Ostatnio co nie przyjdę na mój parking, to kolejny odpala od kogoś po kablach :diabelski_usmiech . Ale najmocniejsze było, jak jeden taksówkarz nie mógł odpalić swojego Paska B5 (przed FL) - oczywiście TDI. Jak mu się ktoś podłączył i gość zaczął kręcić, to i tak rozrusznik ledwo zakręcił, a po kilku obrotach silnik zaczął się odzywać. Zaczął - bo na początku to brzmiało jakby każdy cylinder zaskakiwał co kilka suwów. I tak coraz częściej i częściej i w końcu zaskoczył. Ale trwało to kilka sekund (tzn. od momentu, jak silnik zaczął gadać, nie od włączenia rozrusznika). Po prostu Ursus C330 przy tym Pasku, to wzór kultury pracy :lol: .
Bilans pierwszego przymrozku...
Zwiń
X
-
Pewnie tak właśnie było. Ale tak patrząc na samochody taksówkarzy, to ogólnie mało który się zbytnio przejmuje ich stanem. Dla nich to po prostu narzędzie pracy - ważne, żeby tanio kupić, tanio jeździć, niczym się nie przejmować. Klekocze? Niech klekocze! Szarpie? Niech szarpie! A w takim przypadku jak ten: odpalił w końcu? Odpalił! No, teraz to może się nim nawet zajmie, żeby następnym razem nie padł już zupełnie. To do jakiegoś najtańszego pana Zenka, niech wymieni to, czy tamto (oczywiście na szrotowe części) i tak kilometry trzaskać, póki się nie rozsypie. Nam aż serce ściska, jak na takie rzeczy patrzymy, ale dla niego takie nasze "roztkliwianie się" nad samochodem, to zwykła głupota:
: Beżowa Turbokrowa MORE Power :twisted:
:
: Było 177KM/264Nm powered by Skoda Auto
: Jest 218KM/309Nm powered by Rogalotti
:
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Super_BePewnie tak właśnie było. Ale tak patrząc na samochody taksówkarzy, to ogólnie mało który się zbytnio przejmuje ich stanem. Dla nich to po prostu narzędzie pracy - ważne, żeby tanio kupić, tanio jeździć, niczym się nie przejmować. Klekocze? Niech klekocze! Szarpie? Niech szarpie! A w takim przypadku jak ten: odpalił w końcu? Odpalił! No, teraz to może się nim nawet zajmie, żeby następnym razem nie padł już zupełnie. To do jakiegoś najtańszego pana Zenka, niech wymieni to, czy tamto (oczywiście na szrotowe części) i tak kilometry trzaskać, póki się nie rozsypie. Nam aż serce ściska, jak na takie rzeczy patrzymy, ale dla niego takie nasze "roztkliwianie się" nad samochodem, to zwykła głupota
Taksówkarze swoja drogą to strasznie dziadowski naród. Jak piore na mokro całe auto w wewnątrz na myjni co wiosne żeby zmyć brud i syf po całym roku, to większośc sie pyta czy nie mam na co pieniędzy wydawać. Jakby kurka wodna, wręcz dziwne było że mozna dbac o samochód.Artur
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Super_BeZamieszczone przez karuzelokioki, sprawdź akumulator, u mnie tak pika przy akumulatorze kwalifikującym się do wymiany i VCDS bład wywala.. Wystarczy, że nadaje się do wyjęcia i naładowania. Przerabiałem to przy okazji kolejnych prac przy samochodzie, kończących się rozładowaniem aku :lol: . Szkoda, że dopiero za ostatnim razem się zorientowałem, że to o to chodzi
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez r2rOdniósłbym to do 80% wszystkich Polaków.
dzisiaj -13 i ogromna różnica w stosunku do -18 , -20, znowu półobrót, i w ogóle samochód inaczej się zachowuje, nie musi się rozmrażać przez pierwszych kilka kilometrów, normalnie jak w leciesaport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez szkodadzisiaj -13 i ogromna różnica w stosunku do -18 , -20, znowu półobrót, i w ogóle samochód inaczej się zachowuje, nie musi się rozmrażać przez pierwszych kilka kilometrów, normalnie jak w lecieO rany - jedna siódma życia to poniedziałek
Komentarz
-
-
-14C
Odpaliła od strzała..
3-4 minuty grzania motoru, 500m postój po chlebek i w drogę, grzanie siedzeń na "2"
Po 3-4 km ruszyła się wskazówka, leciało letnie powietrze.
Po 12-14 km dobiła do 90C, leciało gorące powietrze.
Spalanie 8l z 15 km po mieście, ale raczej to jest ciągła jazda z 4-5 postojami na światłach.
[ Dodano: Wto 07 Lut, 12 10:33 ]
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Evilteż to zauważyłem.. widocznie temp -15 jest taką progową od której się zaczynają problemy ogólnomrozowe
Za to w Krowie, gdzie aku nie ma jeszcze 2 lat i ma się naprawdę dobrze (mimo 3-krotnego rozładowania na amen :wink: ), tak samo rozrusznik i sam silnik - nie mówiąc o tym, że benzyna - to właśnie gdzieś poniżej tych -15°C po rozruchu przypomina jako żywo diesla. Do tego ta słabość przy takim jak zwykle operowaniu gazem... Ale dopóki tylko tyle i dopóki po przejechaniu paru kilometrów wszystko wraca do jakiej-takiej normy (a do zupełnie "takiej" po kilkunastu), to do zniesienia. Tym bardziej, że te arktyczne warunki mają się niedługo skończyć - oby :roll:
:
: Beżowa Turbokrowa MORE Power :twisted:
:
: Było 177KM/264Nm powered by Skoda Auto
: Jest 218KM/309Nm powered by Rogalotti
:
Komentarz
-
-
to i ja napiszę
-13C odpalenie bez problemów
1min na chodzie, aby odgarnąć przyprószony śnieg
3km --> 5minutowy postój przy przedszkolu
4km --> koniec jazdy, (pojawia się ciepło oraz temp. oleju (50st.C), spalanie 13,5l/100km, średnia prędkość 23km/h)
PS Spalanie dzisiaj większe, bo pojawiło się trochę śniegu i wszyscy zwolnili do magicznych 38km/h i jechałem na II/III biegu.Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez abstinentnatash, jakoś tak buczy Ci trochę suka :diabelski_usmiech
jaką oliwę masz :?:
Komentarz
-
-
Nie, komunikacja miejskajak kryzys będzie dłuższy, a jak karta się odwróci nówka MPI z salonu 1.4 pewnie w mieście zmieszczę się w 7l, a 1.6 z LPG 10l LPG + 1l PB :diabelski_usmiech
To auto jest idealne na trasy min 30-40 km, w mieście się męczy, a w takie mrozy to błaga nie zapalaj mnie :P
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MaicroftZamieszczone przez abstinentzrobisz porządnie samochód i będziesz cieszył się 35zł/100kmZa chwile bedzie lekko ponad 40zl/100km.
A jeszcze kilka lat temu myslalem ze 60zl to jakis dramat, a teraz to na porzadku dziennym takie wyliczenie mi wychodzi :lol:
więc za ostatni rok 39,22zł/100km
Komentarz
-
-
Liczyłem wszystko nawet płyn do spryskiwaczy :diabelski_usmiech 103,55zł/100km. Chyba taryfą byłoby taniejBym nie liczył, to bym pamiętał tylko o grubszych wydatkach i wydałoby mi się, że TDI jest ekonomiczne, tak pewnie myślą Ci co nie liczą.
Spalanie zimą 8l na 15km to norma, także też średnio tanio :P
Kurde ile wy płacicie za to ubezpieczenie, że takie małe kwoty wam wychodzą....
Z moich obserwacji też wynika, że -15C to graniczna temperatura, przy -20C to jak ruszałem ze sprzęgła to mi się wydawało, że ręczny jest zaciągnięty.
Komentarz
-
Komentarz