Wyjazdy w rejon Chorwacji - PODPOWIEDZI od tych co byli

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• dawcio
    odpowiedział(a)
    Milord najszybciej wyrobisz paszport tymczasowy do 14dni(ważny rok),albo udowodnij im że masz pogrzeb lub wyjazd służbowy to wyrobią Ci w 1dzień(lub kilka godzin).....

Zostaw komentarz:

• Milord
    odpowiedział(a)
    Panowie nie popisałem się... Wyjazd w piątek a ja dzisiaj sprawdzając paszporty zorientowałem się, że syna paszport był ważny do marca 2019...

Da się coś z tym zrobić czy rezerwować wakacje w Karpaczu?

Zostaw komentarz:

• ruwado
    odpowiedział(a)
    Ja już w środę ruszam do Kvarneru.

Zostaw komentarz:

• krzygaj
    odpowiedział(a)
    Pozdro z Rogoznicy . Ozujsko in progress

Zostaw komentarz:

• spj
    odpowiedział(a)
    W sobotę około 6-tej rano startowałem spod Oświęcimia jadąc przez Słowację i Węgry (tu większość przez drogi krajowe) do Kraljevicy w Chorwacji, trasa około 850 km z 3 przerwami: 10 minut na WC na Węgrzech, 60 minut na przekimanie na kocu w cieniu na MOPie w Węgrzech i 10 minut na tankowanie (Chorwacja). W Słowacji tefiliśmy na autostradzie na ulewę, tak że trzeba było zwolnić, bo spod kół nie nadążała woda odpływać podczas jazdy. Dokumenty sprawdzali tylko na granicy Węgry/Chorwacja, ale trwało to dosłownie minutę, poza tym w EU citizens nie było żadnej kolejki na granicy, a ALL PASSPORTS na około 25 aut. Korek (pół godziny) w Chorwacji za Karlovac przed zjazdem na Split.

Powrót tydzień później, start też około 6-tej rano w sumie bez korków, ale w przeciwnym kierunku w Chorwacji to była jakaś masakra, poza tym korkiem w którym ja jechałem "do" (teraz był większy) były jeszcze 2, chyba szukałbym alternatywy na miejscu tych co jechali w przeciwnym kierunku. Kontrola papierów tylko na granicy Chorwacja/Węgry, tak samo w EU citizens brak kolejki, a sama kontrola około 2 minuty, tym razem 2 okienka i chyba sprawdzali dowody w systemie. Udało się zatrzymać dopiero po 6h jazdy (pierwsze 2h dzieci jeszcze zasnęły po zapakowaniu się do auta) do WC, a potem jeszcze 1 zatrzymanie na tankowanie, żeby starczyło na dojazd do stacji po polskiej stronie, uwaga dla tych co jeżdżą na Pb98, nie na wszystkich stacjach jest dostępna, okazało się, że na Shellu, gdzie myślałem, że będzie jednak nie mieli, znalazłem Pb100 na OMV, ale już na zasięgu wg auta 30 km, co do cen paliwa, to najlepiej zatankować pod korek przed wyjechaniem z Polski i na oparach do niej wracać. W Chorwacji paliwo jest około 20% droższe niż w Polsce (porównanie benzyny 100 do 98)

Google trasę przewidywał na około 9h w obie strony i w sumie tyle wyszło samej jazdy (po odjęciu postojów).

widok balkonu w apartamencie (koloryzowane)

Jadranovo z widokiem na most na Krk

Bakar (koloryzowane)

Zostaw komentarz:

• ruwado
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez spj Zobacz wpis
    A ten hotel to Twój bodajże
    no jak - przecież oba tam byliśmy

Było zagadać

Jak droga?

Zostaw komentarz:

• spj
    odpowiedział(a)
    Na razie nocleg u rodziny w okolicach Oświęcimia, do domu jutro.

A ten hotel to Twój bodajże
    mój nie, ja brałem apartament z airbnb w Kraljevicy

Zostaw komentarz:

• ruwado
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez spj Zobacz wpis
    Dokładnie tak jechałem i tak będę wracał dziś
    już w domu?

To był Wasz hotel?

Zostaw komentarz:

• ruwado
    odpowiedział(a)
    Wydało się

Zostaw komentarz:

• spj
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez ruwado Zobacz wpis
    Zmiana warty.
    Miała być zmiana warty, a Ty już jesteś

Zamieszczone przez krzygaj Zobacz wpis
    W tym roku przez Słowację i Węgry.
    Dokładnie tak jechałem i tak będę wracał dziś
    Poza urwaniem chmury na autostradzie w Słowacji nie było innych nieprzewidzianych atrakcji. Warto włączyć Yanosika, pokazuje gdzie są fotoradary stałe, a i też przenośne, chociaż nawigacja z Google'a też coś w tym kierunku działa, ale słabo to komunikuje odpowiednio wcześniej.

Zostaw komentarz:

• krzygaj
    odpowiedział(a)
    Zostało trochę ponad 24h do wyjazdu na wakacje - Rogoznica - Chorwacja. Oby Skodzina nie zawiodła . W tym roku przez Słowację i Węgry.

Zostaw komentarz:

• ruwado
    odpowiedział(a)
    Zmiana warty.

Zostaw komentarz:

• spj
    odpowiedział(a)
    hehe, to się ruwado wymienimy, ja zjeżdżam 03.08. z Kraljevicy
    w Crikvenicy byłem wczoraj na plaży ale lepsza jest w Jadranovie

Zostaw komentarz:

• ruwado
    odpowiedział(a)
    Ja już przebieram nogami - w tym roku na skutek problemów, zawirowań i takich różnych spraw osobistych i rodzinnych - Kvarner, Crikvenica - już 07.08 wyjazd.....

Po drodze, może coś na SLO zwiedzimy....

Trzeba zacząć szarą glancować na wyjazd.

Zostaw komentarz:

• Milord
    odpowiedział(a)
    Koniec końcy jadę do miejscowości Novigrad... W Umagu ciężko było znaleźć coś rozsądnego, zgodnie w przewidywaniami.

Dwa dni pod Udine też zarezerwowane, więc traska Niepołomice-Graz-Planica-Novigrad-Niepołomice w tym roku

Zostaw komentarz:

• ruwado
    odpowiedział(a)
    Udanej wycieczki na pierwszą linię frontu.

Zostaw komentarz:

• SS
    odpowiedział(a)
    Co do płatności kartą to w ING jest jakaś opcja, że za 15zł nie obciążają prowizją za tranzakcie zagraniczne. Póki co to się sprawdza w Cro. W tym tygodniu jadę do Sarajewa to zobaczymy jak to jest poza Unia.

Zostaw komentarz:

• ruwado
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez eaglemirek Zobacz wpis
    ruwado stronę znam jeszcze z poprzedniej wyprawy do AL, ale bardzo dziękuję za zainteresowanie (YT też Rudej mam w ulubionych )
    Tylko w tym roku aparatu nie popsuj, bo bym fotki chętnie poogladał.

Zostaw komentarz:

• Milord
    odpowiedział(a)
    ruwado Buba dzięki Wam bardzo! Jadę na dwa dni w okolice Udine i chciałbym zostać po tej "włoskiej" stronie Chorwacji.

Zostaw komentarz:

• eaglemirek
    odpowiedział(a)
    ruwado stronę znam jeszcze z poprzedniej wyprawy do AL, ale bardzo dziękuję za zainteresowanie (YT też Rudej mam w ulubionych )

Zostaw komentarz:

• ruwado
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez eaglemirek Zobacz wpis
    Plany są na na początek września. Tradycyjnie totalnie w ciemno, ze 4-5 dni nad morzem Jońskim-odpoczynek. W Grecji meteory. Ochryda, Korcza, Kruja, Tirana, Valbona. Korci mnie Kosowo, a co z tego wyjdzie to czas i życie pokaże. Zdrowie najważniejsze !
    Mirek, poszukaj sobie w necie:
    Bałkany wg. Rudej.

Powinieneś tam sporo znaleźć w sprawie swoich planów.

Zostaw komentarz:

• Buba
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez Milord Zobacz wpis
    A czy ktoś ze stalych bywalców chorwackich plaż może polecić jakieś fajne miasteczko blisko słoweńskiej granicy?
    Jedziemy na kilka dni w okolice Triestu i później chcielibyśmy wyskoczyć do Chorwacji na 4-5 nocy..
    Umag/Novigrad/Porec/Rovinj - czy któreś z powyższych z jakiegoś powodu jest lepsze niż inne czy nie warto do żadnego z nich?

Poradźcie proszę jakąś fajną miejscowość dla rodziny 2+1
    Ja ze swojej strony mogę polecić, w kolejności:
    - Rovinj
    - Rabac
    - Premantura

Zostaw komentarz:

• ruwado
    odpowiedział(a)
    Te co napisałeś, to większe miasta po "włoskiej" stronie Istrii. Ja byłem kiedyś w Rabac - po drugiej stronie od Kvarneru. Może tam jakaś mieścina? Albo Kvarner - na południe od Rijeki.

Zostaw komentarz:

• Milord
    odpowiedział(a)
    A czy ktoś ze stalych bywalców chorwackich plaż może polecić jakieś fajne miasteczko blisko słoweńskiej granicy?
    Jedziemy na kilka dni w okolice Triestu i później chcielibyśmy wyskoczyć do Chorwacji na 4-5 nocy..
    Umag/Novigrad/Porec/Rovinj - czy któreś z powyższych z jakiegoś powodu jest lepsze niż inne czy nie warto do żadnego z nich?

Poradźcie proszę jakąś fajną miejscowość dla rodziny 2+1

Zostaw komentarz:

• Clip
    odpowiedział(a)
    Hmm czyli jednak jest roznica ...
    z tym ze ten kurs co pisalem to po dodaniu prowizji bankomatowej.
    w wolnej chwili zobacze jak wychodzi przy zwyklych platnosciach

​​​​​​ja konta euro i dolarowe otworzylem jeszcze przed czasami revoluta.

Zostaw komentarz:

Pracuję...