Wada fabryczna Octavii 3?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Grad77
    Ambiente
    • 2015
    • 144
    • Octavia III (5E3)
    • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Co masz na myśli pisząc "przyjęli zgłoszenie"? Wymieniono Ci osłony na gwarancji? Kiedy to było?

Komentarz

• grzegorz_
      Drive
      • 2015
      • 99

Ja nie mam takiego problemu, a to dlatego że mój fotel jest odalony i nie ma szans żeby tak sie przetarło (180cm wzrostu). Musicie siedzieć bardzo blisko kierownicy.
      O3 => http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...6256f596d19eed

Komentarz

• ruwado
        RS
        • 2009
        • 14885
        • Octavia IV (NX3)

Zamieszczone przez grzegorz_
        180cm wzrostu
        i to jest sedno sprawy
        pozdrawiam - Darek

Komentarz

• grzegorz_
          Drive
          • 2015
          • 99

Z ciekawości do tych co mają problem z tym problemem:
          -Ile macie wzrostu?
          - Czy zachowujecie bezpieczną pozycję za kierownicą?

Komentarz

• ruwado
            RS
            • 2009
            • 14885
            • Octavia IV (NX3)

grzegorz_, nie mam 170 - odległość taka, aby ręce poprawnie na kierownicy były i noga do sprzęgła
            pozdrawiam - Darek

Komentarz

• bishop
              L&K
              • 2012
              • 1430

- Czy zachowujecie bezpieczną pozycję za kierownicą?
              Bezpieczną :?:
              Ja bym zadał pytanie , poprawną czy mocno wygodną/dowolną/ 8)

Jednak odpowiedź jest trochę mało istotna ,bo ustawienia wysokości pasów i położenia fotela w max przód/tył powinny być przetestowane pod każdym kątem i nie powodować ocierania pasa i cięcia plastiku.
              Dopuściłbym pewne znaki na obudowie mocowań pasów , przy osobach wyjątkowo niskich o krótkich kończynach lub 2metrowców o wielkim zamachu ramion, ale nie takie całkiem normalne rozmiary forumowiczów :twisted:

Komentarz

• grzegorz_
                Drive
                • 2015
                • 99

Zamieszczone przez ruwado
                grzegorz_, nie mam 170 - odległość taka, aby ręce poprawnie na kierownicy były i noga do sprzęgła
                I tu jest rozwiązanie, jednak nie tłumaczy to złej jakości materiału.
                Takie rzeczy nie powinny mieć miejsca w Octavii!

Komentarz

• krzyzakp
                  L&K
                  • 2013
                  • 1016
                  • CUPA 2.0 TDI CR RS 184 KM

grzegorz_, skoro nie powinny, to fotel w RS powinien byc tez wyzszy, bo majac 188cm, jest on ciut za niski i nie mozna calej glowy wygodnie oprzec...

Moja O3 RS

Komentarz

• feels3
                    Rider
                    • 2013
                    • 348

Wiem ze to nikomu nie pomoze, ale ja problemu nie mam, probowalem ulozyc pas na rozne sposoby, ale u mnie pas o to miejsce nie ociera. Mam 190cm.

Komentarz

• Chris11
                      RS
                      • 2011
                      • 1587

I tu jest rozwiązanie, jednak nie tłumaczy to złej jakości materiału.
                      To nie jest zła jakość materiału, ponieważ nie ma tworzywa sztucznego, które w takim kontakcie nie będzie ulegać uszkodzeniu.
                      Problem leży w kształcie tego wycięcia, które jest za mało pociągnięte do góry.

Komentarz

• ruwado
                        RS
                        • 2009
                        • 14885
                        • Octavia IV (NX3)

Zamieszczone przez Chris11
                        Problem leży w kształcie tego wycięcia, które jest za mało pociągnięte do góry.
                        a dolna krawędź powinna być cofnięta głębiej niż górna
                        pozdrawiam - Darek

Komentarz

• Grad77
                          Ambiente
                          • 2015
                          • 144
                          • Octavia III (5E3)
                          • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Przykładem dobrego rozwiązania jest np. Passat. Tam osłona jest odpowiednio skonstruowana i nic się nie dzieje.
                          A w przypadku O3 niestety ale ktoś się nie popisał i wyszła taka żenada. A to jak nas traktują jest po prostu żałosne.

Komentarz

• sebkoch
                            Ambiente
                            • 2014
                            • 231
                            • Octavia III (5E3)
                            • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Z tego co pamiętam w Golfie 6 miałem takie same osłony pasów (większość rzeczy jest z właśnie z tego pokolenia Golfa). Nie słyszałem też żeby użytkownicy Golfa mówili o takim problemie. Ja sam w O3 nie mam żadnego przetarcia, tylko wydaje mi się, że po prostu normalnie zapinam pasy a nie wyciągam go 1m przed siebie lewą ręką jakoś bez sensu. A może to też kwestia wzrostu mam 192cm.

Jednak nie rozumiem tego całego zamieszania o ten kawałek plastiku. On nie ma wpływu na nic oprócz walorów estetycznych. Robicie z tego problem jakby to było nie wiadomo co, hamulce albo ABS...

Problem to może być z silnikiem, turbo, skrzynią biegów itp. a nie z nic nie znaczącym kawałkiem plastiku!
                            Octavia 3 Liftback 1.8 TSI Elegance, Biel Candy + Amazing + Dynamic + Sport Look + 18" Turini Black + Sunset + Mode Selection etc... ---> Zobacz tutaj

Komentarz

• ruwado
                              RS
                              • 2009
                              • 14885
                              • Octavia IV (NX3)

sebkoch,
                              Zamieszczone przez sebkoch
                              A może to też kwestia wzrostu mam 192cm.
                              dokładnie tak
                              po prostu normalnie zapinam pasy a nie wyciągam go 1m przed siebie lewą ręką jakoś bez sensu
                              ja też zapinam normalnie, a nie bez sensu, ale jak jestem niski to siłą rzeczy siedzę dalej od słupka i wyciągając pas - ociera.

Nawet jak siedzę na fotelu, to pas dotyka do przedniej krawędzi słupka. Fotela do tyłu nie odsunę, bo kierownicę jeszcze mogę wyregulować, ale pedałów już nie.

Jednak nie rozumiem tego całego zamieszania o ten kawałek plastiku. On nie ma wpływu na nic oprócz walorów estetycznych. Robicie z tego problem jakby to było nie wiadomo co, hamulce albo ABS...

Problem to może być z silnikiem, turbo, skrzynią biegów itp. a nie z nic nie znaczącym kawałkiem plastiku!
                              zgadza się to jest tylko kawałek plastiku, ale chodzi o to, że jak ta ruchoma osłona się przetrze, to dalej jest tapicerka słupka i co będzie dalej rżnąć po tapicerce?
                              pozdrawiam - Darek

Komentarz

• Grad77
                                Ambiente
                                • 2015
                                • 144
                                • Octavia III (5E3)
                                • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Z tego co pamiętam w Golfie 6 miałem takie same osłony pasów (większość rzeczy jest z właśnie z tego pokolenia Golfa). Nie słyszałem też żeby użytkownicy Golfa mówili o takim problemie. Ja sam w O3 nie mam żadnego przetarcia, tylko wydaje mi się, że po prostu normalnie zapinam pasy a nie wyciągam go 1m przed siebie lewą ręką jakoś bez sensu. A może to też kwestia wzrostu mam 192cm.

To żeś teraz pojechał ...
                                Widziałeś zdjęcia od np. Ironik?
                                Czytałeś co stwierdza np. serwis Plichta Gdańsk a co odpowiada centrala?
                                I nie rozumiesz zamieszania?
                                Oczywiście każdy ma prawo mieć swoje zdanie.

Komentarz

• Chris11
                                  RS
                                  • 2011
                                  • 1587

Ja mam niecały 1,8m, siedzę blisko kierownicy i nic niczego nie dotyka i o nic nie ociera.
                                  Też uważam, że co niektórzy muszą uprawiać jakieś cuda przy zapinaniu pasów, że tną ten plastik.

Dla ciekawości napiszę, że rozmawiałem ze znajomym, który ma Tourana z rocznika coś ok. 2004 i też ma ścięty słupek.
                                  A zorientował się w momencie, gdy... zapinając pas ten zablokował się w już wyciętej szczelinie.

Także nie jest to żadna wina materiałowa ani "dziadzienie" uprawiane przez producentów tylko normalny objaw w momencie, gdy osłona ma zbyt małe wycięcie, a użytkownicy, żeby się zapiąć, wyciągają pas aż po szybę czołową.

Komentarz

• Grad77
                                    Ambiente
                                    • 2015
                                    • 144
                                    • Octavia III (5E3)
                                    • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Rozumiem że to ten znajomy od Tourana wyciąga pas aż po szybę czołową?

Komentarz

• Chris11
                                      RS
                                      • 2011
                                      • 1587

Nie wiem, nie wnikałem w to, ale najwyraźniej też musi nadto manipulować pasem.

Komentarz

• Hipolita
                                        Ambiente
                                        • 2010
                                        • 130

Nie wiem, nie wnikałem w to, ale najwyraźniej też musi nadto manipulować pasem.
                                        Proszę wytłumacz mi jak można nadto manipulować pasem, każdy łapie ciągnie i wpina pas filozofii tu nie widzę a ze skoda postanowiła na czymś tak podstawowym zaoszczędzić to jest kpina w OII o ile pamiętam jest taka specjalna plastikowa czarna ramka w otworze skąd pas wychodził wokół szarego plastiku samej osłony słupka ktoś może sprawdzić, i ta osłona była z bardzo twardego plastiku aby właśnie nie niszczyć osłony słupka ale niestety skoda postanowiła pójść na skróty i zostawiła samą osłone bez tej ramki i jest

Zresztą pasy to jest rzecz która powinna być ustawiona indywidualnie dla każdego człowieka takiego który ma 1,5 metra w kapeluszu jak i 2 metrowego chłopa :P i nie może być tak że w pewnym ustawieniu coś trze o siebie i wycina plastik :shock:
                                        Octavia II Kombi 1.9 TDI BXE Ambiente była teraz Octavia III Liftback 1.4 TSI Ambition

Komentarz

• Chris11
                                          RS
                                          • 2011
                                          • 1587

Zamieszczone przez Hipolita
                                          każdy łapie ciągnie i wpina pas filozofii tu nie widzę
                                          ... a jednak jednym się przeciera, a innym nie.

o ile pamiętam jest taka specjalna plastikowa czarna ramka w otworze skąd pas wychodził wokół szarego plastiku samej osłony słupka
                                          No to źle pamiętasz:

Nie ma żadnych ramek, nakładek i nasadek.
                                          Także, w OIII nie ma żadnych oszczędności na materiale, a jedynie wada projektowa tej części.

[ Dodano: Czw 16 Kwi, 15 15:16 ]
                                          nie może być tak że w pewnym ustawieniu coś trze o siebie i wycina plastik :shock:
                                          Testowałem różne ułożenie regulatora pasa, fotela, oparcia, odległości....
                                          W żadnej pozycji, przy swoim sposobie zapinania pasów, nie uzyskałem efektu ocierania się o ten plastik.

Komentarz

• Hipolita
                                            Ambiente
                                            • 2010
                                            • 130

Także, w OIII nie ma żadnych oszczędności na materiale, a jedynie wada projektowa tej części.
                                            Wada jest na pewno lecz oszczędność na materiale również jeśli plastik jest przecinany przez pas, a Skoda po porostu umywa ręce w 2-jce plastik nikomu się nie przecinał a ludzie zapinali tak samo wiec coś źle jest na pewno zrobione lub ze złej jakości materiałów.
                                            Octavia II Kombi 1.9 TDI BXE Ambiente była teraz Octavia III Liftback 1.4 TSI Ambition

Komentarz

• krzyzakp
                                              L&K
                                              • 2013
                                              • 1016
                                              • CUPA 2.0 TDI CR RS 184 KM

Hipolita, moge Ci usiasc w swojej Octavce tak, ze pas bedzie przecierał.. Tylko ze wtedy nie odjade raczej daleko, bo albo mnie szlag trafi albo kolana zablokuja kierownice (a fotel i tak jest najnizej jak sie da)

Moja O3 RS

Komentarz

• ruwado
                                                RS
                                                • 2009
                                                • 14885
                                                • Octavia IV (NX3)

Chris11, nie skomentuje tego, ale skoro masz 180 to jak mozesz siedzieć blisko kierownicy :roll:
                                                pozdrawiam - Darek

Komentarz

• marpol
                                                  Rider
                                                  • 2011
                                                  • 350
                                                  • Octavia III (5E3)
                                                  • CAXA 1.4 TSI 122 KM
                                                  • CJSA 1.8 TSI 180 KM

Dziwią mnie wypowiedzi niektórych, którzy nie chcą widzieć niedociągnięcia Skody, tylko winy szykają w "centymetrach" kierowców i o zgrozo, w nieumiejętnym zapinaniu pasa. Zupełnie nie do zaakceptowania jest dla mnie bagatelizowanie i pomniejszanie problemu, wszak to "tylko" estetyczny niuans, dla mnie byłaby to "aż" estetyczna niedoróbka.

Sebkoh miej na uwadze, że niektórzy kupują, za ciężko zarobione pieniądze, właśnie nowe auta, by móc się cieszyć każdym elementem auta i jego odpowiednim wykonaniem.
                                                  Idąc tym tropem, dbajmy tylko o mechaniczną, tudzież elektroniczną odsłonę naszych aut, nie kofiguryjmy pod względem wyposażenia, bo przecież radio, model felg, te wszystkie chromowane dodatki, itd. nijak się mają do eksploatacji, a zwłaszcza bezpieczeństwa...

Komentarz

• ruwado
                                                    RS
                                                    • 2009
                                                    • 14885
                                                    • Octavia IV (NX3)

marpol, kupujmy taczki... idąc tym tropem. A i gwarant taczki też nam powie, że np. nie umiemy jej dobrze prowadzić :roll:

Rozumiem jakby przetarcie pojawiło się ewentualnie po kllku latach, ale nie po kilku!!! zapięciach pasów.
                                                    pozdrawiam - Darek

Komentarz

Pracuję...