Wyjazdy w rejon Chorwacji - PODPOWIEDZI od tych co byli

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• Maicroft
    odpowiedział(a)
    I latem i zima, jak natezenie ruchu robi sie duze, to zaraz cos takiego wyswietlaja.

Zostaw komentarz:

• ruwado
    odpowiedział(a)
    W lecie na szczęście tego nie spotkałem

Zostaw komentarz:

• Maicroft
    odpowiedział(a)
    Mnie w tej trasie przez Austrie wkurza to samo co dzieje sie tam zima. Wyswietla sie 100 IG-L i tak sobie pyrkaj przez praktycznie cala Austrie.

Zostaw komentarz:

• lukasz3112
    odpowiedział(a)
    a jakie w tym roku ceny za noclegi w okolicach Tucepi/Baśka Voda?

Zostaw komentarz:

• krzygaj
    odpowiedział(a)
    Koledzy czy ktoś był w miejscowości Postira(wyspa Brać) i może coś o niej napisać? - głownie chodzi mi o plaże pod kątem dzieciaka:
    - jaki rodzaj
    - czy od razu robi się głęboko
    - jakieś atrakcje
    Z góry dzięki

Zostaw komentarz:

• ruwado
    odpowiedział(a)
    Obwodnica Żyliny też już jest

Jest na mapach google w navi HERE WeGo.

Zostaw komentarz:

• ruwado
    odpowiedział(a)
    Teraz od granicy PL do Svrcinovca jest jedna nitka ekspresówki oddanacw zeszłym roku. A miała być jeszcze obwodnica Żyliny.

Zostaw komentarz:

• Godlik
    odpowiedział(a)
    Od granicy z PL jest kawałek zwykłej drogi. Z tego co pamiętam autostrada zaczyna się w okolicach miejscowości Żylina i jedziesz nią aż do granicy z Węgrami. Potem jest kawałek zwykłej dwupasmówki (M15) i wjeżdżasz na autostradę M1.

Zostaw komentarz:

• Alonzo_
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez krzygaj Zobacz wpis
    Godlik aro_40 dzięki za wskazówki - myślę, że przez Słowację i Węgry będzie ok: https://goo.gl/maps/pquECpGEFpC2
    Podpowiedzcie jak wygląda ten odcinek słowacki na tej trasie co tu kolega zalinkował?
    Jak tam z autostradami?
    Chciałbym taką trasą pojechac w tym roku, tzn Słowacja i Węgry.
    Kiedyś leciałem przez słowację niepłatnymi odcinkami - nigdy więcej "zwykłymi".
    Jak tu jest?

Zostaw komentarz:

• Godlik
    odpowiedział(a)
    To wszystko jest online, więc są praktycznie od ręki. Dla bezpieczeństwa możesz kupić kilka dni przed wyjazdem.

Zostaw komentarz:

• krzygaj
    odpowiedział(a)
    Godlik aro_40 dzięki za wskazówki - myślę, że przez Słowację i Węgry będzie ok: https://goo.gl/maps/pquECpGEFpC2
    Z jak dużym wyprzedzeniem trzeba zamawiać winiety?

Zostaw komentarz:

• aro_40
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez krzygaj Zobacz wpis
    Dobra w tym roku chyba pojadę przez Węgry - miejsce docelowe, to wyspa Brać(konkretnie Povlja) - czy ktoś mógłby wprowadzić ewentualne korekty do poniższej trasy, czy jechać jak pokazuje google?

Mam jeszcze pytania:
    - gdzie najlepiej kupić winietę?
    - jakieś istotne uwagi?
    - na coś powinienem uważać?
    - kamerkę i nawigację mogę mieć?

Jakby ktoś miał pod ręką jakiś link, do powyższych i innych informacji gdzie mogę poczytać - to byłbym wdzięczny

Dzięki
    Trochę drogo Cię wyniesie. Lepiej lecieć kawałkiem przez Czechy (bez winiety) i zaraz na początku wpaść na Słowację, albo przez Czechy a potem Austrię. Oczywiście zaraz będzie dyskusja o wyższości trasy przez Węgry nad trasą przez Austrię (albo odwrotnie). Obie trasy maja swoje plusy i minusy, czyli co kto woli. Ja jeżdżę przez Austrię (z Warszawy).
    Winiety kupuję zaraz za granicą, czyli w Czechach na stacji benzynowej (jakieś 2 km za granicą), a austriacką na granicy (po austriackiej stronie) są dwa punkty.
    Co do kamerki, to poszukaj na necie, bo zdaje się, że tak jak CB nie wszędzie jest dozwolona

Zostaw komentarz:

• dawcio
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez Godlik Zobacz wpis
    Ja jeżdżę przez Słowację i Węgry
    ja też

Zostaw komentarz:

• Godlik
    odpowiedział(a)
    Czechy, Słowacja i Węgry? To oznacza 3 winiety Ja jeżdżę przez Słowację i Węgry (polską granicę przekraczam w Zwardoniu).

Także początek jak chcesz, ale potem (od Bratysławy) jedź tak jak pokazuje Google. M86 na Węgrzech to nowo oddana droga, co prawda ekspresowa a nie autostrada, ale i tak dojedziesz szybciej niż autostradą przez Budapeszt.

Sugeruję przepisowo. Na tej M86 potrafią stać z fotoradarem nawet na wiadukcie nad trasą. Na innych odcinkach też. Mój ojciec w zeszłym roku po wakacjach za jakieś niewielkie przekroczenie na "70" dostał list z mandatem na ok. 400 PLN. A przyszedł zanim zdążył wrócić z Chorwacji ))) Słowacka policja też nie lubi Polaków...
    W Chorwacji można nieco szybciej, ale widziałem na autostradzie nieoznakowane radiowozy.

Winiety - ja kupuję w necie, najwygodniej:
    1. Słowacja tylko elektronicznie

2. Węgry też elektronicznie (trzeba się zarejestrować na www), albo na pierwszej stacji

3. W Chorwacji płacisz na bramkach.

Winiety sprzedaje też PZMot, ale po bandyckich cenach...

Nawigację oczywiście że możesz mieć.

Zostaw komentarz:

• krzygaj
    odpowiedział(a)
    Dobra w tym roku chyba pojadę przez Węgry - miejsce docelowe, to wyspa Brać(konkretnie Povlja) - czy ktoś mógłby wprowadzić ewentualne korekty do poniższej trasy, czy jechać jak pokazuje google?

Mam jeszcze pytania:
    - gdzie najlepiej kupić winietę?
    - jakieś istotne uwagi?
    - na coś powinienem uważać?
    - kamerkę i nawigację mogę mieć?

Jakby ktoś miał pod ręką jakiś link, do powyższych i innych informacji gdzie mogę poczytać - to byłbym wdzięczny

Dzięki

Zostaw komentarz:

• ruwado
    odpowiedział(a)
    Tylko my zawsze w hotelach. Kwater nie znam.

A jeśli idzie o miejscówki to np. od Makarskiej do Gradaca. Omiś koniecznie do zobaczenia, ale nie do pobytu na stałe.
    Ostatnio edytowany przez ruwado; 6444.

Zostaw komentarz:

• leonn
    odpowiedział(a)
    A ja nadal nie mam jeszcze nic zarezerwowanego

ruwado może Ty "stary" cromaniak byś mi podrzucił jakiś namiar, bo w tym roku chcemy jechać gdzieś indziej niż do tej pory, ale poniżej Zadar?

Zostaw komentarz:

• ruwado
    odpowiedział(a)
    Na Korcule prom, z Orebica na Peljesacu. Na Peljesac prom z Ploce lub naokoło lądem przez Ston. Trasa daleka ale fajna. Podrodze mury w Stonie, tunel Dingac.

Tu coś o cenach

Ceny promów w Chorwacji w 2018 roku. Poznaj ceny i godziny kursowania promów. Wszystkie niezbędne informacje znajdziesz na blogu!

na Korculi fajna plaża w zatoczce Pupnatska Luka.
    Ostatnio edytowany przez ruwado; 6444.

Zostaw komentarz:

• dawcio
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez no_fear Zobacz wpis
    Szybka ucieczka na Korčule - do wiochy Lumbarda i tam było bardzo sympatycznie.
    jak wygląda transport na te wysepki auta?Jakie koszta?

Zostaw komentarz:

• no_fear
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez leonn Zobacz wpis
    Też szukam czegoś nowego, dawcio możesz podrzucić jakiś namiar na Krk?

Wczasował może ktoś na Pelješac, jeśli tak to prosiłbym o jakiś namiar.
    nie pomogę za wiele

w Orebić, kilka dni, 3 lata temu - nam nie przypadło do gustu.
    Szybka ucieczka na Korčule - do wiochy Lumbarda i tam było bardzo sympatycznie.

Na Korčule bardzo chętnie wrócę ponownie

Zostaw komentarz:

• dawcio
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez leonn Zobacz wpis
    dawcio możesz podrzucić jakiś namiar na Krk?
    jak chcesz jechać na KRK to z czystym sumieniem polecam,ale tam bez rezerwacji jest ciężko
    Najładniejsze plaże są w Starej Baśce(KRK) ale tam jest może z 20 domów

Ja mieszkałem w Punat,ale miasto KRK też ok.Jeśli chcesz namiar na domek to daj znać na PW Ci wyślę,ale wszystkie są w jednych $$

Zostaw komentarz:

• leonn
    odpowiedział(a)
    Też szukam czegoś nowego, dawcio możesz podrzucić jakiś namiar na Krk?

Wczasował może ktoś na Pelješac, jeśli tak to prosiłbym o jakiś namiar.

Zostaw komentarz:

• dawcio
    odpowiedział(a)
    troszkę z innej beczki w tamtym roku wyjazd na wyspę KRK,którą bardzo miło wspominamy,ale nie lubimy jeździć w to samo miejsce i teraz chcemy "wylądować''na ladzie stałym czy możecie polecić coś w okolicy Crikvenica-Senj(ktoś był coś wie?) interesuje mnie wyjazd raczej bez rezerwacji

Zostaw komentarz:

• lukasz3112
    odpowiedział(a)
    Panowie a jadąc autostradą przez Słowenię są jakieś utrudnienia? Zawsze jeździłem objazdem autostrady ale w tym roku z dwójką maluchów powiem szczerze, że za te 30E za winietę miesięczną chyba nie będę ryzykował żeby tam błądzić.

Zostaw komentarz:

• Angrekoo
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez Alonzo_ Zobacz wpis
    Koledzy pytanko z innej beczki. Jak na Slowacji, Węgrzech i Cro z ekohisterią na drogach? Badają spaliny podczas kontroli?
    Moze w Austrii mozna sie tym jakos przejmować, ale patrząc na stan aut jezdzacych po Chorwacji jak i zero patroli i zainteresowania Policji to bym sie niczym nie przejmował.

Zostaw komentarz:

Pracuję...