zmiana roweru

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Maicroft
    Moderator
    S_OCP MemberModeratorr
    • 2004
    • 25757
    • Audi

Fajna jest cena takiej kasety 10-42 ~1450zl

Ja jednak wole tradycyjny naped XTRa z blatami 30,46+ kaseta 11-36 + przerzutki manetki ~4000zl. IHMO bardziej funkcjonalne.

No tak o trzy elementy mniej do psucia mamy w takim zestawie 1x10
    Spritmonitor.de

Komentarz

• kazik4x4
      RS
      • 2008
      • 2728

Zamieszczone przez xtremesystems
      za 15k jest sens kupowac jak sie sciga z czolowka w amatorach . bo o pro w ogole nie piszmy
      Jest sens kupować, o ile maszjuż coś czego nie kupisz za żadne pieniądze - kondycję, czas i serce do tego sportu

Sporo jest przypadków - szczególnie w sportach typu własnie rower, enduro motocyklowe itp - sprzęt z na prawdę wysokiej półki a umiejętności przeciętne a kondycja poniżej przeciętnej.
      Kolesie o lepszej kondycji/technice na słabszym sprzęcie robią wiatrak z tych co wydatki sprzętowe mierzą nie w tysiącach a dziesiątkach tysięcy.

Komentarz

• xtremesystems
        RS
        • 2010
        • 2254
        • Hyundai

no wlasnie o tym pisze. wystarczylo by pojechac na jakis mtb maraton zeby zweryfikowac swoja kondycje i umiejetnosci.

Komentarz

• kazik4x4
          RS
          • 2008
          • 2728

Zamieszczone przez piramida
          [ Dodano: Pon 31 Mar, 14 14:34 ]
          kazik4x4, szkoda by mi było wydac na wakacje jednorazowo 15kzł :wink:
          Wydaje Ci się Leć sobie zimą, kiedy u nas jest -22 w jakieś miejsce gdzie jest +30'C, woda przezroczysta, piasek biały, piwo za 1zł i posiedź tak dwa tygodnie z wyłączonym telefonem. Będziesz się zastanawiać: "Po chu...j mi był ten rower???"

Drink robiony z kokosa który nieopodal Ciebie spadł minutę temu, prawdziwe banany max 10-12cm długie a nie takie hodowlane mutanty co u nas w sklepach są dostępne, ananas o innym smaku...

Idę o zakład, że miesiąc po powrocie będziesz szukać kolejnego podobnego kierunku i nie będziesz patrzeć że z kieszeni ma wyfrunąć kolejne 20kpln.

[ Dodano: Pon 31 Mar, 14 14:52 ]
          no wlasnie o tym pisze. wystarczylo by pojechac na jakis mtb maraton zeby zweryfikowac swoja kondycje i umiejetnosci.
          Albo bryknąć się w DH z kimś kto ma słabszy rower ale nie ma rodzina na utrzymaniu i kredytu
          Taki koleś na jakiejś ukrainie tak da ognia w dół, że ten kredytowy ojciec na fullu nigdy tak by nie pojechał

Jak patrzę na kolesi z np. mazovii gdzie średnia prędkość w terenie to 26-28km/h to dopiero widzę swoje miejsce w szeregu wiedząc, że na gumach 1,75 na asfalcie ciężko by mi było taką utrzymać

Komentarz

• piramida
            RS
            • 2009
            • 12222
            • Superb III (3V3)

Maicroft, w ogóle ceny sram są z kosmosu, średnio dwa razy wieksze niż shimano, na allegro zębatkę 10-42 mozna kupić za 1100 a i tak to jest cena nie współmiernie wysoka.

Może się okazać że wystarczą przełożenia 11-40 czy 11-38 i wtedy cena na pewno mniejsza.

[ Dodano: Pon 31 Mar, 14 15:08 ]
            kazik4x4, kiedyś spróbuje wybrac sie pod palmy w środku zimy :szeroki_usmiech

Panowie jeszcze jedna sprawa odnosnie pedałów, spd czy time?

Nie uzywam platform :wink:
            superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
            http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• Pixon
              Rider
              • 2013
              • 541
              • Fabia (NJ3)

Zamieszczone przez kazik4x4
              Jak patrzę na kolesi z np. mazovii gdzie średnia prędkość w terenie to 26-28km/h to dopiero widzę swoje miejsce w szeregu wiedząc, że na gumach 1,75 na asfalcie ciężko by mi było taką utrzymać
              Żadna rewelacja, Mazovia to płaskie, łatwe i stosunkowo szybkie maratony. Ja pod taką średnią podszedłem na maratonie 24h na mazovii 2010r.
              Tempo!! I tak cały tydzień, życie idzie jak na spidzie!

Komentarz

• kazik4x4
                RS
                • 2008
                • 2728

Zamieszczone przez Pixon
                Zamieszczone przez kazik4x4
                Żadna rewelacja, Mazovia to płaskie, łatwe i stosunkowo szybkie maratony. Ja pod taką średnią podszedłem na maratonie 24h na mazovii 2010r.
                No to Ci gratuluję... Ale co do mazovii to nie zgodze się, że tak tam jest lightowo.
                Polecam etapy w okolicach Otwocka/Karczewa, Sulejówka, Kozienic. W niektórych konfiguracjach piachu po kostki na niektórych odcinkach. Czasami łatwiej przepchnąć kozę jak nią przejechać.

Komentarz

• abstinent
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 4842
                  • Octavia II combi (1Z5)
                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

piramida o to sprzęt kolegi, coś w granicach 11kg i naprawdę daje radę w terenie
                  i nie jest to jakieś nie wiadomo co :lol:
                  piasty 240s bo nie widać jakie

reszta fotek

Komentarz

• AdamB
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 8030
                    • Octavia IV (NX3)
                    • DKZA 2.0 TSI 190 KM

12 kilo :shock:

za taka kase masakra . znajomy za podobna zlozyl sam 8 kg z hakiem na 29kolach
                    tylko hardtaila .
                    Rozumiem, że rower 8 kg to sam jedzie pod górę, a ten 12kg to trzeba pedałować z górki :diabelski_usmiech a jak ktoś ma rower który waży 15kg to co ma zrobić??? Z podówrka nie wyjeżdżać ?? :szeroki_usmiech
                    Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• piramida
                      RS
                      • 2009
                      • 12222
                      • Superb III (3V3)

abstinent, coś mi się nie wydaje ze ten reign waży około 11kg, ale po za tym fajny sprzet.
                      na sezon 2014 nie ma już reignow przynajmniej na Polskę, za to wszedł giant trance X 27.5 ze skokiem 140

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• Maicroft
                        Moderator
                        S_OCP MemberModeratorr
                        • 2004
                        • 25757
                        • Audi

Nie w tym rzecz. Kupic klocka o wadze 12kg za 12tys, to troche nie to, bo za 12tys, mozna kupic klocka ktoremu blizej do 8kg niz do 12kg.

Tu w tej cenie mamy:

Zawsze 10kg to lepiej niz 12kg

9,2kg

Ciagle mamy rowery FS w niektorych przypadkach dalej za normalne pieniazki.

Musi to byc na kolach 29" ??
                        Spritmonitor.de

Komentarz

• xtremesystems
                          RS
                          • 2010
                          • 2254
                          • Hyundai

Zamieszczone przez AdamB
                          12 kilo :shock:

za taka kase masakra . znajomy za podobna zlozyl sam 8 kg z hakiem na 29kolach
                          tylko hardtaila .
                          Rozumiem, że rower 8 kg to sam jedzie pod górę, a ten 12kg to trzeba pedałować z górki :diabelski_usmiech a jak ktoś ma rower który waży 15kg to co ma zrobić??? Z podówrka nie wyjeżdżać ?? :szeroki_usmiech
                          nie przesadzajmy. ale za taka kase 12 kg klocek

piramida . troche dla zartu napisze ze za 1450 kupilem 13 kg MTB :P

Komentarz

• abstinent
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2007
                            • 4842
                            • Octavia II combi (1Z5)
                            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

piramida, lekkie i co ważne mocne !
                            znajdź taką ramę i poskładasz coś fajnego i lekkiego
                            http://allegro.pl/scott-spark-rc-car...108420809.html ten miał by problem z jeźdźca powyżej 70kg :lol:

Komentarz

• piramida
                              RS
                              • 2009
                              • 12222
                              • Superb III (3V3)

Maicroft, potrzebuje większego skoku bo mi się nie chce podnosić koła na krawężnik :lol:

Komentarz

• kazik4x4
                                RS
                                • 2008
                                • 2728

Kuwa, wyścig zbrojeń jak nic ))
                                Niedługo w gramach różnice będziecie liczyć.

Przypomina mi się jak takie jeden chłopak ścigał się w motocyklowych mistrzostwach polski i co chwila wydawał jakieś chore pieniądze na felgi magnezowe a nie alu bo lżejsze o 600g na sztuce. Tytanowe osie zamiast stalowych - też lżejsze o parędziesiąt gramów.
                                Styropianowe siedzenie zamiast piankowego, podnóżki z magnezu - też kilka gramów mniej...
                                Non stop walka z masą.
                                A sam brzuch miał taki, że żaden wyczynowy kombinezon standardowy mu nie pasił i spidi mu robiło mu kombinezon na miarę. Ba, nawet zbiornik nieco zmniejszał, żeby móc się położyć dobrze na motorze.

Komentarz

• AdamB
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2007
                                  • 8030
                                  • Octavia IV (NX3)
                                  • DKZA 2.0 TSI 190 KM

kazik4x4,
                                  Żeby nie wyszło w myśl powiedzenia, że ch...mu tancerzowi to nawet muzyka w tańcu przeszkadza. :szeroki_usmiech

Tak z Ciekawości zapytam się, koledzy zapaleńcy kiedy na rowerach jeździliście ostatni raz??? :lol:

Komentarz

• abstinent
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2007
                                    • 4842
                                    • Octavia II combi (1Z5)
                                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

ja weekend, wczoraj do roboty, dzisiaj też będzie

Komentarz

• zwolin
                                      Rider
                                      • 2010
                                      • 656

AdamB, sobota 3h, niedziela 3h, dziś plan na 2h
                                      Zobacz stronę mojego dziecka - podziel się 1% - http://piotrzwolinski.pl/
                                      O II Tour Combi 1.6
                                      Mitsu Carisma 4G93 GDI

Komentarz

• AdamB
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2007
                                        • 8030
                                        • Octavia IV (NX3)
                                        • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Panowie czysto techniczne pytanie mam teraz opony http://www.giant-bicycles.com/pl-pl/...0c/1941/50325/ i jedną sobie uszkodziłem. Chcę teraz przejść na 29" (28" i 29" mają tą samą obręcz). Możecie Mi powiedzieć o ile będą wyższe opony 29"x 1.75 lub 1.9 i którą wybrać:

1. http://allegro.pl/opona-kenda-karma-...056331195.html
                                        2. http://allegro.pl/opona-schwalbe-sma...026303738.html
                                        3. http://www.soteshop.cyclosport.pl/28...ol-czarny.html

Jeżdżę powiedzmy 70% po asfalcie i 30% po szutrze i polnych lub leśnych drogach. Na obecnych oponach rower jest trochę nerwowy na szutrze.

[ Dodano: Wto 01 Kwi, 14 08:36 ]
                                        Zamieszczone przez zwolin
                                        AdamB, sobota 3h, niedziela 3h, dziś plan na 2h
                                        Tyle też jeździłem w zeszłym roku, w tym mniej będzie bo w miejsce roweru wszedł basen. Ale roweru za więcej niż 2000zł nie kupię :diabelski_usmiech

Komentarz

• zwolin
                                          Rider
                                          • 2010
                                          • 656

AdamB, co do wysokości, to Ci teraz nie powiem, ale jeśli chodzi o uniwersalność, to bym polecał geaxa saguaro. Lekko się kręci po asfalcie, a i w terenie fajnie się sprawdza. Jedyny minus, to jazda w gęstym, takim "tłustym" błocie. Momentalnie się zakleja i mizernie oczyszcza się po wyjechaniu z niego.
                                          Zobacz stronę mojego dziecka - podziel się 1% - http://piotrzwolinski.pl/
                                          O II Tour Combi 1.6
                                          Mitsu Carisma 4G93 GDI

Komentarz

• AdamB
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2007
                                            • 8030
                                            • Octavia IV (NX3)
                                            • DKZA 2.0 TSI 190 KM

zwolin, za droga, w grę tylko w/w wchodzą. Pytanie mam jedno czy dętka 700x40C będzie dobra dla opony 29"x1.75?

Komentarz

• kazik4x4
                                              RS
                                              • 2008
                                              • 2728

Zamieszczone przez AdamB
                                              Tak z Ciekawości zapytam się, koledzy zapaleńcy kiedy na rowerach jeździliście ostatni raz??? :lol:
                                              trzy tygodnie temu - 125km
                                              dwa tygodnie temu ok.90km
                                              tydzień temu - ok. 110km
                                              w tym tygodniu - ok. 30km

U mnie z jazda jest tak, że siedzę sobie w robocie i nagle mi się chce pojeździć, to wsiadam na rower i jeżdżę po okolicy Nie musze się jakoś specjalnie zbierać, ubierac itp. W robocie przeważnie jestem ubrany outdorowo.

Komentarz

• AdamB
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2007
                                                • 8030
                                                • Octavia IV (NX3)
                                                • DKZA 2.0 TSI 190 KM

trzy tygodnie temu - 125km
                                                dwa tygodnie temu ok.90km
                                                tydzień temu - ok. 110km
                                                w tym tygodniu - ok. 30km

U mnie z jazda jest tak, że siedzę sobie w robocie i nagle mi się chce pojeździć, to wsiadam na rower i jeżdżę po okolicy Nie musze się jakoś specjalnie zbierać, ubierac itp. W robocie przeważnie jestem ubrany outdorowo.
                                                Czyli jeździmy bardzo podobnie, z tym, że w tym roku z czasem mam krucho.

Komentarz

• kazik4x4
                                                  RS
                                                  • 2008
                                                  • 2728

Zamieszczone przez AdamB
                                                  Jeżdżę powiedzmy 70% po asfalcie i 30% po szutrze i polnych lub leśnych drogach. Na obecnych oponach rower jest trochę nerwowy na szutrze.
                                                  Przy tej szerokości rzędu 1,75 w porównaniu z np, 2,25 kazda opona na szutrze będzie "nerwowa", przynajmniej ja mam takie odczucia.
                                                  U mnie przebiegi są procentowo podobne, może nawet asfalt bliżej 80%, reszta to las i pole. Zdecydowałem się ostatnio na Schwalbe Land Cruiser http://allegro.pl/opona-schwalbe-lan...111480150.html
                                                  O ile przy wchodzeniu w zakręt na twardym, ubitym szutrze, żwirze itp czuć uślizgiwanie się, to jak już opona złapie trakcję bokiem bieżnika to trzyma dosyć dobrze.
                                                  Ale za to na asfalcie zachowuje się cicho, toczenie lekkie - jazda po prostu bez wysiłku.
                                                  Jak sobie przypomnę przejażdżki 50-60km, w tym 70-80% asfalt robione na gumach 2,25 to aż mi szkoda tych spalonych kalorii

Jeszcze co do tej opony - niby "puncture protection", ale dwa razy poległa na... jeżynach.

Komentarz

• Maicroft
                                                    Moderator
                                                    S_OCP MemberModeratorr
                                                    • 2004
                                                    • 25757
                                                    • Audi

Z innego forum
                                                    A oto mój składak na ramie Scalpela 26" z kołami 650B, napęd 1x10.

Brake (Front): (Hamulec przedni) XT M785 271g
                                                    Brake (Rear): (Hamulec tylny) XT M785 286g
                                                    Brake Disc (Front): Avid HS1 180mm 133g
                                                    Brake Disc (Rear): Avid HS1 140mm 82g
                                                    Brake Disc Bolts: Avid 24g
                                                    Brake Adapters: Shimano 42g
                                                    Bottom Bracket: (Suport) Sram BB30 50g
                                                    Cables: (Pancerze i linki) Shimano SP41 50g
                                                    Cassette: (Kaseta) Sram PG 1080 11-36 238g
                                                    Chain: (Łańcuch) KMC X10SL 235g
                                                    Crankset: (Korby) Sram S2200 BB30 32T 537g
                                                    Derlr (Rear): (Przerzutka tylna) XTR M986 GS 215g
                                                    Fork: (Widelec) Lefty Speed DLR2 110mm 1765g
                                                    Rear Shock: (Damper) RS Monarch RT3 226g
                                                    Frame: (Rama) Cannondale Scalpel 2012 XL 1395g
                                                    Grips: (Gripy) ESI Racing (z korkami) 49g
                                                    Handlebar: (Kierownica) NewUltimate EVO 700mm 117g
                                                    Headset: (Stery) Headshok SI 60g
                                                    Pedals: (Pedały) XTR M980 306g
                                                    Seat: (Siodło) Fizik Antares 197g
                                                    Seatpost: (Sztyca) FSA SLK-Light 220g
                                                    Seatpost clamp: (Zacisk sztycy) Cannondale 15g
                                                    Shifters: (Manetki) XTR M980 10sp (z linką) 115g
                                                    Skewers: (Zaciski koł) DT Swiss RWS 10mm 69g
                                                    Stem: (Mostek) Headshok 90mm 172g
                                                    Tire (Front): (Opona przednia) Maxxis Crossmark 27.5 x 2.1 495g
                                                    Tire (Rear): (Opona tylna) Maxxis Crossmark 27.5 x 2.1 489g
                                                    Top Cap: (Top cap) Leonardi Factory 11g
                                                    Wheel Front: (Koło przednie) 595g
                                                    -Hub: (Piasta) Tune Cannonball
                                                    -Rim: (Obręcz) BOR XMD 333 650B
                                                    -Spokes: (Szprychy) DT Revolution
                                                    -Nipples: (Nyple) DT Alu 12mm
                                                    -Rim tape: (Opaska) Tune/No tubes + wentyl 16g
                                                    Wheel Rear: (Koło tylne) 745g
                                                    -Hub: (Piasta) DT Swiss 240s
                                                    -Rim: (Obręcz) BOR XMD 333 650B
                                                    -Spokes: (Szprychy) DT Revolution
                                                    -Nipples: (Nyple) DT Alu 12mm
                                                    -Rim tape: (Opaska) Tune/No tubes + wentyl 16g

Misc : (Inne) Mleko Stan’s 2 x 59ml 120g

Razem : 9356g

Nie tak zle wagowo, pytanie ile poskladane toto by kosztowalo. No i ma skok :szeroki_usmiech

A oto mój składak na ramie Scalpela 26" z kołami 650B, napęd 1x10. Brake (Front): (Hamulec przedni) XT M785 271g Brake (Rear): (Hamulec tylny) XT M785 286g Brake Disc (Front): Avid HS1 180mm 133g Brake Disc (Rear): Avid HS1 140mm 82g Brake Disc Bolts: Avid 24g Brake Adapters: Shimano 42g Bottom B...
                                                    Spritmonitor.de

Komentarz

Pracuję...