RS TDI vs. RS TSI - wasze opinie co lepsze i dlaczego

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • JacekRS
    Rider
    • 2014
    • 394
    • Superb III (3V3)
    • CUPA 2.0 TDI CR RS 184 KM

Odcinek 7km autostrada A4 z Katowic do zjazdu na Łódź, na tempomacie 160km/h - spalanie 7,8l/100km. Troche za krotki odcinek i nie za bardzo miarodajny, ale lepszy rydz niz nic
    Swoja droga, czy ustawiajac tempomat na maxi-dot pokazuje sie predkosc po GPS?
    "Seks: Śniadanie mistrzów" - James Hunt

Komentarz

• mac_aaron
      Elegance
      • 2012
      • 984
      • Octavia III (5E3)
      • CJSA 1.8 TSI 180 KM

Zamieszczone przez JacekRS
      Nie. Czyli realnie jechałeś bliżej 155km/h.

Komentarz

• szplukasz
        Ambiente
        • 2013
        • 111

Myślałem że pomiar spalania przy danej prędkości będzie miarodajny ale wyniki dla tsi sa bardzo rozbieżne 8, 9 a 10, 4 przy 160 km/h to spora różnica . Czy jest możliwe ze różne egzemplarze tak różnie palą? Czy to różnice wynikające z pochylenia drogi lub jazdy pod wiatr?
        JacekRS różnica miedzy Twoim wynikiem a wynikiem Ojciec to tylko 1, 1 litra?

Komentarz

• nikolakis
          Ambiente
          • 2013
          • 137

Zamieszczone przez JacekRS
          Odcinek 7km autostrada A4 z Katowic do zjazdu na Łódź, na tempomacie 160km/h - spalanie 7,8l/100km. Troche za krotki odcinek i nie za bardzo miarodajny, ale lepszy rydz niz nic
          Nie. Pokazuje się prędkość identyczna lub zbliżona do tej na prędkościomierzu.

Co do spalania to poniżej macie moje statystyki, niemal połowa przebiegu to autostrada (tempomat ustawiony na ok. 160 km/h, wg gps 150) myślę, że RS przy mojej jeździe spali góra 1 litr więcej.

Moim zdaniem, jeżeli ktoś robi trasy podobnie jak ja, to diesel jest racjonalnym wyborem, zwłaszcza, że jest znikoma różnica w cenie zakupu między tsi i tdi.

Do krótkich tras, miasta i ogólnej zabawy wybrałbym jednak 1,8 tsi 4x4 dsg6, chyba, że się doczekamy rs 4x4 .
          '15 O2fl liftback 1,4 mpi 80 km
          '13 O3 liftback 2,0 tdi dsg 150 km
          '10 A4 b6 avant 2,5 V6 tdi 163 km

Komentarz

• AndrzejP
            Drive
            • 2010
            • 49

Ja od zawsze jeździłem dieslami. Obecnie również mam diesle. O2 1.9TDI oraz Hilux3.0D4D. Zamawiając RSa zdecydowałem się jednak na TSI głównie ze względu na osiągi. Mam nadzieję, że się nie zawiodę. Będę ja robił ok 25 tys. rocznie i zakładam, że jeśli średnio będzie palić ok. 10l/100km to będzie ok.
            Skoda Octavia 1.9 BXE 146KM
            Toyota Hilux 3.0 D4D 171KM

Komentarz

• szplukasz
              Ambiente
              • 2013
              • 111

Andrzej jak bedzie spalać 10 litrów przy dynamicznej jeździe to będzie ok. Ale jak mam się ograniczać i spalać 10 litrów to ja się na to nie pisze. Ktoś z forumowiczów pisał o średniej 13 a to już sporo.

Komentarz

• AndrzejP
                Drive
                • 2010
                • 49

Przy dynamicznej jeździe na pewno będzie więcej, ale u mnie dynamicznie będzie ok 10-20%. Reszta to dojazd do pracy dwupasmówką na tempomacie 120km/h. No chyba, że się ktoś na światłach trafi.

Komentarz

• pawelkub11
                  Ambiente
                  • 2011
                  • 186
                  • Octavia III (5E3)
                  • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Zamieszczone przez AndrzejP
                  Reszta to dojazd do pracy dwupasmówką na tempomacie 120km/h. No chyba, że się ktoś na światłach trafi.
                  Przy takich założeniach spokojnie zejdziesz średnio do około 10l/100km lub poniżej. Ja mniej więcej połowę z obecnie przejechanych 5 tys. kilometrów zrobiłem po mieście, a połowę w trasie. Średnie długookresowe spalanie na kompie mam w okolicach 9 l/100km. Na trasie przy prędkościach 120-140 km/h schodzi do ok. 8l/100km (rekordowo miałem 6,5 l/100 km jadąc non-stop 120 km/h ekspresówką przez 100 km). Natomiast w mieście - tylko się kulając, bez wariowania spod świateł - trudno zejść w korkach poniżej 12l-13l/100 km
                  Moja OIII RS TSI Moon White
                  http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78980

Komentarz

• szplukasz
                    Ambiente
                    • 2013
                    • 111

Zamieszczone przez pawelkub11
                    Średnie długookresowe spalanie na kompie mam w okolicach 9 l/100km. Na trasie przy prędkościach 120-140 km/h schodzi do ok. 8l/100km (rekordowo miałem 6,5 l/100 km jadąc non-stop 120 km/h ekspresówką przez 100 km). Natomiast w mieście - tylko się kulając, bez wariowania spod świateł - trudno zejść w korkach poniżej 12l-13l/100 km
                    Ale taka jazda jak opisujesz to nie jazda. Kulanie się RS po mieście dobre ehhehe
                    Nieraz się dziwiłem czemu mocne auta klasy średniej okopują prawy pas Odpowiedź jest prosta - spalanie. Nie wyobrażam sobie jazdy takim autem po autostradzie czy ekspresówce w zakresie 120-140 km/h a raczej 150-180 km/h lub więcej.

Komentarz

• ryjeks
                      Rider
                      • 2010
                      • 488
                      • Octavia III combi (5E5)
                      • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez szplukasz
                      Nieraz się dziwiłem czemu mocne auta klasy średniej okopują prawy pas
                      Bo ich właściciele nie muszą nic udowadniać sobie i innym i jadą sobie spokojnie relaksacyjnie po prostu zgodnie z przepisami.

Komentarz

• szplukasz
                        Ambiente
                        • 2013
                        • 111

Zamieszczone przez ryjeks
                        Bo ich właściciele nie muszą nic udowadniać sobie i innym i jadą sobie spokojnie relaksacyjnie
                        90 km/h za ciężarówka Patrzenie w drzwi naczepy ich uspokaja

Komentarz

• JacekRS
                          Rider
                          • 2014
                          • 394
                          • Superb III (3V3)
                          • CUPA 2.0 TDI CR RS 184 KM

Zamieszczone przez ryjeks
                          Bo ich właściciele nie muszą nic udowadniać sobie i innym i jadą sobie spokojnie relaksacyjnie
                          90 km/h za ciężarówka Patrzenie w drzwi naczepy ich uspokaja
                          I dodaje pewnosci siebie :diabelski_usmiech
                          "Seks: Śniadanie mistrzów" - James Hunt

Komentarz

• AndrzejP
                            Drive
                            • 2010
                            • 49

Ale czy mając szybsze auto zawsze trzeba mieć gaz w podłodze? Jadąc do pracy nigdy się nie spieszę, co innego jak wracam

Komentarz

• Ceed1
                              Rider
                              • 2012
                              • 461

Też wyznaję taką zasadę.

Komentarz

• szplukasz
                                Ambiente
                                • 2013
                                • 111

Panowie ale nie chodzi o gaz w podłodze. Sam jadąc do pracy nie urządzam sobie wyścigów bo to i tak nic nie da, ale jadę razem z tymi na lewym szybszym pasie. Analogicznie jak jestem w trasie to też jadę tempem lewego pasa. Czasami jest to 130 km/h bo jest gęsto a czasami 180 km/h.
                                Jak ktoś chce niech sobie kupuje choćby RS TSI i jeździ za ciężarówkami. Pytanie tylko po co?

Komentarz

• pawelkub11
                                  Ambiente
                                  • 2011
                                  • 186
                                  • Octavia III (5E3)
                                  • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Ale taka jazda jak opisujesz to nie jazda. Kulanie się RS po mieście dobre ehhehe
                                  Może źle się wyraziłem. Nie chodzi mi o kulanie się, bo lubię wolno jeździć, ale czasem jest taki korek, że się wszyscy kulami i się nie przeskoczy. Co nie oznacza, że nie lubię jeździć szybciej. Oczywiście jeśli miejsce jest, to nie jadę prawym pasem 50km/h, ale nieco szybciej... :diabelski_usmiech

Jak ktoś chce niech sobie kupuje choćby RS TSI i jeździ za ciężarówkami. Pytanie tylko po co?
                                  No właśnie o to chodzi, ja również nie lubię jeździć za ciężarówkami, ale też nie zap... na trzeciego i na ciągłej, bo to nie moja bajka A żeby się bardzo przyjemnie ciężarówki i inne wyprzedzało, to przydaje się RS. Nie mówię, że nie da się z innym silnikiem, bo oczywiście się da - sam jeździłem przez parę lat słabszymi autami i było OK. Ale teraz jest jeszcze bardziej OK :szeroki_usmiech

PS. Dla zainteresowanych spalaniem - dziś właśnie zrobiłem traskę Poznań - Szczecin - na tempomacie w większości trasy ustawione 165 km/h - średnie spalanie 9,9l.

Komentarz

• AndrzejP
                                    Drive
                                    • 2010
                                    • 49

Nie przeszkadza mi jak ktoś jedzie za ciężarówkami prawym pasem. I szczerze mówiąc nie zwracam uwagi, czy to lepsze czy gorsze auto. Gorzej jak ktoś blokuje lewy pas niezależnie od mocy pod maską....

Komentarz

• pawelkub11
                                      Ambiente
                                      • 2011
                                      • 186
                                      • Octavia III (5E3)
                                      • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Zamieszczone przez AndrzejP
                                      Gorzej jak ktoś blokuje lewy pas niezależnie od mocy pod maską....
                                      Dokładnie tak

Komentarz

• szplukasz
                                        Ambiente
                                        • 2013
                                        • 111

W cenniku pojawiła się cywilna octavia 2.0 tdi 184 km z 4x4 i DSG. Robi setkę w 7, 2 sekundy! No i co Wy na to?

Ps. Moze wypuszczą taką cywilną wersję w 2.0 tsi

Komentarz

• greg505
                                          L&K
                                          • 2013
                                          • 1239

W cenniku pojawiła się cywilna octavia 2.0 tdi 184 km z 4x4 i DSG. Robi setkę w 7, 2 sekundy! No i co Wy na to?
                                          A my na to, ze sie walneli w materialach o 1s :wink:
                                          Black magic

Komentarz

• szplukasz
                                            Ambiente
                                            • 2013
                                            • 111

Może trochę popłyneli, ale 7, 5 - 7, 7 jest całkiem prawdopodobne Po dorzuceniu chipa będzie to całkiem nieźle jeździć

Komentarz

• greg505
                                              L&K
                                              • 2013
                                              • 1239

Rs tdi z tym motorkiem setke robi w 8.3, wiec nie liczylbym na cuda

Szkoda ze wciaz nie ma liftbacka z 4x4 :roll:
                                              Black magic

Komentarz

• szplukasz
                                                Ambiente
                                                • 2013
                                                • 111

Nie trzeba cudów dzięki 4x4 ruszasz z gazem w podłodze bez uslizgu kół

Komentarz

• piramida
                                                  RS
                                                  • 2009
                                                  • 12222
                                                  • Superb III (3V3)

cywilna octavia 2.0 tdi 184 km z 4x4 i DSG. Robi setkę w 7, 2 sekundy! No i co Wy na to?
                                                  A my na to jak na lato, 184konie nie zrobią 7.2 do setki ale po chipe jak piszesz będzie juz przyjemnie
                                                  superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                                                  http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• ketivv
                                                    L&K
                                                    • 2011
                                                    • 1155

to nie konie "robią 7,2 do setki" ;-)

4x4 z DSG może mieć ciut krótsze przełożenia

Komentarz

Pracuję...