i wysiadlem z auta aby sprawdzic czy cos sie nie stalo, tak pie***lnelo

Dzis juz wiem, ten typ tak ma

Na gladkim asfalcie, tak do 120-130km/h jest cicho, z tym faktem nie bede sie klocil

Komentarz

• lukrys
                        Rider
                        • 2013
                        • 435

po prostu VAG robi dobre wytrzymałem zawieszenia ale komfortowe tylko na niemieckie drogi

[ Dodano: Nie 23 Lis, 14 12:33 ]
                        chyba można zamknąć ten temat ponieważ wszystkie VAGI wydają te same odgłosy z zawieszenia

wyjątkiem jest AUDI...
                        Tylko jak oni to zrobili ? :lol:
                        przecież np taka Audi A3 limusine ma tą samą platformę jak np nowy golf prawda?

Komentarz

• marlej108
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2006
                          • 4976
                          • Octavia III (5E3)
                          • CJZB 1.2 TSI 86 KM

chyba można zamknąć ten temat ponieważ wszystkie VAGI wydają te same odgłosy z zawieszenia
                          Taaa, jasne.... a świstak siedzi i zawija w sreberka... :diabelski_usmiech
                          http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...erwone-skodari
                          Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• lukrys
                            Rider
                            • 2013
                            • 435

marlej108, zapraszam na jazdę probną a nie dowcipkowanie :szeroki_usmiech
                            chyba że należysz do grupy tych głuchych to tego nigdy nie usłyszysz

Komentarz

• Chris11
                              RS
                              • 2011
                              • 1587

marlej108, zapraszam na jazdę probną a nie dowcipkowanie :szeroki_usmiech
                              chyba że należysz do grupy tych głuchych to tego nigdy nie usłyszysz
                              Marlej po prostu chce kupić jakiegoś VW i boi się, że nie będzie już mógł wyśmiewać Skody, bo będzie miał to samo...

Komentarz

• Big
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2007
                                • 6389

chyba że należysz do grupy tych głuchych
                                Taaa, wszyscy którzy myslą inaczej niz ty są głusi. Niewazne że ty jesteś sam. Przpominasz mi jednego z prezesów partii politycznych, który mysli że to co on powie jest prawdą objawioną, a każdy który mysli inaczej niż on jest według niego głupi i nie zna się.
                                Jeszcze raz ci to powiem, w Supernie II nic nie dudni w tylnym zawiasie. Co najwyżej Tobie dudni w głowie.
                                A co do zaproszenia na jazdę próbną, to mam ją od 2 lat w swoim własnym Superbie II
                                Czarny Elegance

Komentarz

• mcandy
                                  Ambiente
                                  • 2010
                                  • 115

Zamieszczone przez ukuk
                                  Pastuch nie przenosi do kabiny malych nierownosci, jest tez naprawde wyraznie miekkszy.
                                  Potwierdzam... jest zdecydowanie ciszej i miękko.
                                  Zresztą Octę 5e porównujemy z GolfemVII, a nie z pastuchem.

Smiało też mogę powiedzieć, że im zimniej na zewnątrz, tym hałasy w kabinie Octavii 5e są większe.
                                  ... ca 36Hz - MQB dudni, polternde hinterachse, low frequency 'boom' in cabin

Komentarz

• rezon
                                    RS
                                    • 2006
                                    • 1894
                                    • Volvo
                                    • AKL 1.6 MPI 101 KM
                                    • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez Big
                                    Jeszcze raz ci to powiem, w Supernie II nic nie dudni w tylnym zawiasie
                                    popieram. Słychać szum kół, ale nie jakieś dudnienie od zawiasu. Chyba, że ktoś ma fabryczną oponę nie do końca okrągłą - tak jak mam jedną letnią i wtedy faktycznie dudni, ale opona a nie zawias. Na dodatek ja mam PNB czyli sztywniejszy niż ori, to tym bardziej powinno być coś słychać.

Komentarz

• lukrys
                                      Rider
                                      • 2013
                                      • 435

jedni to słyszą drudzy nie bo im to po prostu nie przeszkadza Takie jest moje zdanie a jeżdziłem nowe: Octavią 3, Superb, Passatem, Golfem. C5, Cruze
                                      używane: Astra 3, Corsa, Grande punto, passat b4, b5, bmw seria 3, Audi A6 c6
                                      także panowie mam jakieś porównanie i wiem jak piwnno auto tłumić nierówności.
                                      Niestety na jeżdzie probnej tego nie wychwyciłem...dopiero po dłuższym jeżdzeniu

Komentarz

• greg505
                                        L&K
                                        • 2013
                                        • 1239

lukrys, zrob sobie dobre car audio, bo osiwiejesz od sluchania dudnienia :lol:
                                        Black magic

Komentarz

• leszekmw
                                          RS
                                          • 2005
                                          • 5356

jeździłem teraz passatem tym ostatnim po lifcie , ori przebieg 90tys i z tyłu na mojej trelince troszkę słyszałem odgłosy zawieszenia a na płytach betonowych , na ich łączeniach dudniło dość nieźle . no może miał zawias już ruszony...nie było to dudnienie ale zawias tylny był słyszalny dość mocno . tak samo miałem pare miesięcy temu z superbem , przejechałem sie po trelince pod serwisem/lakiernią żagla autem zostawionym do malowania ze względy na pojawiająca sie rdzę :lol: , i po krótkiej przejażdżce z kierownikiem serwisu doszliśmy do wniosku że za tyle kasy to jednak powinno być ciszej ..superb dość nowy w platynie ale przebiegu ni pamiętam.z at silnik tdi w superbie był fajnie wyciszony , jakby był z 3 metry przed samochodem... passat i superb w sedanie.

nawiasem mówiąc to byłem zawiedziony 1.8tsi w passacie ,pierwszy raz jechałem , 5-6 auto stoi w miejscu , jednak brak Nm jakie są w tdi.
                                          no i znowu mi sie pomyślało o realnym spalaniu takiego 1,8tsi przy dawaniu w palnik tak żeby jechał z dynamiką podobna do tdi np. mojego... ciekawe jakby to wyszło naprawdę bo po opisach kolegów to jakoś tak... , ale nie o tym ten temat..
                                          jak klient przyjechał z lublina to miał spalanie z odcinka 9, 5 ..po naszej przejażdżce , krótkiej i nie za bardzo się wścikałem , było już 10,8 litra..

[ Dodano: Pon 24 Lis, 14 10:44 ]
                                          aha .. jednym z najcichszych zawieszeń jakimi jeździłem jest vectra C i pierwszy avensis
                                          O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
                                          GVI 1.4TSI
                                          LANCIA YPSILON 1.2 MPI
                                          tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• lukrys
                                            Rider
                                            • 2013
                                            • 435

zgadza sie ople mają cichutkie zawieszenia pod względem akustycznym też super

Komentarz

• adamwo
                                              Rider
                                              • 2011
                                              • 359

śledzę ten wątek już jakiś czas, ale mając RSa nie byłem w stanie ocenić belki w zwykłych o3. Dzisiaj złożyło się tak , że miałem umówioną wymianę opon, lecz nie miałem czasu jechac i podjechałem pod rodziców, tacie dałem moją RS(pojechał wymienić opony), sam wziałem ich o3 1.4 tsi. Powiem tak, w zawieszeniu nie słychać nic bardziej niż w RSie, nic nie dudni, jedyne co zauważyłem to albo RS jest lepiej wygłuszony , albo silnik 1.4 dużo głośniej pracuje.
                                              RS Stage 2 335/450

Komentarz

• jerol
                                                Ambiente
                                                • 2014
                                                • 188

1.4 glosniej pracuje od 1.8 i 2.0, takie info dostalem od sprzedawcy

Komentarz

• rezon
                                                  RS
                                                  • 2006
                                                  • 1894
                                                  • Volvo
                                                  • AKL 1.6 MPI 101 KM
                                                  • BSE 1.6 MPI 102 KM

jedni to słyszą drudzy nie bo im to po prostu nie przeszkadza Takie jest moje zdanie a jeżdziłem nowe: Octavią 3, Superb, Passatem, Golfem. C5, Cruze
                                                  używane: Astra 3, Corsa, Grande punto, passat b4, b5, bmw seria 3, Audi A6 c6
                                                  uwierz, że po przejechaniu 1,5Mkm i ileś tam kkm jako pasażer wiele słychać w samochodach - nawet jak się głuchnie na starość :lol: Samochodów to już nawet szkoda wymieniać bo przy średnim przebiegu 100kkm na jeden to trochę się ich nazbierało.

[ Dodano: Wto 25 Lis, 14 08:35 ]
                                                  Zamieszczone przez leszekmw
                                                  nawiasem mówiąc to byłem zawiedziony 1.8tsi w passacie ,pierwszy raz jechałem , 5-6 auto stoi w miejscu , jednak brak Nm jakie są w tdi.
                                                  cudów nie ma - w benzynie redukujesz i ciągnie. A spalanie średnio ok. +2l

Komentarz

• krzyzakp
                                                    L&K
                                                    • 2013
                                                    • 1016
                                                    • CUPA 2.0 TDI CR RS 184 KM

Na dyskusje o spalaniu zostaje tylko ustawic sie RS TSI i RS TDI i razem zrobic jakas trase jadac jeden za drugim... Wtedy bedzie najbardziej miarodajny wynik dla upartych, ktorzy nei wierza w te 1,5-2l wiecej w TSi...

Moja O3 RS

Komentarz

Pracuję...