Co można położyć zamiast płytek na dużym balkonie (60mkw)? Balkon od strony południowej więc płytki narażone cały czas na słońce,do tego wylewka nie jest za gruba (nie da się grubszej bo jest na równo z drzwiami balkonowymi),położona 4 lata temu i posiada pęknięcia.Te wszystkie rzeczy skłaniają mnie do myśli,że zwłaszcza fugi długo tam nie będą w dobrym stanie,wiec pytanie do was co zamiast płytek?
Budujemy Dom z OCP
Zwiń
X
-
Koledzy może macie namiary na jakieś miejsce gdzie są tanie pustaki typu YTONG lub H+H, lub po prostu zwykłe pustaki z betonu komórkowego??
Szukam miejsca gdzie najtaniej można zamówić z przywozem w okolice Warszawy?? Będę potrzebował około 2000szt. A może na forum jest jakiś handlowiec materiałami co może w dobrej cenie załatwić ??
Pozdrawiam i dziękuję!!
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez waczuCo można położyć zamiast płytek na dużym balkonie (60mkw)? Balkon od strony południowej więc płytki narażone cały czas na słońce,do tego wylewka nie jest za gruba (nie da się grubszej bo jest na równo z drzwiami balkonowymi),położona 4 lata temu i posiada pęknięcia.Te wszystkie rzeczy skłaniają mnie do myśli,że zwłaszcza fugi długo tam nie będą w dobrym stanie,wiec pytanie do was co zamiast płytek?Prowadzi NaviExpert Lifetime
Ostrzega Yanosik
Nagrywa Vicovation TF-2 EZ
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez maxpaynemmKoledzy może macie namiary na jakieś miejsce gdzie są tanie pustaki typu YTONG lub H+H, lub po prostu zwykłe pustaki z betonu komórkowego??
Szukam miejsca gdzie najtaniej można zamówić z przywozem w okolice Warszawy?? Będę potrzebował około 2000szt. A może na forum jest jakiś handlowiec materiałami co może w dobrej cenie załatwić ??
Pozdrawiam i dziękuję!!
Podejrzewam że nie tylko pustaki są Ci potrzebne. Najlepiej zrób listę czego będziesz potrzebował i dzwoń. Czasem jak sprzedawca ma gwarancje że oprócz pustaków kupisz u niego inne rzeczy będzie bardziej skory do rabatów.
IMHO nie pytaj też o konkretne pustaki. Spytaj jaki ma najtańszy beton komórkowy itp. itd.
pzdrAdam
Komentarz
-
-
Koledzy, prośba o info w zakresie odliczania VAT za zakupione materiały budowlane dla osoby fiz. nie prowadzącej działalności gosp. budowlane. Jest własność nieruchomości i pozwolenie na budowę, a w listopadzie 2011 był zakup bloczków, pustaków i stali. Z tego co wyczytałem trzeba policzyć, wypełnić i złożyć w US formularze VZM-1, VZM-1/A, VZM-1/B, VZM-1C, a następnie do 4 miesięcy US dokonuje zwrotu. Czy lepiej ubiegać się o zwrot po zakończeniu budowy, czy lepiej wnioskować co roku? Budowa jest prowadzona metodą gospodarczą więc potrwa kilka lat. I jeszcze czy ma to związek z corocznym składaniem PIT, czy robi się to niezależnie?
Komentarz
-
-
dragster, zwrot VAT nie ma nic wspólnego z PIT. Ze swojego doświadczenia powiem, że ze względów technicznych lepiej chyba składać wniosek co roku. Ja zrobiłem inaczej i złożylem wniosek po zakończeniu... Pamietaj że trzeba zrobić ksero każdej faktury. Ja miałem tego około 200 sztuk... Choć podczas budowy starałem sie prowadzić ewidencję kosztów i segregować fakury, w ciągu kilku lat budowy nie jedna się gdzieś zapodziała i trzeba było szukać. Składając wniosek co roku, masz regularny wpływ kasy. Plus składania wniosku po zakończeniu to jednorazowy przypływ sporej gotówki No i mina urzędniczki jak wręczyłem jej segregator faktur, bezcenne :lol:
Komentarz
-
-
dragster,
Skladaj co rok mniejszy balagan w dokumentach , i przdewszystkim zbieraj faktury na wszystko tzn. na kazda zlotowka no i dodatkowo Rozpusc info wsrod znajomych i rodziny ze cokolwiek by nie kupowali w castoramie itp. Sklepach to jak im sie chce to niech biora na ciebie jak to mowia ziarnko do ziarnka i bedzie Pan zadowolony. Przy wypelnianiu papierow do US nie zastanawiaj sie czy dana faktura lub pozycja na fakturze idzie do odliczenia vat, oni i tak to sprawdza i wezwa ciebie na kotekte jak cos standardowa procedura tak wiec wpisuj wszystko co masz na papierze , ja jak w 2010 zlozylem po raz pierwszy to mialem fure papieru i zwrocili cos okolo 10 tysi a wydalem jakies 100 000
Komentarz
-
-
Witajcie
Nie wiem czy nie naruszę jakiegoś punktu regulaminu ale skoro temat budowy z OCP to jesli ktoś z Was potrzebuje wełny szklanej (izolacja poddaszy itp) to się polecam.
Zaopatruje hurtownie budowlane więc przy ilosciach paletowych i połapaniu logistyki może okazać sie że byłoby to dla budującego z OCP dośc opłacalne.
Jesli ktokolwiek jest zainteresowany, prośba o wiadomosć na PW co jest potrzebne. Przeliczymy, porównamy i może uda się wspólnie podziałać.
Mam też farby wenwętrzne i elewacyjne - ten temat dopiero zaczynam. Tu zamówienia minimum 1230 zł brutto i dostawa w każde miejsce w Polsce w cigu 48h. Farby są hiszpańskie, wysyłane z magazynu w Warszawie.
Pozdrawiam i zachęcam przynajmniej do porównania cen
Na PW lub maile postram się odpowiedziec tego samego dnia
PiotrekWspieram Polskie Towarzystwo Walki z Mukowiscydozą - www.ptwm.pl
Komentarz
-
-
Troche z innej beczki, ale tez zwiazane z tematem ;-)
Mam "okazje" kupic dzialke w fajnej lokalizacji, tzn. ze sam ktoregos dnia moglbym postawic w tym miejscu dom.
Cena jest normalna, rynkowa. Zatem tylko umiejscowienie dzialki robi tutaj za "okazje".
Myslicie, ze to dobry czas na zakup ziemi?
Jakies za i przeciw?VW Golf VI 1.4TSI 122KM Highline
VW Passat B8 2.0TDI 190KM Highline
Komentarz
-
-
idas, gdzie ta działka? I jeśli mogę zapytać o więcej parametrów to Ci doradzę(cena za m2, powierzchnia, lokalizacja). Na co dzień zajmuję się sprzedażą nieruchomości także wal do mnie śmiało w razie czego, mam spore doświadczenie Mogę też pomóc w negocjacjach albo załatwieniu formalności1.9 TDi ASV - seria, Φ 5,5l/100km
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez idasJakies za i przeciw?
Kolejna sprawa czy działka jest uzbrojona, jeżeli nie to jaka szansa na doprowadzenie mediów i co za tym idzie - koszty. Jaka geologia - niby duperela, a później się okazuje że na fundamentowanie rozbijasz ostatnie skarbonki, bo się nie wiedziało co się kupuje a odwierty pokazały masakrę. Kolejne tematy to już przy zakupie - zadłużenia, właściciele itd itd.
Zakup dobrej działki to 50% sukcesu przy stawianiu domu.
Komentarz
-
-
Z dzialka, mpzp, uwarunkowaniem prawnym, mediami, geodezja itp. wszystko jest ok :-)
Mnie po prostu interesuje wasza opinia jesli chodzi wlasnie o aktualny czas. Problemy w Grecji/Europie, banka w PL na nieruchomosciach i ich spadek cen itd. Wlasnie to mnie zastanawia i sprawia, ze nie wiem czy to wlasciwy czas.VW Golf VI 1.4TSI 122KM Highline
VW Passat B8 2.0TDI 190KM Highline
Komentarz
-
-
idas, czas na zakup jakiejkolwiek nieruchomości jest dzisiaj jak najbardziej odpowiedni. Ceny zostały mocno skorygowane, żyjemy w czasach gdy to klient popytowy dyktuje warunki. Co za tym idzie możesz mocno negocjować cenę. Inwestycja w grunt jest zawsze dobra, tym bardziej, że nie kupujesz go w celach inwestycyjnych tylko na swoje potrzeby1.9 TDi ASV - seria, Φ 5,5l/100km
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Sarrazinczas na zakup jakiejkolwiek nieruchomości jest dzisiaj jak najbardziej odpowiedni. Ceny zostały mocno skorygowane,
Przynajmniej w Łodzi i okolicach.
Sam się nosiłem/noszę z zamiarem nabycia. Ceny trochę (naprawdę nieznacznie) spadły i utrzymują się na wysokim poziomie. W cenie, która byłaby dla mnie akceptowalna, muszę szukać coraz dalej od miasta. Czytaj: zadupia.
Atrakcyjne lokalizacje jak były, tak są drogie.
Sam nie wiem w którą stronę to pójdzie. Na razie nie ma spadku cen działek.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Rok z BagienSam się nosiłem/noszę z zamiarem nabycia. Ceny trochę (naprawdę nieznacznie) spadły i utrzymują się na wysokim poziomie. W cenie, która byłaby dla mnie akceptowalna, muszę szukać coraz dalej od miasta. Czytaj: zadupia.
U niektórych moich znajomych zachwyt nad domkiem powoli przeszedł w zachłyśnięcie, a potem nawet w zadławienie. Po 3-4 latach kiedy dzieciaki trzeba było zacząć wozić nie tylko do szkoły, ale i na zajęcia pozalekcyjne jedno z rodziców zaczynało robić za taksówkę.
Zimą dochodziły do tego problemy z dojazdem do "uroczego zakątka i oazy spokoju" pod miastem.
W ekstremalnym przypadku kolega robi dwa razy dziennie trasę ok. 22km w jedna stronę zawożąc córkę do przedszkola co daje ca. 100km czyli jakieś 2200km miesięcznie. Przy takim wydatku koszty przedszkola spadają na drugi plan))
Szukasz działki w twoim przedziale cenowym, ale takie są tylko dalej od miasta - to weź pod uwagę przy kalkulacji kosztów ewentualnego kredytu jeszcze jakieś 3-4 dodatkowe zbiorniki paliwa w miesiącu. No chyba że pracujesz w domu a dziecko będzie chodzić do szkoły gminnej.4x4
Komentarz
-
-
4x4BKF
Wiem.
Chciałem zakupić inwestycyjnie/dla dziecka.
Teraz też mieszkam w domku, ale do roboty mam ok. 17 km i nie jest to zadupie. Szukam wokół siebie i widzę, że ceny po minimalnym spadku, stanęły w miejscu, ba gdzieniegdzie nawet poszły w górę.
Mieszkanie "w cichym, miłym zakątku opodal lasu" już dawno wybiłem sobie z głowy.
pzdr
Komentarz
-
-
4x4BKF, dobrze prawisz, mam kupę znajomych czy klientów którzy mieszkają za Krakowem i borykają się z tymi właśnie problemami, chyba że ma się w chuj kasy i czasu to można bawić się w jazdę tam i z powrotem.
Coś za coś, albo własny dom za miastem w którym nie płaci się czynszu, masz ogród, garaż i las koło domu ale w np. w zimie już nie ma miodu.
Jest jeszcze inna opcja, zamiast budować sie za miastem, to mieszkac w mieście a co weekend wyjeżdżać za miasto np do domku letniskowegosuperb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0
poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0
Komentarz
-
-
Panowie cos kosztem czegoś samemu posiadam działkę poza obrębem miasta....jakieś 6-8km i licze się z tym, że jeżeli kiedyś da się postawić tam domek (oby) to będzie wiązało się z pewnymi niedogodnieniami typu: dojazd do szkoły jakieś zajęcia dla dziecka, problem z odśnieżeniem dojazdu do głównej drogi itd. Niemniej jednak są plusy takie jak: spokój, cisza, bliskość otwartych przestrzeni no i najważniejsze.....LATO - grill - popijając piwko na świeżym powietrzu leząc wyciągniętym na leżaku...to jest to co tygryski lubią najbardziej
Komentarz
-
-
A'propos budowy domu to mój dom został wybudowany w 2007 roku. Ale tylko pierwsze dwa lata było jak w domu a potem to już czułem się i czuję jak na budowie.
2010 - spore zmiany w instalacjach elektrycznych, drobne przeróbki budowlane, mała ingerencja w konstrukcję poddasza, oczywista malowanie.
2011 - totalny remont kapitalny na dole bo zmieniła się koncepcja mieszkania - wszystko oprócz ścian nośnych zostało wywalone do kontenerów. Nowe instalacje ele, część co, multimedia, podłogi, sufity, wentylacja, szafy, drzwi... - po prostu wykończenie mieszkania od stanu surowego.
2012 - miała być kosmetyczna aranżacja saloniku na górze na pokój dzienny dla córeczki a na całej górze wychodzi jak na razie powtórka z parteru. Dzisiaj zamówiłem podłogi, drzwi się mierzą, szafy się przywiozły, pralnia/garderoba okazuje się że nie w tym miejscu co trzeba...
Już wiem jak wygląda kamień wyzwalający lawinę
Mi tam wszystko pasi, ale żona ma niespożytą energię twórczą. Fakt, że nie jest siksą siedzącą w domu i wymyślającą co chwila co zrobić, tylko ma swoją firmę i kilka projektów na głowie4x4
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Tobi77Panowie, może ma ktoś dojście do taniego budulca? Rozważam silikat ale przemyślę też inne propozycje.
Silikat jest dobry do wznoszenia budynków 2-3 kondygnacyjnych gdzie stropy są w systemie teriva lub podobnym i nie ma żelbetowych filarów nośnych i ciężar kolejnych kondygnacji muszą przenosić ściany niższych pięter.
Jesli budujesz dom to zdecydowanie polecam beton komórkowy Belix/Solbet. Mamy dwa domy - jeden z ceramicznego Wienerbergera PW 24cm +15cm Styropianu, drugi z komórkowego 24cm + też 15cm styropianu. W pierwszym koszty ogrzewania wynoszą ok. 2,4zł/m2/mc w drugim ok. 1,9zł/m2/mc. Domy mają ten sam system ogrzewania, ale zupełnie inny rozkład okien.4x4
Komentarz
-
-
Wiadomo, że nikt nie buduje z silikatów ściany jednowarstwowej.
Co mi pasuje w tym materiale:
- duża izolacyjność akustyczna
- długo trzyma temperaturę (u mnie w domu cały dzień są domownicy - nie potrzebuję szybko nagrzewać po przyjściu do domu z pracy)
- podobno dobry na tereny ze szkodami górniczymi
A co do kondygnacji to planuję (to zależy jeszcze od opinii specjalistów) dom podpiwniczony z poddaszem użytkowym, więc trochę tych kondygnacji będzie.
Nie upieram się ale póki co przekonuje mnie właśnie silikat, oczywiście docieplony co najmniej 20 cm izolacji.
Komentarz
-
Komentarz