Wyjazdy w rejon Chorwacji - PODPOWIEDZI od tych co byli

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• Buba
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez krzygaj Zobacz wpis
    Buba Godlik dzięki za wskazówki - zastanawia mnie jeszcze tylko sam przejazd z Węgier do Cro:
    - czy trzymać się trasy 86 i pojechać przez Słowenię: https://goo.gl/maps/g6CywBqby3hdmA72A - z tego co czytam na Cro.pl, to jest bardziej polecana. Tylko trzeba w Słowenii uważać, by nie wjechać na A5
    - czy może jednak jechać 74 i wjechać bezpośrednio do Cro: https://goo.gl/maps/wMw3NHRFdLfZaSsy8
    - jeszcze taki wariant wydaje się niezły - taka hybryda 86 i M70: https://goo.gl/maps/YFjkzyQrRTgMJxj78
    no to pytanie to ja Ci już nie odpowiem.

Zostaw komentarz:

• krzygaj
    odpowiedział(a)
    Buba Godlik dzięki za wskazówki - zastanawia mnie jeszcze tylko sam przejazd z Węgier do Cro:
    - czy trzymać się trasy 86 i pojechać przez Słowenię: https://goo.gl/maps/g6CywBqby3hdmA72A - z tego co czytam na Cro.pl, to jest bardziej polecana. Tylko trzeba w Słowenii uważać, by nie wjechać na A5
    - czy może jednak jechać 74 i wjechać bezpośrednio do Cro: https://goo.gl/maps/wMw3NHRFdLfZaSsy8
    - jeszcze taki wariant wydaje się niezły - taka hybryda 86 i M70: https://goo.gl/maps/YFjkzyQrRTgMJxj78
    Ostatnio edytowany przez krzygaj; 3716.

Zostaw komentarz:

• Buba
    odpowiedział(a)
    Godlik

Autostrada M86 (węg. M86 autópálya) – planowana autostrada na Węgrzech, w ciągu trasy europejskiej E65. Ma ona na celu połączenie autostrady M1 z autostradą M9. Obecny 70-kilometrowy odcinek rozciąga się od Szombathely do Csorna-południe

https://pl.wikipedia.org/wiki/Autostrada_M86_(W%C4%99gry)

to miałem na myśli

Zostaw komentarz:

• Godlik
    odpowiedział(a)
    Bardzo dobra trasa. Z tym, że między Gyor a Szombathely to nie autostrada, a droga szybkiego ruchu (M86) więc i ograniczenie niższe.
    Nie zachęcam też do cięcia "ile fabryka dała", bo widziałem tam kilka fotoradarów. Policja potrafiła się ustawić na wiaduktach i strzelać do przejeżdżających dołem.

Zostaw komentarz:

• Buba
    odpowiedział(a)
    krzygaj

Jechałem dokładnie ta trasą, w zeszłym roku, na jesień, tyle, że z Tychów do Omiś.
    Moja różnica była taka, że jechałem S1 do Żywca, potem przez Węgierską górkę i Milówkę i dalej nową obwodnicą Zwardoń - Skalie.
    Drogę uważam za bardzo dobrą alternatywę dla ominięcia Austrii i ich ograniczenia 100km/h, fotoradarów i takich tam podobnych.
    Autostrada na Węgrzech między Gyor a Szombathely widać, że niedawno oddana do ruchu, jeszcze pasów nie było wszędzie namalowanych, żadnej stacji paliw itd. - ciąłem "ile fabryka dala".
    Utrudnieniem jest droga, jak już się skończy autostrada, ok 80-100km z Szombathely do Nagykanizsa, teren zabudowany, ale jadąc w nocy jedzie się bardzo płynnie. Na pewno lepiej to wychodzi niż objeżdżanie Ptuja przez wioski w okolicy Lenart, chcąc minąć płatną cześć Słoweni.

Ja osobiście jestem na tak, dla tej trasy, przez Austrię już nie będę jeździł.
    Ostatnio edytowany przez Buba; 1893.

Zostaw komentarz:

• krzygaj
    odpowiedział(a)
    Koledzy zerknijcie na tą trasę Płock -> Tucepi - w tym roku chciałbym pojechać przez Słowację i Węgry - liczę, że będzie taniej niż standardowo C/A/S. Może coś zmodyfikować?

Czy powrotna też taka może być?

Start z Płocka o 02:00 także przez PL nie powinno być problemów z korkami itd...

Z góry dzięki

Zostaw komentarz:

• ruwado
    odpowiedział(a)
    Namo teraz na cro.pl rozkręca najbardziej poczytny wątek i vloguje z Bosany na Pagu.

Zostaw komentarz:

• ruwado
    odpowiedział(a)
    Teraz założy OCH - Octavia Klub Hrvatska....

Zostaw komentarz:

• ruwado
    odpowiedział(a)
    Kiedyś tak

Zostaw komentarz:

• hipkaz
    odpowiedział(a)
    auto z OCP?

Zostaw komentarz:

• Yarwa
    odpowiedział(a)
    ja bym mu dał bana na kilka dni. Podnosi ciśnienie innym forumowiczom fotami

Zostaw komentarz:

• Alonzo_
    odpowiedział(a)
    Ech....

Zostaw komentarz:

• ruwado
    odpowiedział(a)
    Pięknie!

Zostaw komentarz:

• macherstudio
    odpowiedział(a)
    Kraj: Chorwacja
    Miejscowość: Hvar
    Hotel: Sirena ***
    Biuro podróży: Rego-Bis
    Operator: wakacje.pl
    Termin: IX.2018

Wybór oferty: to zawsze trudna sprawa, ale warto na początku określić swoje priorytety zanim zaczniemy przeglądać to co oferuje rynek. Naszymi priorytetami była możliwość odpoczynku z nastawieniem na wycieczki piesze wybrzeżem oraz z wykorzystaniem środków komunikacji publicznej.

Czytaj więcej - mój opis miejsca Sirena Hvar www.ispalek.pl

Załączone pliki

Zostaw komentarz:

• aro_40
    odpowiedział(a)
    A ja jeszcze w Rogoznicy

Zostaw komentarz:

• PAOLO ESCO
    odpowiedział(a)
    No i "melduję się" w kraju

Zostaw komentarz:

• PAOLO ESCO
    odpowiedział(a)
    22 sierpnia melduję się z ekipą na 6 samochodów na Puli na campigu Lanterna...ktoś się wybiera lub będzie w tym czasie na tym campingu?

Zostaw komentarz:

• ruwado
    odpowiedział(a)
    Znowu pożary

Wiadomości WP - Wszystko co ważne. Najnowsze informacje z Polski i ze Świata. Aktualności i wydarzenia dnia. Polityka. Geopolityka. Gospodarka. Relacje na żywo. Opinie i Wideo.

Zostaw komentarz:

• aro_40
    odpowiedział(a)
    Może ktoś korzystał w tym roku z plaży na Ciovo (koło Trogiru) na kempingu Rozac? Ile kosztuje wejściówka?

Zostaw komentarz:

• marbab
    odpowiedział(a)
    wielokrotnie przejezdzalem przez Backa Polanke i zawsze bylo dosc pusto na przejsciu, ale to bylo z 5 lat temu

Zostaw komentarz:

• Godlik
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez aro_40 Zobacz wpis

Jak tylko mogę to lecę jakieś 140-160. a i tak często jestem wyprzedzany przez innych w tunelach trzymam się ograniczenia lub jadę w sznureczku i póki co nigdy jeszcze nie czepiali się
    W tym roku po raz pierwszy od 8 lat widziałem jak nieoznakowany patrol (niepozorne czerwone BMW 3 coupe) zatrzymał jakiegoś Szwajcara bezpośrednio na autostradzie. Ciął grubo, a oni jechali za nim. Potem włączyli światła za tylną szybą i go zdjęli.
    Na południu CRO, na A1 w okolicach zjazdu na Ploce.

Z mojego doświadczenia - jeśli ktoś jedzie dużo szybciej, to lokales, Szwajcar albo Polak

Zostaw komentarz:

• eaglemirek
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez Zobacz wpis
    Vukowar. Jakieś podpowiedzi od tych co byli? Co warto zobaczyć,
    Vukovar został ogłoszony chorwackim gradom herojem
    Nie wiem jak teraz tam wygląda bo wyłem tam w 2013 ale, myślę że ślady walk jako pamiątka tamtych walk są nadal widoczne. Myślę że warto zobaczyć miasto i cmentarz

Zostaw komentarz:

• ruwado
    odpowiedział(a)
    Na pewno dużo powie eaglemirek . Był tam chyba.

Zostaw komentarz:

• EŁ
    odpowiedział(a)
    Mam pytanko. Postanowiliśmy w drodze powrotnej z Bułgarii zaznaczyć o Chorwację a dokładnie o Vukowar. Jakieś podpowiedzi od tych co byli? Co warto zobaczyć, gdzie zostawić autko itp. Na zwiedzanie będzie niestety mało czasu jakie 2 godzinki bo potem na Serbię na nocleg.Czy można płacić w euro? Ktoś przyjeżdżał przez granicę serbsko chorwacka? Chyba raczej tam pusto powinno byc
    Ostatnio edytowany przez ; 113.

Zostaw komentarz:

• aro_40
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez sotdi Zobacz wpis
    Pytanie mam o praktykę spotkań z Policją HR na autostradzie - jechałem przepisowo - prędkość dopuszczalna ustalona wg GPS zgodnie z ograniczeniami i byłem chyba wyprzedzany przez wszystkich - fakt że padało i znaki pokazywały 100 km/h ale kiedy podczepiałem się pod inne auta to minimum jechały 140 km/h. Nawet auta z przyczepami były szybsze :-) Policję na autostradzie (Zagrzeb - Vodice) widziałem raz - A6 jechała na bombach ale nie zauważyłem żeby kogoś zatrzymywała.
    Więc moje pytanie brzmi czy faktycznie można bez większego ryzyka przekraczać prędkość o te 20-30 km/h czy też takie zachowania uchodzą płazem tylko miejscowym (choć wyprzedzany byłem też przez auta na polskich blachach). Nie ukrywam, że wleczenie się po pustej autostradzie 100 km/h odbieram jako marnotrawstwo czasu ;-)
    Jak tylko mogę to lecę jakieś 140-160. a i tak często jestem wyprzedzany przez innych w tunelach trzymam się ograniczenia lub jadę w sznureczku i póki co nigdy jeszcze nie czepiali się

Zostaw komentarz:

Pracuję...