Budujemy Dom z OCP

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • lend
    Rider
    • 2007
    • 463

Zamieszczone przez sebu
    Zamieszczone przez b707
    Ponoć pierwszy dom buduje się dla wroga, drugi na sprzedaż, a trzeci dla Siebie :diabelski_usmiech
    Prawie jak developerzy,tylko z tym,że oni stawiają,tylko dla wroga
    ta a w bonusie odpowiedni rachunek
    Patrzyłem na domy już wybudowane ale przynajmniej w Łodzi to masakra cenowa.

piramida kwestia dogadania i Twoje spece,budowlańcy i architekci mogą przyjechać do Łodzi.

b707 o coś takiego mi chodziło , mam jakiś tam pomysł,projekt biorę firmę ,która się specjalizuje w takich usługach.Jest szef bądź jakiś kierownik ,który siedzi pilnuje i robi budowę wg projektu.

Chyba jednak to prawda że budowa domu to kawał czasu wyrwany z życia

Rok z Bagienano z miasta Łodzi ale moja budowa własnego domu to na razie marzenia i bitka z myślami
    MÓJ SZKODNIK

Komentarz

• piramida
      RS
      • 2009
      • 12222
      • Superb III (3V3)

lend, jak maz kasę to się niczym nie przejmuj, wystarczy że raz dziennie będziesz się pojawiać na budowie a reszta to pikuś
      superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
      http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• lend
        Rider
        • 2007
        • 463

piramida, myślisz , że jakbym miał kasę to pisałbym o tym na forum 8)
        MÓJ SZKODNIK

Komentarz

• piramida
          RS
          • 2009
          • 12222
          • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez lend
          piramida, myślisz , że jakbym miał kasę to pisałbym o tym na forum 8)
          jak myslisz o budowie to chyba kasę masz :wink: a jak masz kase to sie nie przejmuj załatw tylko papierologię a reszta pójdzie jak po składce

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• lend
            Rider
            • 2007
            • 463

piramida, myślę o zmianie lokum i rozważam wszystkie za i przeciw mieszkania w domku i w blokach.
            A mając określone możliwości finansowe tym bardziej trzeba wszystko przemyśleć 5 razy i wydać $ z głową i jak najlepiej.
            .... i tym o to sposobem doszliśmy do sedna sprawy jakim jest papierologia :diabelski_usmiech
            MÓJ SZKODNIK

Komentarz

• shok
              RS
              • 2009
              • 2070
              • Octavia I (1U2)
              • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

lend, mówię Ci dom z bali to jest to na ten czas nie mam możliwości ,lecz jak będę wybierał się na emeryturę to zbuduje sobie taki dom...

Komentarz

• piramida
                RS
                • 2009
                • 12222
                • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez shok
                lend, mówię Ci dom z bali to jest to na ten czas nie mam możliwości ,lecz jak będę wybierał się na emeryturę to zbuduje sobie taki dom...
                też mi sie taki marzy najlepiej w podgórskiej miejscowości lub nad jeziorem gdzieś na odludziu

Komentarz

• Rok z Bagien
                  L&K
                  • 2010
                  • 1172

Zamieszczone przez piramida
                  też mi sie taki marzy najlepiej w podgórskiej miejscowości lub nad jeziorem gdzieś na odludziu
                  I z własnym lasem, coby drewna do palenia stykło.
                  Bo inaczej kiepsko to widzę.

lend

Masz działkę ? Chcesz tam mieszkać ?
                  Jak dobrze się pochylisz nad problemem dom będzie dużo tańszy od mieszkania, a jego eksploatacja prosta i niedroga.

Ja wybrałem dom.

pzdr

Komentarz

• shok
                    RS
                    • 2009
                    • 2070
                    • Octavia I (1U2)
                    • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Zamieszczone przez Rok z Bagien
                    a jego eksploatacja prosta i niedroga.
                    hm... niedroga chyba jak się będzie w domu miało 19 "C W domu i w około niego są wieczne wydatki
                    czytałem ,że wcale nie drożej jak murowanego.Niestety własnego z bali nie mam i nie mogę tego potwierdzić

Komentarz

• piramida
                      RS
                      • 2009
                      • 12222
                      • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez shok
                      a jego eksploatacja prosta i niedroga.
                      hm... niedroga chyba jak się będzie w domu miało 19 "C W domu i w około niego są wieczne wydatki
                      czytałem ,że wcale nie drożej jak murowanego.Niestety własnego z bali nie mam i nie mogę tego potwierdzić
                      ja mam w zimie po 22-24 stopnie i nie poszedłem jeszcze z torbami :wink: kominek z płaszczem wodnym i dwa baniaki po 800 i 400l robią robotę

Komentarz

• lend
                        Rider
                        • 2007
                        • 463

Zamieszczone przez piramida
                        Zamieszczone przez shok
                        ...i knajpa z dobrym korytkiem dla forumowiczów ocp 8)
                        MÓJ SZKODNIK

Komentarz

• Rok z Bagien
                          L&K
                          • 2010
                          • 1172

Zamieszczone przez shok
                          czytałem ,że wcale nie drożej jak murowanego
                          Pomimo pełnej sympatii dla tego rodzaju budownictwa, fizyki nie da się oszukać.
                          Dom z bala jest zimny. Jak zobaczysz certyfikat energetyczny to się możesz zdziwić.

Chyba, że nie jest to sam bal, a jedynie szkieletor z wypełnieniem (wełną, ekofibrem), a ozdobny półbal jest na zewnątrz jedynie. To będzie ciepłe. Sam bal - niestety nie.

Dobry dom dla Kowalskiego to:
                          - ok. 100-140 m2 pow. użytkowej
                          - prosty w budowie
                          - zwarty
                          - z trwałych materiałów
                          - baaardzo dobrze zaizolowany termicznie
                          - na niezbyt dużej działce (800-1500 m2)

To wartości uniwersalne - zawsze się obronią.

pzdr

Komentarz

• lend
                            Rider
                            • 2007
                            • 463

Zamieszczone przez shok
                            że są wydatki to się zgadza ale kupując np:mieszkanie w apartamentowcu też bulisz za odśnieżanie,śmieci,jakieś fundusze remontowe itp a we własnym płacisz i masz własne.
                            MÓJ SZKODNIK

Komentarz

• dwaoka
                              Elegance
                              • 2010
                              • 927

Zamieszczone przez lend
                              Zamieszczone przez shok
                              że są wydatki to się zgadza ale kupując np:mieszkanie w apartamentowcu też bulisz za odśnieżanie,śmieci,jakieś fundusze remontowe itp a we własnym płacisz i masz własne.
                              dlatego my wybraliśmy własnościowe mieszkanie w kamienicy, bezczynszowe, płacę rachunki za media, śmieci 11zł na miesiąc i fundusz remontowy 1zł za m2, budynek wzniesiony 2009, także narazie samograj
                              bkc+dsg

Komentarz

• mecholl
                                L&K
                                • 2008
                                • 1006

Pytanie następującej treści.

Poszukuję pieca z podajnikiem na eko-groszek o mocy do 20kw. Fajnie żeby był drugi ruszt do palenia zwykłym węglem, drzewem, koksem itp.
                                Wstępne rozważania:

ostatnia propozycja ma dużo pozytywnych opinii szczególnie za sterownik.
                                Ktoś obeznany w temacie coś doradzi ?

PS. Proszę nie polecać innych metod ogrzewania. Skupmy się na piecu z zasobnikiem
                                Nasze Auta http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=599169#599169

Komentarz

• dwaoka
                                  Elegance
                                  • 2010
                                  • 927

mecholl, mój tato miesiąc temu zainstalował Krzaczka 25kW z podajnikiem. Jak narazie jest zadowolony. Zmieniał z elektrycznego.
                                  bkc+dsg

Komentarz

• mecholl
                                    L&K
                                    • 2008
                                    • 1006

dwaoka, dzięki za info Poczytam o nim w necie. Na pierwszy rzut oka opis ciekawy

Komentarz

• Techno200
                                      Elegance
                                      S_OCP Member
                                      • 2005
                                      • 782
                                      • Tesla

mecholl :

ja mam piec na eko-groszek z brucerem, czyli podajnikiem zeliwnym II generacji, piec Futura Cichewicza. chyba drugi raz pieca z podajnikiem slimakowym bym nie kupil. tesc i kolega ma tlokowy z viacometu i pala mniej, latwiej utrzymac proces spalania. brucer tez nie jest taki zloty jak go opisuja. no chyba ze juz go troche poprawli, nie zawsze dobrze dopala ma krawedzi paleniska. u mnie sprawe uratowal pelet. co prawda mowia ze ten piec nie moze palic tym paliwem, ale juz drugi sezon pale i daje rade. najgorzej ze trudno kupic dobry wegiel. bez tego dupa. naprawde radze dobrze przemysl czy nie lepiej kupic tlokowca. latwiej go bedzie uzytkowac. w slimakach trzeba utrzymywac odpowiednia wysokosc koczyka na palenisku, kolor plomienia, podawanie itp. kupe czasu trzeba poswiecic na to,
                                      Old Octavia 1.9 AHF - New Leon 2.0 BKD - New Passat 2.0 HGW ;-) Pontiac Trans Am 7.5

Spoty Lublin - kazda pierwsza sroda miesiaca. Zapraszamy

Komentarz

• mecholl
                                        L&K
                                        • 2008
                                        • 1006

Techno200, dzięki. Powiem szczerze, że dziś cały dzień siedzę na necie i czytam o piecach , kotłach i mam taki mętlik, że głowa mała. Na szczęście jeszcze mam 1.5 miesiąca na podjęcie decyzji. Dziś swoje poszukiwania skupiłem głownie na piecach z podajnikiem ślimakowym.. Następnym razem poczytam o podajnikach tłokowych

PS. Czekam na wszystkie za i przeciw

Komentarz

• Rok z Bagien
                                          L&K
                                          • 2010
                                          • 1172

mecholl znasz się na kotłach ?

Jeśli tak, kupuj cokolwiek dasz sobie radę.

Jeśli nie, kup kocioł (nie piec) uznanego producenta, tworzącego kotły od przynajmniej kilkunastu lat, z przyzwoitym sterownikiem - którego serwis masz blisko domu.

Najlepiej jakby, to był sprawdzony serwis.

Reszta nie ma większego znaczenia. Kotły są tworzone w bardzo podobny sposób, a ich rzekoma wyjątkowość wynika tylko z reklam.

Kluczowe są:
                                          - jakość paliwa
                                          - jego wilgotność i czystość
                                          - grubość blachy kotła
                                          - rodzaj palnika
                                          - sposób załadunku węgla do komory spalania
                                          - sterownik
                                          - doświadczenie producenta i serwisu
                                          - okres gwarancji
                                          - wymiary i wymagania względem komina

Innymi słowy: bierz co masz pod ręką, byle z gwarancją i serwisem.

Nie słuchaj opinii użytkowników kotłów. Nie są one obiektywne, a jakość kotła może znacznie (na plus lub minus) odbiegać od opinii.

pzdr

Komentarz

• mecholl
                                            L&K
                                            • 2008
                                            • 1006

Rok z Bagien, nie znam się na piecach i kotłach dla tego pytam i czytam. Jestem raczej pewny, że chciał bym coś na sterowniku eCoal < i to nie ze względu na dostęp do sterownika z poziomu laptopa czy komórki >. Z tego co wyczytałem to wygodny i bezproblemowy sterownik.

Komentarz

• idas
                                              Elegance
                                              • 2006
                                              • 828

Witam,

Czeka mnie przebudowa garazu z jednostanowiskowego na dwustanowiskowy. Czy ktos sie orientuje do kogo trzeba uderzac, jakie papierki zalatwiac oraz ile moze zajac uzystkanie wszystkich pozwolen?
                                              Dzieki bardzo za rozjasnienie sprawy
                                              VW Golf VI 1.4TSI 122KM Highline
                                              VW Passat B8 2.0TDI 190KM Highline

Komentarz

• djczas
                                                RS
                                                • 2005
                                                • 9612

idas, w jakim rejonie kraju mieszkasz
                                                bo u mnie trwa to tydzień musisz predstawić projekt architektoniczny bo pewnie powyze 50m2 będzie

do starsostwa o pozwolenie na rozbudowe będziesz musiał pisac

Komentarz

• idas
                                                  Elegance
                                                  • 2006
                                                  • 828

Zamieszczone przez djczas
                                                  idas, w jakim rejonie kraju mieszkasz
                                                  bo u mnie trwa to tydzień musisz predstawić projekt architektoniczny bo pewnie powyze 50m2 będzie

do starsostwa o pozwolenie na rozbudowe będziesz musiał pisac
                                                  Dolnoslaskie, okolice Wroclawia.
                                                  To co mam to zezwolenie na odstapienie od reguly sasiedztwa, bo garaz jest i bedzie rozbudowywany wzdluz granicy z sasiednia dzialka.
                                                  Teraz zgloszenie poszlo do geodety i sie zastanawiam co, jak i jak dlugo jeszcze.
                                                  VW Golf VI 1.4TSI 122KM Highline
                                                  VW Passat B8 2.0TDI 190KM Highline

Komentarz

• djczas
                                                    RS
                                                    • 2005
                                                    • 9612

idas, no to sąsiad musi sie zgodzić na cos takiego jeszcze a ma na to 14 dni od otrzymania doręczenia pisma w tej sprawie bo rozumiem że chcesz w granicy sie rozbudowywać

tak czy siak musisz uzyskac pozwolenie na rozbudowę a u ciebie moze to potrwać jakieś 4 tygodnie min

Komentarz

Pracuję...