Bilans pierwszego przymrozku...

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Super_Be
    Rider
    • 2010
    • 308

Ostatnio co nie przyjdę na mój parking, to kolejny odpala od kogoś po kablach :diabelski_usmiech . Ale najmocniejsze było, jak jeden taksówkarz nie mógł odpalić swojego Paska B5 (przed FL) - oczywiście TDI. Jak mu się ktoś podłączył i gość zaczął kręcić, to i tak rozrusznik ledwo zakręcił, a po kilku obrotach silnik zaczął się odzywać. Zaczął - bo na początku to brzmiało jakby każdy cylinder zaskakiwał co kilka suwów. I tak coraz częściej i częściej i w końcu zaskoczył. Ale trwało to kilka sekund (tzn. od momentu, jak silnik zaczął gadać, nie od włączenia rozrusznika). Po prostu Ursus C330 przy tym Pasku, to wzór kultury pracy :lol: .
    :
    : Beżowa Turbokrowa MORE Power :twisted:
    :
    : Było 177KM/264Nm powered by Skoda Auto
    : Jest 218KM/309Nm powered by Rogalotti
    :

Komentarz

• r2r
      RS
      • 2008
      • 4721
      • BSE 1.6 MPI 102 KM

Super_Be, jeszcze niedawno na zachodzie ten passek był pewnie kremową eks-taksówką z 500kkm-600kkm na blacie, a pan taksówkarz kupił piękne srebrne rozklejone z "kremu" cacko z przebiegiem 170kkm.

Znam mnóstwo takich przypadków z autopsji.
      Artur

Komentarz

• Super_Be
        Rider
        • 2010
        • 308

Pewnie tak właśnie było. Ale tak patrząc na samochody taksówkarzy, to ogólnie mało który się zbytnio przejmuje ich stanem. Dla nich to po prostu narzędzie pracy - ważne, żeby tanio kupić, tanio jeździć, niczym się nie przejmować. Klekocze? Niech klekocze! Szarpie? Niech szarpie! A w takim przypadku jak ten: odpalił w końcu? Odpalił! No, teraz to może się nim nawet zajmie, żeby następnym razem nie padł już zupełnie. To do jakiegoś najtańszego pana Zenka, niech wymieni to, czy tamto (oczywiście na szrotowe części) i tak kilometry trzaskać, póki się nie rozsypie. Nam aż serce ściska, jak na takie rzeczy patrzymy, ale dla niego takie nasze "roztkliwianie się" nad samochodem, to zwykła głupota
        :
        :
        :

Komentarz

• r2r
          RS
          • 2008
          • 4721
          • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez Super_Be
          Pewnie tak właśnie było. Ale tak patrząc na samochody taksówkarzy, to ogólnie mało który się zbytnio przejmuje ich stanem. Dla nich to po prostu narzędzie pracy - ważne, żeby tanio kupić, tanio jeździć, niczym się nie przejmować. Klekocze? Niech klekocze! Szarpie? Niech szarpie! A w takim przypadku jak ten: odpalił w końcu? Odpalił! No, teraz to może się nim nawet zajmie, żeby następnym razem nie padł już zupełnie. To do jakiegoś najtańszego pana Zenka, niech wymieni to, czy tamto (oczywiście na szrotowe części) i tak kilometry trzaskać, póki się nie rozsypie. Nam aż serce ściska, jak na takie rzeczy patrzymy, ale dla niego takie nasze "roztkliwianie się" nad samochodem, to zwykła głupota
          Odniósłbym to do 80% wszystkich Polaków.
          Taksówkarze swoja drogą to strasznie dziadowski naród. Jak piore na mokro całe auto w wewnątrz na myjni co wiosne żeby zmyć brud i syf po całym roku, to większośc sie pyta czy nie mam na co pieniędzy wydawać. Jakby kurka wodna, wręcz dziwne było że mozna dbac o samochód.
          Artur

Komentarz

• okioki
            Rider
            • 2011
            • 360

Zamieszczone przez Super_Be
            Zamieszczone przez karuzel
            okioki, sprawdź akumulator, u mnie tak pika przy akumulatorze kwalifikującym się do wymiany i VCDS bład wywala.
            Bez przesady z tym "nadawaniem się do wymiany" . Wystarczy, że nadaje się do wyjęcia i naładowania. Przerabiałem to przy okazji kolejnych prac przy samochodzie, kończących się rozładowaniem aku :lol: . Szkoda, że dopiero za ostatnim razem się zorientowałem, że to o to chodzi
            Podładowałem akumulator i jest ok dzięki

Komentarz

• szkoda
              RS
              S_OCP Member
              • 2005
              • 22543

Zamieszczone przez r2r
              Odniósłbym to do 80% wszystkich Polaków.
              90% :szeroki_usmiech

dzisiaj -13 i ogromna różnica w stosunku do -18 , -20, znowu półobrót, i w ogóle samochód inaczej się zachowuje, nie musi się rozmrażać przez pierwszych kilka kilometrów, normalnie jak w lecie
              saport techniczny baj DGW
              była BKD+DSG '05 120kkm
              była BXE '08 190kkm
              no i nie ma :-)

Komentarz

• Evil
                Rider
                • 2009
                • 721

też to zauważyłem.. widocznie temp -15 jest taką progową od której się zaczynają problemy ogólnomrozowe

O2 1,9 BXE+ 143KM/312Nm

Komentarz

• loru
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 4286
                  • Octavia II (1Z3)
                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez szkoda
                  dzisiaj -13 i ogromna różnica w stosunku do -18 , -20, znowu półobrót, i w ogóle samochód inaczej się zachowuje, nie musi się rozmrażać przez pierwszych kilka kilometrów, normalnie jak w lecie
                  tak tez to zauważyłem, te -18 to już czuć, że jej się nie che pracować przez pierwsze kilometry zanim graty się rozruszają, a dziś bez fochów poszła jak przecinak te -13 nie robi na niej żadnego wrażenia
                  O rany - jedna siódma życia to poniedziałek

Komentarz

• Maicroft
                    Moderator
                    S_OCP MemberModeratoRS
                    • 2004
                    • 25757
                    • Audi

r2r, Tak mysle jak to mozliwe ze nie mozesz zagrzac wnetrza. W starszym aucie z 2 litrowym silnikiem jak ustawie na 22'C to jest az za cieplo, a cieple powietrze zaczyna leciec z nawiewiu jakies 2 minuty po ruszeniu, nawet sekwencja juz dawno ruszy
                    Spritmonitor.de

Komentarz

• BADYL
                      RS
                      • 2011
                      • 2403
                      • Octavia II combi (1Z5)
                      • BKD 2.0 TDI 140 KM

no u mnie komp również wskazywał -13,5 i auto odpaliło za 1 razem Tylko nie wiem czy miało to jakiś wpływ, ale wczoraj około 20.30 zszedłem i odpaliłem skodzinkę :wink:
                      nasze auta: MÓJ SMOCZEK

Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło!

Komentarz

• natash
                        RS
                        • 2011
                        • 2599

-14C
                        Odpaliła od strzała..
                        3-4 minuty grzania motoru, 500m postój po chlebek i w drogę, grzanie siedzeń na "2"
                        Po 3-4 km ruszyła się wskazówka, leciało letnie powietrze.
                        Po 12-14 km dobiła do 90C, leciało gorące powietrze.
                        Spalanie 8l z 15 km po mieście, ale raczej to jest ciągła jazda z 4-5 postojami na światłach.

[ Dodano: Wto 07 Lut, 12 10:33 ]
                        W YouTube możesz cieszyć się filmami i muzyką, które lubisz, przesyłać oryginalne treści i udostępniać je swoim bliskim, znajomym i całemu światu.

Komentarz

• abstinent
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2007
                          • 4842
                          • Octavia II combi (1Z5)
                          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

natash, jakoś tak buczy Ci trochę suka :diabelski_usmiech

jaką oliwę masz :?:

Komentarz

• Super_Be
                            Rider
                            • 2010
                            • 308

Zamieszczone przez Evil
                            też to zauważyłem.. widocznie temp -15 jest taką progową od której się zaczynają problemy ogólnomrozowe
                            Coś w tym jest. Ja co prawda np. w poprzednim aucie (Avensis diesel) niespecjalnie to zauważyłem - przy odpalaniu w -5°C traktor, w -20°C też :lol: . A co do łatwości odpalania, to tam miałem przede wszystkim sfatygowany rozrusznik, po regeneracji nawet dawał radę, ale też trzeba było pilnować, żeby akumulator był w naprawdę dobrej formie.

Za to w Krowie, gdzie aku nie ma jeszcze 2 lat i ma się naprawdę dobrze (mimo 3-krotnego rozładowania na amen :wink: ), tak samo rozrusznik i sam silnik - nie mówiąc o tym, że benzyna - to właśnie gdzieś poniżej tych -15°C po rozruchu przypomina jako żywo diesla. Do tego ta słabość przy takim jak zwykle operowaniu gazem... Ale dopóki tylko tyle i dopóki po przejechaniu paru kilometrów wszystko wraca do jakiej-takiej normy (a do zupełnie "takiej" po kilkunastu ), to do zniesienia. Tym bardziej, że te arktyczne warunki mają się niedługo skończyć - oby :roll:
                            :
                            :
                            :

Komentarz

• Zorr
                              RS
                              • 2011
                              • 2110

to i ja napiszę
                              -13C odpalenie bez problemów
                              1min na chodzie, aby odgarnąć przyprószony śnieg
                              3km --> 5minutowy postój przy przedszkolu
                              4km --> koniec jazdy, (pojawia się ciepło oraz temp. oleju (50st.C), spalanie 13,5l/100km, średnia prędkość 23km/h)

PS Spalanie dzisiaj większe, bo pojawiło się trochę śniegu i wszyscy zwolnili do magicznych 38km/h i jechałem na II/III biegu.
                              Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
                              Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem

Komentarz

• natash
                                RS
                                • 2011
                                • 2599

Zamieszczone przez abstinent
                                natash, jakoś tak buczy Ci trochę suka :diabelski_usmiech

jaką oliwę masz :?:
                                Motul X-Clean C3 5W40 VW 505.01, następny będzie LM 5W30, ciekawe jak będzie w porównaniu do obecnej, o ile nie pchnę gnoja do żyda, jak mnie jeszcze po portfelu pociągnie i znając życie ktoś kupi i 3 lat nic nie zrobi :diabelski_usmiech

Komentarz

• Dzida
                                  RS
                                  • 2006
                                  • 2253

Zamieszczone przez natash
                                  o ile nie pchnę gnoja do żyda,
                                  eeee trochę bez sensu, za dużo zainwestowałeś. . .

Komentarz

• natash
                                    RS
                                    • 2011
                                    • 2599

... i chciałbym przestać w zadbanym aucie z pewnym przebiegiem, bezwypadkowym eksploatacja też kosztuje :diabelski_usmiech, pchnę jak budżet domowy w najbliższych paru miesiącach nie ulegnie zmianie.

Komentarz

• Dzida
                                      RS
                                      • 2006
                                      • 2253

natash, no i co dalej? Następna skarbonka? opony, rozrząd, może turbina itp bez sensu. Za dużo już zainwestowałeś. Zostanie Ci tylko dwumasa . . .wkrótce. Pompki do BXE są niedrogie, więc nie ma paniki.

Komentarz

• natash
                                        RS
                                        • 2011
                                        • 2599

Nie, komunikacja miejska jak kryzys będzie dłuższy, a jak karta się odwróci nówka MPI z salonu 1.4 pewnie w mieście zmieszczę się w 7l, a 1.6 z LPG 10l LPG + 1l PB :diabelski_usmiech

To auto jest idealne na trasy min 30-40 km, w mieście się męczy, a w takie mrozy to błaga nie zapalaj mnie :P

Komentarz

• abstinent
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2007
                                          • 4842
                                          • Octavia II combi (1Z5)
                                          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Dzida ma rację, zrobisz porządnie samochód i będziesz cieszył się 35zł/100km

Komentarz

• natash
                                            RS
                                            • 2011
                                            • 2599

No ja już go porządnie zrobiłem , ciekawi mnie jak inni przy zakupie z 150 kkm na blacie, jakie przygody mieli . Pewnie z 10k dolożyć i byłby Tour 1.4 lub 1.6, ale zawsze tej 10 brakuje :diabelski_usmiech

Komentarz

• Maicroft
                                              Moderator
                                              S_OCP MemberModeratoRS
                                              • 2004
                                              • 25757
                                              • Audi

zrobisz porządnie samochód i będziesz cieszył się 35zł/100km
                                              To bardzo optymistyczne wyliczenie Za chwile bedzie lekko ponad 40zl/100km.

A jeszcze kilka lat temu myslalem ze 60zl to jakis dramat, a teraz to na porzadku dziennym takie wyliczenie mi wychodzi :lol:
                                              Spritmonitor.de

Komentarz

• natash
                                                RS
                                                • 2011
                                                • 2599

LPG ma narazie ogrmną przewagę, do czasu gdy czegoś w akcyzie nie zmienią

Żeby nie było OT, to coś w tym wątku ludzie z PB lub PB+LPG się nie wpisują :P

Komentarz

• abstinent
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2007
                                                  • 4842
                                                  • Octavia II combi (1Z5)
                                                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez Maicroft
                                                  zrobisz porządnie samochód i będziesz cieszył się 35zł/100km
                                                  To bardzo optymistyczne wyliczenie Za chwile bedzie lekko ponad 40zl/100km.

A jeszcze kilka lat temu myslalem ze 60zl to jakis dramat, a teraz to na porzadku dziennym takie wyliczenie mi wychodzi :lol:
                                                  masz rację źle datę ubezpieczenia wpisałem i mi nie policzyło tego :diabelski_usmiech
                                                  więc za ostatni rok 39,22zł/100km

Komentarz

• natash
                                                    RS
                                                    • 2011
                                                    • 2599

Liczyłem wszystko nawet płyn do spryskiwaczy :diabelski_usmiech 103,55zł/100km. Chyba taryfą byłoby taniej Bym nie liczył, to bym pamiętał tylko o grubszych wydatkach i wydałoby mi się, że TDI jest ekonomiczne, tak pewnie myślą Ci co nie liczą.

Spalanie zimą 8l na 15km to norma, także też średnio tanio :P

Kurde ile wy płacicie za to ubezpieczenie, że takie małe kwoty wam wychodzą....

Z moich obserwacji też wynika, że -15C to graniczna temperatura, przy -20C to jak ruszałem ze sprzęgła to mi się wydawało, że ręczny jest zaciągnięty.

Komentarz

Pracuję...