Zamieszczone przez Agamek12
Bilans pierwszego przymrozku...
Zwiń
X
-
Zamieszczone przez Agamek12No a moja babcia dziś przy minus 16stC zapaliła, ale rozrusznik kręcił słabiej niż przy minus 24sC - czyżby miała dość tej cholernej zimy? Do tego odkryłem pod autem plamę (fi 5cm) płynu chłodzącego Czyżby jakaś je.ana awaria??? Okolice pompy wody i widoczne połączenia węży suche, a na osłonie dolnej mokroCała Polska woła z nami wyp...dalać z uchodźcami.
Komentarz
-
-
parasite, liczę na to, że rozszczelniły się stwardniałe przewody gumowe na połączeniach z powodu mrozu... W każdym razie teraz, po 4h, pod autem znów sucho
Jakieś 2 m-ce temu miałem auto na podnośniku ze zdjętymi osłonami i wrodzone zboczenie polegajace na sprawdzaniu każdego jednego zakamarka auta w poszukiwaniu anomalii nie wykryło żadnego wycieku...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Agamek12parasite, liczę na to, że rozszczelniły się stwardniałe przewody gumowe na połączeniach z powodu mrozu... W każdym razie teraz, po 4h, pod autem znów sucho
Jakieś 2 m-ce temu miałem auto na podnośniku ze zdjętymi osłonami i wrodzone zboczenie polegajace na sprawdzaniu każdego jednego zakamarka auta w poszukiwaniu anomalii nie wykryło żadnego wycieku...
Zamieszczone przez barteq+1
Dziś w micrze po 2 dniach nocnych -30stC, szlag trafił uszczelkę pod filtrem oleju, dość mocno kapało z niej.Przy okazji wymiany uszczelek dostała jeszcze olej 0W40. Mam nadzieje, że już nic mnie tej zimy nie zaskoczy :P
Najlepsze, że nie mogłem wymienić aku bo zardzewiała trzymająca go śruba. Z mechanikiem dobre kilka godzin z nią walczyliśmy i ostatecznie trzeba było rozwiercić. heh
Komentarz
-
-
Juz w krotce ogrzewanie postojowe w wyposazeniu standardowym jak klimatyzacja.
Wlacze piec to teraz przy mrozach arktycznych zimny silnik rozgrzewa sie do 90C po jakichs 6-7kmVW Vento 1.9TDI 1Z ++
Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0 :lol
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez bradleyzimny silnik rozgrzewa sie do 90C po jakichs 6-7km
Na szczęście przed zimą zaopatrzyłem się w akumulator Centra Futura i teraz 8 dni postoju w ostanie mrozy, wsiadam i odpalam bez problemu. :diabelski_usmiechW Polsce nie ma kryzysu.
Kryzys jest w państwach, w których kiedyś był dobrobyt.
Komentarz
-
-
Jeżdżąc w weekendowe noce dochodze do wniosku że Octavia ma mocno przeciętne ogrzewanie. Jak puszczę nawiew na szyby, wtedy cięzko o cieplo w kabinie, tak samo z puszczeniem nawiewu na nogi, jak puszczę na nogi to szyby z czasem zaczynaja parować, nie za szybko, ale jednak. Jak nawiew na kabine to wtedy zimno w nogi. Szczególnie stopy ciężko zagrzać nawet kierując na nie cały strumień nawiewu, zwłaszcza kiedy temperatura silnika nie dochodzi do połowy, a zwłaszcza nad ranem kiedy temperatura zewnętrzna lubi zejśc bardzo nisko, nawet krótki postój sprawia że silnik bardzo szybko stygnie.
Pomijam fakt iż mam uzasadnione obawy, że mój termostat powoli chyba dokonuje zywota bo rozgrzać autko do optimum, przez pierwsze 30 minut/10km. jest cholernie ciężko. Dopiero potem jakos to wygląda.Artur
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez UdeskyMój łapie taka temp. dopiero po 12km przy -12*C.VW Vento 1.9TDI 1Z ++
Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0 :lol
Komentarz
-
-
u mnie w mieście to po 6-7 km i mrozach rzędu 15stopni wskazówka temp wody dopiero dzwiga się od 50 stopni w górę, egr zaślepiony, i aby doszła do 90 to tylko trasa bo w miescie przy takich mrozach to chyba musiałbym jezdzić ze dwie godziny.superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0
poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0
Komentarz
-
-
r2r podzielam w 100% twoje zdanie.
Zarówno w wydajności wentylatora (więcej to gówno hałasuje niż wytwarza wiatru) jak i temperatury nawiewanego powietrza.
Ze wszystkich aut jakie miałem i mam to skoda w plebiscycie "ogrzewanie" wypada tragicznie, 2 km za końcem stawki.
(a BJB to chyba z 10km)
Wogóle, to się dziwię, że w TV i gazetach jeszcze nie poinformowali o zabójstwie projektanta ogrzewania w skodzie Octavi.Pozdrawiam
Marek
combi 1.9TDi BJB i 1.6 MPi BSE
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez piramidaaby doszła do 90 to tylko trasa bo w miescie przy takich mrozach to chyba musiałbym jezdzić ze dwie godziny.
W moim przypadku to łatwiej było nagrzać auto zawsze w mieście. A własnie w trasie zdarzały się spadki.
Również nie mam EGRa.W Polsce nie ma kryzysu.
Kryzys jest w państwach, w których kiedyś był dobrobyt.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez UdeskyZamieszczone przez piramidaaby doszła do 90 to tylko trasa bo w miescie przy takich mrozach to chyba musiałbym jezdzić ze dwie godziny.
W moim przypadku to łatwiej było nagrzać auto zawsze w mieście. A własnie w trasie zdarzały się spadki.
Również nie mam EGRa.
22km przejechałem po trasie i nie załapał 90st, gdybym cały czas miał dmuchawę na 1-2 kreski to pewno tak, ale szybciej bym zamarzł w środku :lol:
ostatnio w te mrozy jakoś nie mam okazji do jazdy po samym mieście i nocnym dłuższym postoju, a jak już to akurat po mieście jeżdżę to była wcześniej odpalana :diabelski_usmiech
Komentarz
-
-
ruwado, Mynia dlatego ja na czas tych siarczystych mrozów przestałem sie pierd..ić. Karton na chłodnicę i dopóki nie będzie przynajmniej -5 to bede z nim jeździł. Może to i spartanskie rozwiązanie, ale trzeba zadać sobie pytanie czy to ja jestem dla auta czy to auto dla mnie! Mam marznąć i trząść się nocami w aucie bo karton jest be, bo karton uszkodzi, bo karton to czy tamto??? Przyjdą dodatnie temperatury to wygrzebe termostat i włożę nowy.
PS: w najbliższym czasie wybieram się w dłuższą trasę. Około 800km w dwa dni i jestem ciekaw jakie będzie grzanie w drodze.Artur
Komentarz
-
-
W piątek przejechałem trasę ponad 800 km. ponad 400 km zrobione nad ranem/rano w temp -21 do -26, nazat w temp ok -15/-20.
Grzanie na nogi złe - leci chłodne lub lekko letnie powietrze, na climatronie temp ustawiona na 24 st i 3 kreski, nawiew nogi-kabina , jak dawałem jeszcze na szybę to nogi marzły więc trzeba było się bawić co 50 km szyba/kabina.
Z grzaniem do 90 st to w mieście nigdy nie osiągnęła mi teraz, w trasie osiąga po 15 min/15km i trzyma.
Komentarz
-
-
U mnie 1,9 BXE DSG zapala bez problemu, nawet dzisiaj przy -21 po 14 godzinnym postoju w przeciągu. Natomiast mam problem najprawdopodobniej ze skrzynią, Przy niskich temperaturach po uruchomieniu silnika słychać wyraźne "uderzenie" - mniemam że to w skrzyni. Dzisiaj jak zapaliłem przy -21 silnik zaskoczył po ok. 10 sek., ale chyba zapalił tylko na dwa gary, obroty wzrastały i malały od 850 do 1600 obr/min. w momencie jak motor zaskoczył skrzynia dostała taki "strzał", że myślałem że ktoś mi wjechał w dupsko. Zaczęły mrugać wszystkie cyferki PRNDS i nastąpił zanik biegu wstecznego. Zapalały się światła wsteczne, uruchamiał parkrtonik - ale samego biegu wstecznego nie było. Dopiero jak zgasiłem i uruchomiłem ponownie silnik wszystko wróciło do normy.
Zaznaczam, że olej w skrzyni zmieniony 10tys. km temu. Ktoś wie dlaczego tak szarpie przy zapalaniu? próbowałem i na neutraluzapalać i z wciśniętym hamulcem - zawsze to samo przy niskich temperaturach.
Komentarz
-
Komentarz