krzynol, na Chorwacji można siedzieć max 90 dni nie więcej jak dwa takie turnusy w roku.
Ja mógłbym tam siedzieć non-stop bo mam biznes online ale to 90 dni pozwalają tylko przedłużyć w celach rodzinnych lub naukowych. Ciężko jest załatwić pobyt stały.
Nie ukrywam że na Chorwacji jest młody rynek jeśli chodzi o marketing internetowy. Mógłby tam zarobić i rozwinąć chorwackie internety ale Ci mnie wpuścić nie chcą :-)
Nie do końca, każde państwo wchodzące do UE może narzuć swoje warunki nabywania gruntów i osiedlania się obywateli innych państw w unii. Ponoć Chorwaci tak szybko nie odpuszczą swojego raju na ziemi dla obcych. Szczególnie że oni dopiero się odbudowują po wojnie.
Wiem, rozmawialem z naszym gospodarzem i obawiaja sie ze bogaty zachod wykupi ich wybrzeza i ceny wzrosna. Szczegolnie obawiaja sie Austryjakow. Moze dlatego na granicy do Dubrownika nas nie sprawdzali, a auto na austryjackich blachach poszlo do kontroli.
Maja te same obawy co my kilka lat temu. Ze Niemcy przyjada i Gdansk wykupia...
Na Chorwacji najbardziej rozwala mnie zaufanie. Oni tam nie zamykają aut!
Zamknięty stragan to stragan ze spakowanym towarem w pudła pod stołem na całą noc, nikt tego nie ukradnie. W sklepie gdzie żona kupowała buty gość na ladzie miał pudełko z kasą, pomagał na drugim końcu sklepu pani przy butach i nikt tej kasy nie zajumał.
Jadąc przez Chorwację są stragany, same stragany bez obsługi, owoce i warzywa popakowane w paczki z karteczką ile za to. Ludzie biorą wyliczoną kasę zostawiają w koszyku pełnym pieniędzy.
W Polsce to by cały ten stragan z koszykiem zarąbali.
If we could convert bullshit into energy, we would be millionaires.
ruwado, Są nawet dodatkowe jak jest długa kolejka. W 2012 tak miałem że sie nie załapałem i poszliśmy sobie pozwiedzać bo było 1h czasu do następnego. Widzieliśmy że podpływa jakiś od strony zachodniej ale potraktowaliśmy że to nie może być na Sucuraj bo za wcześnie a jak przyszliśmy to się okazało że to był dodatkowy :!:
Jak podjedziesz to się ustawiaj najpierw w kolejce samochodem a druga osoba po bilet w tym czasie :!:
Komentarz