Zamieszczone przez Rok z Bagien
Frank Szwajcarski
Zwiń
X
-
owszem kolego i tu jest cały problem. W twoim zdaniu wyciąłbym słowo "jeśli", bo niestety ludzie powiązani ze sferą bankową doskonale wiedzieli, że kredyty we franku w takiej postaci jak były oferowane u nas, na Węgrzech, Słowacji etc sa kredytami "toksycznymi" jak je sami nazwali. Zniknęły z oferty w krajach takich jak Francja, chyba Włochy i Szwajcaria w chyba 2002 lub 4 roku a o ich negatywnych skutkach wykładano na szkoleniach finansowych min w bankach wlk brytanii. Tak więc "nasi" bankierzy" doskonale wiedzieli jak to będzie, ale zysk był najważniejszy. Pisze z pamięci po art jakie zamieściłem w formie linków w tym wątku gdzieś na początkowych stronachZamieszczone przez miodowyOwszem, jeśli Bankierzy jako ludzie z instytucji zaufania publicznego robili to celowo i celowo kazali swoim pracownikom sprzedawać kredyty w obcych walutach. Realizować konkretne plany sprzedażowe etc...
Komentarz
-
-
Andrzej zgodzę się z Tobą całkowicie, bo cały proceder znam bardzo dobrze od zaplecza. Serio. I doskonale wiem, że były takie wytyczne, plany sprzedażowe i wszystko o czym napisałem.Zamieszczone przez andrzej1962W twoim zdaniu wyciąłbym słowo "jeśli", bo niestety ludzie powiązani ze sferą bankową doskonale wiedzieli, że kredyty we franku w takiej postaci jak były oferowane u nas, na Węgrzech, Słowacji etc sa kredytami "toksycznymi" jak je sami nazwali.
Napisałem "jeśli...", ponieważ taka praktyka nie będzie łatwa o ile w ogóle możliwa do udowodnienia.
Komentarz
-
-
dzisiaj mbank obniżył oprocentowanie z 1,31 na 0,44
->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
poprzednie modele:
->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003
Komentarz
-
-
Czytam ten wątek to zwrócę uwagę na jedną rzecz o której część osób myśli - którzy szczęśliwie nie mają kredytu (jeszcze, bądź nie muszą). Prawie wszystko zostało powiedziane ale...
Wszyscy debatują o tym czy urzędnicy wprowadzili w błąd albo nie. Świat nie jest sprawiedliwy. Frankowicze twierdzą że im się należy (a przypominam że jest tysiące ludzi którym sprzedali auto z przekreconymi licznikami i innymi wadami i na tym też stracili masę kasy). Jednak zwróćcie uwagę na inną kwestię:
Przed wyborami górnikom dali, frankowiczom dali, lekarzom dali, rolnikom dadzą, nauczycielom dadzą, pielęgniarkom też. W sumie wg wyliczeń to jest to 10mld złotych. Bardzo ciekawy artykuł.
Premier albo spełni żądania związkowców, albo kampanię wyborczą zakłócą blokady dróg, płonące opony i miasteczka namiotowe.
Pokrótce zwróćcie uwagę ile zarabia rocznie górnik, ile czasu w miesiącu pracuje nauczyciel. Rolnicy z dopłatami, ciągnikami za 300tysi, na krusie za 400zł kwartalnie. O czym tu mowa... :evil: (Lekarze i pielęgniarki to inna kwestia). Frankowicze siedzieli cicho jak było dobrze a tu nagle wzrost kursu to i się obudzili że są oszukiwani. Ryzyko przecież jak na akcjach było i każdy kto brał ten kredyt ma swój rozum i może na to wpaść że to jest jak na akcjach albo się traci albo się zyskuje. :roll:
Zobaczcie inną stronę medalu:
I tak małżeństwo ciężko pracuje. On w korporacji z nadgodzinami. Ona ma własną firmę, harują po kilkanaście godzin dziennie aby się dorobić czegoś. Nagle dowiadują się że podnoszą znowu vat. (Co mają zrobić?) :?
Państwo i tak we wszystkich możliwych podatkach zabiera 60%-70% kasy, którą zarobią. (Muszą skądś wziąć te 10mld. złotych) dla grup zawodowych, które mają czas! strajkować. Normalną osobę w prywatnej firmie jak nie przychodzi do pracy to ją wyrzucają.
Małżeństo odkłada Wszystko na lokaty aby uniknąć kredytu. Nagle ni z gruchy... dowiaduje się że obniżają stopy i procenty lokat lecą dół bo frankowiczom trzeba dać. Przez co spodziewany zysk się zmniejsza. W pracy on dowiaduje się że manager, który zarabia po 18tys na mc. świętuje bo o 400zł mu kredyt zmniejszyli.
I co mają oni zrobić? :? też pójść strajkować? Nagle są wszędzie związki zawodowe i wszyscy czegoś chcą. Ja chcę aby most tymczasowy zrobili aby ruch w Warszawie odciążyć. Nie no kierowcy mogą stać w kosmicznych korkach bo to rocznie dla budżetu państwa 4mld złotych (z samego spalonego paliwa - usłyszane w radiu).
Popatrzcie też na to wszystko z innej perspektywy. Frankowiczom (czyi innym związkom) jest dane ale wtedy inni cierpią. Nie wnikam tutaj w oszukaństwo banków, tylko jak to widzą postronni ludzie i nie chcę tutaj dolewać oliwy do ognia tylko zwrócić uwagę że są ludzie którzy też niewiele mają i ciągną koniec z końcem a będą pokutować za działania rządu\banków itp... bo inni chcą... a są wybory za pasem więc trzeba dać..."A miało być tak pięknie..."
4x4 @147KM\330Nm by Rogal
Komentarz
-
-
a kto co dał frankowiczom?->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
poprzednie modele:
->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003
Komentarz
-
-
Względem tego pogrubienia, możesz sprecyzować co "dali frankowiczom" ?Zamieszczone przez crowlPrzed wyborami górnikom dali, frankowiczom dali, lekarzom dali
Resztę wypowiedzi szanuję, takie Twoje zdanie.
Aby jednak pokazać, że nie wszystko jest białe albo czarne dodam: pomyśl o tych co urodzili się w zapadłej wsi, gdzieś na końcu Polski, jakie oni mają szansę względem tych co urodzili się w Warszawie lub okolicach, która stwarza im nieporównywalne możliwości....
Komentarz
-
-
Raz -> I to na pewno nie miało wpływu aby wspomóc frankowiczów :wink: : Moim subiektywnym zdaniem miało.
A to dwa:
Rok z Bagien, tak jak w pierwszym moim akapicie. Jak najbardziej nie jest czarne albo białe, ale każdy musi pamiętać ze jest ryzyko takiego czegoś. Fajnie to opisał irekk w swoich wypowiedziach jako frankowicz. Kredyt zawsze jest i był ryzykiem (w różnych względach).
Życie nie jest sprawiedliwe i nie będzie. Niestety, ale dochodzi do tego że zaczyna wchodzić zasada: zadowolmy wszystkich co strajkują bo są wybory... Odnoszę takie wrażenie."A miało być tak pięknie..."
Komentarz
-
-
I stopa procentowa franka nie ma nic wspolnego z MF ani rzadem :lol: To wlasnie stopa procentowa zlotowkowa spadla, zeby Ci placacy w zlotkach nie plakali, ze frankowicze maja ujemna, a oni dodatnia stope procentowa kredytu :twisted:
Dwa MF opracowuje przepisy ws. niepobierania podatku od umorzonych kredytów
MF rozne rzeczy rozwaza w tym jednolita stawke VAT ~16%, ale nic nie ma jeszcze gotowego i tak samo bedzie w tym powyzszym temacie, albo jesli to wejdzie to bedzie jakies promil udzielonych kredytow i dotyczyc bedzie rowniez takich w euro, jak rowniez w zlotowkach :idea:
Komentarz
-
-
Ok Racja. Rozpędziłem się i nie dopisałemZamieszczone przez irekkAd1) A co ma WIBOR do LIBORu
Jednak Maicroft zabrał mi myśl.
Dokładnie tak. Z tego co czytam na różnych portalach to właśnie dlatego aby wspomóc frankowiczów.Zamieszczone przez irekkAd2) to dotyczy wszystkich kredytów a nie tylko hipotecznych we frankach.
Wydaje mi się, że banki z miłości do ludzi nie dały ujemnej stopy oprocentowania itp...
[ Dodano: Czw 05 Mar, 15 20:41 ]
Dokładnie do tego dążęZamieszczone przez irekkIdą wybory to opracowują
"A miało być tak pięknie..."
Komentarz
-
-
Za to "lokatowicze" będą wk.rwieni jeszcze bardziej... Szlag mnie trafia jak widzę sumę moich lokat i zysk z nich na poziomie 2% rocznie...Zamieszczone przez MaicroftI stopa procentowa franka nie ma nic wspolnego z MF ani rzadem :lol: To wlasnie stopa procentowa zlotowkowa spadla, zeby Ci placacy w zlotkach nie plakali, ze frankowicze maja ujemna, a oni dodatnia stope procentowa kredytu :twisted:
Komentarz
-
-
No... Strasznie wysoki...Zamieszczone przez crowlTo i tak wysoki procent... Teraz już całkiem nie będzie co patrzeć na procenty chyba.Zamieszczone przez Agamek12Szlag mnie trafia jak widzę sumę moich lokat i zysk z nich na poziomie 2% rocznie...
No ale nie o tym mowa w tym temacie. Mój interes jest bowiem całkowicie sprzeczny z interesem kredytobiorców.
Komentarz
-
-
Nie po to by wspomóc frankowiczów a tylko i wyłącznie aby mieć dodatkowe procenty podczas wyborów. A banki dały ludziom na wstrzymanie bo jakby jeszcze im dokręcili śrubę to by zostały z milionami u dłużników, które praktycznie są nie do odzyskania.Zamieszczone przez crowlDokładnie tak. Z tego co czytam na różnych portalach to właśnie dlatego aby wspomóc frankowiczów.
Wydaje mi się, że banki z miłości do ludzi nie dały ujemnej stopy oprocentowania itp...
[ Dodano: Czw 05 Mar, 15 21:49 ]
Jeszcze trochę i zrównają lokaty z rachunkami oszczędnościowymi. Bo na nich jeszcze powyżej 1%Zamieszczone przez Agamek12Za to "lokatowicze" będą wk.rwieni jeszcze bardziej... Szlag mnie trafia jak widzę sumę moich lokat i zysk z nich na poziomie 2% rocznie...
Komentarz
-
-
na otarcie łez -> http://www.ideabank.pl/klienci-indyw...i-lokata-happy (don't worry be happy
)
Jest mini cooper 1.6 115, był zbyt słaby 1.6 102 BGU.
Komentarz
-
-
przez 3 miesiące...Zamieszczone przez Kedirakna otarcie łez -> http://www.ideabank.pl/klienci-indyw...i-lokata-happy (don't worry be happy
)
Komentarz
-
Komentarz