Budujemy Dom z OCP

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kuncfot
    Ambiente
    • 2008
    • 191

Enriquez, PW

Komentarz

• Enriquez
      RS
      • 2009
      • 7685
      • Superb III (3V3)

dzięki, umówiłem się z gościem na jutro
      kuncfot, on cos mówił o tym, że robi jakieś schody u mojego sąsiada - CZY TO TY ???
      Pozdrawiam
      Marcin

Komentarz

• kuncfot
        Ambiente
        • 2008
        • 191

chyba nie, ja się buduje w Czyżeminku :wink:
        Parapety mi już zrobił i naprawdę ładnie wyszły.

Komentarz

• sebastian7905
          RS
          • 2009
          • 3488
          • Volkswagen
          • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

niekoniecznie podświetlane bo z tym dużo roboty ,ale ja wykonuję to tak :
          podstopień oklejamy regipsem zakładamy narożnik na stronę zew. jeśli taka występuje potem przyklejamy szkło, koniecznie nieprzeźroczyste bo będzie widać klej do szkła obróbka silikonem ale bardzo dokładnie i estetycznie no i gotowe
          Sebastian
          Dyskusja z idiotą jest jak zapasy ze świnią w błocie ,po pewnym czasie zauważasz ,ze świni się to podoba
          Jest Passat B7 Highline by sebastian7905
          Była Black ELEGANCE by sebastian7905
          Wczasy nad morzem - klik

Komentarz

• b707
            L&K
            S_OCP Member
            • 2006
            • 1272

Zamieszczone przez smer
            Też mi się wydaje, że i u mnie da radę. Ale drabinkę elektryczną zabuduję - choćby dla lansu :diabelski_usmiech
            IMHO drabinka to raczej suszarka do ręczników, iż tylko wieszak. Skoro w zimę i tak będzie chodziło C.O. to ja bym zostawił normalną drabinkę, nawet przy nikso temperaturowym grzaniu będzie wystarczająco ciepła. Dołożyłbym natomiast grzałkę elektryczną do wykorzystania poza sezonem grzewczym.

Zamieszczone przez sebastian7905
            Marcin możesz też zrobić podstopnie ze szkła . Szkło może być też mleczne lub białe nieprzeźroczyste ,ale niekoniecznie klejone tyle że trzeba dobrze przygotować (wyrównać ) podstopnie . :wink:
            Jak balustrada ma być w pełni szklana to lepiej zrobić ze szkła klejonego.

Zamieszczone przez Enriquez
            Balustrada wiadomo 850 zł/mb netto.
            Natomiast stopień chcę zrobić po prostu obity na górze deską. Podstopień ma zostać betonowy. Mam na razie cenę 350 netto/szt co daje w moim przypadku jakieś 12 tysi.
            Podstopień betonowy? Czy też tynk+ farba?
            Jak to drugie to polecam pomyśleć nad wykonaniem go z białego MDFu, bo malowany tynk/beton będzie ciągle brudny i nie do wyczyszczenia.
            pzdr
            Adam

Komentarz

• sebastian7905
              RS
              • 2009
              • 3488
              • Volkswagen
              • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

Podstopień betonowy? Czy też tynk+ farba?
              Jak to drugie to polecam pomyśleć nad wykonaniem go z białego MDFu, bo malowany tynk/beton będzie ciągle brudny i nie do wyczyszczenia.
              pzdr
              Jest Passat B7 Highline by sebastian7905
              Była Black ELEGANCE by sebastian7905
              Wczasy nad morzem - klik

Komentarz

• RALF
                Elegance
                • 2008
                • 974

ktoś miał do czynienia z tą firmą , oferta jest atrakcyjna i wybrał bym najwyższą opcję

Komentarz

• Enriquez
                  RS
                  • 2009
                  • 7685
                  • Superb III (3V3)

schody zamówione, dzięki za namiary
                  będzie jednak barierka z kwasówki i do tego dębina + MDF
                  i najważniejsze - nic mnie to nie interesuje - będzie zrobione na tip-top w śmiesznej cenie.
                  Pozdrawiam
                  Marcin

Komentarz

• hubert78
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 1576

smer napisał/a:
                    Też mi się wydaje, że i u mnie da radę. Ale drabinkę elektryczną zabuduję - choćby dla lansu

IMHO drabinka to raczej suszarka do ręczników, iż tylko wieszak. Skoro w zimę i tak będzie chodziło C.O. to ja bym zostawił normalną drabinkę, nawet przy nikso temperaturowym grzaniu będzie wystarczająco ciepła. Dołożyłbym natomiast grzałkę elektryczną do wykorzystania poza sezonem grzewczym.
                    to po kiego druta ma montować drabinkę z CO ( skoro i tak nie grzeje w sezonie) i dokładać do tego grzałkę ?!!!? skoro sama drbinka elektryczna załtatwia sprawę "suszeni gaci" :?:

Komentarz

• krzynol
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 10964
                      • Superb II combi (3T5)
                      • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                      • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Zamieszczone przez hubert78
                      to po kiego druta ma montować drabinkę z CO ( skoro i tak nie grzeje w sezonie) i dokładać do tego grzałkę ?!!!? skoro sama drbinka elektryczna załtatwia sprawę "suszeni gaci
                      tak jest
                      w sezonie jak odpalam kominek to piec CO nie działa i w łazience jest nieciekawie
                      więc drabinkę się odpala i za chwilę jest gucio, ważne żeby nie zasłaniać jej gaciami
                      ->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
                      ->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
                      poprzednie modele:
                      ->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
                      ->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
                      O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003

Komentarz

• smer
                        RS
                        • 2008
                        • 2021
                        • Octavia II (1Z3)
                        • BKD 2.0 TDI 140 KM

Ja drabinkę z grzałką elektryczną zamontuję jedynie po to, żeby grzać nią łazienkę w okresach przejściowych.
                        Życie nie jest ani tak złe, ani tak dobre, jak to sobie wyobrażamy.

Piszę poprawnie po polsku.

Komentarz

• Jabar1975
                          RS
                          • 2006
                          • 3331

rozliczal ktos Vat po budowie domu?
                          kogos polecacie kto moglby to zrobic? Nie bardzo mam czas na zabawe z papierami.

Robi sie to juz po odbiorze budynku czy przed?
                          nasza droga: www.wpzs.pl

Komentarz

• kuncfot
                            Ambiente
                            • 2008
                            • 191

Możesz w trakcie budowy i do 5 lat od złożenia pierwszej deklaracji o zwrot vat. Wychodzi tego ok 65 % vatu z faktur.

Komentarz

• smer
                              RS
                              • 2008
                              • 2021
                              • Octavia II (1Z3)
                              • BKD 2.0 TDI 140 KM

Zamieszczone przez kuncfot
                              Wychodzi tego ok 65 % vatu z faktur.
                              Zwrot VAT = 23%VAT / 23 * 15, z tym, że nie od wszystkich materiałów...

Komentarz

• hubert78
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2007
                                • 1576

Zamieszczone przez Jabar1975
                                rozliczal ktos Vat po budowie domu?
                                kogos polecacie kto moglby to zrobic? Nie bardzo mam czas na zabawe z papierami.

Robi sie to juz po odbiorze budynku czy przed?
                                Pierwsze lepsze biuro księgowe zrobi to za Ciebie , u mnie to koszty 30 - 50 zł zależy od biura.
                                Możesz odliczyć albo po zakończeniu budowy (nie musisz mieć odbioru) albo co roku.

Komentarz

• smer
                                  RS
                                  • 2008
                                  • 2021
                                  • Octavia II (1Z3)
                                  • BKD 2.0 TDI 140 KM

Z tym, że lepiej sobie złóż pierwszy wniosek, bo coś tam słyszałem, że to ostatni roczek na rozpoczęcie przygody z odliczeniami :roll:

Albo chociaż dopytaj, jak to z tym jest, żeby Cię nasze kochane państwo drogi obywatelu i sumienny (zapewne) podatniku nie wydymało od zada na sporą kasę...

Komentarz

• cysterniarz
                                    RS
                                    • 2008
                                    • 1887
                                    • Octavia II combi (1Z5)
                                    • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Ja rozliczałem co roku. Za pierwszym razem siedziałem jak osioł tydzień w papierach, liczyłem, mnożyłem, pisałem wszystko pięknie ładnie jak w dzienniczku szkolnym a i tak mnie skarbówka wzywała.
                                    W kolejnych latach (troszkę na bezczela :diabelski_usmiech) składałem jak popadło, wpisywałem jak leci bez zastanowienia "na kolanie" - były wezwania ze skarbówki, pani wszystko ładnie poprawiła ołówkiem a ja miałem tylko po tym długopisem pojechać i parafkę walnąć :P
                                    Nie ma co się z tym za bardzo pitolić bo US i tak to liczy miliard razy żebyś przypadkiem na 1 grosza ich nie oszukał.

Komentarz

• Enriquez
                                      RS
                                      • 2009
                                      • 7685
                                      • Superb III (3V3)

Lepiej się IMHO z wykonawcami dogadać bez faktury i Ci odpada ten problem zupełnie.
                                      Pozdrawiam
                                      Marcin

Komentarz

• kuncfot
                                        Ambiente
                                        • 2008
                                        • 191

Zamieszczone przez smer
                                        Wychodzi tego ok 65 % vatu z faktur.
                                        Zwrot VAT = 23%VAT / 23 * 15, z tym, że nie od wszystkich materiałów...
                                        tak :P różnica jest 16% między pierwotną stawką 7% a obecną 23 % czyli na szybko patrząc z faktur ok 65% vatu na nich naliczonego, nawet ministerstwo przyjmuje takie wyliczenie. Owszem nie wszystkie materiały się łapią, ale radze przejrzeć osobiście listę bo można się zaskoczyć ( piekarniki, płyty kuchenne )

Ubiegać się o zwrot można w dowolnym momencie, nie po zakończeniu budowy czy jakimś innym "ważnym" momencie, można byle kiedy, tylko nie później niż 5 lat od daty wystawienia faktury.

Tak jak pisał Smer , 2013 to ostatni rok NA NABYCIE ULGI, jeżeli w tym roku złożymy deklaracje mamy przywilej odliczania vat jeszcze przez 5 najbliższych lat.
                                        Zrobi to biuro które ma mało roboty bo to nieciekawa praca.
                                        Wklepywać na szybko bez zastanowienia, jak pisał cysterniarz, i tak Pani w U.S. poprawi po swojemu.

Komentarz

• hubert78
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2007
                                          • 1576

Lepiej się IMHO z wykonawcami dogadać bez faktury i Ci odpada ten problem zupełnie.
                                          Kolego za usługi nie odliczysz vatu :? chodzi o zakup materiałów a to już nie te czasy że kupisz coś bez vatu (jedyne gdzie jest jakakolwiek możliwość to beton w cementowni lub drewno w tartaku ) nigdzie indziej nie da się jakkolwiek ukryć faktur zakupowych przez sprzedających

[ Dodano: Czw 14 Lut, 13 20:11 ]
                                          tak różnica jest 16% między pierwotną stawką 7% a obecną 23 %
                                          mała korekta różnica to 15 oczek, nie ma już 7% vat tylko 8 :wink:

Komentarz

• Oktawiusz202
                                            Ambiente
                                            • 2011
                                            • 121

Zamieszczone przez cysterniarz
                                            Ja rozliczałem co roku. Za pierwszym razem siedziałem jak osioł tydzień w papierach, liczyłem, mnożyłem, pisałem wszystko pięknie ładnie jak w dzienniczku szkolnym a i tak mnie skarbówka wzywała.
                                            W kolejnych latach (troszkę na bezczela :diabelski_usmiech) składałem jak popadło, wpisywałem jak leci bez zastanowienia "na kolanie" - były wezwania ze skarbówki, pani wszystko ładnie poprawiła ołówkiem a ja miałem tylko po tym długopisem pojechać i parafkę walnąć :P
                                            Nie ma co się z tym za bardzo pitolić bo US i tak to liczy miliard razy żebyś przypadkiem na 1 grosza ich nie oszukał.
                                            Też do nich latałem, ale pisałem programem komputerowym, przynajmniej rachunkowo się było łatwo. Jakbyś przesadził z pomyłkami, można dostać za chęć wyłudzenia
                                            Człowiek po to ma samochód, aby wygodnie siedzieć stojąc w korkach.

Komentarz

• hubert78
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2007
                                              • 1576

Koledzy pare stron do tyłu w tym temcie opisałem że tak czy siak wezwą was do US przy każdym wniosku a to z prostego powodu że US publikuje nr PKWiU na które jest odlicznie VAT, ale nie na wszystkich fakturach takowe numery są więc nie ma problemu jak wpiszecie fakturę za śruby lub gwoździe które i tak wam odrzucą
                                              A chyba lepiej pofatygować się osobiści i sparafować wniosek , niż wypełniać od nowa. W tym względzie moja opinia jest pozytywna jeśli chodzi o urzedników bo traktują cię jak człowieka. Chciałbym w ten sam sposób być traktowany co miesiąc przy składaniu dekleracji VAT-7

Komentarz

• bobasek
                                                Rider
                                                S_OCP Member
                                                • 2005
                                                • 326

jeszcze jeden szczegół - dość ważny:
                                                wniosek o zwrot VAT'u można złożyć tylko jeden raz w roku
                                                5,5l/100

Komentarz

• Enriquez
                                                  RS
                                                  • 2009
                                                  • 7685
                                                  • Superb III (3V3)

Chciałbym w ten sam sposób być traktowany co miesiąc przy składaniu dekleracji VAT-7
                                                  a co Cię biją na poczcie?
                                                  Pozdrawiam
                                                  Marcin

Komentarz

• hubert78
                                                    RS
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2007
                                                    • 1576

Chciałbym w ten sam sposób być traktowany co miesiąc przy składaniu dekleracji VAT-7
                                                    a co Cię biją na poczcie?
                                                    nie rozumiem, proszę rowiń swoją myśl

Komentarz

Pracuję...