tomekjmopl, do tego doszła zmiana diety (w weekend na śniadanko ciemny chlebek z twarogiem i miodem/dżemem), wcześniejsze kładzenie się spać, ograniczenie ilości spożywanego piwa i parę innych drobiazgów i h.j jeden wielki...
Chłopy, zmusza Was kobita do dbania o zdrowie...?
Zwiń
X
-
Agamek12, to pewnie przez te laski na basenie głowa się rozbolałasuperb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0
poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0
Komentarz
-
-
Halo :spoko czy jest na sali lekarz?
Zawsze miałem książkowe cisnienie 120/80. Żebym wypił nie wiem ile kawy, wszedł po schodach na nie wiem które piętro do lekarza - zawsze 120/80, albo niższe. Wszyscy lekarze (razem z kardiologiem) mówili , że przy wypadaniu płatka zastawki mitralnej (czy trójdzielnej) to normalne.
Otóż: po ukończeniu magicznych 40 lat, już dwa razy miałem skok ciśnienia. Tak do 150/100 - 130/98. Myślałem, że mi łeb rozsadzi. Potem jak ciśnienie spadło, czułem się jak by mi kto w głowę sztachetą przywalił. Tzw. "pusty łeb" :?
Ogólnie ciśnienie podskoczyło mi na stałe ze wspomnianych 120/80 na
130/100
125/95
130/98
125/95
itp.
Co ciekawe - żona oczywiście umoralniła mnie - "nie masz już 18 lat - może czas zacząć dbać o siebie" Chodziło oczywiście o pijane przeze mnie piwo :P
Zrobiłem więc experyment - po ostatnim skoku ciśnienia (drugim) odstawiłem kawę na 2 dni (a wypijam jej sporo) i ciśnienie było wyższe niż 120/80.
Dwa dni pod rząd kupiłem jednego dnia 2, a drugiego dnia 3 browary (po 0,65 l) i zmierzyłem ciśnienie po ich wypiciu:P
ciśnienie było bardzo niskie (120/75, 115/74).
Czy:
- wypite piwo, które teoretycznie powinno podwyższyć ciśnienie mogło spowodować efekt "odreagowania stresu z całego tygodnia" i uspokojenie sie i zarazem spadek ciśnienia? (stresu i nerwów mi nie brakuje od 2 - 3 lat w pracy i z powodów prywatnych - choroba Mamy)
- trza zacząć o siebie dbać? bo nie jest się juz nastolatkiem
- Kręgosłup, który mi dokucza może powodować wysokie ciśnienie?
- trza się odchudzić? (dawno się nie ważyłem i nie mierzyłem - ale tak około 165 cm / 80 kg)?pozdrawiam - Darek
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez ruwadoHalo :spoko czy jest na sali lekarz?
Zawsze miałem książkowe cisnienie 120/80. Żebym wypił nie wiem ile kawy, wszedł po schodach na nie wiem które piętro do lekarza - zawsze 120/80, albo niższe. Wszyscy lekarze (razem z kardiologiem) mówili , że przy wypadaniu płatka zastawki mitralnej (czy trójdzielnej) to normalne.
Otóż: po ukończeniu magicznych 40 lat, już dwa razy miałem skok ciśnienia. Tak do 150/100 - 130/98. Myślałem, że mi łeb rozsadzi. Potem jak ciśnienie spadło, czułem się jak by mi kto w głowę sztachetą przywalił. Tzw. "pusty łeb" :?
Ogólnie ciśnienie podskoczyło mi na stałe ze wspomnianych 120/80 na
130/100
125/95
130/98
125/95
itp.
Co ciekawe - żona oczywiście umoralniła mnie - "nie masz już 18 lat - może czas zacząć dbać o siebie" Chodziło oczywiście o pijane przeze mnie piwo :P
Zrobiłem więc experyment - po ostatnim skoku ciśnienia (drugim) odstawiłem kawę na 2 dni (a wypijam jej sporo) i ciśnienie było wyższe niż 120/80.
Dwa dni pod rząd kupiłem jednego dnia 2, a drugiego dnia 3 browary (po 0,65 l) i zmierzyłem ciśnienie po ich wypiciu:P
ciśnienie było bardzo niskie (120/75, 115/74).
Czy:
- wypite piwo, które teoretycznie powinno podwyższyć ciśnienie mogło spowodować efekt "odreagowania stresu z całego tygodnia" i uspokojenie sie i zarazem spadek ciśnienia? (stresu i nerwów mi nie brakuje od 2 - 3 lat w pracy i z powodów prywatnych - choroba Mamy)
- trza zacząć o siebie dbać? bo nie jest się juz nastolatkiem
- Kręgosłup, który mi dokucza może powodować wysokie ciśnienie?
- trza się odchudzić? (dawno się nie ważyłem i nie mierzyłem - ale tak około 165 cm / 80 kg)?
Możesz i powinieneś sobie sprawdzać czy pewne zmiany w diecie wpłyną lub nie na ciśnienie. Lekarz Ci z reki czy ciśnieniomierza nie wywróży, też parę podejśc bedzie robił szukając powodu
Teoretycznie każdy z tych powodów może być przyczyną wysokiego "dolnego" pomiaru.
Nie jesz za ostro i za słono? Palisz ? Jaki tryb życia?
Dla pocieszenia mogę Ci powiedzieć że może to być też wynik długotrwałego stresu ( jak piszesz praca, rodzina).
Ja tak mam. Do 20 paru lat nic mi ciśnienia nie ruszło, ani żona, ani teściowa ani kawa ani gorzała. Porobiłem parę late w "stresowych warunkach" (czyli jak większość z nas) i po 30-tce z książkowego 120/60 zaczęły się problemy. Kłucie i nerwobóle w klatce, duszności. Autentycznie poważnie sie już obawiając poszedłem do swojego lekarza i zbadane miałem 190/100 ( raczej nie denerwowałem się widokiem białego fartuchaa ładnej pielęgniarkli nie miał żeby mi "skoczyło").
Też szukanie najpierw w diecie powodów, pewne modyfikacje w jadłospisie i trybie (wtedy nie popalałem, piwo kontrolnie, gorzały prawie nic) więcej ruchu po kilku miesiącach stanęło że najwyraźniej to "nabyte" nadciśnienie. Po kilku testach różnych medykamentów od 2- 3 lat cignę na jednym a i tak jadę na 135(140)/ok 80(90).
Może to już SKS po prostu (Starość, K...wa Starość - dla niewtajemniczonych)
Ale nie olewaj tego i zadbaj o serducho
Pozdro
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Alonzo_Nie jesz za ostro
Zamieszczone przez Alonzo_Palisz ? Jaki tryb życia?
Zamieszczone przez Alonzo_wynik długotrwałego stresu ( jak piszesz praca, rodzina).
Zamieszczone przez Alonzo_Może to już SKSpozdrawiam - Darek
Komentarz
-
-
Poszedłem ostatnio na badania okresowe i...
Okulistka wykryła delikatną zaćmę: do ponownego badania za kilka miesięcy.
Poszedłem do dermatologa z prośbą o skierowanie na wycięcie znamienia na szyi - a po dokładym sprawdzeniu odkryła jeszcze "pieprzyk" na łopatce, który zakwalifikowała do natychiastowego usunięcia (nie podoba jej sie i będzie musiało być zbadane pod kątem "rakowosci").
Słowem: co z tego że inne badania wyszły mi książkowo, skoro inne badania wykryły problemy...
Nie ma ludzi zdrowych: są tylko źle zdiagnozowani :?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez AdamBZamieszczone przez Agamek12Nie ma ludzi zdrowych: są tylko źle zdiagnozowani :?
Marzy mi sie bawić wnuki i chodzić na starość z moją żoneczką na spacery pod rękę.
Ale będąc realistą chcę chociaż dożyć pełnoletności moich córek, wychować je, wykształcić, pomóc im wejść w dorosłość (troszkę je ustawić) i potem jeśli będę miał pecha to nie męczyć siebie i rodziny jakąś długą chorobą.
Ale może jednak będę tym szczęściarzem i umrę ze starości...chciałbym
Komentarz
-
-
Alonzo_, teraz przez miesiąc mam góry do dyspozycji i każda sobota i niedziela dwie godziny wchodzenia i potem dwie schodzenia . Człowiek czuje się jak nowo narodzony. Dodatkowo codziennie 15min szybkiego marszu do pracy i potem z pracy. OII smutna bo pod hotelem cały czas stoi.Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez octIIsię zrobiło melancholijnie, co tam przyszłość. zdrowie, rodzina, kasa i inne dobroci dziś są jutro może nie być, panowie carpe diem :szeroki_usmiech oczywiście żeby nie było, według własnego uznania
Na coś w stylu fejsbukowych imprez o których wczoraj w TV mówili - tylko żeby tym razem gospodarz się pojawił
Agamek przecież przełożyliście (tojociarze) to co ściemniasz :szeroki_usmiech
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Agamek12Zamieszczone przez Alonzo_Agamek przecież przełożyliście (tojociarze) to co ściemniasz :szeroki_usmiech
Przy okazji czy tak jak w tej reklamie wygląda typowy właściciel toyoty?
Sorry kończę bo tu mamy "się leczyć" i mnie zbanują
Komentarz
-
-
Powiem wam panowie ,że od niecałych 3 miesięcy białego pieczywa ani kawałeczka sam chlebek pełnoziarnisty, do pracy jakieś sałatki, coraz mniej piwa , no i wysokie procenty jakoś mi nie idą...
No i raz w tygodniu piła na sali albo orlik 2godz. Więcej czasu nie mam a szkoda.
Powoli zacząłem biegać zresztą jak co zimę...
.......
A co do tych dzików to do grzdyla trzeba im skoczyć i na kabanosiki wielce ekologiczne :wink: przerobić.....Była O1 Laurin & Klement +
President Johnny II ASC / Sirio Silver Mag 90
-
-
Ja od wrzesnia :
- siłownia 3x tydzien, 40 minut cwiczen aerobowych, 15 minut cardio, około 40 minut cwiczen silowych obwodowych
- zero bialego pieczywa, praktycznie zero pieczywa, od czasu do czasu chleb z maki orkiszowej pieczony przez moja mame ( 100% maki orkiszowej, zero drozszy, zakwas )
- na sniadania otreby z jogurtem
- na obiad jajka + tunczyk + warzywa albo twarog + troche hogurtu + warzywa ( pomidor, papryka itd )
- sporo ruchu, zero siedzenia na dupie po pracy
- w kazdy weekend 2h tenisa
- no i masa stresu ;/
Zleciałem już 8kg w dól a do tego - 32 cm w obwodach ( brzuch, łyda, uda itd ) ( na plus tylko łapa )
Jutro ide do lekarza po kpl badan tj cholesterol, krew, mocz itp+ przeswietlenie pluc i inne.
Generalnie to polecam innym dbanie o siebie - ja widze na ulicy ze tylko i wylacznie sie to oplaca :twisted:Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4
TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!
Komentarz
-
Komentarz