Budujemy Dom z OCP

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • idas
    Elegance
    • 2006
    • 828

Czy ktos juz przerabial dylemat plyta fundamentowa, czy lawy?
    Mam dzialke 3000m2 i bede budowal dom z pelnym pietrem, ~200m2.
    Nie mam trudnych warunkow, ot zwykla dzialka. Warunki hydrologiczne sa ok.

Pytam, bo czesto slysze ze plyta w takich warunkach wychodzi taniej. Z kolei moj projektant domu nie widzi zalet plyty jesli chodzi np. o przemarzanie gruntu itd.
    VW Golf VI 1.4TSI 122KM Highline
    VW Passat B8 2.0TDI 190KM Highline

Komentarz

• hubert78
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 1576

Zamieszczone przez idas
      Z kolei moj projektant domu nie widzi zalet plyty jesli chodzi np. o przemarzanie gruntu itd.
      Wydaje mi się że raczej nie wie jak policzyć płytę fundamentową pod Twój projekt
      Poczytaj niżej
      Witam, Jak w temacie, co polecacie? Płyta jest na tereny o wysokim poziomie wód gruntowych ale nie koniecznie musi być tylko tam robiona no i ...

Budowa domu krok po kroku. Porady budowlane na Muratordom.pl: remont i ogrzewanie domu, galerie zdjęć, projekty domów dla każdego, inspiracje i pomysły na wnętrza, kuchnie, łazienki. Na Muratordom.pl znajdziesz wszystko o budowie i remoncie.

[ Dodano: Sro 29 Kwi, 15 13:20 ]
      Zamieszczone przez stefdeath
      Chodzi o człowieka, który nie będzie kręcił nosem na wniesienie kilku płyt
      Nie to że się czepiam ale próbowałeś kiedyś wnieś w pojedynkę płytę KG ?

Komentarz

• stefdeath
        Drive
        • 2012
        • 44
        • Octavia III (5E3)
        • CJSA 1.8 TSI 180 KM

Zamieszczone przez hubert78

[ Dodano: Sro 29 Kwi, 15 13:20 ]
        Zamieszczone przez stefdeath
        Chodzi o człowieka, który nie będzie kręcił nosem na wniesienie kilku płyt
        Nie to że się czepiam ale próbowałeś kiedyś wnieś w pojedynkę płytę KG ?
        a kto napisał o noszeniu w pojedynkę ? ja targam ile mogę na własnych plecach ale właśnie o to chodzi żeby nie marudził jak trzeba coś pomóc wnieść do domu.

Komentarz

• SS
          RS
          • 2010
          • 16209
          • Superb III (3V3)

Wydaje mi się że raczej nie wie jak policzyć płytę fundamentową pod Twój projekt
          podzielam opinię. Natomiast polecanie forum jak zasięgania wiedzy uważam za złą drogę bo głupot głowa wchłonie i później "takiego" przekonać to sztuka (ja już nie przekonuję).
          idas, są firmy które zajmują się wykonawstwem i w ofercie mają projekt takiej płyty. Nie wiem skąd jesteś ale na pewno w okolicy będzie taka firma. Zadzwoń pogadaj, prześlij projekt i niech zrobią wycenę dla płyty, a o ofertę na tradycyjny fundament też nie będzie ciężko :wink: Masz badania geologiczne (odwiert)?
          Pisał Sebastian

Komentarz

• dragster
            Elegance
            • 2009
            • 895
            • Honda

Tynk Knauf 75 Diamant. Ktoś ma? Jakie doświadczenia po kilku latach? Nadaje się do piwnicy i garaźu?
            Silnik R18A2.
            http://www.dadrl.org.uk
            http://www.lightmare.org

Komentarz

• kazik4x4
              RS
              • 2008
              • 2728

Zamieszczone przez Enriquez
              BADYL, jeżeli masz możliwość, to nie stawiaj piętra. Ja wiem, że bardziej zwarty budynek, korzystniej z ogrzewaniem i pewnie wiele innych, ale SCHODY przeklniesz jak się przeprowadzisz z bloku. Ja nie mogę na ten badziew patrzeć. Chyba sobie windę założę. Jak mam iść po coś na górę to się zastanawiam co tam jeszcze "załatwić", żeby nie chodzić kilka razy.
              A moim zdaniem mieć dom z dwiema kondygnacjami jest dobrze - po prostu część dzienną od części nocnej masz wyraźnie oddzieloną.

U mnie na górze zawsze panuje cisza i spokój. Dzieciaki jak się bawią to na dole bo tam mają pokój-bawialnię, taki do wszystkiego, na dole mam pokój/biuro/gabinet - taki pokój gdzie spokojnie mogę sobie (albo żona) posiedzieć nad czymś czego w pracy nie zdążyłem zrobić itp, jest jadalnia z salonem, spiżarnia, kuchnia, łazienka itp.
              Góra to sypialnia, pokoje dla dzieciaków, dwie łazienki, garderoba, pralnia z suszarnią itp.
              Na schody nie narzekam, mimo że dolna kondygnacja ma 3,05 wysokości do sufitu więc dodając strop to wychodzi ok. 3,3m wyżej po schodach - ale schody sa dobrze zrobione, wygodne, szerokie -luz.
              Druga sprawa - jak masz małe dzieciaki to schody zajebiście wpływają na ich tężyznę fizyczną i koordynację ruchową.
              Minus to koszty, bo to zawsze trochę drożej wychodzi niż dom bez piętra - poza tym same chody tez potrafią kosztować - minimum kilkanaście kpln.

Ja jestem za. W przypadku kolei co che postawić dom 90m2 to na prawde warte uwagi, bo będzie mieć nie 90 a ca 150m2 a to duża różnica.

[ Dodano: Pią 29 Maj, 15 09:04 ]
              Zamieszczone przez SS
              podzielam opinię. Natomiast polecanie forum jak zasięgania wiedzy uważam za złą drogę bo głupot głowa wchłonie i później "takiego" przekonać to sztuka (ja już nie przekonuję).
              DOKŁADNIE. NIe ma jak klient, który nie ma zielonego pojęcia o robocie a mądrzy się bo wiedzę posiadł z netu.
              Nie jestem budowlańcem, ale często robimy konstrukcje stalowe/aluminiowe dla firm budowlanych - wypalamy schody na laserze, antresole z kwasówki, pergole na tarasy, wiązary do domów, konstrukcje pod ogrody zimowe itp. - to co "lemmingi": wymyślają jak się "internetów" naczytają to ludzkie pojęcie przechodzi.

[ Dodano: Pią 29 Maj, 15 09:07 ]
              Zamieszczone przez idas
              Czy ktos juz przerabial dylemat plyta fundamentowa, czy lawy?
              Mam dzialke 3000m2 i bede budowal dom z pelnym pietrem, ~200m2.
              Nie mam trudnych warunkow, ot zwykla dzialka. Warunki hydrologiczne sa ok.

Pytam, bo czesto slysze ze plyta w takich warunkach wychodzi taniej. Z kolei moj projektant domu nie widzi zalet plyty jesli chodzi np. o przemarzanie gruntu itd.
              Płyta dobra jak masz działkę na piachu lub skale. Jak masz zwykłą ziemie lepiej iść w fundamenty. Dobrze zrobiona płyta wcale nie wychodzi taniej niż fundament.

Płytę tez można dobrze zaizolować. Lejesz na styrodurze i po kłopocie.

Komentarz

• Deo
                RS
                • 2009
                • 1729
                • Volkswagen
                • CRMB 2.0 TDI 150 KM

Panowie, poszukuję radcy prawnego z zakresu nieruchomości - jeśli ktoś ma namiary to proszę o info na PW.
                Pozdrawiam,
                Grzesiek

Była: O2@MY07@BXE / O2FL@MY10@BXE
                Jest: O3@MY13@CHPA / B7@MY12@CFFB

Bartek "Dedon" 05.06.1988 - 07.08.2011[*]

Komentarz

• octII
                  Ambiente
                  • 2012
                  • 191

Chcę zbudować taras i potrzebuję deski tarasowej egzotycznej bangkirai. Wie ktoś z was gdzie w małopolsce w okolicach krakowa, tarnowa, nowego sącza można dostać takie deski w dobrej cenie? Wiem że w marketach są ale cena wg mnie jest wyższa od średniej którą widzę w internecie. Cena ok wg mnie to ok 22 zł za mb lub ok 220 za m2 takie udawało mi się znaleźć. Z góry dzięki za pomoc.

Komentarz

• lend
                    Rider
                    • 2007
                    • 463

Witam.
                    Mam takie pytanie do tych co mają wieksza wiedzę z tematu budowlanki niz ja.
                    Mianowicie rozchodzi się się o podłogę w budynku , który biorę pod uwagę aby przeprowadzić tam swój biznes. Właściciel udostępnił mi projekt budowlany a w nim jest:
                    -płyta betonowa zbrojona siatką fi 6 mm 15cm x 15 cm
                    -2 x papa
                    - gruzobeton 30 cm
                    - ubity piasek 30 cm

Rozchodzi sie o ten gruzobeton czy jest to gruz rzucony i zalany betonem, czy może 30 cm lanego beto z domieszką gruzu czyli taka papka.
                    Jak to ma sie z wytrzymałością tzn z nośnością ?
                    MÓJ SZKODNIK

Komentarz

• SS
                      RS
                      • 2010
                      • 16209
                      • Superb III (3V3)

lend, wg mnie coś jest nie tak. Bo najpierw powinieneś mieć frakcje grube a im wyżej tym mniejsze. U Ciebie jest najpierw drobno a później grubo. Jednak to jest podejście tradycyjne. Nie wiem czy planujesz ogrzewanie podłogowe. Poczytaj o posadzkach na gruncie.
                      Pisał Sebastian

Komentarz

• lend
                        Rider
                        • 2007
                        • 463

SS, Posadzka już jest bo to jest juz użytkowany budynek a ja ewentualnie go kupię.
                        Tyle , że ja mam dość ciężkawe maszyny i może ktoś już się z czymś takim spotkał.
                        MÓJ SZKODNIK

Komentarz

• SS
                          RS
                          • 2010
                          • 16209
                          • Superb III (3V3)

lend, ale jak masz maszyny na to ustawiać to jest inna sprawa. Czy one mają wibroizolatory, jakie są ciężki i jak pracują(udarowo czy hydraulicznie)? Najlepiej DTRkę
                          Pisał Sebastian

Komentarz

• kazik4x4
                            RS
                            • 2008
                            • 2728

lend, "gruzobeton" to raczej gruz zasypany chudym betonem/suchym betonem.
                            Poza tym pod pierwszą warstwą wylewki nie ma żadnego materiału typu styropian i styrodur więc wylewka nie będzie pracować.

Spokojnie możesz na to wjeżdżać każdą maszyną. Jak nie popęka przy ich wprowadzaniu kiedy na rolkach/wałkach naciski punktowe sa b. duże, to na pewno nie popęka przy ich użytkowaniu.

Komentarz

• Deo
                              RS
                              • 2009
                              • 1729
                              • Volkswagen
                              • CRMB 2.0 TDI 150 KM

Panowie, poszukuję elektryka do wykonania instalacji w mieszkaniu w Krakowie. Jeśli ktoś ma sprawdzoną dobrą ekipę to proszę o namiary :]
                              Pozdrawiam,
                              Grzesiek

Była: O2@MY07@BXE / O2FL@MY10@BXE
                              Jest: O3@MY13@CHPA / B7@MY12@CFFB

Bartek "Dedon" 05.06.1988 - 07.08.2011[*]

Komentarz

• BADYL
                                RS
                                • 2011
                                • 2396
                                • Octavia II combi (1Z5)
                                • BKD 2.0 TDI 140 KM

nie chcę zapeszać, ale na 95% zdecydowaliśmy z żoną by się jednak wybudować :? po analizie dostępnych mieszkań na rynku (nowych od developera) szczególnie cen wyszło nam, że mieszkanie vs mały domek +- 90m wyjdzie na to samo...tak więc jeszcze w tym miesiącu zamierzam wystąpić o warunki zabudowy (choć działka takowe posiada, ale była dzielona z jednej dużej więc po uzgodnieniu lepiej wystąpić o decyzje na moją konkretną) i na wiosnę ruszyć się zobaczy, ale trzymajcie kciuki
                                nasze auta: MÓJ SMOCZEK

Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło!

Komentarz

• leonn
                                  RS
                                  • 2011
                                  • 2727
                                  • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez Deo
                                  poszukuję elektryka do wykonania instalacji w mieszkaniu w Krakowie.
                                  Deo, mogę Ci polecić elekrtyka z Chrzanowa tego co robił u mnie instalację.

Komentarz

• Rok z Bagien
                                    L&K
                                    • 2010
                                    • 1172

Zamieszczone przez BADYL
                                    nie chcę zapeszać, ale na 95% zdecydowaliśmy z żoną by się jednak wybudować :? po analizie dostępnych mieszkań na rynku (nowych od developera) szczególnie cen wyszło nam, że mieszkanie vs mały domek +- 90m wyjdzie na to samo...tak więc jeszcze w tym miesiącu zamierzam wystąpić o warunki zabudowy (choć działka takowe posiada, ale była dzielona z jednej dużej więc po uzgodnieniu lepiej wystąpić o decyzje na moją konkretną) i na wiosnę ruszyć się zobaczy, ale trzymajcie kciuki
                                    To bardzo dobry ruch. Usłyszysz wiele rad i wiele złotych myśli.

Ja Ci powiem jedno: nie spiesz się na budowie. Ja wiem kredyt, koszty, żona, dziecko itd.
                                    Nie spiesz się.

Szukaj dobrych fachowców w dobrej cenie. Jak będą zajęci: czekaj. Nie daj się zwieść tekstom: panie teraz to najlepsza cena, special price for you, potem to dramat, jest okazja trzeba teraz kupić, to rozwiązanie jest najlepsze ja zawsze tak robiłem itp.

Pytaj, sprawdzaj, konsultuj - jak czegoś nie jesteś pewien na 100% odłóż to, zastanów się popytaj i powróć do tematu.

Powodzenia.
                                    PS. Proces tworzenia, kiedy powstaje coś z niczego, ma w sobie coś magicznego. Zobaczysz.

pzdr

Komentarz

• wesol
                                      Rider
                                      • 2008
                                      • 689

Przede wszystkim nie buduj parterówki bez piwnicy. Bedziesz zalowal jak kazdy ze znajomych jak zobaczy jak to jest miec piwnice.
                                      G4 ASZ + oraz sharan AUY +++ by TUNE UP

Komentarz

• sebastian7905
                                        RS
                                        • 2009
                                        • 3488
                                        • Volkswagen
                                        • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

wesol, jest w tym dużo prawdy ,ale jest też inna sprawa - koszta ,konkretnie 1/3 więcej do wydania ,a to już nie zawsze jest takie łatwe
                                        Sebastian
                                        Dyskusja z idiotą jest jak zapasy ze świnią w błocie ,po pewnym czasie zauważasz ,ze świni się to podoba
                                        Jest Passat B7 Highline by sebastian7905
                                        Była Black ELEGANCE by sebastian7905
                                        Wczasy nad morzem - klik

Komentarz

• BADYL
                                          RS
                                          • 2011
                                          • 2396
                                          • Octavia II combi (1Z5)
                                          • BKD 2.0 TDI 140 KM

wesol, niestety koszty koszty koszty...piwnicy na bank nie będzie. Co do projektów też do końca nie wiemy może z poddaszem użytkowym może parterowka...mamy 2-3typy z poddaszem i jeden parterowy na który byłoby nas stać???? ma być niewielki z 3sypialniami 1 może dwoma łazienkami ale wystarczy jedna z wanną i prysznicem☺ wszystko przede mną???? fachowców myślę że jakoś obczaje bo kilku moich znajomych się budowało...

[ Dodano: Pią 18 Wrz, 15 20:53 ]
                                          Rok z Bagien, dziękuję za miłe słowo☺

Komentarz

• wesol
                                            Rider
                                            • 2008
                                            • 689

Koszty nie sa większe o 1/3. Ojciec się niedawno budował. To o 20 tys więcej przy domu o metrażu 150 m2. za który wyłożyli łącznie rodzice 300 tys. Zrobię fotki to wam pokaże.
                                            A i nie rób budynku gospodarczego nie połączonego z częścią mieszkalna czyli np garaż bo podatek będziesz płacił duży.

Komentarz

• BADYL
                                              RS
                                              • 2011
                                              • 2396
                                              • Octavia II combi (1Z5)
                                              • BKD 2.0 TDI 140 KM

wesol, ja chcę małą chatkę 85-95m

Komentarz

• wesol
                                                Rider
                                                • 2008
                                                • 689

Tak ale pamiętaj że za rozległą parterowke będziesz płacił więcej podatku jak za piętrowy. Mając piwnice masz piec CO miejsce na drewno węgiel a tak to gdzie?. Ja mam też 160 m2 nie licząc poddasza a piwnica liczy się chyba połowicznie.miejsce na sloiki jest, narzędzia, migomat itd pralnia. Mieszkam z żona i synem 3 letnim. Wkoło podwórko dwa garaże i pies ma gdzie biegać.

Komentarz

• sebastian7905
                                                  RS
                                                  • 2009
                                                  • 3488
                                                  • Volkswagen
                                                  • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

wesol, nie mów mi takich rzeczy ,chyba ,że zostawił gołe pustaki wewnątrz ,słaba izolacja itp. wiem to ponieważ moja firma jest generalnym wykonawcą projektów budowlanych i nie porównuj kosztów całej budowy z wykończeniem ,a samej surówki lub takiego deweloperskiego stanu ,bo tu widełki mogą być różne ,jak tylko wyobraźnia pozwoli ,zaczynaj już od kosztów pracy koparki wykop + zasyp m3 jest różny ,do tego pustak betonowy strop ,zbrojenie ,izolacja ,chudziak , posadzka (oczywiście ze styropianem),instalacja elektryczna ,hydrauliczna ,okładziny wew, dla wygodnych ,kafle ,szpachel ,drzwi ,lampy ,robocizna itp. i tak na końcu robi się ta różnica ,a mogą wystąpić jeszcze nieprzewidziane wydatki ,bo okaże się np. że trzeba drenować teren bo za mokro. Słuchaj wiem co piszę
                                                  Sebastian
                                                  Dyskusja z idiotą jest jak zapasy ze świnią w błocie ,po pewnym czasie zauważasz ,ze świni się to podoba
                                                  Jest Passat B7 Highline by sebastian7905
                                                  Była Black ELEGANCE by sebastian7905
                                                  Wczasy nad morzem - klik

Komentarz

• Enriquez
                                                    RS
                                                    • 2009
                                                    • 7685
                                                    • Superb III (3V3)

pralnia w piwnicy?
                                                    po co kobicie robić dodatkowe przebiegi na dół, aby pranie wysuszyć trzeba z powrotem to targać na górę?
                                                    to samo migomat - targanie wszystkiego w tą i z powrotem - bezsens
                                                    jedyna zaleta piwnicy - to jest winiarnia - byliśmy z Rokiem z Bagien w takiej jednej - zajeb...ta, ale to za przeproszeniem nie ten poziom cen, a nawet nie następny bym powiedział, w tym przypadku trzeba dodać dwa zera na końcu kosztorysu
                                                    Pozdrawiam
                                                    Marcin

Komentarz

Pracuję...