Enriquez, PW
Budujemy Dom z OCP
Zwiń
X
-
niekoniecznie podświetlane bo z tym dużo roboty ,ale ja wykonuję to tak :
podstopień oklejamy regipsem zakładamy narożnik na stronę zew. jeśli taka występuje potem przyklejamy szkło, koniecznie nieprzeźroczyste bo będzie widać klej do szkła obróbka silikonem ale bardzo dokładnie i estetycznie no i gotoweSebastian
Dyskusja z idiotą jest jak zapasy ze świnią w błocie ,po pewnym czasie zauważasz ,ze świni się to podoba
Jest Passat B7 Highline by sebastian7905
Była Black ELEGANCE by sebastian7905
Wczasy nad morzem - klik
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez smerTeż mi się wydaje, że i u mnie da radę. Ale drabinkę elektryczną zabuduję - choćby dla lansu :diabelski_usmiech
Zamieszczone przez sebastian7905Marcin możesz też zrobić podstopnie ze szkła . Szkło może być też mleczne lub białe nieprzeźroczyste ,ale niekoniecznie klejone tyle że trzeba dobrze przygotować (wyrównać ) podstopnie . :wink:
Zamieszczone przez EnriquezBalustrada wiadomo 850 zł/mb netto.
Natomiast stopień chcę zrobić po prostu obity na górze deską. Podstopień ma zostać betonowy. Mam na razie cenę 350 netto/szt co daje w moim przypadku jakieś 12 tysi.
Jak to drugie to polecam pomyśleć nad wykonaniem go z białego MDFu, bo malowany tynk/beton będzie ciągle brudny i nie do wyczyszczenia.
pzdrAdam
Komentarz
-
-
Podstopień betonowy? Czy też tynk+ farba?
Jak to drugie to polecam pomyśleć nad wykonaniem go z białego MDFu, bo malowany tynk/beton będzie ciągle brudny i nie do wyczyszczenia.
pzdr
_________________Sebastian
Dyskusja z idiotą jest jak zapasy ze świnią w błocie ,po pewnym czasie zauważasz ,ze świni się to podoba
Jest Passat B7 Highline by sebastian7905
Była Black ELEGANCE by sebastian7905
Wczasy nad morzem - klik
Komentarz
-
-
smer napisał/a:
Też mi się wydaje, że i u mnie da radę. Ale drabinkę elektryczną zabuduję - choćby dla lansu
IMHO drabinka to raczej suszarka do ręczników, iż tylko wieszak. Skoro w zimę i tak będzie chodziło C.O. to ja bym zostawił normalną drabinkę, nawet przy nikso temperaturowym grzaniu będzie wystarczająco ciepła. Dołożyłbym natomiast grzałkę elektryczną do wykorzystania poza sezonem grzewczym.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez hubert78to po kiego druta ma montować drabinkę z CO ( skoro i tak nie grzeje w sezonie) i dokładać do tego grzałkę ?!!!? skoro sama drbinka elektryczna załtatwia sprawę "suszeni gaci
w sezonie jak odpalam kominek to piec CO nie działa i w łazience jest nieciekawie
więc drabinkę się odpala i za chwilę jest gucio, ważne żeby nie zasłaniać jej gaciami->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
poprzednie modele:
->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003
Komentarz
-
-
rozliczal ktos Vat po budowie domu?
kogos polecacie kto moglby to zrobic? Nie bardzo mam czas na zabawe z papierami.
Robi sie to juz po odbiorze budynku czy przed?nasza droga: www.wpzs.pl
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Jabar1975rozliczal ktos Vat po budowie domu?
kogos polecacie kto moglby to zrobic? Nie bardzo mam czas na zabawe z papierami.
Robi sie to juz po odbiorze budynku czy przed?
Możesz odliczyć albo po zakończeniu budowy (nie musisz mieć odbioru) albo co roku.
Komentarz
-
-
Z tym, że lepiej sobie złóż pierwszy wniosek, bo coś tam słyszałem, że to ostatni roczek na rozpoczęcie przygody z odliczeniami :roll:
Albo chociaż dopytaj, jak to z tym jest, żeby Cię nasze kochane państwo drogi obywatelu i sumienny (zapewne) podatniku nie wydymało od zada na sporą kasę...
Komentarz
-
-
Ja rozliczałem co roku. Za pierwszym razem siedziałem jak osioł tydzień w papierach, liczyłem, mnożyłem, pisałem wszystko pięknie ładnie jak w dzienniczku szkolnym a i tak mnie skarbówka wzywała.
W kolejnych latach (troszkę na bezczela :diabelski_usmiech) składałem jak popadło, wpisywałem jak leci bez zastanowienia "na kolanie" - były wezwania ze skarbówki, pani wszystko ładnie poprawiła ołówkiem a ja miałem tylko po tym długopisem pojechać i parafkę walnąć :P
Nie ma co się z tym za bardzo pitolić bo US i tak to liczy miliard razy żebyś przypadkiem na 1 grosza ich nie oszukał.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez smerZamieszczone przez kuncfotWychodzi tego ok 65 % vatu z faktur.
Ubiegać się o zwrot można w dowolnym momencie, nie po zakończeniu budowy czy jakimś innym "ważnym" momencie, można byle kiedy, tylko nie później niż 5 lat od daty wystawienia faktury.
Tak jak pisał Smer , 2013 to ostatni rok NA NABYCIE ULGI, jeżeli w tym roku złożymy deklaracje mamy przywilej odliczania vat jeszcze przez 5 najbliższych lat.
Zrobi to biuro które ma mało roboty bo to nieciekawa praca.
Wklepywać na szybko bez zastanowienia, jak pisał cysterniarz, i tak Pani w U.S. poprawi po swojemu.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez EnriquezLepiej się IMHO z wykonawcami dogadać bez faktury i Ci odpada ten problem zupełnie.
[ Dodano: Czw 14 Lut, 13 20:11 ]
Zamieszczone przez kuncfottak różnica jest 16% między pierwotną stawką 7% a obecną 23 %
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez cysterniarzJa rozliczałem co roku. Za pierwszym razem siedziałem jak osioł tydzień w papierach, liczyłem, mnożyłem, pisałem wszystko pięknie ładnie jak w dzienniczku szkolnym a i tak mnie skarbówka wzywała.
W kolejnych latach (troszkę na bezczela :diabelski_usmiech) składałem jak popadło, wpisywałem jak leci bez zastanowienia "na kolanie" - były wezwania ze skarbówki, pani wszystko ładnie poprawiła ołówkiem a ja miałem tylko po tym długopisem pojechać i parafkę walnąć :P
Nie ma co się z tym za bardzo pitolić bo US i tak to liczy miliard razy żebyś przypadkiem na 1 grosza ich nie oszukał.Człowiek po to ma samochód, aby wygodnie siedzieć stojąc w korkach.
Komentarz
-
-
Koledzy pare stron do tyłu w tym temcie opisałem że tak czy siak wezwą was do US przy każdym wniosku a to z prostego powodu że US publikuje nr PKWiU na które jest odlicznie VAT, ale nie na wszystkich fakturach takowe numery są więc nie ma problemu jak wpiszecie fakturę za śruby lub gwoździe które i tak wam odrzucą
A chyba lepiej pofatygować się osobiści i sparafować wniosek , niż wypełniać od nowa. W tym względzie moja opinia jest pozytywna jeśli chodzi o urzedników bo traktują cię jak człowieka. Chciałbym w ten sam sposób być traktowany co miesiąc przy składaniu dekleracji VAT-7
Komentarz
-
Komentarz